Naravno svi Srbi su isti. I oni koji ostadose u gradu su ostali jer je zavjera bila. A navodi primjer o dvije zgrade pune kadra JNA.ljevoruki wrote:Lazes k'o pas, nisu mogli otici a nije da nisu htjeli.Freamon Lester wrote:Ti srbi koji su ostali su mogli otici kad god su htjeli, a nisu. Bili su lojalni vlastima u Sarajevu i sta su dobili za to? Da ih Caco vodi na nekakva kopanja i onda da se izivljava nad njima. Tuzno je jedino sto taj monstrum nije osudjen jer ovako postoji prostor za manipulacije. Takvih desavanja je bilo koliko hocete ali treba razjasnitit ubistva iza kojih stoji drzava, a iza kojih stoji bolesni um.
Muka mi dodje da je neko odveo nekog sarajliju u neku sumu i zabio mu metak u glavu jer je Srbin, a samim tim u ocima monstruma jednak kao i onaj sa brda. A nema veze sto taj Srbin dobrovoljno cami u najvecem logoru u Evropi i trpi izivljavanje kao sve ostale sarajlije...
A o Caci i djenazi suvisno je govoriti...
U toku, cini mi se 1993. god, Karadzic je na radiju pozvao sve sarajevske Srbe da napuste grad I predju na Grbavicu. Par stotina je pokusalo da dodje do Ekonomske skole I predje na "drugu stranu". Zaustavljeni su puno prije nego su dosli do mosta i "slobode".
Dosta ih je gazilo preko Miljacke, na Vilsonovom, I ginulo jal' od cetnika jal' od ABiH. Ako su to civilne zrtve rata u Sarajeva, onda cemo ih I brojati tako.
Jedna stvar se mora shvatiti - Srbima, njih 90%, je bilo receno da izadju iz grada prije 2. maja I totalne blockade I obecano im da ce se vratiti u svoje kuce I stanove za 15 dana, cim se Sarajevo "oslobodi".
Ja sam zivio u naselju sa dvije cijele zgrade naseljene vojnim licima, od oficira do civila na sluzbi u JNA.
Ostalo je bilo nesto penzionera, oficira, koji su zene I djecu poslali na sigurno a oni ostali iskljucivo cuvati stanove.
Kad su vidjeli da je djavo odnio salu, da nema nista od "oslobadjanja", jedan po jedan su polako nestajali preko noci.
Moj dobar drug, u to doba, je u martu 1992. prodao stan i zdusio u Svedsku kod sestre. Vidjeli smo se nedavno, nakon 20 i kusur godina, i priznao mi je sta mu je receno i kakve su upute dobili.
Sto se tice Cace, taj je vodio na kopanje sve one koji su landarali po gradu bez vojne knjizice.
U tom trenutku nije bilo bitno ko je ko, samo da ima dvije ruke I noge. To je, po meni, bilo potpuno opravdano, rovovi se nisu mogli sami iskopati a vojsci je trebalo pomoci oko kopanja. I drugi su vodili na kopanje rovova, nije Caco bio jedini.
U svakom slucaju, sarajevski Srbi su izdali grad, nije ih bilo puno, govorim o porodicama koje su nastanjene u Sarajevu prije odlaska Turaka, i to im se nece nikad zaboraviti. Dobili su sta su trazili i nemaju pravo da se sada zale. Rame uz rame sa Jevrejima, koji su opet posebna prica.
p.s. sto li se ovo salonci ne javljaju na ovu temu?
Caco vodio na kopanje. Caco je bio obicni hostapler koji je pod parolom "kopanja", "oruzija" i "radio stanica" ulazio ljudima u kuce i pljackao ih. Taj obicni smrad od covjeka nije ni zasluzio da ga se zove ratnim zlocincem, jer on i nije bio ratnik. Vec obicni kriminalac koji je citav zivot to i bio.
I kazes svi Srbi isti. Dobro pogledaj imena policajaca koji su ubijeni, a koji su poslani da uhapse tog monstruma.