Brza ceste je rjesenje koliko i ISDN u odnosu na ADSL! Autoput je najefikasniji odnosno najbrzi i najsigurniji nacin putovanja i to se placa samo sto je nas narod davno izjednacio da je najbolje samo ono sto je najjeftinije.Ko to shvati shvatice i svrhu autoputa. Razvijena drzava treba da ima autoputeve, ko zeli da zivi u zemlji treceg svijeta i stagnira na svaki moguci nacin njemu ne trebaju...commendatore wrote:hajd ne preseravat.... ja sam htio reci da je brza sira cesta rjesenje prema svim krajevima bih a ne usrani autoput koji sluzi za megalomaske kradje i pranja parai kojeg sve vise i vise raja izbjegava jer je sve vise skuplji i skuplji 15 maraka zenica sarajevo zenica je necija dnevnica......
Autoput, svrha, cijene?????
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#176 Re: Autoput, svrha, cijene?????
- commendatore
#177 Re: Autoput, svrha, cijene?????
jasta - razvijenija je sjeverna koreja od nas.....tempuser wrote:Brza ceste je rjesenje koliko i ISDN u odnosu na ADSL! Autoput je najefikasniji odnosno najbrzi i najsigurniji nacin putovanja i to se placa samo sto je nas narod davno izjednacio da je najbolje samo ono sto je najjeftinije.Ko to shvati shvatice i svrhu autoputa. Razvijena drzava treba da ima autoputeve, ko zeli da zivi u zemlji treceg svijeta i stagnira na svaki moguci nacin njemu ne trebaju...commendatore wrote:hajd ne preseravat.... ja sam htio reci da je brza sira cesta rjesenje prema svim krajevima bih a ne usrani autoput koji sluzi za megalomaske kradje i pranja parai kojeg sve vise i vise raja izbjegava jer je sve vise skuplji i skuplji 15 maraka zenica sarajevo zenica je necija dnevnica......
autoput je smislen kada je protok ogroman na nacin da nastanu zapusenja u saobracaju - da postojeca cesta usporava razvoj, kretanje, snabdijevanje, transport i putovanje ljudi i roba.... a ne da neko sabira politicke poene prije opstinskih i drzavnih izbora presijecajuci trakice za svaki jebeni kilometar autoputa.....
berlin vroclav - npr treba jos najmanje 1-2 trake autoceste.... kakva je propusnost.... nju dzerzi-njujork jos najmanje traku treba kakva je propusnost..... ne sjecam se je l federalna ili interstejt.....
-
tempuser
#178 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Za dionicu Ploce - Karlovac, datum putovanja 25.7 prema Karlovcu, 26.7. povratak. Na potezu Ploce - Split je bio sablasno put, poneki Ceh i Poljak... Tek na sjeveru oko Zadra i dalje prema Rijeci i Zagrebu se saobracaj ugustio, a auti su uglavnom zapadna Europa. Posto pratim njihova izvjestavanja guzve su uglavnom vikendom i to granicni prelazi sa SLO, naplatne kucice oko Zagreba i Istarski ipsilon, a to je upravo dio koji sam pomenuo, juznije od toga niko ne pominje.condy wrote:Zasto si platio 57 KM u jednom pravcu, koja dionica ?tempuser wrote:Hrvatska je izgradila impresivne autoputeve u kratkom roku ali na misice i pitanje je da li je to ispravan nacin. Time su, izmedju ostalog, postigli da vanjski dug HR daleko prevazilazi vanjski dug SFRJ zbog kojeg se navodno raspala. Prosao svim HR autocestama x puta, nedavno od Ploca do Karlovca, izuzev pred kraj na sjeverozapadu opterecenost nikakva, od Splita prema jugu sablasno pust, a cijena 57 KM u jednom pravcu. Zbog takvog "povrata" investicije razmatraju davanje pod koncesiju.
Ja sam prolazio i kad je bio pun ko sibica tako da meni se nije cinio sablasnim. Pogledaj samo izvjestavanje o stanju na cesti u turistickoj sezoni i sve je jasno. I ovaj gore dio oko Zagreba je uvijek pun, put prema Beogradu je dobro opterecen pogodovo sa teretnim prema Grckoj, Rumuniji, Turskoj...
Autoput su izgradili zbog turizma jer su na taj nacin postali puno pristupacniji i konkurentniji drugim turistickim zemljama. Na taj nacin su omogucili turistima brzi i jednostavniji dolazak iz svih krajeva. Dakle, to je investicija u turizam jer je jadranska magistrala postala neuvjetna za zemlju koju posjeti toliko turista na moru. Nama ne bi smetalo da se stranci vozaju po kojekakvim vukojebinama i zato smo im "omiljena" turisticka destinacija. Nisu ga pravili radi sebe koliko radi stranaca. Po putevima vidis kakva je drzava.
Nece oni nikad dati autoput pod koncesiju. Nisu oni bagatela ko mi.
Jako si dobro objasnio svrhu i razlog za investiciju, samo sto su se protegnuli preko jorgana, uzimajuci ogromne kredite uradili na misice i preko noci, prihodi nisu dovoljni pa sad gledaju kako da se vade.
-
tempuser
#179 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Pa sta ocekujes sa takvim rezonom?commendatore wrote:jasta - razvijenija je sjeverna koreja od nas.....tempuser wrote:Brza ceste je rjesenje koliko i ISDN u odnosu na ADSL! Autoput je najefikasniji odnosno najbrzi i najsigurniji nacin putovanja i to se placa samo sto je nas narod davno izjednacio da je najbolje samo ono sto je najjeftinije.Ko to shvati shvatice i svrhu autoputa. Razvijena drzava treba da ima autoputeve, ko zeli da zivi u zemlji treceg svijeta i stagnira na svaki moguci nacin njemu ne trebaju...commendatore wrote:hajd ne preseravat.... ja sam htio reci da je brza sira cesta rjesenje prema svim krajevima bih a ne usrani autoput koji sluzi za megalomaske kradje i pranja parai kojeg sve vise i vise raja izbjegava jer je sve vise skuplji i skuplji 15 maraka zenica sarajevo zenica je necija dnevnica......
autoput je smislen kada je protok ogroman na nacin da nastanu zapusenja u saobracaju - da postojeca cesta usporava razvoj, kretanje, snabdijevanje, transport i putovanje ljudi i roba.... a ne da neko sabira politicke poene prije opstinskih i drzavnih izbora presijecajuci trakice za svaki jebeni kilometar autoputa.....
berlin vroclav - npr treba jos najmanje 1-2 trake autoceste.... kakva je propusnost.... nju dzerzi-njujork jos najmanje traku treba kakva je propusnost..... ne sjecam se je l federalna ili interstejt.....
Ja sam se u nedljelju navecer vracau s juga, kolona cijelim putem, vozi se ispod ogranicenja, dolazimo do Tarcina i autiputa, na autoput se odvaja svaki 5-6 auto, sve ostalo nastavlja da gusla u koloni. Bolje i to nego dati 2,50 KM. Da nam sutra poklone autoput od B. Broda do Jadrana i odrede optimalnu cijenu putarine 3/4 vozaca bi i dalje putovalo magistralom i trosilo 3 x vise vremena. O tome ja pricamo Qler i ja.
- commendatore
#180 Re: Autoput, svrha, cijene?????
pa o cemu pricam ja? - svak ga izbjegava zbog naplate - dakle nema ekonomske isplativosti - da je parmak napravio brzu cestu i na ulazu u bih uveo vinjete - vise bi zaradili debili.... al balija ne zna uzet pare ni kad mu se same nude 
a baska je da je ispod svakih standarda uradjen - nema odmorista nema prosirenja.... prisere ti se moras iz auta uzet vestu trokut da se istovaris u datom momentu.... jerbo se napaceni bosnjo zeljan para nije sjetio da treba odmoriste....
ne znam jesi li isao madjarskom autocestom ikad ili austrijskom ali nakon svakih 10-15 km postoji odmoriste...
a baska je da je ispod svakih standarda uradjen - nema odmorista nema prosirenja.... prisere ti se moras iz auta uzet vestu trokut da se istovaris u datom momentu.... jerbo se napaceni bosnjo zeljan para nije sjetio da treba odmoriste....
ne znam jesi li isao madjarskom autocestom ikad ili austrijskom ali nakon svakih 10-15 km postoji odmoriste...
- Ned071
#181 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Smijesna rasprava. AC je rahatluk. Ne brines hocel te kakav moron ubit preticuci. Pola sata rahat do zenice. S ceifom a svaki ceif kosta. Ko ne moze nek ide okolo...
- Qler
#182 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ka vozio bijača - Split 23.07 i 30.07 haos gužva bila, 49kn putarina
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
-
Me_again
#183 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Autoput = vrijeme, i to se plača svugdje u svijetu.
Ko ima vremena neka se busom ili vozom prevozi.
-
tempuser
#184 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ne razumijem te, autoput neisplativ jer prosjecan vozac izbjegava naplatu, a vinjete ce kao placati?!?!?commendatore wrote:pa o cemu pricam ja? - svak ga izbjegava zbog naplate - dakle nema ekonomske isplativosti - da je parmak napravio brzu cestu i na ulazu u bih uveo vinjete - vise bi zaradili debili.... al balija ne zna uzet pare ni kad mu se same nude
Ko kaze da nema prosirenja i odmorista? Pogledaj odmoriste tamo negdje oko izlaza za Kresevo, Lepenicu, Kiseljak...
P.S. ako ti se prisere odmoriste ti nece pomoci osim ako nema hemijski WC, sto ni vani nema na svakom odmoristu, ili benz. pumpu, osim ako nisi uber seljak pa se istovaris iza kante za smece.
-
Me_again
#185 Re: Autoput, svrha, cijene?????
tempuser wrote:Ne razumijem te, autoput neisplativ jer prosjecan vozac izbjegava naplatu, a vinjete ce kao placati?!?!?commendatore wrote:pa o cemu pricam ja? - svak ga izbjegava zbog naplate - dakle nema ekonomske isplativosti - da je parmak napravio brzu cestu i na ulazu u bih uveo vinjete - vise bi zaradili debili.... al balija ne zna uzet pare ni kad mu se same nude
Ko kaze da nema prosirenja i odmorista? Pogledaj odmoriste tamo negdje oko izlaza za Kresevo, Lepenicu, Kiseljak...
P.S. ako ti se prisere odmoriste ti nece pomoci osim ako nema hemijski WC, sto ni vani nema na svakom odmoristu, ili benz. pumpu, osim ako nisi uber seljak pa se istovaris iza kante za smece.
Ovo je bilo brutalno
-
tempuser
#186 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Itekako se vrijeme placa. U Spaniji se cijena superbrzih vozova skoro izjednacila sa cijenom avionskih karata. Brzina samog putovanja naravno nije ista, ali se vrijeme stedi jer voz ide od centra do centra grada, znaci ne gubis vrijeme na prevoz do aerodroma, na check in sat prije leta itd tako da na kraju vrijeme za putovanje bude isto ili krace.Me_again wrote:Autoput = vrijeme, i to se plača svugdje u svijetu.
-
Me_again
#187 Re: Autoput, svrha, cijene?????
U tome i jeste poenta, time is money, samo što to večina ne konta.tempuser wrote:Itekako se vrijeme placa. U Spaniji se cijena superbrzih vozova skoro izjednacila sa cijenom avionskih karata. Brzina samog putovanja naravno nije ista, ali se vrijeme stedi jer voz ide od centra do centra grada, znaci ne gubis vrijeme na prevoz do aerodroma, na check in sat prije leta itd tako da na kraju vrijeme za putovanje bude isto ili krace.Me_again wrote:Autoput = vrijeme, i to se plača svugdje u svijetu.
-
tempuser
#188 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Pa nisam ja poceo na tu temu, ali je situacija bas kako opisah!Me_again wrote:tempuser wrote:Ne razumijem te, autoput neisplativ jer prosjecan vozac izbjegava naplatu, a vinjete ce kao placati?!?!?commendatore wrote:pa o cemu pricam ja? - svak ga izbjegava zbog naplate - dakle nema ekonomske isplativosti - da je parmak napravio brzu cestu i na ulazu u bih uveo vinjete - vise bi zaradili debili.... al balija ne zna uzet pare ni kad mu se same nude
Ovo je bilo brutalno![]()
![]()
Elem, onaj ko bi platio tu neki vinjetu danas bez problema placa autoput, onaj ko danas ne placa autoput sutra ne bi platio ni tu vinjetu, a ukupan broj kilometara autoputa je trenutno jednostavno mali da bi u prvoj fazi bila komplet prateca infrastruktura.
-
tempuser
#189 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Konta, ali vise vole dzaba pa i na sopstvenu stetu!Me_again wrote:U tome i jeste poenta, time is money, samo što to večina ne konta.tempuser wrote:Itekako se vrijeme placa. U Spaniji se cijena superbrzih vozova skoro izjednacila sa cijenom avionskih karata. Brzina samog putovanja naravno nije ista, ali se vrijeme stedi jer voz ide od centra do centra grada, znaci ne gubis vrijeme na prevoz do aerodroma, na check in sat prije leta itd tako da na kraju vrijeme za putovanje bude isto ili krace.Me_again wrote:Autoput = vrijeme, i to se plača svugdje u svijetu.
-
Me_again
#190 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma ne konta, nažalost, nezaposlenost je velika i normalno da ljudi štede na svemu gdje je moguće uštedjeti. A imaju i vremena jer nemaju dovoljno posla. Ponavljam - nažalost.
-
kB27
#191 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Kratko i jasno:
- kome je skup autoput on vremena u životu ima na pretek, može ići autobusom ili magistralom 60
- autoput 'kroz BiH' je 'sablasno prazan' jer nije ni blizu dovršen - tako da će svaki stranac (i Hrvat) radije ići od Zagreba do Dubrovnika okolo kroz Hrvatsku nego kroz BiH. Prava vrijednost autoputa će se vidjeti kada bude dovršen
- kome je skup autoput on vremena u životu ima na pretek, može ići autobusom ili magistralom 60
- autoput 'kroz BiH' je 'sablasno prazan' jer nije ni blizu dovršen - tako da će svaki stranac (i Hrvat) radije ići od Zagreba do Dubrovnika okolo kroz Hrvatsku nego kroz BiH. Prava vrijednost autoputa će se vidjeti kada bude dovršen
-
tempuser
#192 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma jok, autoput je sredstvo za kradju para i namjestanje tendera, a nama je puno bolje bez autoputa, ionako je preskup! 
-
Me_again
#193 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Zamijenio si konkluzije i premise ali neka ti bude. Kako god.kB27 wrote:Kratko i jasno:
Kada ti se žuri nije problem dati nekoliko markica, barem ne bi trebalo da bude. Ne kontam, ipak, papke kojima nije žao para da kupe "Lexus like" štopke za Golfa 2 i smjeste ih iznad vidno ishrđalog zadnjeg veznog lima ali nemogu 2 KM za autoput kada idu na more.
-
tempuser
#194 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Nedavno sam imao sljedecu situaciju. Na samom sam jugu drzave i moram na sami zapad u USK, mogu putovati kroz BiH da ne platim marke autoputa, a mogu se spustiti na autoput u Ploce i voziti do Karlovca tamo se odvojiti za Bihac. Prva varijanta je znacila 9 sati putovanja magistralnim putevima srazmjerno tome umora, kolona, lose ceste, krivina, rupa, preticanja, makaza, manijaka na cestama, drotova i kamera u kukuruzu i ostalih disciplina. Druga varijanta je bila 6 sati, udobne, brze i sigurne voznje i racun od 50 KM. S obzirom da sam isao u oba smjera 6 sati mog zivota i sve opisano sto ide uz to nije bilo vrijedno tih 100 KM putarine. U tu situaciju stane sva prica o svrsi i cijeni autoputa.
- Qler
#195 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Samo mi nije jasno kako 50KM putarina... Od granice do Splita 49kn putarina...
-
tempuser
#196 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Od Ploca do Splita je mislim isto 49 KN.Qler wrote:Samo mi nije jasno kako 50KM putarina... Od granice do Splita 49kn putarina...
Gledam po Michelinu, Ploce - Split cca 135 km, Ploce Karlovac 458 km, znaci do Splita je manje nego trecina ukupne kilometraze. 40 KM bi bilo da je tacno trecina, ali kako je manje za nekih 55 km ovih 50 KM je ok.
- commendatore
#197 Re: Autoput, svrha, cijene?????

ha ja pa ti idi na poso u sarajvo svaki dan treba ti plata samo za putarine
ništa - razvijajmo samo naše lepo sarajvo
zato ce fikret abdic ponovo da se kandiduje za vlast - jer ih ima kamara koji ce da glasaju zbog njega - zato sto je put do bihaca ko put do picke materine - jer niko ziv ne jebe ni bihac ni gorazde ni tuzlu
-
tempuser
#198 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ne znam sta ocekujes, da sprzis 60 ili koliko vec KM za pola sata i da te kosta 2 KM???
Kao sto napisase, kome je puno nek ide starom cestom, trosi vrijeme, tresi i sebe i auto, al ce se voziti dzaba.
Od faktora koji uticu na odrzavanje izgradnju puta jedini domaci faktori su radna snaga i struja, sve ostalo uvoz. Zato je cijena putarine nesrazmjerna nasem standardu bas kao i gorivo, lijekovi, automobili, dijelovi, gume, telekomunikacije, tehnika...
Kao sto napisase, kome je puno nek ide starom cestom, trosi vrijeme, tresi i sebe i auto, al ce se voziti dzaba.
Od faktora koji uticu na odrzavanje izgradnju puta jedini domaci faktori su radna snaga i struja, sve ostalo uvoz. Zato je cijena putarine nesrazmjerna nasem standardu bas kao i gorivo, lijekovi, automobili, dijelovi, gume, telekomunikacije, tehnika...
- commendatore
#199 Re: Autoput, svrha, cijene?????
prvo KM nije isto sto i km u kontekstu jedne recenicetempuser wrote:Ne znam sta ocekujes, da sprzis 60 ili koliko vec KM za pola sata i da te kosta 2 KM???
drugo - moja poenta mislim da je bila jasna - a to je - da nista nije dobijeno autoputem ili je dobijeno neznacajno malo.... a brzom cestom zvijezda trasom se moglo dobiti puno vise u BIH
trece - citav projekat je leglo "ugradnji" nepotizma korupcije i slicno i samo kao takav i jest valj'o - samo odredjenim ljudima i interesnim grupama....
cetvrto - jedini projekat koji je valjao ista i bio maksimalno opravdan je obilaznica pored sarajeva - da se citava jebena bosna i vascijeli putnicki svijet ne jebe na ciganluku stupske petlje kad treba za mostar i jug.....
eto toliko...
obidji Minhen-Linz-Bec-Gyor-Budimpesta da vidis sta je isplativost autoceste ili istocni ulaz Bec..... ili ring Budimpesta ili Prag-Brno....ili Berlin-Wroclaw npr gdje sam zbog strasne gustine prometa fulio izlaz za Drezden.....
al sta ja kome pricam - kad glavnogradjane ne interesuje ni kol'ko pod noktom istocna, jugoistocna, sjeverozapadna zapadna Bosna.... sve je to Bembasa-EliĐa
-
530i
#200 Re: Autoput, svrha, cijene?????
commendatore wrote:
drugo - moja poenta mislim da je bila jasna - a to je - da nista nije dobijeno autoputem ili je dobijeno neznacajno malo.... a brzom cestom zvijezda trasom se moglo dobiti puno vise u BIH
Uporedi samo broj smrtnih slučajeva od Zenice do Sarajeva prije i poslije autoputa i skontaj koliko ljudi gine na ostatku magistrala...a brza cesta je magistrala sa dodatkom zaustavne trake. Da ne pričam o potrošenom vremenu i lakoći vožnje. Dosadašnja dionica autoputa ima normalan broj izlaza za sve probavne probleme...prođe se za 40 minuta vožnje ispod ograničenja...jedino ako imaš problema pa non-stop sereš...