Da je Lagumdžija pokazao više odgovornosti, danas bi SDA imala manje prostora da mu smeta. Ali nakon njegovih izdajničkih poteza u korist velikosrba, on ima kredibiliteta da priča o boljoj budućnosti BiH koliko i Šešelj.Canton wrote:Iako sam zagovornik kantonizacije citave BiH, smanjenje broja kantona u Federaciji na 5-6 je trenutno realno rjesenje... koje mislim da ce SDA blokirati pod izgovorom da se stvara treci entitet, bez obzira na sta bude licilo to smanjenje broja kantona.Revoltage wrote:FBiH treba smanjiti na 6 kantona, jer trenutno više nije moguće. Ušteda ca. 200mil. Dovoljno za početak. Ostalo su sve floskule i pisanje uz vjetar.
Preustroj Federacije BiH
- Skijaš
#176 Re: Preustroj Federacije BiH
-
daddy-kool
#177 Re: Preustroj Federacije BiH
Canton wrote:kakvo dobrovoljno ogranicavanje na frtalj teritorije... svako moze da zivi gdje zeliSkijaš wrote:
Ustav. I zato prije nego se stvori još jedan dodikistan, Čović bi trebao pokazati da poštuje pravila igre umjesto što provocira. A on to neće uraditi. Naprotiv, od njega se može očekivati samo još dodatne argumentacije za tezu da bi Bošnjaci bili izuzetno ranjivi kada bi se dobrovoljno ograničili na frtalj teritorije.
To sto je RS u nazivu srpska i sto je 90% stanovnistva RSa srpske nacionalnosti ne znaci da su Bosnjaci i Hrvati i drugi ograniceni "od" teritorija RSa.
Koji je ono razlog za ukidanje kantona? Zašto ih sve ne ukinemo, ionako smo svi ravnopravni?
-
Canton
#178 Re: Preustroj Federacije BiH
no commentSkijaš wrote:
Da je Lagumdžija pokazao više odgovornosti, danas bi SDA imala manje prostora da mu smeta. Ali nakon njegovih izdajničkih poteza u korist velikosrba, on ima kredibiliteta da priča o boljoj budućnosti BiH koliko i Šešelj.
-
Canton
#179 Re: Preustroj Federacije BiH
Ja sam za kantonizaciju citave BiH.daddy-kool wrote:
Koji je ono razlog za ukidanje kantona? Zašto ih sve ne ukinemo, ionako smo svi ravnopravni?
-
Canton
#180 Re: Preustroj Federacije BiH
Nisam.palermo wrote: Pa jesi li ti sam rekao da samnjenje kantona nužno vodi ka trećem entitetu ?
Lijepa SDA...
Rekao sam da ce se tumaciti kao put ka trecem entitetu... bez obzira na kakav nacin bude islo to smanjenje.
- FOČANSKI PROPISI
#181 Re: Preustroj Federacije BiH
Ukinimo SDA!Canton wrote:
Iako sam zagovornik kantonizacije citave BiH, smanjenje broja kantona u Federaciji na 5-6 je trenutno realno rjesenje... koje mislim da ce SDA blokirati pod izgovorom da se stvara treci entitet, bez obzira na sta bude licilo to smanjenje broja kantona.
- Skijaš
#182 Re: Preustroj Federacije BiH
Ali ti u međuvremenu ne bi bila mrska podjela FBiH na hrvatski i bošnjački dio ?Canton wrote:Ja sam za kantonizaciju citave BiH.daddy-kool wrote:
-
daddy-kool
#183 Re: Preustroj Federacije BiH
Kako je moguće kantonizovati RS?Canton wrote:Ja sam za kantonizaciju citave BiH.daddy-kool wrote:
Zašto mijenjati trenutni ustroj FBIH, pare očito nisu problem? Na kraju krajeva, bolje je zaduživati se sljedećih 20 godina puneći budžetske rupe, nego navrat-nanos donositi polovična rješenja, koja u biti ništa ni ne rješavaju.
-
palermo
#184 Re: Preustroj Federacije BiH
To je samo put ka kantonizaciji čitave BiHSkijaš wrote: Ali ti u međuvremenu ne bi bila mrska podjela FBiH na hrvatski i bošnjački dio ?
- Skijaš
#185 Re: Preustroj Federacije BiH
Zaista ?Canton wrote:Nisam.palermo wrote: Pa jesi li ti sam rekao da samnjenje kantona nužno vodi ka trećem entitetu ?
Lijepa SDA...
Rekao sam da ce se tumaciti kao put ka trecem entitetu... bez obzira na kakav nacin bude islo to smanjenje.
Canton wrote:Ne vjerujem da ce to ici tako glat..udrch wrote: sa ovim treba krenuti čim prije..više Federacije, biće više i Države..moramo prvo urediti u našoj avliji da bi se mogli pozabaviti dodikovom koja je oteta i koja trenutno htjeli mi to proznati ili ne, nije naša..
dovoljno je ukinuti ovih par nepotrebnih ministarstava da bude puno lakše..
11 ministara prosvjete i unutrađnjih poslova, kulture, za izbjeglice, pa onda agencije..
ako ne bi ukidali kantone, ja bih im ostavio samo tri ministarstva:
privrede i finansija
poljoprivrede i ekologije
lokalne samouprave (nešto u ovom folu)
Ako se budu ukinuli kantoni, vjerovatno ce se ici na stvaranje privida izborne jedinice sa hrvatskom vecinom.
ako se bude smanjivao broj kantona opet cemo doci na "demo" verziju treceg entiteta.
-
Drveni Vasa
#186 Re: Preustroj Federacije BiH
Samo je pitanje vremena kada cete se podeliti. Da li ce biti podele je izvesno.
Naravno, to je sasvim u redu i nista nenormalno kako to ovde predstavljate.
-
daddy-kool
#187 Re: Preustroj Federacije BiH
Naprotiv, samo je pitanje vremena kada ćemo kantonizovati RS. Čisto unitarna BiH ne odgovara svim narodima.Drveni Vasa wrote:Samo je pitanje vremena kada cete se podeliti. Da li ce biti podele je izvesno.
-
Canton
#188 Re: Preustroj Federacije BiH
[/quote]Skijaš wrote: Ne vjerujem da ce to ici tako glat..
Ako se budu ukinuli kantoni, vjerovatno ce se ici na stvaranje privida izborne jedinice sa hrvatskom vecinom.
ako se bude smanjivao broj kantona opet cemo doci na "demo" verziju treceg entiteta.
Pa da.. ako se budu ukinuli kantoni vjerovatno ce se platiti izbornom jediniciom sa hrvatskom vecinom - protiv koje nemam nista
Ako se bude smanjivao broj kantona doci cemo na "demo" verziju treceg entiteta - sto znaci da ce biti predstavljeno kao treci entitet ali to nece biti to -
-
Canton
#189 Re: Preustroj Federacije BiH
daddy-kool wrote:
Kako je moguće kantonizovati RS?
Zašto mijenjati trenutni ustroj FBIH, pare očito nisu problem? Na kraju krajeva, bolje je zaduživati se sljedećih 20 godina puneći budžetske rupe, nego navrat-nanos donositi polovična rješenja, koja u biti ništa ni ne rješavaju.
A zasto je ne moguce kantonizovati RS? jel ikad iko pokrenuo to pitanje?
-
Canton
#190 Re: Preustroj Federacije BiH
Ne postoji hrvatski i bosnjacki dio federacije... jer ustav ... ti dovrsi.Skijaš wrote:
Ali ti u međuvremenu ne bi bila mrska podjela FBiH na hrvatski i bošnjački dio ?
Ono se samo moze tumaciti kao hrvatski ili bosnjacki dio.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#191 Re: Preustroj Federacije BiH
Canton wrote:kakvo dobrovoljno ogranicavanje na frtalj teritorije... svako moze da zivi gdje zeliSkijaš wrote:
Ustav. I zato prije nego se stvori još jedan dodikistan, Čović bi trebao pokazati da poštuje pravila igre umjesto što provocira. A on to neće uraditi. Naprotiv, od njega se može očekivati samo još dodatne argumentacije za tezu da bi Bošnjaci bili izuzetno ranjivi kada bi se dobrovoljno ograničili na frtalj teritorije.
To sto je RS u nazivu srpska i sto je 90% stanovnistva RSa srpske nacionalnosti ne znaci da su Bosnjaci i Hrvati i drugi ograniceni "od" teritorija RSa.
"Kako progutati govno s Milka osmjehom"
Instant trening za početnike započinje u centrali SDA, a završava u centrali SDP-a
specijalni popust za Bošnjake 15% (jer su već probali)
za Bosance besplatno
- Tiger 033
#192 Re: Preustroj Federacije BiH
Ja se izvinjavam unaprijed ako je vec postavljeno...
Dramatična sjednica Skupštine Razvojne banke FBiH, održana prekjučer kasno popodne, razotkrila je razloge sukoba u Vladi F Bih oko kontrole nad Razvojnom bankom F BiH.
Dramatična sjednica Skupštine Razvojne banke FBiH, održana prekjučer kasno popodne, razotkrila je razloge sukoba u Vladi F Bih oko kontrole nad Razvojnom bankom F BiH.
- Skijaš
#193 Re: Preustroj Federacije BiH
I dok su takva tumačenja toliko izražena, ne treba ih dodatno hraniti diobom FBiH na dva dijela.Canton wrote:Ne postoji hrvatski i bosnjacki dio federacije... jer ustav ... ti dovrsi.Skijaš wrote:
Ali ti u međuvremenu ne bi bila mrska podjela FBiH na hrvatski i bošnjački dio ?
Ono se samo moze tumaciti kao hrvatski ili bosnjacki dio.
- webby-x
#194 Re: Preustroj Federacije BiH
Zašto tebi smeta entitet sa hrvatskom većinom,Skijaš wrote:I dok su takva tumačenja toliko izražena, ne treba ih dodatno hraniti diobom FBiH na dva dijela.
a ne smeta ti entitet sa srpskom (RS) ili bošnjačkom (FBiH)
većinom?
-
daddy-kool
#195 Re: Preustroj Federacije BiH
Ako smo svi ravnopravni kao što kaže @canton zašto nam uopšte trebaju entiteti? Pa to je onda bespotrebno trošenje para na srednjem nivou vlasti.webby-x wrote:Zašto tebi smeta entitet sa hrvatskom većinom,Skijaš wrote:I dok su takva tumačenja toliko izražena, ne treba ih dodatno hraniti diobom FBiH na dva dijela.
većinom?
Međutim ukoliko nismo svi ravnopravni, ukoliko postoji majorizacija, kako to mislite popraviti stavljanjem nekoga drugoga da bude majoriziran? A uvijek će neko biti.
- webby-x
#196 Re: Preustroj Federacije BiH
Entiteti su tu s razlogom.daddy-kool wrote:Ako smo svi ravnopravni kao što kaže @canton zašto nam uopšte trebaju entiteti? Pa to je onda bespotrebno trošenje para na srednjem nivou vlasti. Međutim ukoliko nismo svi ravnopravni, ukoliko postoji majorizacija, kako to mislite popraviti stavljanjem nekoga drugoga da bude majoriziran? A uvijek će neko biti.
Da nema njih ne bi bilo ni BiH.
Naravno da će u BiH uvijek netko biti majoriziran,
samo se treba gledati da to bude u što manjoj mjeri.
- Skijaš
#197 Re: Preustroj Federacije BiH
Zato što dvoentitetsko uređenje zahtjeva rješenja kojim se suzbija koncept ekskluziviteta nad teritorijom.webby-x wrote:Zašto tebi smeta entitet sa hrvatskom većinom,Skijaš wrote:I dok su takva tumačenja toliko izražena, ne treba ih dodatno hraniti diobom FBiH na dva dijela.
većinom?
- webby-x
#198 Re: Preustroj Federacije BiH
O čemu ti pričaš?Skijaš wrote:Zato što dvoentitetsko uređenje zahtjeva rješenja kojim se suzbija koncept ekskluziviteta nad teritorijom.
Zašto ti je prihvatljiv entitet sa bošnjačkom većinom (FBiH)?
-
daddy-kool
#199 Re: Preustroj Federacije BiH
Odnosno neka "naši" majoriziraju "njihove".webby-x wrote: Naravno da će u BiH uvijek netko biti majoriziran,
samo se treba gledati da to bude u što manjoj mjeri.
- Skijaš
#200 Re: Preustroj Federacije BiH
Da ima albansku većinu, ja bih opet podržao dvoentitetsko uređenje jer je to prepreka razvaljivanju zemlje po etničkom šavu, a prava konstitutivnih naroda se mora vezati za institucije, ne za teritoriju.webby-x wrote:O čemu ti pričaš?Skijaš wrote:Zato što dvoentitetsko uređenje zahtjeva rješenja kojim se suzbija koncept ekskluziviteta nad teritorijom.
Zašto ti je prihvatljiv entitet sa bošnjačkom većinom (FBiH)?