Stoner wrote:Nisam ja nikakav Hrvat, uostalom kako bi ti to i znao iz dalekog Osla.
Bosnjak katolik ?
Stoner wrote:Nisam ja nikakav Hrvat, uostalom kako bi ti to i znao iz dalekog Osla.
Nisam ni musliman. Ajmo dalje.NisamJaOnJE wrote:Nisi Hrvat. Ti si musliman koji se zalaze za treci entitet. Ili popularno receno: treci.Stoner wrote:Nisam ja nikakav Hrvat, uostalom kako bi ti to i znao iz dalekog Osla.
Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisSaraFina wrote: Da pitala sam neke lično ..
Koji su bili djeca prije pada berlinskog zida.
Kazem ti da opisuju tako dirljivo susrete sa bocama orginal američke Cole kao da se radi o bogastvima nekim.
Geografski je u potpunosti nebitno, slozićeš se i to što je oduzeto i dodato.
Zapadnu Njemačku je koštalo ujedinjenje mnogo više nego što su profitirali.
U svojoj su nacionalnoj zemlji i mogu glasati za koga zele. To nije mjerilo " bilo im je dobro pod Rusima"
Koliko? I sta to je moralno ispravnije ubijati tudji narod, nego svoj?!SaraFina wrote:_BataZiv_0809 wrote:Kad ti neko pobije milione ljudi zbog ludjaka koji je sanjao svjetsko carstvo, a kojeg je taj narod demokratski izabrao, nije tesko doci u iskusenje da se osvetis. Naravno da je strasno bilo, nije skroz opravdano, ali posmatrati to van konteksta, iskljucivo kao silovanje i zvjerstvo, je skroz fula.SaraFina wrote: Strašno nešto ..
Ja sam učila i kao što rekoh mozda imam iskrivljenu percepciju ali Rusi su se pokazali totalnim zivotinjama nad Nijemcima.
Razumijem da pobjednici pišu povijest ali neke stvari su stvarno za riganje nakon tog " oslobodjenja"
Je li vam strasna atomska bacena na Japan i hiljade ljudi koji i dan danas osjecaju posljedice radijacije?
Pa koliko je Staljin pobio svojih Rusa?
Više nego Hitler čovječe ..
Danguba wrote:Ovo su neprijatelji BiH. Nikakve koristi, samo steta.
....
Zaboravili mu od silnog srbovanja reci da su sva tri clana predsjednistva potpisali zahtjev za clanstvo u NATO.
Treba to nogom u guzicu i poslati @Spreci tamo.
Da se slozim jednom i sa Stonerom.Stoner wrote:Nacije nisu kodeksi ponašanja ni načini razmišljanja.
_BataZiv_0809 wrote:Koliko? I sta to je moralno ispravnije ubijati tudji narod, nego svoj?!SaraFina wrote:_BataZiv_0809 wrote:
Kad ti neko pobije milione ljudi zbog ludjaka koji je sanjao svjetsko carstvo, a kojeg je taj narod demokratski izabrao, nije tesko doci u iskusenje da se osvetis. Naravno da je strasno bilo, nije skroz opravdano, ali posmatrati to van konteksta, iskljucivo kao silovanje i zvjerstvo, je skroz fula.
Je li vam strasna atomska bacena na Japan i hiljade ljudi koji i dan danas osjecaju posljedice radijacije?
Pa koliko je Staljin pobio svojih Rusa?
Više nego Hitler čovječe ..
Ja saradjujem s mnogo ljudi iz bivseg DDR-a koji zale za mnogim stvarima koje su im bile dostupne/nametnute u tom sistemu. Nakon eksperimenta kojem su bili izlozeni podjelom zemlje, netrpeljivost koja postoji izmedju njih i ljudi iz zapadnog dijela zemlje nije nista manja od ovih netrpeljivosti kod nas na relaciji FBiH:RS. Ljudi zale za organizovanom ekonomijom (bez brige koliko je to bilo nerealno i usiljeno), zale za sigurnim zivotarenjem, obaveznim ucescem u sportskim i raznim drustvenim aktivnostima i brojnim sitnicama kojima je bio regulisan zivot prosjecnih ljudi dok se nisu bunili i zeljeli nesto drugacije._BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisNekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
Tepamo Hitleru?SaraFina wrote:
Hićo je tek treći po redu
A Staljini i Lenjin zajedno, izvoli ti sabrati brojku.
Uglavnom Staljin vodi dušo ispred Hitlera vjerovao ili ne. A Lenjin peti.
Toliko o ruskim dobrim momcima i pozeljnosti njihovog prisustva na Balkanu.
I ovaj Egomanijak Putin nije ništa bolji..
Ali eto lafo se civilizirao. Da moze i on bi rokao nuklerke.
http://bokisingl.wordpress.com/2009/12/08/2179/
Zato mani te Rusofilije titati
O tome i ja pricam. A ovdje neko prica da je Coca Cola i McDonalds vrhunac ljudkse srece jbt.dobar osjecaj wrote:Ja saradjujem s mnogo ljudi iz bivseg DDR-a koji zale za mnogim stvarima koje su im bile dostupne/nametnute u tom sistemu. Nakon eksperimenta kojem su bili izlozeni podjelom zemlje, netrpeljivost koja postoji izmedju njih i ljudi iz zapadnog dijela zemlje nije nista manja od ovih netrpeljivosti kod nas na relaciji FBiH:RS. Ljudi zale za organizovanom ekonomijom (bez brige koliko je to bilo nerealno i usiljeno), zale za sigurnim zivotarenjem, obaveznim ucescem u sportskim i raznim drustvenim aktivnostima i brojnim sitnicama kojima je bio regulisan zivot prosjecnih ljudi dok se nisu bunili i zeljeli nesto drugacije._BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisNekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
Sad... nije da i ovi nisu htjeli svjetsko carstvo, samo na malo drugačijim principima, niti da nisu pobili milione svojih ljudi._BataZiv_0809 wrote:
Kad ti neko pobije milione ljudi zbog ludjaka koji je sanjao svjetsko carstvo, a kojeg je taj narod demokratski izabrao, nije tesko doci u iskusenje da se osvetis. Naravno da je strasno bilo, nije skroz opravdano, ali posmatrati to van konteksta, iskljucivo kao silovanje i zvjerstvo, je skroz fula.
Naravno. Ne sporim. Svi su oni od iste bolesti pelcovani. Ali isticati samo jedne kao negativce, a druge kao pozitivce je revizionizam i opasno mi smrdi na neofasizamMegiddo wrote:Sad... nije da i ovi nisu htjeli svjetsko carstvo, samo na malo drugačijim principima, niti da nisu pobili milione svojih ljudi._BataZiv_0809 wrote:
Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.dobar osjecaj wrote:Ja saradjujem s mnogo ljudi iz bivseg DDR-a koji zale za mnogim stvarima koje su im bile dostupne/nametnute u tom sistemu. Nakon eksperimenta kojem su bili izlozeni podjelom zemlje, netrpeljivost koja postoji izmedju njih i ljudi iz zapadnog dijela zemlje nije nista manja od ovih netrpeljivosti kod nas na relaciji FBiH:RS. Ljudi zale za organizovanom ekonomijom (bez brige koliko je to bilo nerealno i usiljeno), zale za sigurnim zivotarenjem, obaveznim ucescem u sportskim i raznim drustvenim aktivnostima i brojnim sitnicama kojima je bio regulisan zivot prosjecnih ljudi dok se nisu bunili i zeljeli nesto drugacije._BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisNekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
SaraFina wrote:
I kod nas ljudi zale za Yugom. Ja je se ne sjećam ali mislim da nijedan takav rezim ne moze biti dobar.
Odmarališta po Jadranu, sindikalna ljetovanja i slične gluposti...
Da copy/paste post sa jedne druge teme, od covjeka koji je upucen iz prve ruke:SaraFina wrote: Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.
Standard je bio razlika kao nebo i zemlja.
Trebalo je to " popeti na noge"
I kod nas ljudi zale za Yugom. Ja je se ne sjećam ali mislim da nijedan takav rezim ne moze biti dobar.
Odmarališta po Jadranu, sindikalna ljetovanja i slične gluposti..
Dobro, mi smo trenutno u neuporedivo losijem polozaju od Nijemaca pa je i logična ponekad zal za tim vremenima.
Imali su i prije ujedinjenja i tog groznog nameta ulaganja u podizanje privrede Istocne Njemacke.SaraFina wrote: Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.
Stoner wrote:SaraFina wrote:
Odmarališta po Jadranu, sindikalna ljetovanja i slične gluposti...![]()
Ma ko će žaliti za DDR-om osim starijih generacija koji očekuju da im na glasačkom mjestu poklone ružu.
Ove ostale samo pucaju kompleksi i ništa više.
Merkelica se predstavlja zrtvom tog sistema, jer je to sad popularno. No produkt tog sistema sigurno jeste-doktorica fizikalne hemije, napisala je doktorski rad na temu brzinskih konstanta kod hemijskih reakcijaSaraFina wrote:
Merkelica je baš produkt tog društva i sistema koliko sam upućena ..
Ne vidim da nešto naginje Rusima
Pa i u Rusiji se gurao sport.. Ako nisi dovoljno inteligentan preferiraš sportske aktivnosti i onda cijenjeni sportisti na nekoj olimpijadi prije iz SSSR-a prebjegnu i traze azil._BataZiv_0809 wrote:Da copy/paste post sa jedne druge teme, od covjeka koji je upucen iz prve ruke:SaraFina wrote: Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.
Dobro, mi smo trenutno u neuporedivo losijem polozaju od Nijemaca pa je i logična ponekad zal za tim vremenima.
1) Što se tiče mehanike i raznih tehničkih uređaja gledao sam dokumentarac "Planirano zastarijevanje" koji je odlično objasnio kako su razni aparati koje je proizvodila DDR bili izuzetno kvalitetni, neki i sad koriste hladnjake, štednjake i drugo koji rade i preko 30 godina bez kvara.Kad su zapadni proizvođači pitali svoje susjede u DDR-u zašto prave tako kvalitetne aparate jer ljudi neće kupovati nove stvari, pokretati industriju i tako dizati profit, ovi s istoka su im odgovorili u fazonu "Nama izumiteljima je jedna velika čast da je uređaj kojeg smo proizveli tako kvalitetan i jedva čekamo nastaviti u tom smijeru" tako da te firme nisu slučajno uništene.
2) iako je DDR bila sportska velesila, broj njihovih sportista koji su kasnije nastupali u reprezentacijama ujedinjene Njemačke nije bio proporcionalan sportskim rezultatima koje je DDR unio u zajedničku državu. Matias Zamer je bio jedan od onih rijetkih čija slava nije izblijedila pada berlinskog zida i to nisu mogli ignorisati. Odigrao je 23 utakmice za DDR i 51 za ujedinjenu Njemačku. Postigao je posljednji gol na posljednjoj utakmici prije nego što je DDR reprezentacija otišla u istoriju. Koliko je sport bivšeg DDR-a bio omalovažan poslije 1991 govori podatak da je samo posljednji DDR prvak Hansa iz Roštoka dobila automatsko pravo nastupa u Bundesligi, dok su svi ostali bačeni u drugu ligu.
Ne treba zaboraviti ni ostale DDR sportske legende: Jensa Vajfsloga, Hajke Dreksler, Katrin Krabe...
U istočnom dijelu ima i mnogo Rusa i ljudi koji su iz brakova sa Rusima i Ruskinjama tako da nije čudno što mnogi žale za Istočnom Njemačkom , plus oni kojima je bilo dobro u tom sistemu pošto su bili na vrhu a sada ili nisu tu ili su zajedno sa njima i oni koje su gledali sa visine.SaraFina wrote:Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.dobar osjecaj wrote:Ja saradjujem s mnogo ljudi iz bivseg DDR-a koji zale za mnogim stvarima koje su im bile dostupne/nametnute u tom sistemu. Nakon eksperimenta kojem su bili izlozeni podjelom zemlje, netrpeljivost koja postoji izmedju njih i ljudi iz zapadnog dijela zemlje nije nista manja od ovih netrpeljivosti kod nas na relaciji FBiH:RS. Ljudi zale za organizovanom ekonomijom (bez brige koliko je to bilo nerealno i usiljeno), zale za sigurnim zivotarenjem, obaveznim ucescem u sportskim i raznim drustvenim aktivnostima i brojnim sitnicama kojima je bio regulisan zivot prosjecnih ljudi dok se nisu bunili i zeljeli nesto drugacije._BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisNekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
Koje pisanje po sportistima i argument iz filmova a la Rocky 4SaraFina wrote: Pa i u Rusiji se gurao sport.. Ako nisi dovoljno inteligentan preferiraš sportske aktivnosti i onda cijenjeni sportisti na nekoj olimpijadi prije iz SSSR-a prebjegnu i traze azil.
Isto tako i stručnjaci i općenito intelektualci i visokoobrazovani ljudi
_BataZiv_0809 wrote:Merkelica se predstavlja zrtvom tog sistema, jer je to sad popularno. No produkt tog sistema sigurno jeste-doktorica fizikalne hemije, napisala je doktorski rad na temu brzinskih konstanta kod hemijskih reakcijaSaraFina wrote:
Merkelica je baš produkt tog društva i sistema koliko sam upućena ..
Ne vidim da nešto naginje Rusima