Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
2001

#176 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 2001 »

sorcerer wrote:zablokira za 6 sekundi kad je povuces ako je vani -5
To jedino na nekim "smetljarskim" i neodržavanim vozilima... ;-)
sorcerer

#177 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

2001 wrote: To jedino na nekim "smetljarskim" i neodržavanim vozilima... ;-)
na vecini vozila je sajla rucne kocnice izlozena atmosferskim uticajima ,recimo najvise se desava kad je ona bljuzga od soli po cesti i cijeli trap bude mokar od toga a vani je minus i to trenutno ledi.desilo mi se na razlicitim vozilima ,novijim i starijim i sva su bila ispravna i odrzavana ....
2001

#178 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 2001 »

Ako na -22'C kod vozila starog 11 godina (u tom momentu, 2001. godine), bez ikakvih problema funkcionira ručna kočnica, stvar je prije svega u dobrom održavanju (podmazivanje) i REDOVNOM korišćenju, tj. svakodnevnom upotrebom!
Nikad mi se u vozačkoj karijeri (s naglaskom na svako vlastito vozilo!), nije desilo da mi se na bilo koji način blokira ručna kočnica! Meni je "napuštanje" vozila bez podignute ručne kočnice, bilo kad i bilo gdje...NEZAMISLIVO! ;-)
sorcerer

#179 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

ma nije se ni meni desilo na mojim autima,jer je redovno koristim.par puta mi se desilo na nekim autima od firme ,koja sam vozio i povukao rucnu u tim uslovima i ostao sa blokiranim tockovima.bila su sve auta mladja od 6 godina ...
2001

#180 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 2001 »

sorcerer wrote:ma nije se ni meni desilo na mojim autima,jer je redovno koristim.par puta mi se desilo na nekim autima od firme ,koja sam vozio i povukao rucnu u tim uslovima i ostao sa blokiranim tockovima.bila su sve auta mladja od 6 godina ...
...zato jer većina ljudi (što je žalosno i primjer loše educiranosti) skoro NIKAKO ne koristi ručnu kočnicu i zbog toga dolazi do čestih problema...
Ne možeš ti nekim ljudima objasniti da mehanički sklop, mora "da radi" da bi imao punu funkcionalnost...
sorcerer

#181 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

sve znam ,ali naveo sam primjer sta se meni desilo i najzalosnije sto su ti auti stalno u upotrebi ....
mrgreen

#182 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mrgreen »

Pročitala sam čitavu temu i moram priznati da je na prvih nekoliko stranica bilo puno dobrih savjeta, dok se niste počeli prepucavati oko tog kočenja motorom, koje svakako ne kontam :D

Mislim da ću sljedeći put pokušati skinuti nogu sa kvačila na semaforu, ali već me znoj obljeva hoću li stići ubaciti u prvu :D
Bolonjac

#183 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Bolonjac »

Vani snijeg malo zimskih savjeta :)
- Obavezna oprema za zimu: rukavice, plasticna strugalica leda.

Ustati N minuta prije nego ljeti, upaliti auto da se motor zagrije, grijanje proradi kako bi staklo odledilo.
Prilikom struganja biti oprezan sa gumom oko stakla jer ako to oštetite kasnije ce biti velikog belaja tj. izbjegajite ciscenje dijela stakla oko gume za izolaciju.

Kada je po danu sunce a ne vozim auto(ima snijega na krovu auta), obavezno navecer oko 21-22h sastruzem posljedice topljenja snijega i ponovog smrzavanja jer ujutro treba 10-20 min da se to sastruze i jos upalim grijanje da se otope ostatci sto opet ujutro pravi belaj.

Kako vi cuvate vase auto zimi od snijega, soli ?
Imate li preporuku za alat za ciscenje od snijega ?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#184 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Romeo 80 »

Greška je zagrijavati motor u mjestu. Treba odmah krenuti, jer se motor najbrže zagrijava u vožnji, a s njim i mjenjač i ostali sklopovi.
Mlad i Nevin

#185 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Romeo 80 wrote:Greška je zagrijavati motor u mjestu. Treba odmah krenuti, jer se motor najbrže zagrijava u vožnji, a s njim i mjenjač i ostali sklopovi.

De Boga ti....bar dva minuta nek odradi, dok se smanji štand gas na normalne obrtaje a ne odmah pri paljenju kretati. Hajd ti ustani ujutro iz kreveta i smjesta idi na džogiranje. Vala, ja ću ga uvijek ostaviti zimi koji minut nek malo ''prodiše'' prije kretanja, štaviše par puta sam i krenuo odmah pa mi auto trzalo.

Jednom prilikom sam vidio gospodina kako sjede u Oktaviju TeDeI, nije ni led skinuo, kresnu je i odmah po gasčini. Uši mi je probio taj motor...
alenthekiller

#186 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by alenthekiller »

Danas kupio neki ''zimko'' sprej 4 KM, instat topljenje snijega i leda gdje se nanese. :-D Ja sam uzeo ceradu ali s obzirom da imam dvoriste i cuku siguran sam, ali preporucio bih svima koji to mogu da uzmu, spasila me sad ovih dana :thumbup: :D
testovi3

#187 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by testovi3 »

Romeo 80 wrote:Greška je zagrijavati motor u mjestu. Treba odmah krenuti, jer se motor najbrže zagrijava u vožnji, a s njim i mjenjač i ostali sklopovi.
jeste greska davanjem gasa dok auto miruje i na taj nacin ga zagrijavat
ali da on sam od sebe se zagrije to je u redu

bilo ljeto ili zima ja kad upalim ostavim da malo odradi lupicu ljeti 1-2min
zimi duze

a nije greska kad upalis auto i odma da krenes ali bez pretjerivanja sa obrtajima
Qler

#188 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Qler »

Ja ne cekam sekunde, upalim i odham vozim, ali dok se auto ne zagrije bez visokih obraja i naglih gasova, naravno po ovim minusima.
sorcerer

#189 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

pa nema veze sto je zima i za ljeto isto vazi:motor uopste nije preporucljivo vrtiti u vise obrtaje dok ne postigne radnu temperaturu.
basicm

#190 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by basicm »

Sto bi znacilo bilo da stojis ili vozis, samo nemoj u visoke obrtaje, a voznjom opet stedis i vrijeme i gorivo.
SportLux

#191 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SportLux »

Upalim auto zimi i lagano cistim nekoliko min.e onda se smznem i udjem u auto koje je vec zagrijano eee to je merak :)
A da upalim i pravo krenem na posao nebi se zagrijao ni da dva puta odem na posao(ne mislim bukvalno)
madtv

#192 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by madtv »

SportLux wrote:Upalim auto zimi i lagano cistim nekoliko min.e onda se smznem i udjem u auto koje je vec zagrijano eee to je merak :)
A da upalim i pravo krenem na posao nebi se zagrijao ni da dva puta odem na posao(ne mislim bukvalno)
:thumbup: :thumbup:
cappy_tempo

#193 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by cappy_tempo »

sto se tice rucne zadnju zimu fiat doblo rucna radila svaki put,sad hyundai h1 i rucna radi bili -10 ili +30 :mrgreen: .

nego jedno pitanje pogotovo za one koji vozaju kombi ili su vozali.

u firmi imam hyundai h-1 2006 i sve super,ide ali prva kisa i ja najebo kao i sad ovaj snijeg i led. zadnja vuca na kombiju i ako je cisti snijeg mogu ici,druga i lagano bez slajdranja krene, cim malo leda ima jedva krenem ili nikako. nazad sam ubacio u teretni prostor 8 onih betonskih sivih blokova radi sto vece tezine ali opet jedva sam izasao iz firme. gume ociste snijeg,ufate ono malo leda i ne mogu se pomaci. dakle znate li kakve fazone da se sto lakse krece ako opet zaglavim gdje god? uredu mali gas i slicno ali ima li jos kakvih fazona, bolje gume ili da zamjenim kombi za neki drugi sa prednjom vucom :D ?

fiat doblo prednja vuca sam bez problema zadnju zimu na breku izvuko na onom velikom snijegu i to sam morao jos na pola brda stati, sa kombijem jedva na ravnom krenem ako ima snijega :D
sorcerer

#194 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

samo ga moras natovariti nazad i dobre gume i trebao bi da ide ....
nOrMaLaC

#195 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nOrMaLaC »

Jel ikome osim mene još auto na polaganju skakalo od kvačila? :)

Mala nezgoda što mi se desila neavno dok sam još u početku polagao.
Bio se ja nešto zapričao ili zamislio i nisam ja vidio da mi je brzina prešla 80 km/H
I tako ja pustiomotor i hajd hajd...
Kad odjednom kolona ispred mene a instruktor će na to: KVačilo Kvačilooooo :)
A ja budala zbuni se i zamjeni papučice i umjesto naglog kvačila stisnuh kočnicu! :lol: :lol:
Kad je auto zakočilo a instruktor umalo kroz šoferšajbu proleti... :lol: :lol: :lol: :lol:
SportLux

#196 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SportLux »

Jel sala neka ili fazon??
Stvarno ne kontam nesto tvoju pricu,kakvo kvacilo na 80 km/h
SemPer_fi

#197 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SemPer_fi »

nOrMaLaC wrote:Jel ikome osim mene još auto na polaganju skakalo od kvačila? :)

Bio se ja nešto zapričao ili zamislio i nisam ja vidio da mi je brzina prešla 80 km/H
A ja budala zbuni se i zamjeni papučice i umjesto naglog kvačila stisnuh kočnicu! :lol: :lol:
Kad je auto zakočilo a instruktor umalo kroz šoferšajbu proleti... :lol: :lol: :lol: :lol:
to se kod vas kvacilom koci il ?? uglavnom ne kontam :?
aduka11

#198 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

mrgreen wrote:Pročitala sam čitavu temu i moram priznati da je na prvih nekoliko stranica bilo puno dobrih savjeta, dok se niste počeli prepucavati oko tog kočenja motorom, koje svakako ne kontam :D

Mislim da ću sljedeći put pokušati skinuti nogu sa kvačila na semaforu, ali već me znoj obljeva hoću li stići ubaciti u prvu :D
Samo skidaj. Spasićeš mišiće a Boga mi i novčanik. :lol:
2001

#199 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 2001 »

cappy_tempo wrote:sto se tice rucne zadnju zimu fiat doblo rucna radila svaki put,sad hyundai h1 i rucna radi bili -10 ili +30 :mrgreen: .

nego jedno pitanje pogotovo za one koji vozaju kombi ili su vozali.

u firmi imam hyundai h-1 2006 i sve super,ide ali prva kisa i ja najebo kao i sad ovaj snijeg i led. zadnja vuca na kombiju i ako je cisti snijeg mogu ici,druga i lagano bez slajdranja krene, cim malo leda ima jedva krenem ili nikako. nazad sam ubacio u teretni prostor 8 onih betonskih sivih blokova radi sto vece tezine ali opet jedva sam izasao iz firme. gume ociste snijeg,ufate ono malo leda i ne mogu se pomaci. dakle znate li kakve fazone da se sto lakse krece ako opet zaglavim gdje god? uredu mali gas i slicno ali ima li jos kakvih fazona, bolje gume ili da zamjenim kombi za neki drugi sa prednjom vucom :D ?

fiat doblo prednja vuca sam bez problema zadnju zimu na breku izvuko na onom velikom snijegu i to sam morao jos na pola brda stati, sa kombijem jedva na ravnom krenem ako ima snijega :D
Probaj fazon s lancima i trebao bi riješiti taj problem! ;-)
nOrMaLaC

#200 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nOrMaLaC »

SemPer_fi wrote:
nOrMaLaC wrote:Jel ikome osim mene još auto na polaganju skakalo od kvačila? :)

to se kod vas kvacilom koci il ?? uglavnom ne kontam :?
Ma ne koči ba :) Nego, išao sam 3 ili 4 brzinom na cesti i instruktor naređuje da koristim kvačila da bi prebacio
u nižu brzinu, ali poenta je u tome što sam ja umjesto kvačila stisnio naglo papučicu za kočenje.
Zamisli kako je kada čovjeka iznenadiš koji se nije pripremio na naglo kočenje na 80 km/h :lol:
Post Reply