da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Locked

da li jugonostalgicar mora biti lijevicar ?

da
20
39%
ne
31
61%

Total votes: 51

ArthurSpooner

#176 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote:A jesi naporan. Ne opravdavam ga, treba li ti crtat? Nauči čitat, molim te. Vidiš li ovo: nego zato što je bio centralista i totalitarist, a već sam napisao da je zbog toga bio loš. I Govorimo o uzrocima represija, a ne o etičkim konsekvencama tih represija. Porediti genocid i represije je malo neukusno. Inače, ako si nepismen i ne razumiješ šta govorim, onda te razumijem, ali ako fakat želiš da mi poturaš izjave, onda si besraman do krajnjih granica.
Usporedba mi je sasvim na mjestu, vidis sam kako je odbojno kad neko insistira da se govori o "uzrocima" nasilja bilo koje vrste.

Rekao bih da si glup ako mislis Albanci nisu bili na meti Rankovica zbog njihove nacionalnosti, ali sve vise mislim da je u pitanju ono o cemu sam ranije govorio: naivnost, slijepo povjerenje u neprogresivosti velikih heroja SFRJ koji su svi navodno bili oslobodjeni nacionalnih predrasuda. Eto, u stanju si da "priznas" da je bio los zato sto je bio centralist, ali nikako ne mozes da progutas da je mozda, samo mozda njegovo rigorozno ponasanje prema jednom narodu bilo etnicko motivisano. O tome ne mozes ni da razmisljas jer se kosi sa svime sto si naucio kad si bio mali.
hrastov žižak

#177 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
hrastov žižak wrote:A jesi naporan. Ne opravdavam ga, treba li ti crtat? Nauči čitat, molim te. Vidiš li ovo: nego zato što je bio centralista i totalitarist, a već sam napisao da je zbog toga bio loš. I Govorimo o uzrocima represija, a ne o etičkim konsekvencama tih represija. Porediti genocid i represije je malo neukusno. Inače, ako si nepismen i ne razumiješ šta govorim, onda te razumijem, ali ako fakat želiš da mi poturaš izjave, onda si besraman do krajnjih granica.
Usporedba mi je sasvim na mjestu, vidis sam kako je odbojno kad neko insistira da se govori o "uzrocima" nasilja bilo koje vrste.

Rekao bih da si glup ako mislis Albanci nisu bili na meti Rankovica zbog njihove nacionalnosti, ali sve vise mislim da je u pitanju ono o cemu sam ranije govorio: naivnost, slijepo povjerenje u neprogresivosti velikih heroja SFRJ koji su svi navodno bili oslobodjeni nacionalnih predrasuda. Eto, u stanju si da "priznas" da je bio los zato sto je bio centralist, ali nikako ne mozes da progutas da je mozda, samo mozda njegovo rigorozno ponasanje prema jednom narodu bilo etnicko motivisano. O tome ne mozes ni da razmisljas jer se kosi sa svime sto si naucio kad si bio mali.
Bla, bla, bla. Jašta, i prema četnicima je njegovo nasilje bilo etnički motivisano. Ovo uvećano: To govori nekome iz uže familije. :wink:
ArthurSpooner

#178 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Da, bas dobijes takav dojam kad citas ovo:
He was buried in Belgrade with some 30,000 Serbs spontaneously showing up for his funeral at the Belgrade's New Cemetery despite the event being ignored by the tightly-controlled media in the country. By the time of his death Ranković had come to symbolize Serbian political and national interests as well as to embody what many Serbs at the time saw to be their republic's weakened position within communist Yugoslavia.
Sigurno su i Albanci htjeli doci na sahranu :D
hrastov žižak

#179 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

A šta misliš što su ga tako gledali?
ArthurSpooner

#180 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Zato sto je bio zastupnik srpskih interesa u SFRJ. To ti cijelo vrijeme govorim, ali ti to neces da cujes :-)
hrastov žižak

#181 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:Zato sto je bio zastupnik srpskih interesa u SFRJ. To ti cijelo vrijeme govorim, ali ti to neces da cujes :-)
Srpski interes je bio i da se pobiju i pozatvaraju četnici?
ArthurSpooner

#182 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote:
ArthurSpooner wrote:Zato sto je bio zastupnik srpskih interesa u SFRJ. To ti cijelo vrijeme govorim, ali ti to neces da cujes :-)
Po misljenju Rankovica, da. Pa i Milosevic je mrzio cetnike i mislio da je njihov vid srpstva pogresan. Sto ne znaci da nije bio nacionalista i zastupnik srpskih interesa onako kako ih je on protumacio.
Last edited by ArthurSpooner on 25/09/2012 17:10, edited 1 time in total.
ArthurSpooner

#183 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Primjer; jedino je Miloseviceva partija glasala protiv davanja penzija cetnicima sa drugog svjetskog rata. Pretpostavljam da vise ne mozemo reci za njih da su srpski nacionalisti?
hrastov žižak

#184 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
hrastov žižak wrote:
Po misljenju Rankovica, da. Pa i Milosevic je mrzio cetnike i mislio da je njihov vid srpstva pogresan. Sto ne znaci da nije bio nacionalista i zastupnik srpskih interesa onako kako ih je on protumacio.
Bravo! Dakle srpski interesi nisu jednostruk pojam i ne može se shvatati uniformno. Za Rankovića je srpski interes recimo bio da Srbi žive u Jugoslaviji sa ostalim južnim Slavenima, dok je za četnike srpski interes da pobiju ostale Slavene. Velika razlika.
ArthurSpooner

#185 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote: Bravo! Dakle srpski interesi nisu jednostruk pojam i ne može se shvatati uniformno. Za Rankovića je srpski interes recimo bio da Srbi žive u Jugoslaviji sa ostalim južnim Slavenima, dok je za četnike srpski interes da pobiju ostale Slavene. Velika razlika.
Kolika je razlika smo vidjeli '91. Ponavaljam, i za Milosevica je srpski interes bio da Srbi zive u Jugoslaviji sa ostalim juznim Slavenima. Zato su Sandzaklije (uglavnom) zivjeli u miru tokom rata u BiH.
hrastov žižak

#186 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
hrastov žižak wrote: Bravo! Dakle srpski interesi nisu jednostruk pojam i ne može se shvatati uniformno. Za Rankovića je srpski interes recimo bio da Srbi žive u Jugoslaviji sa ostalim južnim Slavenima, dok je za četnike srpski interes da pobiju ostale Slavene. Velika razlika.
Kolika je razlika smo vidjeli '91. Ponavaljam, i za Milosevica je srpski interes bio da Srbi zive u Jugoslaviji sa ostalim juznim Slavenima. Zato su Sandzaklije (uglavnom) zivjeli u miru tokom rata u BiH.
Po čemu zaključuješ da bi Ranković uradio ono što je Milošević? Za Miloševića je bio interes da Srbi vladaju nad ostalim narodima, Ranković nikad nije pokazivao takve pretenzije. Ponovo, velika razlika.
ArthurSpooner

#187 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote: Po čemu zaključuješ da bi Ranković uradio ono što je Milošević? Za Miloševića je bio interes da Srbi vladaju nad ostalim narodima, Ranković nikad nije pokazivao takve pretenzije. Ponovo, velika razlika.
Nije nikad pokazivao takve pretenzije? :shock: Care moj, na Kosovu je taj Rankovic prakticno uveo apartheid, Srbi i Crnogorci su tamo bili vladajuca klasa u svakom smislu te rijeci.
ultima_palabra

#188 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ultima_palabra »

ArthurSpooner wrote: obzirom da je represija nad Albancima na Kosovu prestala odmah nakon smjene Rankovica, mislim da mogu...cijenim te kao forumasa ali mislim da jos uvijek imas percepciju (kao sto imaju i mnogi drugi koji su odrasli u Jugoslaviji) da postoje svete krave, ljudi kojima se sve oprasta (ili ih, kako kaze @hrastov, moramo "razumijeti") jer su bili heroji i idoli u SFRJ. Zato nije moguce kritikovati recimo Andrica i njegov odnos prema muslimanima iako je taj odnos u najmanju ruku bio kontroverzan...
Pa te svete krave i ako postoje, Ranković je prestao biti jedna od njih 1966. ;-) Što se tiče "razumijevanja", ja mogu razumjeti represije nad antidržavnim elementima neposredno iza rata, pa i nad IB-ovcima poslije toga... sve je to bilo u interesu mlade i nejake države. Ovo što se kasnije dešavalo do kraja Rankovićeve ere već nije za opravdanje.

Znam ja da je zgodno gledati na Rankovića kao na nastavljača niza velikosrpskih lidera i ideologa koji se proteže od Garašanina do Miloševića... samo je to previše simplificirano. Mislim da je on bio prvo komunista i Jugosloven, pa onda sve ostalo... da nije tako, ne bi se borio protiv Kraljevine (de facto Velike Srbije), ne bi uhvatio Dražu, mogao je također OZNU staviti na Staljinovu stranu i pokušati riješiti se Tita koji je bio brana jačem velikosrpskom uticaju u Jugi itd...

Ponavljam da ga smatram negativnom ličnošću, tek nakon njegovog pada stvorena je klima koja dovela do većeg stepena građanskih sloboda i do krucijalnog Ustava iz 1974.

BTW, zašto nije moguće kritikovanje Andrića? Bar danas ga kritikuje (a i uzdiže) svaka šuša :) Smatram da je ok kritikovanje njegovog lika... djelo je već nešto drugo.
hrastov žižak

#189 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
hrastov žižak wrote: Po čemu zaključuješ da bi Ranković uradio ono što je Milošević? Za Miloševića je bio interes da Srbi vladaju nad ostalim narodima, Ranković nikad nije pokazivao takve pretenzije. Ponovo, velika razlika.
Nije nikad pokazivao takve pretenzije? :shock: Care moj, na Kosovu je taj Rankovic prakticno uveo apartheid, Srbi i Crnogorci su tamo bili vladajuca klasa u svakom smislu te rijeci.
Zato što su mnogi Albanci odbijali da se integriraju, zato što je vladala paranoja od staljinista, a Albanski diktator Enver Hodža je bio Staljinov poltron. Između ostalog zato što sukob između kosovskih Albanaca i Srba traje mnogo duže. Albanci su u srpskim komunistima vidjeli istog okupatora, mnogi su odbijali komunističku vlast, pa su zbog toga smatrani za nepovjerljive. Dozvoliću mogućnost da je i ta paranoja bila prisutna jer su govorili neslavenskim jezikom, zbog jugoslovenskog nacionalizma, ali nikako zbog velikosrpstva.
ArthurSpooner

#190 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

ultima_palabra wrote: Pa te svete krave i ako postoje, Ranković je prestao biti jedna od njih 1966. ;-) Što se tiče "razumijevanja", ja mogu razumjeti represije nad antidržavnim elementima neposredno iza rata, pa i nad IB-ovcima poslije toga... sve je to bilo u interesu mlade i nejake države. .
Vidis, ja to ne mogu. Valjda zato sto sam zivio dugo na zapadu pa naucio neke druge vrijednosti.
ultima_palabra wrote:Znam ja da je zgodno gledati na Rankovića kao na nastavljača niza velikosrpskih lidera i ideologa koji se proteže od Garašanina do Miloševića... samo je to previše simplificirano. Mislim da je on bio prvo komunista i Jugosloven, pa onda sve ostalo... da nije tako, ne bi se borio protiv Kraljevine (de facto Velike Srbije), ne bi uhvatio Dražu, mogao je također OZNU staviti na Staljinovu stranu i pokušati riješiti se Tita koji je bio brana jačem velikosrpskom uticaju u Jugi itd...
I Milosevic bi se borio protiv Draze da je tada nosio uniformu. Rankovic je definitivno bio srpski nacionalista, ali se ideoloski razlikovao od Draze. Nije se borio protiv Kraljevine zato sto je bila de facto Velika Srbija vec zato sto je bio ljevicar i Kraljevina je bila konzervativna, rojalisticka zemlja desnicarskog vodjenja. Dakle bio je srpski nacionalista ljevicarskog tipa, isto kao i Milosevic (mnogi Srbi mu i dan danas zamjeruju sto je rijetkio htio uzeti rijeci "Srbija" i "Srbin" u usta, samo "Jugoslavija" i "Jugoslaveni"). To sto je nama u BiH ljevicar po defoltu "antinacionalista" ne znaci da je tako i u Srbiji. Milosevic je najekstremniji, ali i najbolji primjer toga.
sinuhe

#191 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sinuhe »

Jesu li Srbi na Kosovu ucili albanski?

Ono pretpostavljam da nisu :lol:
ArthurSpooner

#192 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote:
ArthurSpooner wrote: Zato što su mnogi Albanci odbijali da se integriraju, zato što je vladala paranoja od staljinista, a Albanski diktator Enver Hodža je bio Staljinov poltron. Između ostalog zato što sukob između kosovskih Albanaca i Srba traje mnogo duže. Albanci su u srpskim komunistima vidjeli istog okupatora, mnogi su odbijali komunističku vlast, pa su zbog toga smatrani za nepovjerljive. Dozvoliću mogućnost da je i ta paranoja bila prisutna jer su govorili neslavenskim jezikom, zbog jugoslovenskog nacionalizma, ali nikako zbog velikosrpstva.
Iste razloge je naveo Milosevic. Srbi (tacnije Jugosloveni) se samo bore protiv "separatista" :-) Da hoce samo ovi Siptari prihvatiti srpsku vlast pa ce sve biti mirno :-)
hrastov žižak

#193 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
hrastov žižak wrote:
ArthurSpooner wrote: Zato što su mnogi Albanci odbijali da se integriraju, zato što je vladala paranoja od staljinista, a Albanski diktator Enver Hodža je bio Staljinov poltron. Između ostalog zato što sukob između kosovskih Albanaca i Srba traje mnogo duže. Albanci su u srpskim komunistima vidjeli istog okupatora, mnogi su odbijali komunističku vlast, pa su zbog toga smatrani za nepovjerljive. Dozvoliću mogućnost da je i ta paranoja bila prisutna jer su govorili neslavenskim jezikom, zbog jugoslovenskog nacionalizma, ali nikako zbog velikosrpstva.
Iste razloge je naveo Milosevic. Srbi (tacnije Jugosloveni) se samo bore protiv "separatista" :-) Da hoce samo ovi Siptari prihvatiti srpsku vlast pa ce sve biti mirno :-)
ovo bili Miloševićevi razlozi?
radi se o potpuno različitom historijskom kontekstu.
Last edited by hrastov žižak on 25/09/2012 17:58, edited 1 time in total.
jugo 45

#194 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

a jesu li hrvati u medimurju ucili madarski ili hravti u zadru talijanski ?
ArthurSpooner

#195 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote: ovo bili Miloševićevi razlozi?
Da, prakticno. Mislim, osim ovog sa Hodzom.

Milosevic je vise puta ponavljao da su Albanci na Kosovu onako u generalu separatisti, nelojalan element u drzavi Jugoslaviji i da se iz tih razloga treba strogo postupiti prema njima.
ultima_palabra

#196 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ultima_palabra »

ArthurSpooner wrote:I Milosevic bi se borio protiv Draze da je tada nosio uniformu. Rankovic je definitivno bio srpski nacionalista, ali se ideoloski razlikovao od Draze. Nije se borio protiv Kraljevine zato sto je bila de facto Velika Srbija vec zato sto je bio ljevicar i Kraljevina je bila konzervativna, rojalisticka zemlja desnicarskog vodjenja. Dakle bio je srpski nacionalista ljevicarskog tipa, isto kao i Milosevic (mnogi Srbi mu i dan danas zamjeruju sto je rijetkio htio uzeti rijeci "Srbija" i "Srbin" u usta, samo "Jugoslavija" i "Jugoslaveni"). To sto je nama u BiH ljevicar po defoltu "antinacionalista" ne znaci da je tako i u Srbiji. Milosevic je najekstremniji, ali i najbolji primjer toga.
Pa možemo li se onda složiti da, i ako je bio nacionalista, da mu je ideologija bila preča? Jer je to pokazao ratnom i prijeratnom borbom... Milošević je bio komunista i Jugosloven samo riječima.
ArthurSpooner

#197 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

ultima_palabra wrote: Pa možemo li se onda složiti da, i ako je bio nacionalista, da mu je ideologija bila preča? Jer je to pokazao ratnom i prijeratnom borbom... Milošević je bio komunista i Jugosloven samo riječima.
Mozda na pocetku njegove karijere (mislim u vojsci) ali kasnije se pretvorio u de facto velikosrbin.

Hajmo ovako: uopste ne sumnjam na kojoj bi strani bio da je bio ziv '91 god. Mislim da bi se i ti i hrastov neugodno iznenadili ;)
hrastov žižak

#198 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

If you say so :lol:
ArthurSpooner

#199 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Mislim da ti je na neki nacin drago sto je covjek umro prije nego sto je rat poceo...ovako jos uvijek imas iluziju.
jugo 45

#200 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

jos malo o talijanima :

Locked