TheMule wrote:MyTao wrote:
Da ja, koji kaze kako smo svi isti, bez obzira na boju koze... onaj
Pa kad kazes da smo svi isti i jednaki pred zakonom (sto je tacno), zasto onda to i neprimjenjujes u praksi, i istim tim pravilom ne tretiras i Trayvona i Zimermana? Zasto im brojis krvne zrnce i gledas boju koze?? Gledaj samo u cinjenice, nista vise.
Problem je sto mozes biti rasista, vidjeti crnca, upucati ga i izvuci se od kazne pod izgovorom zakonske dozvole "stand your ground" pravila.
To sto je nesto zakon ne mora znaciti da je dobro.
Bila je emisija u kojoj su analizirali jednu drugu emisiju, kao snimatelji prate policiju pri svakodnevnim aktivnostima. I u toj emisiji koja analizira pitaju producente ove "policijske" emisije zasto pustaju snimke u kojima su uhapseni samo crnci, zasto ne pustaju snimke u kojima su uhapseni i bijelci.
Kada imas takav plan da kreiras u javnosti sliku koju ti hoces, a ne stvarnost, pa kada pod tim uticajem javnost pravi pritisak da se donesu neki zakoni i kada prihvati da su crnci vecinom kriminalci a rijetki su dobri, dok su bijelci vecinom dobri a rijetki su kriminalci, onda se izvlacenje na zakone i javni moral ne moze prihvatiti jer su zakoni neposteni. Naravno, dok postoje moraju se primjenjivati, ali moraju biti kritikovani i legitiman je pritisak da se stvari revidiraju i da se vidi sta je tu u stvari.
To ti je ona prica da su tajne sluzbe da bi unistile Malkolma-X i crnacko/muslimanski pokret u SAD napunile crnacku populaciju, koja do tada nije imala taj problem, drogom, i onda se stvar otela kontroli i sada su kao crnci krivi za ono sto su im bijelci uradili.
Istu stvar su uradili kada su americke indijance i starosjedioce Aljaske nafilovali alkoholom, pa su slicno uradili Englezi Aboridzanima u Australiji, zbog svojih interesa unistili jednu grupu drogama i alkoholom, i sada kada imaju problem o kojem nisu mislili kada su provodili svoj plan unistavanja, sada su im krivi ti ljudi koje su unistili i bjeze od svoje krivice.
Kada bih ja tebi na primjer rekao da su u pravu Izraelci kada Palestince maltretiraju kao teroriste ti bi mi skocio u facu. Jer bi mi s pravom spocitavao to sto ne uzimam u obzir razlog zbog kojeg su Palestinci (neki, naravno ne svi) poceli koristiti terorizam, jer im je onemoguceno da se brane legitimnom opremljenom i obucenom snaznom vojskom koju im medjunarodna zajednica ne dozvoljava da imaju.
Ti to isto radis u ovoj situaciji, uzimas trenutno stanje kao argument, ne ulazeci u pozadinu koja je dovela do trenutnog stanja.