Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#176 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Nema potrebe za jeftinim cinizmom. Ovo sto sam rekao za nemuslimane je opste poznata stvar, i isto ce ti reci svako ko poznaje makar osnove Islama. A ti ako imas neko drugacije misljenje na temu, reci.
hoće li i šije i sufije u džennet?
To Allah zna.
zagortenej

#177 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Nema potrebe za jeftinim cinizmom. Ovo sto sam rekao za nemuslimane je opste poznata stvar, i isto ce ti reci svako ko poznaje makar osnove Islama. A ti ako imas neko drugacije misljenje na temu, reci.
hoće li i šije i sufije u džennet?
To Allah zna.
a za nevjernike ti znaš?
Towelie

#178 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Aman, koliko si naporan. Evo ti ajet iz Kur'ana.
Munaficima, licemjerkama i nevjernicima zaprijećeno je Džehennemom u kojemu će vječno ostati. Njih je Allah prokleo i pripada im neprekidna patnja: "Allah je zbilja zaprijetio licemjerima, i licemjerkama, i nevjernicima vatrom Džehennema! U njoj će oni vječno ostati, ona će im dosta biti. I Allah ih je prokleo! Njima pripada patnja neprekidna! (El-Tewbe, 68)
Isto se razume i odavde.
"Ni židovi ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne budeš slijedio vjeru njihovu Reci: "Allahov Put je Jedini Pravi Put!" A ako bi se ti poveo za željama njihovim, nakon znanja koje si dobio, od Allaha te niko ne bi mogao zaštiti, niti pomoći." (El-Beqare, 120)
I odavde.
" A ko se suprotstavi Poslaniku nakon što mu se jasno pokaže Pravi put, i slijedi put koji nije put vjernika, pustit ćemo ga da čini što je naumio, i bacit ćemo ga u Džehennem." (En-Nisa, 115)
Je l' ti sad jasno?
zagortenej

#179 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by zagortenej »

vidi, vidi, i licemjeri će u džehenem.
dustaban

#180 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Towelie wrote: Nema potrebe za jeftinim cinizmom. Ovo sto sam rekao za nemuslimane je opste poznata stvar, i isto ce ti reci svako ko poznaje makar osnove Islama. A ti ako imas neko drugacije misljenje na temu, reci.
Towelie se ubio za Medjureligijsko vijece!
:lol:

Peskiricu moj, velis ko imalo zna ista o Islamu potvrdice ovo tvoje.
To znaci da, ako je taj neko, da prostis, nemusliman, a naucio je nesta o islamu...nakon ovakve spoznaje imace dvije opcije na izboru:
a) da predje na islam dok nije kasno
b) da se odma rokne

I samo mi reci, mada znam odgovor, dopustas li makar malcice mogucnost da si pretjerao i da si mozda i ti u zabludi?
Towelie

#181 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

To znaci da, ako je taj neko, da prostis, nemusliman, a naucio je nesta o islamu...nakon ovakve spoznaje imace dvije opcije na izboru:
b) da se odma rokne
Ovo bi bilo vrlo pozeljno. Medjutim, ako ne zelis opciju a, opcija b svakako nije resenje jer postoji nada da ces kasnije u zivotu promeniti misljenje i izabrati opciju a. Ako odmah izaberes opciju b, od pokajanja nista.
I samo mi reci, mada znam odgovor, dopustas li makar malcice mogucnost da si pretjerao i da si mozda i ti u zabludi?
Pa, iskreno, ne. Jedan od postulata Islama je verovati da je Kur'an rec od Boga i ako se tamo (a i u verodostojnim hadisima) kaze da nevernici ne mogu otici u Dzennet, onda ja nemam nikakve sumnje.
nemezis

#182 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
b) da se odma rokne
Ovo bi bilo vrlo pozeljno. Medjutim, ako ne zelis opciju a, opcija b svakako nije resenje jer postoji nada da ces kasnije u zivotu promeniti misljenje i izabrati opciju a. Ako odmah izaberes opciju b, od pokajanja nista.
Pa, iskreno, ne. Jedan od postulata Islama je verovati da je Kur'an rec od Boga i ako se tamo (a i u verodostojnim hadisima) kaze da nevernici ne mogu otici u Dzennet, onda ja nemam nikakve sumnje.
Zar se ovo "nevjernici" odnosi i na kršćane? Zar oni nisu "sljedbenici Knjige"? Ja sam pitao za one koji jesu vjernici ali nisu muslimani.
Towelie

#183 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

nemezis wrote:
Towelie wrote:
b) da se odma rokne
Zar se ovo "nevjernici" odnosi i na kršćane? Zar oni nisu "sljedbenici Knjige"? Ja sam pitao za one koji jesu vjernici ali nisu muslimani.
Odnosi se i na sledbenike Knjige. Odnosi se na sve nemuslimane.
zagortenej

#184 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by zagortenej »

jedna poučna priča:
u srednjem vijeku, kad je uzelo maha kod kršćana da njihovi sveštenici bukvalno prodaju "parcele" u raju za novac, jedan židov je došao kod pape i pitao ga može li da on kupi sve parcele u paklu. papa se prvo začudio, a onda pristao i prodao mu pakao za bagatelu. onda je židov javno objavio da niko neće u pakao jer on posjeduje dokaz od pape da je to njegovo vlasništvo. kad su to ljudi čuli, prestali su kupovati parcele u raju, jer po automatizmu, nemaju gdje ako je pakao zatvoren.
papa se uhvatio za glavu, shvatio da je prevaren i otišao kod židova da traži da mu proda pakao nazad. ovaj je pristao, ali je tražio ogromne novce. papa ga je isplatio jer nije imao izbora. na kraju je shvatio besmislenost onoga što su radili.

peskiricu, bice iznenadjenja na Sudnjem danu, i to velikih.
Great Cornholio

#185 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Great Cornholio »

Ljubav želi, želi da voli , nije to ljubav ako se nešto mora.
Na ovom svijetu čovjek svašta nešto čini zato što mora, pa kad bi još i u Boga vjerovao zato što misli da mora, a ne zato što želi da u Njega vjeruje, ne znam na šta bi taj život ličio, kad bi nas i Bog tjerao da činimo nešto protiv svoje volje ne bi nam ni trebao.
belfy

#186 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by belfy »

Great Cornholio wrote:Ljubav želi, želi da voli , nije to ljubav ako se nešto mora.
Na ovom svijetu čovjek svašta nešto čini zato što mora, pa kad bi još i u Boga vjerovao zato što misli da mora, a ne zato što želi da u Njega vjeruje, ne znam na šta bi taj život ličio, kad bi nas i Bog tjerao da činimo nešto protiv svoje volje ne bi nam ni trebao.
ti u njega vjerujes sto moras. to sto biras sa liste u sta vjerujes je sasvim druga tema... da si odrastao na jupiteru ne bi osjetio to "da moras" (metafora).
Great Cornholio

#187 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Great Cornholio »

belfy wrote:
Great Cornholio wrote:Ljubav želi, želi da voli , nije to ljubav ako se nešto mora.
ti u njega vjerujes sto moras. to sto biras sa liste u sta vjerujes je sasvim druga tema... da si odrastao na jupiteru ne bi osjetio to "da moras" (metafora).
Trebao si i ono na početku 'moraš', staviti pod navodnike, i tad bi se složio s ovim što si napisao.
dustaban

#188 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Da nastavimo...
Towelie wrote:
nemezis wrote:
Towelie wrote: Pa, iskreno, ne. Jedan od postulata Islama je verovati da je Kur'an rec od Boga i ako se tamo (a i u verodostojnim hadisima) kaze da nevernici ne mogu otici u Dzennet, onda ja nemam nikakve sumnje.
Odnosi se i na sledbenike Knjige. Odnosi se na sve nemuslimane.
Evo sve da jeste ovako, reci mi Towelie je li tebi uistinu drago sto nijedan nemusliman nece moci u dzennet, da je neznamti kakav ?! Je li ti malkice uzivas u toj muslimanskoj privilegiji?
Towelie

#189 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Evo sve da jeste ovako, reci mi Towelie je li tebi uistinu drago sto nijedan nemusliman nece moci u dzennet, da je neznamti kakav ?! Je li ti malkice uzivas u toj muslimanskoj privilegiji?
Ne da mi nije drago, nego mi je krivo zbog nekih ljudi koji su karakterne gromade, ali nisu muslimani. Odmah mi na pamet pada kolega s fakulteta koji je jako inteligentan, dobrodusan je, filantrop, sto se kod nas kaze bez icijeg sera je.Vrlo mi je zao sto on nije musliman i ako se desi da se nikad ne vrati Islamu, nece mi biti drago. Ali, ne dajem ja uputu. Moje je samo da pozivam u Islam. Ja uzivam u privilegiji bivanja muslimanom u kontekstu toga da se radujem nagradi koja me ceka, ali puno bih vise uzivao ako bih sa vise ljudi delio tu privilegiju.
dustaban

#190 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
Ne da mi nije drago, nego mi je krivo zbog nekih ljudi koji su karakterne gromade, ali nisu muslimani. Odmah mi na pamet pada kolega s fakulteta koji je jako inteligentan, dobrodusan je, filantrop, sto se kod nas kaze bez icijeg sera je.Vrlo mi je zao sto on nije musliman i ako se desi da se nikad ne vrati Islamu, nece mi biti drago. Ali, ne dajem ja uputu. Moje je samo da pozivam u Islam. Ja uzivam u privilegiji bivanja muslimanom u kontekstu toga da se radujem nagradi koja me ceka, ali puno bih vise uzivao ako bih sa vise ljudi delio tu privilegiju.
Interesantan odgovor. Pogotovo ovaj detalj "vracanje islamu" kao da ga je nekad napustio! Sta je sa onima koji se nikad nisu sreli sa islamom, nisu imali prilike?
I jos jedno pitanje - da li bi zelio da neki od muslimana to nisu, jer zakljucujem da bi zelio da svi jesu?
Towelie

#191 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

nteresantan odgovor. Pogotovo ovaj detalj "vracanje islamu" kao da ga je nekad napustio! Sta je sa onima koji se nikad nisu sreli sa islamom, nisu imali prilike?
Bas tako, vracanje Islamu. Svi se ljudi rode u Islamu, ali nakon toga pod uticajem porodice, drustva i drugih faktora budu hriscani, jevreji, ateisti, agnostici...
I jos jedno pitanje - da li bi zelio da neki od muslimana to nisu, jer zakljucujem da bi zelio da svi jesu?
Ne bih zeleo da neko ko je musliman, to nije. To ne nikako. Ali bih zeleo da muslimani, tu mislim pre svega na sebe, a zatim i na ostale, vise izucavaju i praktikuju svoju veru ali i da se vise posvete nauci i ostvarivanju na svim poljima.
Mozda ce neko pomisliti da ima doza patetike u ovom postu, ali ja ovo stvarno ovako zelim.
dustaban

#192 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
nteresantan odgovor. Pogotovo ovaj detalj "vracanje islamu" kao da ga je nekad napustio! Sta je sa onima koji se nikad nisu sreli sa islamom, nisu imali prilike?
Bas tako, vracanje Islamu. Svi se ljudi rode u Islamu, ali nakon toga pod uticajem porodice, drustva i drugih faktora budu hriscani, jevreji, ateisti, agnostici...
Interesantno. Znas li mozda pod cijim to uticajem i zbog kojih faktora Eskimi, na primjer, nisu OSTALI muslimani?!
Towelie

#193 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Interesantno. Znas li mozda pod cijim to uticajem i zbog kojih faktora Eskimi, na primjer, nisu OSTALI muslimani?!
Pa pod uticajem porodice, i u uzem kontekstu drustva, ma koliko ono bilo malo i razudjeno. Nekom je dovoljan jedan covek samo da izvrsi uticaj, nista vise.
NIN

#194 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by NIN »

Towelie wrote:Bas tako, vracanje Islamu. Svi se ljudi rode u Islamu, ali nakon toga pod uticajem porodice, drustva i drugih faktora budu hriscani, jevreji, ateisti, agnostici...
Mozes li mi reci ko je prvi musliman po Kuranu?
dustaban

#195 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
Pa pod uticajem porodice, i u uzem kontekstu drustva, ma koliko ono bilo malo i razudjeno. Nekom je dovoljan jedan covek samo da izvrsi uticaj, nista vise.
A kad nema niti tog jednog covjeka, niti drustva... nicega, dakle ama bas nikakvog uticaja sa strane, kao u onim potpuno izolovanim plemenima u Amazonu sto ih i dan danas otkrivaju... sta je to ucinilo da ni oni nisu muslimani ?!
NIN

#196 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by NIN »

dustaban wrote:
Towelie wrote:
A kad nema niti tog jednog covjeka, niti drustva... nicega, dakle ama bas nikakvog uticaja sa strane, kao u onim potpuno izolovanim plemenima u Amazonu sto ih i dan danas otkrivaju... sta je to ucinilo da ni oni nisu muslimani ?!
Kuran ili Hadis kaze da su poslanici slani svim narodima na planeti, ako se ne varam, tako da je i to pokriveno. :) Nego, da prvo vidimo ko je to prvi musliman po Knjizi pa se mozda i dodje do kakvog koncenzusa. :)
Towelie

#197 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Oko tih plemena koja nisu cula za Islam i Poslanika s.a.w.s postoji razilazenje sta ce se desiti sa njima. Najjace misljenje je da ce oni na Sudnjem danu polagati test i tada ce se odluciti kakva je njihova sudbina.
Towelie

#198 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Koliko je meni poznato, Adem a.s.
NIN

#199 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by NIN »

Towelie wrote:
Koliko je meni poznato, Adem a.s.
Sveti Kuran kaze: 6:14, 6:161-163 i 39:11-12
Towelie

#200 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Sveti Kuran kaze: 6:14, 6:161-163 i 39:11-12
Ima to misljenje da je Ibrahim otac tevhida, zato se u ostalom ove monoteisticke religije i zovu abrahamske.
Ali to ne znaci da se Allah nije obozavao i pre Ibrahima a.s. I raniji poslanici se smatraju muslimanima.
Post Reply