Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Locked
insomnia78

#176 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by insomnia78 »

Sebe

s' moje sokocalo
poznanik

#177 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by poznanik »

Najviše bih volio da je ostao Cerić.... :D
stam

#178 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by stam »

ne mogu da shvatim nikako,ostala su 3 kandidata za reisa,i nijedan od njih nije hafiz,zar moze jedan covjek koji nije hafiz kur'ana da bude vjerski poglavar,hajd da kazem vođa muslimanskog naroda???
poznanik

#179 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by poznanik »

stam wrote:ne mogu da shvatim nikako,ostala su 3 kandidata za reisa,i nijedan od njih nije hafiz,zar moze jedan covjek koji nije hafiz kur'ana da bude vjerski poglavar,hajd da kazem vođa muslimanskog naroda???

Ne postoji muslimanski narod u BiH :oops:
sokkia

#180 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by sokkia »

poznanik wrote:Najviše bih volio da je ostao Cerić.... :D
ko bi volio :?:
ti ili Cerić :D
Aqua_S

#181 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Aqua_S »

Semira Cerića-Koketa, red je da funkcija ostane u familiji :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
arte.fakt

#182 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by arte.fakt »

mrAdil wrote:U Danskoj je sjediste bh vehabizma. Tamo nejma izbora kao u Austriji gdje nasi Bosnjaci mogu otici u objekte IZ-e gdje se praktikuje nama znan pristup vjeri, onaj koji propisuje Rijaset. U Danskoj su svi dzemati, ili gotovo svi, pod direktnim utjecajem vehabizma. Nas student, ako mu zapadne od ovih daija, kada ode u Dansku ibreti se. Kao da je otisao u Afganistan, Somaliju... E te dzemate, takvu verzuju tumacenja islama su podrzavali, utemeljili "nasi" profesori iz IPF Zenica i nezaobilazni Stulanovic, Muderis, Porca....
Hafiz Mehtic je desetak godina u kontinuitetu isao u Dansku tokom ramazana, nije nesto pretjerano blizak vehabizmu ali da se i njemu omililo biti gore - jeste.
Ovo nema veze sa istinom ...
Altsa

#183 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Altsa »

ako ce se ponasati kao ceric onda nam ne treba nikakav...inace ja nikakve koristi nemam ni od kakvog reisa...prema tome zaboli me za reisa :run:
sandokann

#184 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by sandokann »

Do kakve je to promjene Pravilnika doslo neposredno pred izbor kandidata? :lol:
hladan.preminger

#185 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by hladan.preminger »

Edina Džeku!
hladan.preminger

#186 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Sarajmen wrote:Nije riječ o UNICEF-u.

Onda Fatu Orlović.
dragonz

#187 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by dragonz »

stam wrote:ne mogu da shvatim nikako,ostala su 3 kandidata za reisa,i nijedan od njih nije hafiz,zar moze jedan covjek koji nije hafiz kur'ana da bude vjerski poglavar,hajd da kazem vođa muslimanskog naroda???
Mehtić je profesor i doktor, a povrh toga HAFIZ te je bio muftija zenički dok ga nisu smijenili. Jedino mu je negativno(sa gledišta zelenih-komunista) što je bio u federalnom parlamentu svojedobno ispred stranke za BiH.
RS6_BI_TURBO

#188 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by RS6_BI_TURBO »

Vidim da dosta ljudi uopce ne zna kakva je to funkcija reis ul-leme, vecina misli da je on nekakav vodja muslimana, bosnjaka, ali nije. Istina Ceric se nametao da to bude, jer ga politika interesira i previse, medjutim reis na arapskom znaci predsjednik, a ulema su imam/hodze. Dakle, on nije nista drugo nego predsjednik zajednice imama.
Sto se Mehtica tice, on je otvoreno rekao da ne priznaje IZBiH i to je dokumentirano, tako da pored te izjave on nema sanse.
hladan.preminger

#189 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Sarajmen wrote:
hladan.preminger wrote:
Sarajmen wrote:Nije riječ o UNICEF-u.

Onda Fatu Orlović.
Ja sam u principu za ravnopravnost spolova, ali ne pamtim da sam čuo pojam Reis-ul-lemica. A sve bi bilo moguće , kada bi se moglo urediti i u praksi provesti mogučnost -birati i biti biran. Pošto nije tako...Fata je simbol prkosa , loših odnosa jednih ka drugim.

P.S.
Hajd' ne zahebaji...riječ je o instituciji a ne personi koja je predstavlja. I , ne cugaj za vrijeme radnog vremena...nemeremo tako u Europu.

:D
Bosanac sa dna kace

#190 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Bosanac sa dna kace »

RS6_BI_TURBO wrote: Sto se Mehtica tice, on je otvoreno rekao da ne priznaje IZBiH i to je dokumentirano, tako da pored te izjave on nema sanse.
dje dokumentirano? kad i kome je to reko?
Bosanac sa dna kace

#191 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Bosanac sa dna kace »

Da posjetim sve one koji ce sutra glasat da dobro povedu racuna o tome, jer ipak 2 sa 2 nece obici nikog, pa ni njih a ni moju malenkost! Uz to ide i prigodna ilahija:

udrch

#192 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by udrch »

Muftija mr. Husein ef. Kavazović je novi reisul-ulema u BiH.

Davno je ovo odlučeno, još 2005. kada se u Zvorniku odlučilo da Cerić dobije još jedan mandat.
VjecitiStudent

#193 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:Muftija mr. Husein ef. Kavazović je novi reisul-ulema u BiH.

Davno je ovo odlučeno, još 2005. kada se u Zvorniku odlučilo da Cerić dobije još jedan mandat.
Zar vec bijeli dim? :D
Jel' Mustafa ostavlja onaj zlatom protkani papinsko bijeli svecani mantilic novom reisu?
Ili i to obiljezje ove epohe zauvijek nestaje?
Last edited by VjecitiStudent on 23/09/2012 17:10, edited 1 time in total.
udrch

#194 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by udrch »

Husein ef. Kavazović je novi reisu-l-ulema IZ BiH
Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović izabran je glasovima članova izbornog tijela za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), potvrđeno je agenciji Anadolija od više izvora koji prisustvuju sjednici koja se održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Muftija Kavazović osvojio je 240 glasova, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović 69 glasova, a sarajevski muftija Husein ef. Smajić 45 glasova.

Husein ef. Kavazović je 14 muftija Islamske zajednice u BiH,

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović rođen je 03.07.1964. godine u Gradačcu. Potiče iz familije koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka učio pred amidžom Husejn ef. Kavazovićem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, Egipat.

Nakon okončanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu.

Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na odbrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic.

Predavač je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Od stranih jezika aktivno se služi arapskim jezikom, a pasivno engleskim.
Čestitam profesore. Allahu ekber.
kennwood

#195 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by kennwood »

Najbolje bi bilo ukinuti sve te reisove, popove, bude i sta ti ja znam, vjeru nema sta mijesati sa politikom, a kod nas vjera ima najveci utjecaj na politiku, i zbog toga smo ovako nazadni i primitivni i zato nas nema nigdje. Sta se Ceric prije imao mijesati u mnoge stvari, glumi postenog covjeka a vamo nema gdje nema nekretnina, vozi najbolja auto, a postenim ljudima prodaje jeftine fore na racun ALLAHOVOG imena. Ovaj novi sto je izabran isto ce biti neki lopov kao sto je to bio i rejs. Sve je to organizirana mafija koja narodu muti mozak sa mnogim stvarima a vamo u pozadini uzivaju.
Lakat Jebić

#196 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Lakat Jebić »

kennwood wrote:Najbolje bi bilo ukinuti sve te reisove, popove, bude i sta ti ja znam, vjeru nema sta mijesati sa politikom, a kod nas vjera ima najveci utjecaj na politiku, i zbog toga smo ovako nazadni i primitivni i zato nas nema nigdje. Sta se Ceric prije imao mijesati u mnoge stvari, glumi postenog covjeka a vamo nema gdje nema nekretnina, vozi najbolja auto, a postenim ljudima prodaje jeftine fore na racun ALLAHOVOG imena. Ovaj novi sto je izabran isto ce biti neki lopov kao sto je to bio i rejs. Sve je to organizirana mafija koja narodu muti mozak sa mnogim stvarima a vamo u pozadini uzivaju.
i da se ekrem nogira iz kuhinje!!
udrch

#197 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by udrch »

Ako nemaš šta pametno reći onda brate nemoj ništa.
vatrogasac

#198 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

kennwood wrote:Najbolje bi bilo ukinuti sve te reisove...
Ukini dok nije dobio menšuru. Poslije je kasno. :mrgreen:
kennwood wrote:Ovaj novi sto je izabran isto ce biti neki lopov kao sto je to bio i rejs.
Tarot ili escajg?
nemoguce vruce

#199 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by nemoguce vruce »

kennwood wrote:Najbolje bi bilo ukinuti sve te reisove, popove, bude i sta ti ja znam, vjeru nema sta mijesati sa politikom, a kod nas vjera ima najveci utjecaj na politiku, i zbog toga smo ovako nazadni i primitivni i zato nas nema nigdje. Sta se Ceric prije imao mijesati u mnoge stvari, glumi postenog covjeka a vamo nema gdje nema nekretnina, vozi najbolja auto, a postenim ljudima prodaje jeftine fore na racun ALLAHOVOG imena. Ovaj novi sto je izabran isto ce biti neki lopov kao sto je to bio i rejs. Sve je to organizirana mafija koja narodu muti mozak sa mnogim stvarima a vamo u pozadini uzivaju.

nemoj se ti brinuti ta to. raduj se da tebi nije nikakvu foru prodo. :mrgreen:
sto se tice mucenja mozga...hm... :dance:
ultima_palabra

#200 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ultima_palabra »

Nek mu je sa srećom.
Locked