Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
felsh

#176 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

Sta ti bi?
mozda je emerik gudelj to snajperao :lol:

Pitao sam niko ne odgovori jel mozda bilo pametno na samom pocetku povuci se malo prema gradu jer ovaj tenkoprohodni teren nam nikako nije isao na ruku!?
Mislim nije nista nama u pocetku islo na ruku al eto pitam.
PM72

#177 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Tenkoprohodno je sve od Stupa pa do Sebilja...
krater

#178 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by krater »

pratim temu!
Gradski

#179 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Gradski »

Rokalo je tih 10 dana otprilike u Otesu sa svim i svačim vidjelo se poslije kako je Otes sav bio i razrušen, čak do Butmira su odjekivale detonacije koje su bile itekako jake, divim se tim borcima koji su na tom dijelu pružali otpor JNA i domaćim četnicima.
agent_zero

#180 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

Kad ste već spomenuli te prelaske s jedne strane na drugu u tom dijelu ratišta, sjetih se prije koju godinu kad smo renovirali stan, jedan od ljudi koji nam je to radio, a bio na tu na liniji na tom dijelu, mi je pričao kako mu je kolega iz bunkera, srbin, prešao.

Uglavnom, smjena za spavanje bila i ovaj što je meni radio otišao da spava, a kolega mu (taj srbin) na stražu. I ovaj se budi u neka doba, vidi nigdje nikog, kalaš i okviri prislonjeni iz nekakav rub, odmah se digao da vidi šta je bilo, kad ono na stoliću oproštajna ceduljica i cigare. Izvinjava mu se u pismu ali nije mogao više da izdrži i prešao, ali ostavio mu je sve, i svoju pušku sa municijom, cigare..
PM72

#181 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Stupljanin,

Svašta si ti nadrobio i napričao u jednom postu.HVO iz Novog Sarajeva nije isto kao HVO sa Stupa,to je valjda i tebi jasno i to dvoje ne mješaj.Po ovoj tvojoj priči,Otes je napadnut jer su Jukini napali Pejton???? Za mene koji sam bio u dvije ture na Otesu,u septembru i decembru 1992 ova je priča smiješna.

HVO sa Stupa je bio profitersko-kvislinška paravojna formacija.To bih tako opisao.Otvoreno su sarađivali sa četnicima kao i onaj HVO iz Kiseljaka.Pošto ti možeš doći do podataka,pronađi koliko je pripadnika HVO sa Stupa poginulo prilikom pada Otesa.Ja sumnjam da je ijedan.Svi su se izvukli a njih 80% je preko Ilidže otišlo u Kiseljak.Četnici su ubili Bagarića jer je bio protivnik te ekstremne struje sa Stupa.Oni su tačno znali koje su čije kuće i koga treba smaknuti.Ja znam čovjeka iz Otesa koji je ostao živ jer je četnicima dao skoro 200 000 DM.Imali su te podatke a to im nije dao moj rahmetli dedo nego oni što su kod energoinvesta prešli u Pejton...

A što se tiče tog tvog HVO iz Novog Sarajeva,uvjek sam imao vrlo negativno i nisko mišljenje o toj formaciji.Ne kažem da i među vama nije bilo dobrih momaka,imali ste i poginulih ali sve u svemu-mrka kapa.Više sam cijenio i poštovao neprijatelje nego vas.Izvini ali tako je.Pola vas je došlo u taj HVO da ne ide u Armiju i to je bilo utočište za one sarajevske Srbe ,Hrvate i Bošnjake koji su vagali kome se "prikloniti" i ko će na kraju pobjediti da mu se priključe kao domobrani 1945.Za noć vam je znalo uteći preko Miljacke po 30 ljudi i šta onda trebamo tumačiti o toj formaciji? Dolaskom na onu stranu sasvim sigurno nisu pričali nimalo lijepe stvari i njihovi bezbjednjaci su znali sve o našim vojnim formacijama,stanju i popunjenosti linija a to je za mene izdajnički čin koji se u ratu kažnjava samo na jedan način.Pa i onaj majmun Erdemović je bio u nekakvom tuzlanskom HVO-u pa pobjegao preko Majevice i postao diverzant VRS koji je lično ubio stotinjak Bošnjaka.Šta onda reći? Dođu ujutru na postrojavanje,dreknu "za dom spremni",hljeb (kruh) pod ruku i odoše kući...
agent_zero

#182 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

Neka mi niko ne zamjeri, ali meni zvuči smiješno da neko napiše da je nešto palo jer se linije nisu ukopale. Pa šta su ti ljudi radili 9 mjeseci rata ili za njih rat nije postojao?

Zaključak se sam po sebi nameće.
Sta ti bi?

#183 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

agent_zero wrote:Neka mi niko ne zamjeri, ali meni zvuči smiješno da neko napiše da je nešto palo jer se linije nisu ukopale. Pa šta su ti ljudi radili 9 mjeseci rata ili za njih rat nije postojao?

Ja ne znam koiko imas godina i da li si bio ovde "kad je bilo najteze". Pa svi smo srcem kroz zajebanciju isli cijelu 92, ne shvatajuci ozbiljno ono sto nas je snaslo, nemajuci pojma o bilo cemu vojnom. I tada je gruvalo ali smo mislim bili jos pod uticajem Hooliwoooda ne razmisljajuci glavom. Zato je i bilo najvise poginulih vojnika u tome periodu, gledajuci broj 92-95. I onaj satro oficirski kadar sto smo imali, nijee imao pojma, mada ima i do nas samih, koji smo kad bi bilo receno kopaj,samo odgovarali"nek ti mater kopa" :D Pa ja/mi sam na Hras. brdu u Junu 92 proveo/li dana i dana sigurno "zasticeni iza oklopa ves masine" :D Tek iza Otesa, postali smo svjesni sta znaci biti ukopan i to nas je donekle spasilo kasnije. Mada vecinu iskopanog su napravili radni vodovi penzionera i onih sto nisu bili za puske, i pored onoga kroz sta smo bili prosli do tada. Skupo nas je to kostalo ali 'ebiga, nisu nase rucice bile za lopata 8-). Kad se sjetim, koliko je samo raje kasnije zaplatilo glavom ne zeleci da ide transejama punim vode ili blata (kojeg je i u sred ljeta bilo bruka) , nego je radije bilo spremno da pretrcava ogromne cistine i rizikuje max. Cudno je to za opisati, razuma tu nije bilo, vjerovatno se bilo oguglalo na sve i bilo je vaznije imati suhe noge nego olovo popiti! Nevolja je cudo. Koliko je ljudi u jesen 92 samo fasovalo zbog glavice kupusa ili slicnog pokusaja da se dodje do hrane. Kasnije zbog nekog drveta na cistini ili grede sa krova. Opstati u tome svemu je bilo jace od svih mogucih zrtava koje su to pratile. Nema te psihologije koja ce objasniti rat i ponasanje u njemu.
Sta ti bi?

#184 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

agent_zero wrote:Neka mi niko ne zamjeri, ali meni zvuči smiješno da neko napiše da je nešto palo jer se linije nisu ukopale. Pa šta su ti ljudi radili 9 mjeseci rata ili za njih rat nije postojao?

Ja ne znam koiko imas godina i da li si bio ovde "kad je bilo najteze". Pa svi smo srcem kroz zajebanciju isli cijelu 92, ne shvatajuci ozbiljno ono sto nas je snaslo, nemajuci pojma o bilo cemu vojnom. I tada je gruvalo ali smo mislim bili jos pod uticajem Hooliwoooda ne razmisljajuci glavom. Zato je i bilo najvise poginulih vojnika u tome periodu, gledajuci broj 92-95. I onaj satro oficirski kadar sto smo imali, nijee imao pojma, mada ima i do nas samih, koji smo kad bi bilo receno kopaj,samo odgovarali"nek ti mater kopa" :D Pa ja/mi sam na Hras. brdu u Junu 92 proveo/li dana i dana sigurno "zasticeni iza oklopa ves masine" :D Tek iza Otesa, postali smo svjesni sta znaci biti ukopan i to nas je donekle spasilo kasnije. Mada vecinu iskopanog su napravili radni vodovi penzionera i onih sto nisu bili za puske, i pored onoga kroz sta smo bili prosli do tada. Skupo nas je to kostalo ali 'ebiga, nisu nase rucice bile za lopata 8-). Kad se sjetim, koliko je samo raje kasnije zaplatilo glavom ne zeleci da ide transejama punim vode ili blata (kojeg je i u sred ljeta bilo bruka) , nego je radije bilo spremno da pretrcava ogromne cistine i rizikuje max. Cudno je to za opisati, razuma tu nije bilo, vjerovatno se bilo oguglalo na sve i bilo je vaznije imati suhe noge nego olovo popiti! Nevolja je cudo. Koliko je ljudi u jesen 92 samo fasovalo zbog glavice kupusa ili slicnog pokusaja da se dodje do hrane. Kasnije zbog nekog drveta na cistini ili grede sa krova. Opstati u tome svemu je bilo jace od svih mogucih zrtava koje su to pratile. Nema te psihologije koja ce objasniti rat i ponasanje u njemu.
felsh

#185 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

PM72 wrote:Stupljanin,

Svašta si ti nadrobio i napričao u jednom postu.HVO iz Novog Sarajeva nije isto kao HVO sa Stupa,to je valjda i tebi jasno i to dvoje ne mješaj.Po ovoj tvojoj priči,Otes je napadnut jer su Jukini napali Pejton???? Za mene koji sam bio u dvije ture na Otesu,u septembru i decembru 1992 ova je priča smiješna.

HVO sa Stupa je bio profitersko-kvislinška paravojna formacija.To bih tako opisao.Otvoreno su sarađivali sa četnicima kao i onaj HVO iz Kiseljaka.Pošto ti možeš doći do podataka,pronađi koliko je pripadnika HVO sa Stupa poginulo prilikom pada Otesa.Ja sumnjam da je ijedan.Svi su se izvukli a njih 80% je preko Ilidže otišlo u Kiseljak.Četnici su ubili Bagarića jer je bio protivnik te ekstremne struje sa Stupa.Oni su tačno znali koje su čije kuće i koga treba smaknuti.Ja znam čovjeka iz Otesa koji je ostao živ jer je četnicima dao skoro 200 000 DM.Imali su te podatke a to im nije dao moj rahmetli dedo nego oni što su kod energoinvesta prešli u Pejton...

A što se tiče tog tvog HVO iz Novog Sarajeva,uvjek sam imao vrlo negativno i nisko mišljenje o toj formaciji.Ne kažem da i među vama nije bilo dobrih momaka,imali ste i poginulih ali sve u svemu-mrka kapa.Više sam cijenio i poštovao neprijatelje nego vas.Izvini ali tako je.Pola vas je došlo u taj HVO da ne ide u Armiju i to je bilo utočište za one sarajevske Srbe ,Hrvate i Bošnjake koji su vagali kome se "prikloniti" i ko će na kraju pobjediti da mu se priključe kao domobrani 1945.Za noć vam je znalo uteći preko Miljacke po 30 ljudi i šta onda trebamo tumačiti o toj formaciji? Dolaskom na onu stranu sasvim sigurno nisu pričali nimalo lijepe stvari i njihovi bezbjednjaci su znali sve o našim vojnim formacijama,stanju i popunjenosti linija a to je za mene izdajnički čin koji se u ratu kažnjava samo na jedan način.Pa i onaj majmun Erdemović je bio u nekakvom tuzlanskom HVO-u pa pobjegao preko Majevice i postao diverzant VRS koji je lično ubio stotinjak Bošnjaka.Šta onda reći? Dođu ujutru na postrojavanje,dreknu "za dom spremni",hljeb (kruh) pod ruku i odoše kući...
Jesi malo pretjero PM72,stavarno, pa u 10 diverzantskom sa erdemovicem bilo je i muslimana koj su ratovali u drugom korpusu a kasnije postali pelemisevi koljaci.Sad ovdje omalovazavati sve momke iz HVO-a ne ide.
I nije bas sve tenkoprohodno do sebilja!
PM72

#186 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:47, edited 1 time in total.
PM72

#187 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Marinko Pejić: Grudama je smetalo što smo imali 60 posto Bošnjaka u HVO Sarajevo
SARAJEVO - U znak sjećanja na sve pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajeva i njihov doprinos u obrani grada, u Napretkovom klubu "Lira" u srijedu navečer je prvi put u poslijeratnom razdoblju obilježena obljetnica HVO-a Sarajeva.

Svečano obilježavanje ove 17. godišnjice organizirala je Udruga umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Federacije BiH.

Marinko Pejić u vrijeme dok je bio predsjednik HVO Sarajevo

Govoreći o društveno-političkim prilikama u kojima je nastajao HVO Sarajeva, Marinko Pejić, prvi predsjednik tog vijeća, podsjetio je da je HVO u Sarajevu osnovan 29. svibnja 1992. godine kao politički i vojni reprezent hrvatskog naroda u Gradu. HVO se razvio iz Hrvatskog Gospodarskog Društva koje je osnovano još 1990. godine.

- Značajan broj Bošnjaka, pa i Srba, pristupio je našim postrojbama, jer mi smo formirali HVO da bismo zaštitili prije svega Hrvate, ali i sve ostale građane. U jednom trenutku čak 60 posto naših pripadnika bili su Bošnjaci, što je zasmetalo nekima u Hercegovini. Pozvali su me na "raport" u Grude, gdje sam im ja rekao da mi imamo zajedničkog neprijatelja. No, politika je kreirana u drugačijem smjeru. Da je tada bilo više sluha, da je očuvano to jedinstvo, i međunarodna zajednica bi drugačije tretirala rat u BiH, a vjerojatno bi danas imali drugačija rješenja od onih Daytonskih, kazao je Pejić.

A za sve ostale nebuloze i nepismenosti neću ti odgovarati.Što bi rek'o Nele - prošetaj...
riko-ga

#188 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by riko-ga »

Pratim ovu temu od starta..Pratim inace sve ove "ratne" teme na klixu.Valjda taj neki sindrom sta li.Ne poznajem bitke po Otesu Azicima i Stupu i naravno ne pisem o istim.Dodjem procitam i pokusavam sklopiti sliku.Bilo je dobri rasprava ovdje i sa jedne i sa druge strane no cim dodje HVO tema ode u ......lijepu :? Mislim stvarno do kada vise.Pusti ljude da pisu ima nas sigurno dosta sto to samo cita bez pokusaja da sta napise.Neko iz razloga sto nije bio u tom djelu neko sto je bio premlad neko sto nema snage da pise.Postoji tema HVO Sarajevo opleti tamo i brani neodbranjivo.Na kvari temu.......
Gradski

#189 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Gradski »

Nije Hvo nažalost bio za rata pa ni su sarađivali sa četnicima otvoreno u ratu na Ilidži odnosno Ilidža Kiseljak je bila prohodna za njih to je bila ruta šverc komerca, pa su čak u ratu išli i četnici sa Ilidže na neke svadbe u Kiseljak i obratno: Ne mogu reći da HOS sa pokojnim Blažom Kraljevićem nije bio za cjelovitu BiH i zalago se svim srcem zato nije nekima odgovarao pa su ga se i riješili.
agent_zero

#190 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

Sta ti bi? wrote:

Imao sam dovoljno i bio sam ovdje, ali nisi shvatio poentu mog posta ;). Ovdje je (ili u jednoj od drugih tema) neko postavio klip iz otesa, ako se ne varam iz ljeta 92, na kojem se jasno vidi da se ljudi dole zajebavaju, kao da su na nekoj drugoj planeti, a ne u sarajevu, haman bratstvo i jedinstvo, sve divno i krasno sa komšijama s one strane rijeke i pruge. O tome ja govorim.

p.s. Ovo je ujedno odgovor i za stupljanina, koji se svim silama trudi da bude advokat ovih dole što su šurovali sa neprijateljem ili koji su prešli na drugu stranu. Tu se u potpunosti slažem sa PM-om.
PM72

#191 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

stupljanin wrote:
PM72 wrote: A za sve ostale nebuloze i nepismenosti neću ti odgovarati.Što bi rek'o Nele - prošetaj...
Gdje bio štab HVO-a u Otesu i gdje bila linija koju su držali , treći put te pitam,bio si dva puta u Otesu kažeš , morao bi znati , kad znaš da je Otes prodan by HVO i da je HVO bio izdajničko kvinsliška formacija koja je išla na postrojavanje i dobiju panju i razligu ćiku i to je sve a ???...sve vi znate ,a kad vas čovjek konkretno pita , onda se svodi na rekla kazala , pola foruma prepričava nečije tuđe doživljaje , što im je neko pričao ...
Šta reći...kad mu nešto dokažeš onda je gospodin Pejić dezerter,lažov i falsifikator a čovjek bio predsjednik HVO-a Sarajevo.Valjda je on kompetentan a ne neki polupismeni šalabajzer koji i mene naziva lažovom,petljancem i muslimanskim ekstremistom.Ko biva,ja čitao tuđe doživljaje po forumima pa se ufurao...da sam Bogdo sve to pročitao.Ne želim uopšte da komuniciram sa čovjekom koji nakon par postova otkrije svoje pravo lice-lice ekstrema i šoviniste.
PM72

#192 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Provali ti mene.Čestitam.Da nisi naletio i razotkrio moje "ratovanje",ko zna da li bi iko živ skontao da ja nikad nisam bio na Otesu. :lol: :lol: :lol:

Badnji je dan,zašto ne uživaš i praznuješ.Borio si se . :run: ti i ovi iz "udruge". :lol: :lol: :lol:
felsh

#193 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

stupljanin

Imas pravo i meni je sumnjiv PM72 i onaj njegov Dozer,sve je to izgleda iz hamburga i frankfurta davalo podrsku :D
PM72

#194 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Dozer je moj školski drug a početkom rata smo se obreli u Frankfurtu.Poslušali smo Nazifovu pjesmu : Odoh i ja majko Bosnu brani TI... :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by PM72 on 24/12/2012 20:03, edited 1 time in total.
felsh

#195 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

Uozbiljite se stvarno malo tema je bas dobra a dosta raje se javlja pa polako,znate kako se kaze gdje je selo slozno i jedna je cura dosta :D
felsh

#196 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

Sarajmen legendo svaka cast. PM72
Predpostavio sam da ste u nekoj vezi vas dvojca ,jal rodjaci, jal skolski ili ste jedan te isti lik :-D previse se dobro poklapate u prici ko on pogadjo ti potvrdjujes :D :D :D
PM72

#197 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

felsh wrote:Sarajmen legendo svaka cast. PM72
Predpostavio sam da ste u nekoj vezi vas dvojca ,jal rodjaci, jal skolski ili ste jedan te isti lik :-D previse se dobro poklapate u prici ko on pogadjo ti potvrdjujes :D :D :D

Dozer i ja smo bili pripadnici MUP-a RBiH samo što je on bar deset puta više ratovao od mene.A i to što sam ratovao je deset puta više nego ovi svi iz "udruge".E sad moš' mislit' razlike između ovih iz "udruge" i Dozera. :bih:
felsh

#198 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

Cini mi se da Dozer i nije ratovao ,kod njega je sve rekla kazala evo sto njega nema na temi Otes ? :skoljka:
felsh

#199 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

PM72 wrote:
felsh wrote:Sarajmen legendo svaka cast. PM72

Dozer i ja smo bili pripadnici MUP-a RBiH samo što je on bar deset puta više ratovao od mene.A i to što sam ratovao je deset puta više nego ovi svi iz "udruge".E sad moš' mislit' razlike između ovih iz "udruge" i Dozera. :bih:
Vjerujem da ste vas dvojca bili u policiji al djecioj heheheheheh.
aldinjo

#200 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

stupljanin wrote:pa ti si okrenuo temo o Otesu na HVO , ja sam se prikljucio dabi napisao nesto o Otesu ,ali sam morao odgovoriti na tvoje đamijsko multietničke provale o HVO-u , o kojem više ne namjeravam na ovom forumu pisati ...
Vidiš , i vi ste u mojim očima bili i ostali muslimanska vojska ,koja je tekbirala i palila i zarila po nemuslimanima gdje je mogla, i nikakvo spominjanje Igora s Otoke kojeg sam i ja poznavao , policajca Josipa itd ne moze promjeniti tu činjenicu da su vaše vođe zavele silne ne bošnjake nekom pričom o multi kulti ,za koju isti dadoše živote ,a na pola puta ispade da se borite za Alaha , eto neko je odmah znao s kim ima posla ,a nekoga su uspjeli i prevariti tom multi pricom ...
i Kakva ti je to šuplja da je u nas bilo 60% Bošnjaka ? de prestani više širiti laži....više ne zna čovjek kad ti pišeš šta si stvarno prošao ,a šta prepričavaš priče koje si čuo od drugih . I ne odogovori mi , kad se busaš da si bio u Otesu , gdje bio štab HVO-a u Otesu i gdje su drzali linijiu, bunkeri ?
Meni nije samo jasno kako moderatori trpe ovakve kao ti? :( Odakle tebi pravo da nekoga ovdje provociraš sa "džamijska propaganda" a ne znaš pravilno da napišeš određenu riječ.Imaš foruma po manjem bh entitetu pa gore možeš provocirati koliko hoćeš a nas ovdje poštedi! :sad:
Post Reply