Zivot poslije smrti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
malocvijece

#176 Re: Zivot poslije smrti

Post by malocvijece »

animals wrote:
malocvijece wrote:Za ove koje toboze vjera ne zanima a se se vrte po podforumu religija i ko fol traze dokaze i postavljaju pitanje ali ne zato sto ih zanima odgovor nego sto imaju vec pripremljen protivargument, niste njedini koji su trazili dokaze za postojanje Boga. Tog je bilo od kada je dosla prva objava. I da vam se daju dokazi koje trazite, vi opet ne biste vjerovali. da vidite Dzebraila npr., vi opet ne biste vjerovali. Stoga je sva ova prica i ubjedjivanje mlacenje prazne slame i s jedne i s druge starne. Covjek pozali sto se uopste upusta u takvo nesto.

Ovo se odnosi na saznaja uopste jer niko nista novo nije spoznao s takvim stavom.
Nije uopce pitanje, vjerujemo li ili ne vjerujemo u Boga..problem je u nametanju ispravnog vjerovanja...
pravi vjernik vjeruje, i ne namece to vjerovanje..znaci, vjeruj i pusti druge da vjeruju..
vecina ljudi ne razumije poentu zivota..
zasto si ti dosao na ovu temu?
animals

#177 Re: Zivot poslije smrti

Post by animals »

zasto si ti dosao na ovu temu?[/quote]

malo da pametujem, kao i svi ostali.. sto pitas :D
L u c i f e r

#178 Re: Odg: Zivot poslije smrti

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:
kerima1 wrote:Lucifere:-) navedi pnesto sto si 'iskopo' nelogicno ako moze?
Sve, ali evo da navedem jednu od suštinskih nelogičnosti: čemu sakrivenost božanstva?
zasto nam se BOg ne pokaze?

iz 3 razloga

1. svrha zivota bi bilo unistena
jer mi smo ovdje da budemo iskusavani, da se pokaza onakvi kvakvi smo zaista, a najbolje da se pokaze pravo lice osobe ako je kamera skrivena i nezna da se snima, jer ako bi se BOg pokazao i zaprijetio kaznom tesko da bi iko smio raditi suprotno, i onda naravno nebi se mogli testirati jer bi bili pod direktno prisilom

2. slobodna volja bi bila unistena
jednostavno nebi smjeli raditi sta hocemo , nego bi pod moranjem radili sta nam Bog kaze, bez imalo suprostavljanja, a to vise nije testiranje onda

3. nebi se moglo zivjeti normalno
ko bi opusteno zivio ako bi bio pod direktnom prijetnjom kaznom u dzehennemu jer dobiti direktne prijetnje od BOga nije isto kao kad ti Bog prijeti iz knjige, jer covjek moze da sumnja u knjigu dok nebi bilo sumnje u direktne prijetnje
No comment :D
harač

#179 Re: Zivot poslije smrti

Post by harač »

već je citiran ajet po kojem su ljudi stvoreni samo sa svrhom da boga obožavaju (pet puta na dan svaki dan do kraja života + sve ostalo). (uz to u islamu su ljudi "robovi", a ne "djeca" kao u kršćanstvu, ili sagovornici kao u judaizmu). ali neprestano obožavanje nije dovoljno, robovi se moraju neprestano iskupšavati: cunamijima, genocidima, palestinama, kugama i bolešćurama, siromaštvom, "božijom skrivenošću". ako koji rob slučajno padne na tom testu neupitnog neprestanog obožavanja, allah mu je pripremio nezamislivu patnju i agoniju koja će trajati zauvijek...

ako se pogleda bogati švedski sto božanstava na usluzi, ovo mora da je jedan od izopačenijih koncepata
Drvosjeca iz Dejcica

#180 Re: Zivot poslije smrti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Koje bi to bilo traćenje prostora, vremena i atoma. Kada ljudi otkriju da nisu jedina razumna stvorenja u svemiru i da život nastaje i pod nevjerovatnim okolnostima i mjestima to će biti dernek i pol. Sve hiljadugodišnje religijske dogme ima da padnu u jednom danu. :run: Ako Bog da. :wink:
Istina-True

#181 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koje bi to bilo traćenje prostora, vremena i atoma. Kada ljudi otkriju da nisu jedina razumna stvorenja u svemiru i da život nastaje i pod nevjerovatnim okolnostima i mjestima to će biti dernek i pol. Sve hiljadugodišnje religijske dogme ima da padnu u jednom danu. :run: Ako Bog da. :wink:

a zasto bi tacno bilo sta od toga uticalo na dogmu?

neki ovdje imaju jako pogresne predpostavke...
Istina-True

#182 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

harač wrote:već je citiran ajet po kojem su ljudi stvoreni samo sa svrhom da boga obožavaju (pet puta na dan svaki dan do kraja života + sve ostalo). (uz to u islamu su ljudi "robovi", a ne "djeca" kao u kršćanstvu, ili sagovornici kao u judaizmu). ali neprestano obožavanje nije dovoljno, robovi se moraju neprestano iskupšavati: cunamijima, genocidima, palestinama, kugama i bolešćurama, siromaštvom, "božijom skrivenošću". ako koji rob slučajno padne na tom testu neupitnog neprestanog obožavanja, allah mu je pripremio nezamislivu patnju i agoniju koja će trajati zauvijek...

ako se pogleda bogati švedski sto božanstava na usluzi, ovo mora da je jedan od izopačenijih koncepata
Problem nije u Bogu nego u tvojoj percepciji Boga. Ni meni ne bi bio drag Bog kakvim si ga ti opisao...

Nemam ja nista protiv razlicitosti misljenja, ali vrlo cesto se nadje ovakav post gdje neko ko ne vjeruje "objasi" sta znaci vjerovati i kako treba vjerovati i onda koristi to kao dokaz protiv takvog vjerovanja... Stim da taj opis i vjerovanje onih kojima je 'objasnjene' upuceno i nema puno dodirnih tacaka.
Drvosjeca iz Dejcica

#183 Re: Zivot poslije smrti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Istina-True wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koje bi to bilo traćenje prostora, vremena i atoma. Kada ljudi otkriju da nisu jedina razumna stvorenja u svemiru i da život nastaje i pod nevjerovatnim okolnostima i mjestima to će biti dernek i pol. Sve hiljadugodišnje religijske dogme ima da padnu u jednom danu. :run: Ako Bog da. :wink:

Pa zamisli po tom scenariju spoznaju da čovjek nije jedino božije najdraže biće te da svemir nije stvoren radi i zbog čovjeka. :shock: Koliko bi bilo vjerovatno da su dobili istu objavu kao i mi? :shock: Da li su je uopšte dobili ili su ipak prevazišli takve egocentrične ideje i najprizemnije pobude.
Istina-True

#184 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Istina-True wrote:

Pa zamisli po tom scenariju spoznaju da čovjek nije jedino božije najdraže biće te da svemir nije stvoren radi i zbog čovjeka. :shock: Koliko bi bilo vjerovatno da su dobili istu objavu kao i mi? :shock: Da li su je uopšte dobili ili su ipak prevazišli takve egocentrične ideje i najprizemnije pobude.
Sta nazivamo svemirom? Ovo sto mi mozemo vidjeti/observirati, ono sto mislimo da je najvjerovatnije ili?

Islam ne kaze da je cijeli svemir stvoren radi covjeka.. Cak stavise vrlo vjerovatno i moguce je da postoje druga materijalna bica, druge civilicacije (ili da su postojale ili da ce postojati u ovome sto mi nazivamo svemirom ili negdje drugdje). Za druge svijetove (nematerijalne) vec je receno. Svijet dzina/drugih bica je svijet kao i svijet nas ljudi. Sa onim koji vjeruju, sa onim koji ne vjeruju, sa objavom kao i mi... tako da ne vidim zasto covjek ima neko egocentricno mjesto. Covjek svakako jeste vrijedno bice sa potencijalom da bude nesto izvanredno.

Zasto je tacno vjerovanje u Boga "najprizemnija pobuda"?

Pitanje 'Koliko bi bilo vjerovatno da su dobili istu objavu kao i mi?' je isto pitanje kao i Koliko vjerovatno da postoji Bog..
rekla-kazala

#185 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

malocvijece wrote:Za ove koje toboze vjera ne zanima a se se vrte po podforumu religija i ko fol traze dokaze i postavljaju pitanje ali ne zato sto ih zanima odgovor nego sto imaju vec pripremljen protivargument, niste njedini koji su trazili dokaze za postojanje Boga. Tog je bilo od kada je dosla prva objava. I da vam se daju dokazi koje trazite, vi opet ne biste vjerovali. da vidite Dzebraila npr., vi opet ne biste vjerovali. Stoga je sva ova prica i ubjedjivanje mlacenje prazne slame i s jedne i s druge starne. Covjek pozali sto se uopste upusta u takvo nesto.

Ovo se odnosi na saznaja uopste jer niko nista novo nije spoznao s takvim stavom.
U tome i jeste problem, nije nauka dogma nego je religija dogma.
Ja ne bi vjerovao da je 2+2=4 da se to fizički ne može potvrditi. Tako da znam da je 2+2=4.
Ja čak ne negiram postojanje Boga kojeg možemo nazvati Svemirom, Evolucijom, samorazvijajućom inteligencijom.
Naravno ono pameti što imam mi ne dozvoljava da vjerujem u Boga koji je iako je svemoguć i savršen imao potrebe da u više navrata šalje svoje poslanike, prestavnike i da šalje korigovane objave u kojim po hiljadu puta prijeti kaznom meni koji sam nevjernik zato što me on stvorio takvim i ne da mi mogućnost da budem vjernik i još hoće da mi dokaže da sam takav, jebeni nevjernik. ;-)
Istina-True

#186 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

rekla-kazala wrote:

Ja ne bi vjerovao da je 2+2=4 da se to fizički ne može potvrditi. Tako da znam da je 2+2=4.
Ja čak ne negiram postojanje Boga kojeg možemo nazvati Svemirom, Evolucijom, samorazvijajućom inteligencijom.
Naravno ono pameti što imam mi ne dozvoljava da vjerujem u Boga koji je iako je svemoguć i savršen imao potrebe da u više navrata šalje svoje poslanike, prestavnike i da šalje korigovane objave u kojim po hiljadu puta prijeti kaznom meni koji sam nevjernik zato što me on stvorio takvim i ne da mi mogućnost da budem vjernik i još hoće da mi dokaže da sam takav, jebeni nevjernik. ;-)
Rekao si da nemas mogucnosti da budes vjernik... Kako bi bilo da razmislis o tom pitanju bez predrasuda ili vec predodredjenih stavova. Zaboravi na sve religije i pitaj se kakav bi trebao da bude Bog u kakvog bi ti vjerovao..

Zaboravi na ono sto si cuo/procitao iz razlicitih religija, isto zaboravi na to "Svemirom, Evolucijom, samorazvijajućom inteligencijom." (jer si i ovo drugo cuo, nije tvoja ideja).. I tako sam razmisli kako bi to bice trebalo da bude..
Leo_alfa

#187 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Pa valjda bi prvo trebao razmisliti o tome koliko je uopste opravdano vjerovati u postojanje bozanskog bica, pa kakvo god da je ono. Pa tek onda o osobinama.
Istina-True

#188 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

Leo_alfa wrote:Pa valjda bi prvo trebao razmisliti o tome koliko je uopste opravdano vjerovati u postojanje bozanskog bica, pa kakvo god da je ono. Pa tek onda o osobinama.
Noup, ideja je da se razmisli bez vec unaprijed uspostavljenih stavova. Clean sheet. Bez pravila da kazu, a-a, ne mozes o tome razmisljati, nije opravdano...
Leo_alfa

#189 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Istina-True wrote:
Leo_alfa wrote:Pa valjda bi prvo trebao razmisliti o tome koliko je uopste opravdano vjerovati u postojanje bozanskog bica, pa kakvo god da je ono. Pa tek onda o osobinama.
Noup, ideja je da se razmisli bez vec unaprijed uspostavljenih stavova. Clean sheet. Bez pravila da kazu, a-a, ne mozes o tome razmisljati, nije opravdano...
Ne mislim opravdano po ikakvim pravilima religije. Nego koliko ima smisla da postoji bozansko bice uopste.
rekla-kazala

#190 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Istina-True wrote:
rekla-kazala wrote:

Rekao si da nemas mogucnosti da budes vjernik... Kako bi bilo da razmislis o tom pitanju bez predrasuda ili vec predodredjenih stavova. Zaboravi na sve religije i pitaj se kakav bi trebao da bude Bog u kakvog bi ti vjerovao..

Zaboravi na ono sto si cuo/procitao iz razlicitih religija, isto zaboravi na to "Svemirom, Evolucijom, samorazvijajućom inteligencijom." (jer si i ovo drugo cuo, nije tvoja ideja).. I tako sam razmisli kako bi to bice trebalo da bude..
Ako zamislim da je "Veliki prasak", jedan pljesak dlanovima koji je u jednom trenutku ništa podijelio u materiju i antimateriju, koje se kao oblak dima šire i koji će se u jednom trenutku poništiti i ponovo postati ništa,... e taj pljesak dlanovima je učinio Bog kakvog ja zamišljam.
Bog koji ne nadgleda i kontroliše, Bog koji ne kažnjava i nagrađuje nego je pustio da sve ide svojim tokom do ponovnog nestanka i možda novog pljeska.
Istina-True

#191 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

Leo_alfa wrote:
Istina-True wrote:
Ne mislim opravdano po ikakvim pravilima religije. Nego koliko ima smisla da postoji bozansko bice uopste.
ok, to svakako ide pod ruku sa ovim prvim.

ali pitanje mi je opet malo biased... opravdanost postojanja Boga i opravdanost nepostojanja Boga u pocetnim uslovima ima istu vrijednost. Nema restrikcije na hronologiju razmisljanja sem one koju covjek sam sebi stavi. Ali ta restrikcija vazi samo za onog ko razmislja pa iznosenje iste bilo kome ko radi isto nema smisla.
Istina-True

#192 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

rekla-kazala wrote: Ako zamislim da je "Veliki prasak", jedan pljesak dlanovima koji je u jednom trenutku ništa podijelio u materiju i antimateriju, koje se kao oblak dima šire i koji će se u jednom trenutku poništiti i ponovo postati ništa,... e taj pljesak dlanovima je učinio Bog kakvog ja zamišljam.
Bog koji ne nadgleda i kontroliše, Bog koji ne kažnjava i nagrađuje nego je pustio da sve ide svojim tokom do ponovnog nestanka i možda novog pljeska.
aham. Znaci deizam. U principu da postoji Bog ali da ne utice na nas na bilo kakav nacin.

Opet pitanje bez restrikcije na gore navedene opise (Bog koji ne nadgleda i kontroliše, Bog koji ne kažnjava i nagrađuje)...

Da li postoji poseban razlog zasto bi 'pucanje dlanovima' bilo slucajana, neplanirana ili planirana, namjerana akcija od strane Boga?
Leo_alfa

#193 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Pa slazem se, ali razmisljati na nacin da je postojanje boga smisleno ne uzimajuci u obzir bilo sta drugo sto moze da poljulja tu pocetnu ideju ne djeluje bas logicno.
Istina-True

#194 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

Leo_alfa wrote:Pa slazem se, ali razmisljati na nacin da je postojanje boga smisleno ne uzimajuci u obzir bilo sta drugo sto moze da poljulja tu pocetnu ideju ne djeluje bas logicno.
Prilikom razmisljanja svaka opcija je moguca.. jedna i jedina restrikcija je startna pozicija. Cijela poenta razmisljanja je 'ljuljanje' ideja.

dakle bilo koje od :

postojanje boga smisleno ne uzimajuci u obzir bilo sta drugo
nepostojanje boga smisleno ne uzimajuci u obzir bilo sta drugo

ne ide..
rekla-kazala

#195 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Istina-True wrote:
rekla-kazala wrote: Ako zamislim da je "Veliki prasak", jedan pljesak dlanovima koji je u jednom trenutku ništa podijelio u materiju i antimateriju, koje se kao oblak dima šire i koji će se u jednom trenutku poništiti i ponovo postati ništa,... e taj pljesak dlanovima je učinio Bog kakvog ja zamišljam.
aham. Znaci deizam. U principu da postoji Bog ali da ne utice na nas na bilo kakav nacin.

Opet pitanje bez restrikcije na gore navedene opise (Bog koji ne nadgleda i kontroliše, Bog koji ne kažnjava i nagrađuje)...

Da li postoji poseban razlog zasto bi 'pucanje dlanovima' bilo slucajana, neplanirana ili planirana, namjerana akcija od strane Boga?
Kao kad dijete puše balone sapunice i posmatra ih kako putuju. Možda iz dosade, možda kreativni rad,.. u svakom slučaju zanimljivije nego ono što propovjedaju religije.
Da napomenem još da se ne slažem ni sa naukom, sa tvrdnjom da je postoji višak materije u odnosu na antimateriju i da to čini Svemir. Kao što je sve u ravnoteži i to je u potpunoj ravnoteži. Da li je antimaterija koja je razlika u odnosu na materiju s one strane granice ili u "božijim dlanovima", to ne znam, niti je bitno.
Last edited by rekla-kazala on 03/07/2014 10:43, edited 1 time in total.
Leo_alfa

#196 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Tako je, samo sto se "nepostojanje boga" bazira na vec oformljenoj ideji (ne nuzno pojedinca) koja kaze da bog postoji i koja se predstavlja sirim masama, o kojoj se propovjeda itd. Tako da ima poticaj okoline.
Istina-True

#197 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

rekla-kazala wrote: Kao kad dijete puše balone sapunice i posmatra ih kako putuju. Možda iz dosade, možda kreativni rad,.. u svakom slučaju zanimljivije nego ono što propovjedaju religije.
Ma hajmo malo zaboraviti religiju :)

Znaci taj Bog je zapravo neko dijete, koje se igra. Mozda i mi kada se igramo stvaramo nove univerzume... hm..

ali sta cemo sa prvim djetetom. to dijete koje se igralo pa stvorilo balon je moralo biti stvoreno od nekog drugog djeteta sto puse balon, itd...

Hajmo do prvog djeteta, ono bi definitivno moralo da bude drugacije od sve ostale djece...
Istina-True

#198 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

Leo_alfa wrote:Tako je, samo sto se "nepostojanje boga" bazira na vec oformljenoj ideji (ne nuzno pojedinca) koja kaze da bog postoji i koja se predstavlja sirim masama, o kojoj se propovjeda itd. Tako da ima poticaj okoline.
Mislis 'postojanje boga' u prvoj recenici?

Naravno uticaj okoline ce usmjeriti jedno ili drugo razmisljanje, ali moja ideja je upravo bila da se ta zanemare (ili makar pokusaju zanemariti).
Leo_alfa

#199 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Ne, mislim nepostojanje boga, samo sam se malo nejasno izrazio, ali da sad ne editujem. Nepostojanje boga je negiranje tvrdnje koja kaze da bog postoji. Da ovakvih tvrdnji nema ne bi bilo smisla negirati ih, jer ih i nema. Zanemariti uticaj okoline i nasih saznanja je jako tesko, ali i besmisleno. Na taj nacin mozemo mastati o herojima iz stripova, ako zanemarimo cinjenicu da znamo kako su izmisljeni i da recimo ne dolazi do mutacija na nacin kako je opisano u masi stripova. Onda i to ima smisla.
rekla-kazala

#200 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Istina-True wrote:
rekla-kazala wrote: Kao kad dijete puše balone sapunice i posmatra ih kako putuju. Možda iz dosade, možda kreativni rad,.. u svakom slučaju zanimljivije nego ono što propovjedaju religije.
Ma hajmo malo zaboraviti religiju :)

Znaci taj Bog je zapravo neko dijete, koje se igra. Mozda i mi kada se igramo stvaramo nove univerzume... hm..

ali sta cemo sa prvim djetetom. to dijete koje se igralo pa stvorilo balon je moralo biti stvoreno od nekog drugog djeteta sto puse balon, itd...

Hajmo do prvog djeteta, ono bi definitivno moralo da bude drugacije od sve ostale djece...
Šta hoćeš da kažem, " Da prvo dijete nije nastalo i da ga neće nestati" :roll:
Sve je to figurativno, dlanovi ne moraju biti dio tijela.
Realno gledano smisao ne postoji ni u nastanku ni u nestanku a posebno ne u nagradi, kazni, vječnom životu,....
Post Reply