Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
- zambaklija
#176 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
nekada sam negdje pročitao da se srbinom u Bosni postajalo za grošu,do tada ih nije bilo...negdje na srbijanskom portalu neki dokumenti bili i tu je između ostalog pisalo da se svakom vlahu i drugom za izjavu da je srbin da groša....
-
sanjin_1
#177 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Žalosno koliku si glupost odvalio.Umalo popisivac wrote:sanjin_1 wrote:čekaj ..čekaj..
Jeli ovo i Hasanaginica Hrvatica ?![]()
ooooooooooooooooooooooooo jebem ti obrazovanje i školski "sustav"....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
čekaj ..čekaj..
Jeli ovo i Hasanaginica Bosnjakinja ?![]()
ooooooooooooooooooooooooo jebem ti obrazovanje i školski "sistem"....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Veliš Hasan - agina hanuma u taj vakat
Ovo ni najgluplji "'erceg hraštikanac" kalibra Vasićevog kopileta ne bi odvalio
-
Umalo popisivac
#178 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
DZe sam hja to napisO? Hja sam samo rekO da je Hasanaginica predaja iz Imotskog, koji je, gle cuda, u Hrvatskoj. Pa me zanima po kojem je to tocno kriteriju ta predaja bosanska? Izuzev toga da je Imotski bio pod Osmanlijama, pa je valjda po nekum automatizmu i vasoj nakaradnoj logici to odma i bosansko.
-
Breathless
#179 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Vasa Pelagiczambaklija wrote:nekada sam negdje pročitao da se srbinom u Bosni postajalo za grošu,do tada ih nije bilo...negdje na srbijanskom portalu neki dokumenti bili i tu je između ostalog pisalo da se svakom vlahu i drugom za izjavu da je srbin da groša....

- reis1
#180 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Ma nisu ti bolan Izetbegovici Srbi, jer su Srbi, iliti originalno kako su ih nazivali Servi, nacionalni koncept, udrzavotvoren 1878. godine. Isto kao sto su Jugoslaveni udrzavotvoreni 1929. godine. To sto Srbi mastaju da su postojali kao nacija prije XIX stoljeca, to je stvar nacionalne mitomanije. Odnosno, Austrijska monarhija i njena vladajuca dinastija Habsburzi potpirivala nestabilnost unutar Osmanske imperije i kontra svojih rivala Osmanlija, podsticuci bune i ustanke kmetova iliti serva kako su ih oni nazivali. To je temelj srpske nacionalne ideologije, matrice - u kojoj se oni i dan-danas vrte - stalno se kontra nekog i neceg oslobadjaju, bune, a kad nemaju kontra koga, onda kontra samih sebe.bvcx wrote:Onda su Izetbegovići Srbi kao i Suljo Tihić i svi ti iz Bosanskog Šamca. Još samo da vidimo gdje nestadoše muslimani Like, Dalmacije, Slavonije, Ugarske itd..reis1 wrote: Jok baa jarane, to su ti ovi iz Rumelijskog ejaleta - neki od njih su zavrsili u Stambolu, a neki od njih, kao npr Izetbegovici, oni su ti dosli 'vamo nama u Bosanski ejalet (zato su ti Alija i Bakir malo ludi, nisu iz Bosne, pa im se svakojake gluposti vrzmaju po tintari).
Ovi moji, oni su se zdogovorili s Austrijancima i Vatikanom, baroni, lordovi, begovi, grofovi... vladajuca klasa, mi ti uvijek nadjemo zajednicki jezik.
- reis1
#181 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Imotski je 1699. postao gradic u Veneciji, a 1939. u Hrvatskoj.Umalo popisivac wrote:![]()
DZe sam hja to napisO? Hja sam samo rekO da je Hasanaginica predaja iz Imotskog, koji je, gle cuda, u Hrvatskoj. Pa me zanima po kojem je to tocno kriteriju ta predaja bosanska? Izuzev toga da je Imotski bio pod Osmanlijama, pa je valjda po nekum automatizmu i vasoj nakaradnoj logici to odma i bosansko.
Hjo ovih Rvacki mitomana... jbt. jos malo pa ce pocet trkeljat o pulskoj areni, i splitskoj dioklecijanovoj palaci kao hrvatskim. Hrvatska mitomanija isprala mozak...
- Arsenal Royal
#182 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Prije agrarne reforme 80 % zemljišta u Bosni i Sandžaku su bili Bošnjački begluci ne Turski haj sa malo razmisli ko je obrađivao tu zemlju ako znamo da većina srba i hrvata do ovog rata nikad nije naseljavala gradske jezgre bilo kojeg grada u BosniUmalo popisivac wrote:Jedino ko je u Bosni kmetovao su Bosnjaci, pa sad ti razmisli sta pises.Arsenal Royal wrote:Vi ste kmetovali namaUmalo popisivac wrote:
Koga ste vi to, bolan, otpratili? Je l njihaa, je l njihaaaa.Toliko ste Turke otpratili da je vise od pola muslimana Balkana otislo u Tursku.
Niko Bosnjacima nikad nije kmetovao, al Bosnjaci su kmetovali Turcima.
Znas ti o cemu ja govorim.
A ako si ti Turcin ja cu pristati na tvoju kontataciju da smo kmetovali. Je li to posteno?
Last edited by Arsenal Royal on 07/12/2014 23:08, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#183 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
šta je bilo prvo vera za večeru ili srbin za groš
- Arsenal Royal
#184 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Hasanaginica je bošnjačka i bosanska zato što je nastala u bosanskom ejaletu nije u hrvatskoj koja tada nije ni postojala kao autonomna jedinica a kamoli šta drugo i zato što ne razumiješ 90 % teksta hasanaginice jer ti treba riječnik da bi je pročitao i skontao a meni ko bošnjaku ne treba, i treće zato što hrvatska narodna književnost nema nikakve veze sa hasanaginicom.Umalo popisivac wrote:![]()
-
Umalo popisivac
#185 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Bili "Bosnjacki begluci"? Koja kontradikcija. Pa bosnjacki begluk kao pojam ne postoji. Beg - luci je turcizam. Kakavi crni bosnjacki begluci? Tog pojma nije bilo do dolaska Turaka.Arsenal Royal wrote:Prije agrarne reforme 80 % zemljišta u Bosni i Sandžaku su bili Bošnjački begluci ne Turski haj sa malo razmisli ko je obrađivao tu zemlju ako znamo da većina srba i hrvata do ovog rata nikad nije naseljavala gradske jezgre bilo kojeg grada u BosniArsenal Royal wrote:Jedino ko je u Bosni kmetovao su Bosnjaci, pa sad ti razmisli sta pises.Umalo popisivac wrote:
Vi ste kmetovali namaA ako si ti Turcin ja cu pristati na tvoju kontataciju da smo kmetovali. Je li to posteno?
- Arsenal Royal
#186 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Vaso Pelagić i Klement Božić očevi i kreatori modernih bosanskih srba i hrvataBreathless wrote:Vasa Pelagiczambaklija wrote:nekada sam negdje pročitao da se srbinom u Bosni postajalo za grošu,do tada ih nije bilo...negdje na srbijanskom portalu neki dokumenti bili i tu je između ostalog pisalo da se svakom vlahu i drugom za izjavu da je srbin da groša....
-
Umalo popisivac
#187 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
O, a kojim to to jezikom kao Bosnjak govoris pa je ti to kontas a ja ne? A Hasanaginica je nastala u imotskom, od ljudi iz Imotskog. Dobar dio Hrvatske je bio pod Osmanlijama, a to sto je vama mali brko i njegovo osvajanje te islam sinonim za Bosnu i bosnjastvo je prica za sebe.Arsenal Royal wrote:Hasanaginica je bošnjačka i bosanska zato što je nastala u bosanskom ejaletu nije u hrvatskoj koja tada nije ni postojala kao autonomna jedinica a kamoli šta drugo i zato što ne razumiješ 90 % teksta hasanaginice jer ti treba riječnik da bi je pročitao i skontao a meni ko bošnjaku ne treba, i treće zato što hrvatska narodna književnost nema nikakve veze sa hasanaginicom.Umalo popisivac wrote:![]()
- Arsenal Royal
#188 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
http://www.academia.edu/3516146/Begovsk ... 18._godineUmalo popisivac wrote:
Bili "Bosnjacki begluci"? Koja kontradikcija. Pa bosnjacki begluk kao pojam ne postoji. Beg - luci je turcizam. Kakavi crni bosnjacki begluci? Tog pojma nije bilo do dolaska Turaka.Dajte mi recite koje vi to ljepilo kupujete?
-
Umalo popisivac
#189 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
da, i? Bosnjaci koji su kmetovali na turskim posjedima. Zar nismo vec ustanovili da u Bosni nije bilo Hrvata te da su izmisljeni. a malo izmisljeni, a malo kmetovali, e jebi ga sad.
A ja mislio link na ljepilo.
A ja mislio link na ljepilo.
Last edited by Umalo popisivac on 07/12/2014 23:35, edited 1 time in total.
- reis1
#190 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
Kmetovi su nama 1000 ljeta bili poslusni i ja se to uvijek pitam brate, kako im je to uspjelo toliko vremena bit poslusnima. To mi nikad jasno bit nece.
Kmetovi su nama 1000 ljeta bili poslusni i ja se to uvijek pitam brate, kako im je to uspjelo toliko vremena bit poslusnima. To mi nikad jasno bit nece.
-
Umalo popisivac
#191 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Pa da, postali Osmanlije, kao i obicni puk koji je "ugledao svjetlo"
. Zato je pametna kraljica, gospođa Katarina prepisala svoje kraljevstvo gospodinu Papi.
I ja bih se odrekao takve djece, al opet, jadna ona nisu znala, ispran im mozak, za razliku od odraslih ljudi.
Danas poznati kao patriJote.
Danas poznati kao patriJote.
- Jstat
#192 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Druže nešto si mi opsjednut tim kmetovima barunima grofovima, pa pričaš kako ti je pradedo imao kmetove, previše na to skrećeš.reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
Frustracija neka iz tebe izvire vjerovatno radi današnje situacije žališ za vremenima kad se "imalo", treba li ti preporučit neku javnu kuhinju? Treba li ti posao?
-
Novak20
#193 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
Valjda tako i zato što su zadržali svoja slavenska imena i prezimena (na kamenu stećku i u knjigama rođenih upisana) kao i vjeru koju su izabrali 150-300 godina prije dolaska Turaka na Balkan. Kad već vučeš za jezik.
-
Umalo popisivac
#194 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Naravno da nece. Ne prodaje se svako brkatom osvajacu za kantu brasna.reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
-
Umalo popisivac
#195 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
ehh, kad je njegov prapra babo bio beg, odmah pod Sulatanom, ehhh, a oni bosnjacki kmetovi kopali i radili za njega, ehhh.Jstat wrote:Druže nešto si mi opsjednut tim kmetovima barunima grofovima, pa pričaš kako ti je pradedo imao kmetove, previše na to skrećeš.reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
Frustracija neka iz tebe izvire vjerovatno radi današnje situacije žališ za vremenima kad se "imalo", treba li ti preporučit neku javnu kuhinju? Treba li ti posao?
-
zrakomlat
#196 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Mitomani i kleptomani.reis1 wrote: Imotski je 1699. postao gradic u Veneciji, a 1939. u Hrvatskoj.
Hjo ovih Rvacki mitomana... jbt. jos malo pa ce pocet trkeljat o pulskoj areni, i splitskoj dioklecijanovoj palaci kao hrvatskim. Hrvatska mitomanija isprala mozak...
- Arsenal Royal
#197 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Da ali nisu zadržali narodno ime a 92-95 i to malo obraza što su imali čast izuzetcimaNovak20 wrote:reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
Valjda tako i zato što su zadržali svoja slavenska imena i prezimena (na kamenu stećku i u knjigama rođenih upisana) kao i vjeru koju su izabrali 150-300 godina prije dolaska Turaka na Balkan. Kad već vučeš za jezik.
- Arsenal Royal
#198 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Što bi Bošnjaci kopali kad smo imali vasUmalo popisivac wrote:ehh, kad je njegov prapra babo bio beg, odmah pod Sulatanom, ehhh, a oni bosnjacki kmetovi kopali i radili za njega, ehhh.Jstat wrote:Druže nešto si mi opsjednut tim kmetovima barunima grofovima, pa pričaš kako ti je pradedo imao kmetove, previše na to skrećeš.reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.
-
Breathless
#199 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Umalo popisivac wrote:O, a kojim to to jezikom kao Bosnjak govoris pa je ti to kontas a ja ne? A Hasanaginica je nastala u imotskom, od ljudi iz Imotskog. Dobar dio Hrvatske je bio pod Osmanlijama, a to sto je vama mali brko i njegovo osvajanje te islam sinonim za Bosnu i bosnjastvo je prica za sebe.Arsenal Royal wrote:Hasanaginica je bošnjačka i bosanska zato što je nastala u bosanskom ejaletu nije u hrvatskoj koja tada nije ni postojala kao autonomna jedinica a kamoli šta drugo i zato što ne razumiješ 90 % teksta hasanaginice jer ti treba riječnik da bi je pročitao i skontao a meni ko bošnjaku ne treba, i treće zato što hrvatska narodna književnost nema nikakve veze sa hasanaginicom.Umalo popisivac wrote:![]()
Joj nebuloza Tito dragi, a on jos uporan kao kakav dorat. Sta drugo nego ismijavati te nebuloze, ali evo, da vidimo zna li bar kad je Imotski postao dio Rvacke?
Ti ljudi iz Imotskog su bili Bosnjaci, Imotski bio Bosna stoljecima i stoljecima. Citaj historijske dokumente o zivotu u tom kraju, pa mozda i neces praviti budalu od sebe. Dobar dio tih ljudi poslije protjeran ili se iselio u druge krajeve Hercegovine. Gotovo sva vjerska i kulturno-historijska bastina Bosnjaka zatrta u Imotskoj krajini, kao i u ostalim dijelovima danasnje Hrvatske. Nemoj da ti sad navodim bosnjacke familije porijeklom iz Imotskog i Imotske krajine koje danas zive u Hercegovini i unutrasnjosti.
Hasanaginica pripada bosnjackom kulturnom kontekstu, ispjevana na bosanskom jeziku i suludo je to cak i objasnjavati, dok s hrvatskim kulturnim kontekstom ima veze kao i sa francuskim ili španskim. Vecini, cak i onih obrazovanih Hrvata, treba rjecnik da bi je procitali i u njoj nikavog ni traga ni spomena bilo cega sto se moze dovesti u vezu s hrvatstvom i s Hrvatskom.
S tim mitomanijama i falsificiranjima, za cim su potezali i srpski i hrvatski "naucnici", ne samo kad je u pitanju Hasanaginica, vec sve sto ima veze s Bosnom i Bosnjacima, mozes biti samo predmet s kojim ce se izrugivati vecina ovdje.
- reis1
#200 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije
Ne skrecam ja rode majkemi, vec je takva tema. Zasto tebe jedi to sto su ti preci bili kmetovi? Pa 90% Europljana, njihovi pretci su bili kmetovi, ali to njih ne jedi, valjda normalne nacije to smatraju normalnim, a one nenormalne nenormalnim. To je povijest iz koje su izrasle i te europske normalne, i ove nase nenormalne nacije: Srbi i Hrvati iz kmetova, Bosnjaci iz begova, a to nije trebalo tako bit, trebali smo svi bit jedna nacija, ko i u Europi sto je slucaj.Jstat wrote:Druže nešto si mi opsjednut tim kmetovima barunima grofovima, pa pričaš kako ti je pradedo imao kmetove, previše na to skrećeš.reis1 wrote:Inace, djeca naseg posljednjeg kralja i kraljice, Stefana Tomasevica i Katarine Kosace, oni su postali osmanlijski begovi. Uostalom, kao i potomci svih ostalih poznatijih vlastelinskih porodica s ovih prostora - od Ohrida do Krbavskog polja. Oni su nastavili upravljati ovim podrucjima, te dodatno, neki dokazani janjicari su zahvaljujuci svojim ratnim zaslugama postajali vladajuca klasa, begovi itd. Zato je to trajalo 500 ljeta, a ako se uzme i prije, nekih 1000 ljeta.