Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Dr.med.vet.

#176 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Dr.med.vet. »

haryb wrote:Evo potrazite Bosnien und Herzegowina u ovom dokumentu

http://www.bgbl.de/banzxaver/bgbl/start ... 4832916038
Ja druze nigdje ne nadjoh da pise ista o Bosni.Mislim da nas sve vas dvojica lozite.
zodi36

#177 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

Dr.med.vet. wrote:

Ja druze nigdje ne nadjoh da pise ista o Bosni.Mislim da nas sve vas dvojica lozite.
i meni je prvo to proslo kroz glavu.dolazi lik sa cetiri posta,tek otvoren akaunt i baca kasikaru i mi se ko klenovi primamo.ovakvima treba odmah ban na IP adresu i cao
Dr.med.vet.

#178 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Dr.med.vet. »

Upravo tako prijatelju. A ipak smo mi ovdje svi ozbiljni ljudi i nije nam bas do zezanja sa ovim stvarima.pozz
haryb

#179 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by haryb »

Dr.med.vet. wrote:

Ne lozim care moj i ja pratim ovu temu i refresham ko budala svaki dan, nadajući se kakvoj pametnoj vijesti. Ja sam friško ovdje, pa ne znam još njemački, ali vidim da se dole u ovom dokumentu spominje BiH (probaj prvo spasiti ovaj PDF na računar, pa ga pretrazi, Bosna se spominje na 20 stranici (Anlage 1, 1 Absatz, Satz 1). Koliko sam mogao skontati ipak se to ne odnosi na vozačku.

Inače pratim forum, ali ne učestvujem previše u raspravama, tako da sam zaboravio password za stari username, pa sam brzinski napravio ovaj.

Ja ću isto probati ove sedmice nazvati da se raspitam ovdje u Stuttgartu.
Horizon

#180 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Horizon »

Ovo brate nema veze sa vozackom... :-D
haryb

#181 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by haryb »

Horizon wrote:Ovo brate nema veze sa vozackom... :-D
Ma skontao sam i ja kasnije, nego sam poletio pred rudu. Vidim spominje se BiH, kontam - evo ga :D
OptimusPrime

#182 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

Izgleda da je August iduci termin :)

Izvor (10.07.2014): http://www.mkt.gov.ba/saopstenja/defaul ... gTag=bs-BA

Ministar Hadžić je istaknuo da je proces usaglašavanja Zajedničke deklaracije o namjeri MKPBiH i Federalnog ministarstva za saobraćaj i digitalnu infrastrukturu Savezne Republike Njemačke o postupku zamjene vozačkih dozvola, okončan prihvatanjem prijedloga teksta Zajedničke deklaracije od strane Vijeća ministara BiH na 77. sjednici održanoj 18.12.2013. godine, o čemu je službenim putem informirano Ministarstvo vanjskih poslova BiH i nadležno tijelo u SR Njemačkoj.

„S obzirom da je planirano potpisivanje Deklaracije na njemačkom, engleskom i tri službena jezika i dva pisma u Bosni i Hercegovini, njemačka strana trenutno provodi redakturu jezičkih varijanti, a mi činimo sve u cilju ubrzanja tehničkog dijela pripreme potpisivanja Deklaracije koje se očekuje u toku narednog mjeseca“, rekao je ministar Hadžić
NedzadHamm

#183 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

Valjda ste se uvjerili da sam u pravu. evo ja sam danas bio i rekli ok. donesi staru vozacku, licnu, prijavu kad si usao Njemacku, uplati 50 e i to je to. ceka se 4-6 sedmica. Hvala jos jednom meni.
zodi36

#184 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

NedzadHamm wrote:Valjda ste se uvjerili da sam u pravu. evo ja sam danas bio i rekli ok. donesi staru vozacku, licnu, prijavu kad si usao Njemacku, uplati 50 e i to je to. ceka se 4-6 sedmica. Hvala jos jednom meni.
opet kasikara?ne znas ti haman ni sta su ti trazili.da ti nisu trazili prijavu na stan ili gdje si prijavljen da zivis i mozda ofental.licna ti ovdje netreba,ali ko zna
topcam
Vozim: uzbrdo

#185 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by topcam »

zodi36 wrote:
NedzadHamm wrote:Valjda ste se uvjerili da sam u pravu. evo ja sam danas bio i rekli ok. donesi staru vozacku, licnu, prijavu kad si usao Njemacku, uplati 50 e i to je to. ceka se 4-6 sedmica. Hvala jos jednom meni.
opet kasikara?ne znas ti haman ni sta su ti trazili.da ti nisu trazili prijavu na stan ili gdje si prijavljen da zivis i mozda ofental.licna ti ovdje netreba,ali ko zna
Sliku iskruze iz stare vozacke... :lol:

Mozda je Nedzad iz Svicarske, pa drugi zakon vazi.

@NedzadHam, ovdje je tema zamjena bosanske vozacke u Njemackoj.
NedzadHamm

#186 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

ko ne vjeruje i ko je toliko tvrdoglav neka nazove ove brojeve 0611 815 24 13 (za oblast Heessen- Frankfurt)
0211 3843 3239 za NRW.
Ako treba jos sta samo trazite ali jos niko nije rekao hvala i mustuluk nestao
zodi36

#187 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

NedzadHamm wrote:ko ne vjeruje i ko je toliko tvrdoglav neka nazove ove brojeve 0611 815 24 13 (za oblast Heessen- Frankfurt)
0211 3843 3239 za NRW.
e to je vec nesto konkretno.tako te volim :lol: ...e sad ovi sto znaju perfekt njemacki nek nazovu i provjere,ako moze ovaj broj za NRW...ako bude trebamo onda covjeku mustuluk dati
thebozz

#188 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by thebozz »

NedzadHamm wrote:ko ne vjeruje i ko je toliko tvrdoglav neka nazove ove brojeve 0611 815 24 13 (za oblast Heessen- Frankfurt)
0211 3843 3239 za NRW.
Jarane ako ovo bude to ce biti dobro, ali ima li gdje zakonska osnova, znaš kako je u Njemačkoj bez zakonske osnove nista.
haryb

#189 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by haryb »

Evo raja da i ja potvrdim što je @NedzadHamm rekao, zvao upravo ovdje u Stuttgartu - rekli da se moze zamjeniti, te da je to upravo friško donesena odluka.

Rekli su da za zamjenu treba priloziti : biometrijsku sliku, pasoš, potvrdu o prebivalištu (radna dozvola itd), te postojeću vozačku. Naravno popuniti neki formular i vjerovatno uplatiti neki iznos.

Sretno!
svako_dobro_bih

#190 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by svako_dobro_bih »

Je li to vrijedi za sve regije Njemacke? Ima li ko kakvu informaciju za Bayern? Hvala :)
NedzadHamm

#191 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

Nigdje nikoga. Svi otisli mijenjati vozacku.
zodi36

#192 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

NedzadHamm wrote:Nigdje nikoga. Svi otisli mijenjati vozacku.
evo mene :lol: ...sta da ti kazem,posto moj njemacki nije perfekt da bih se upustio u telefonsku diskusiju sa nekom nadrkanom njemackom sluzbenicom ja cekam da neko jos potvrdi ovdje ili znas li ti slucajno posto vidim da si dao broj 0211 a to je pozivni dusseldorfa dali je u ovoj Nrw oblasti prosao taj zakon
Horizon

#193 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Horizon »

Ma nista ba... Patkica... Ne kazem da nece biti, nego trenutno ljudi pojma nemaju o mogucnosti zamjene...Bayern... 8)
zodi36

#194 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

Horizon wrote:Ma nista ba... Patkica... Ne kazem da nece biti, nego trenutno ljudi pojma nemaju o mogucnosti zamjene...Bayern... 8)
ma vi ste u Bayernu svakako austrijanci.Kod vas ce sve zadnje da dodje
Dr.med.vet.

#195 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Dr.med.vet. »

Ja sam vec prije rekao, da nas ova dvojica loze (vjerovatno u dogovoru). Ne moze stupiti na snagu nesto sto jos nije ni potpisano. Potpisana je deklaracija o buducem priznavanju, a tekst sporazuma se prevodi, tako da nema sanse da su ova dvojica gore zamijenili vozacku. Kada se potpise sporazum, treba jos vremena da to prodje kroz procedure ovdje i bit ce na Saveznom nivou, tako da nema teoretske sanse da se u jednoj pokrajini moze zamijeniti, a u drugoj ne. Koliko sam ja dobio informacije od jednog sluzbenika ovdje, najranije se ocekuje priznavanje nasih vozackih od jeseni (iako je on bio skeptican zbog sporosti njemacke birokratije da ce se uopste do Nove godine moci mijenjati).....

Lijep pozdrav svima
haryb

#196 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by haryb »

Dr.med.vet. wrote:Ja sam vec prije rekao, da nas ova dvojica loze (vjerovatno u dogovoru). Ne moze stupiti na snagu nesto sto jos nije ni potpisano. Potpisana je deklaracija o buducem priznavanju, a tekst sporazuma se prevodi, tako da nema sanse da su ova dvojica gore zamijenili vozacku. Kada se potpise sporazum, treba jos vremena da to prodje kroz procedure ovdje i bit ce na Saveznom nivou, tako da nema teoretske sanse da se u jednoj pokrajini moze zamijeniti, a u drugoj ne. Koliko sam ja dobio informacije od jednog sluzbenika ovdje, najranije se ocekuje priznavanje nasih vozackih od jeseni (iako je on bio skeptican zbog sporosti njemacke birokratije da ce se uopste do Nove godine moci mijenjati).....

Lijep pozdrav svima
Dobro pametni moj doktore, ja idem sljedeće sedmice da podnesem zahtjev, pa kad dobijem prevedenu vozačku, skeniram je pa je ovdje postavim, a ti do tada pametuj u prazno. Bošnji nikada ugoditi...

Ne znam kako je u drugim regijama, jer sam ja zvao za svoju, tj konkretno za Stuttgart. Imam čak i mail od sluzbenice iz Rathausa koji glasi ovako :

Bisher ist es möglich im Rahmen einer Einzelfallprüfung die Fahrerlaubnisklassen A und B des bosnischen Führerscheins
prüfungsfrei in eine deutsche Fahrerlaubnis umzuschreiben.

Sollten Sie Ihren Wohnsitz in Stuttgart haben, benötigen sie hierfür folgende Unterlagen:

-gültiger Reisepass
-Bosnischer Führerschein und eine amtliche deutsche Übersetzung
-Erste Anmeldebestätigung der Meldebehörde, aus der das Einreisedatum nach Deutschland und das Herkunftsland hervorgehen
-biometrisches Lichtbild
-Sehtest
-Gebühr: 35 Euro

Die Bearbeitungszeit beträgt ca 3 Wochen.

Für alle anderen Fahrerlaubnisklassen muss weiterhin die theoretische und praktische Prüfung abgelegt werden.

Bitte beachten Sie auch, dass es zu Unterschieden bei anderen Führerscheinstellen kommen kann, falls Sie Ihren
Wohnsitz nicht in Stuttgart haben sollten.

Za ostale koji zive izvan Stuttgart regije, nazovite pa pitajte. Očito da taj zakon nije istovremo sprovedem u sve regije, kao što vidite kako je i rečeno u zadnjem dijelu mail-a, ali ako je na snazi u BW regiji i u Frankfurtu (kako je naveo @NedzadHamm) onda će zasigurno i u ostale brzo.

Toliko od mene na ovoj temi.
Dr.med.vet.

#197 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Dr.med.vet. »

Bosnjo moj dobri, nemam namjeru da pametujem, samo iznosim cinjenice. A inace ko god je zivio u ovoj nasoj Bosni, ima svako pravo da bude nepovjerljiv prema ljudima, jer te varaju na svakom koraku, tako da ti treba da bude razumljiva nasa skepsa prema informacijama, a ne da to predstavljas kao da smo mi (ja) Bosnje, sitne duse..,,,Moj kolega sa faxa koji zivi u tvojoj pokrajini (Heilbronn ) je jucer pitao za zamjenu i rekli mu da jos ne moze... Sta bi ti pomislio? Ako je istina ovo sto kazes, imas moje iskreno izvinjenje, ako ne....Nemoj se naljutiti, al meni je nelogicno u ovom mailu, da se trazi prijevod nase vozacke, kad bi to vec trebalo da bude regulisano sporazumom (zbog prevodjenja mi i cekamo ovoliko vremena) ??? Ostaj ziv i zdrav i imas pivu od mene kada zamijenis vozacku.

Pozz
OptimusPrime

#198 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

Evo i ja dobih danas od Landratsamt-a mail (Kreis Böblingen, Baden Württemberg):

Potrebno je:

Pasos
Vozacka (nisu naveli da mi treba prevod na njemacki)
Dokaz o prvom dolasku i prijavi prebivalista na podrucju Deu
Biometrijska slika
37 Eura Troskova obrade

Eto, kad zavrsim sve, javim jel bolilo
adis_pile

#199 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by adis_pile »

OptimusPrime wrote:Evo i ja dobih danas od Landratsamt-a mail (Kreis Böblingen, Baden Württemberg):

Potrebno je:

Pasos
Vozacka (nisu naveli da mi treba prevod na njemacki)
Dokaz o prvom dolasku i prijavi prebivalista na podrucju Deu
Biometrijska slika
37 Eura Troskova obrade

Eto, kad zavrsim sve, javim jel bolilo
OptimusPrime Drug jesi pitao jel stupilo na snagu zamjena, i jesi rekao da si iz Bosne..svi koji su zvali nadlezne rekli su da nisu te anlage potpisani da jos nije doslo do troga..ali koliko vidim ti ces zamjeniti ako bog da .. molim te napisi detaljnije ja zivim u Münchenu...pozdrav
adis_pile

#200 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by adis_pile »

momci molim vas jel neko zna za regiju Bayern konkretno München .... kad sta kako ..pozdrav svima :bih:
Post Reply