Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
madner

#1726 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Opet nebitna pitanja.
Fudo387

#1727 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

madner wrote:Opet nebitna pitanja.

...choose your side carefully. :D
John Cleese

#1728 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

A_A_AKCIJA wrote:
piupiu wrote:Prosvjetiteljstvo i nadkonfesionalni bosanskohercegovački kulturološki identitet južnoslavenske (ilirske) orijentacije

Iako se ova južnoslavenska i ilirska komponenta malo isključuju, ali nema veze, dovoljno je precizno da se složimo.
Nije tacno :)

Da bi znao o cemu @Piupiu tu pise, morao bi znati i nesto o Ilirskim provincijama i dalje, o Ilirskom pokretu...

Hoces potraziti i procitati, neces - nebitno je, drugo mene tu zanima (kad je @Piupiu vec spomenula).

Zanimljivo je to iz vizure evolucije kolektivnog identiteta u ovim krajevima, evolucije koje su malo (ili nimalo) svjesni razni plitkoumnici koji su spremni transponirati u daleku proslost i tako nonsalantno pripisati precima ono sto sami, danas, dozivljavaju kao kolektivni identitet.
madner

#1729 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Opet nebitna pitanja.

...choose your side carefully. :D
Da odprilike taj nivo, minus pokrice. :D
hAZNADAR

#1730 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
Kako nije bosanstvo, ako ti i grupa Bosnjaka konstatno pisete da postoje probosnaske partije a ne bosnjacke partije, da kod vas postoji ideja realizacije bosanstva, a ne iskljucio bosnjastva :D
Dokle god nastojis ta dva pojma prikazati kao dijametralno suprotna - svaka diskusija nema smisla. Nemam pojma sta je realizacija bosnjastva - ono maksuz samo bosnjastva koje nije bosanstvo. :D

Bosnjaci se u okvirima koje imaju, sa polugama koje imaju, zakonom kojeg imaju, snagom koju imaju,... bore za cjelovitu BiH demokratsku i ravnopravnu zajednicu svih gradjana.
hAZNADAR

#1731 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:
MuaDib wrote: Koji jeste Bošnjački nacionalizam, koji nema dozu agresije, ali predstavlja bestijalni šovinizam, koji vremenom postaje uvod u agresiju. .
:thumbup:
:thumbup:
:kiselavoda:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1732 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
:kiselavoda:
Nemoj da miniras sopstvenu temu.
Connaisseur Karlin

#1733 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Kako nije bosanstvo, ako ti i grupa Bosnjaka konstatno pisete da postoje probosnaske partije a ne bosnjacke partije, da kod vas postoji ideja realizacije bosanstva, a ne iskljucio bosnjastva :D
Dokle god nastojis ta dva pojma prikazati kao dijametralno suprotna - svaka diskusija nema smisla. Nemam pojma sta je realizacija bosnjastva - ono maksuz samo bosnjastva koje nije bosanstvo. :D

Bosnjaci se u okvirima koje imaju, sa polugama koje imaju, zakonom kojeg imaju, snagom koju imaju,... bore za cjelovitu BiH demokratsku i ravnopravnu zajednicu svih gradjana.
ako je tako , zasto se vi, bosnjaci i , n adrugoj strani, bosnaci svadjate u vezi bosanstva?

kako su bosnjacki nacionalizam i bosanski nacionaizma jednakog znacenja?

ah, lako je prakticirati bosnjascko bosanstvo iz jednog dijela drzave :D znam ja da si ti svijestan da ne postoji solucija od strane Bosnjaka da se bore za cijelu BiH , a Bosanci imaju jos manje sanse , jer oni formalno i ne postoje na politickoj sceni, a tad mozemo zakljuciti, da Bosnjastvo nece nikad biti korisno ni za Bosnjake u RS.
General War

#1734 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote: ako je tako , zasto se vi, bosnjaci i , n adrugoj strani, bosnaci svadjate u vezi bosanstva?
To mi onako da se ti imas cemu nasladjivat :D
Connaisseur Karlin

#1735 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

ušće wrote:Juuuuuriiiiiišššš :pisnuo: :pisnuo:
u sustini, BiH nije cijelovita ni Bosnjacima , a ni Bosancima, nisu nijedni zadovoljni, ( vecina hrvata i srba su se svojim nacionalizima odrekli bosasnkohercegovackog zivota)
Connaisseur Karlin

#1736 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
ako je tako , zasto se vi, bosnjaci i , n adrugoj strani, bosnaci svadjate u vezi bosanstva?
To mi onako da se ti imas cemu nasladjivat :D
pa vi iz srpskog tora se nasladjujete :D
General War

#1737 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

General War wrote: To mi onako da se ti imas cemu nasladjivat :D
Cemu, oni su ogradili svoje i dobili cage, boli ih ljubavni misic kako ce se ko zvat...jedino tvoji uljudbenici nikako da ih sunce ogrije :D
Connaisseur Karlin

#1738 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
Cemu, oni su ogradili svoje i dobili cage, boli ih ljubavni misic kako ce se ko zvat...jedino tvoji uljudbenici nikako da ih sunce ogrije :D
nisu oni, srbi, dobili, vec su oteli genocidima ! :roll:

Da li uce djecu u RS da je otac Svetog Save bio prvo krsten kao katolik, a da je vjeru promjenio za veceru :D Stalno govirite muslimanima da su promjenili vjeru za veceru, pa sto to ne kazete i nama hrvatima/ katolicima :D nije fer :) ko zna koliko danasnji Srbi imaju katolicke korijene :D
Osuda UZP je bila potrebna i potez koji podrzavam, jer mi ne bi bilo drago da Hrvati u BiH nastave stopama srpske RepublikoSprske politke :thumbup: bolje tako, nego da se sutra netko stidi svog naroda radi brutalne politike :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 12/02/2018 23:07, edited 1 time in total.
ušće

#1739 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

u sustini, BiH nije cijelovita ni Bosnjacima , a ni Bosancima, nisu nijedni zadovoljni, ( vecina hrvata i srba su se svojim nacionalizima odrekli bosasnkohercegovackog zivota)
Sve tačno ali ne možeš ti objasniti romantičarima :thumbup:
Connaisseur Karlin

#1740 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

ušće wrote:
Sve tačno ali ne možeš ti objasniti romantičarima :thumbup:
drago mi je da se razumijemo :)
MuaDib

#1741 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by MuaDib »

@hAZNADAR nema te sile koja može iskrene Bosance utjerati u bošnjačku suru, pogotovo tu silu nema današnja malograđanska, rigidna, religizirana i mitomizirana vizija Bošnjaštva koju ti zastupaš. Kreni od sebe i svojih stavova i shvati da ono što ne želiš da drugi rade tebi, nemoj ni drugima ti raditi.

Sve ima svoj slijed, međutim očigledno da nedostatak argumenata, pokušava se nadoknaditi igranjem s fontom slova.
Međutim, ovo na najbolji način pokazuje tvoj modus operandi, koji karakteriše redukacija tuđih stavova na željene stavove.
Možda je problem nerazumjevanje opasnosti koje nosi šovinizam za sobom.
ušće

#1742 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

MuaDib wrote:@hAZNADAR nema te sile koja može iskrene Bosance utjerati u bošnjačku suru, pogotovo tu silu nema današnja malograđanska, rigidna, religizirana i mitomizirana vizija Bošnjaštva koju ti zastupaš. Kreni od sebe i svojih stavova i shvati da ono što ne želiš da drugi rade tebi, nemoj ni drugima ti raditi.

Sve ima svoj slijed, međutim očigledno da nedostatak argumenata, pokušava se nadoknaditi igranjem s fontom slova.
Međutim, ovo na najbolji način pokazuje tvoj modus operandi, koji karakteriše redukacija tuđih stavova na željene stavove.
Zlatko Lagumdžija - Bošnjak
Slaviša Šućur- Srbin
Željko Komšić - Hrvat

Molim izbaciti uljeza ko od njih nije Bosanac i zašto... :?:
hAZNADAR

#1743 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

MuaDib wrote:@hAZNADAR nema te sile koja može iskrene Bosance utjerati u bošnjačku suru, pogotovo tu silu nema današnja malograđanska, rigidna, religizirana i mitomizirana vizija Bošnjaštva koju ti zastupaš. Kreni od sebe i svojih stavova i shvati da ono što ne želiš da drugi rade tebi, nemoj ni drugima ti raditi.

Ti si svoj sovinizam dokazao negiranjem jezika.
Kome sam ja sta negirao?

Odakle ti pomisao da vas neko zeli utjerati u suru? Vas par forumskih Bosanaca neko kao zeli u svojoj raji sa takvim rezonima, mrznjom i predrasudama?
Nadjite druge srodne duse na ovim prostorima, siguran sam da bi imali razumjevanja za to sto pisete.
hAZNADAR

#1744 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

ah, lako je prakticirati bosnjascko bosanstvo iz jednog dijela drzave :D znam ja da si ti svijestan da ne postoji solucija od strane Bosnjaka da se bore za cijelu BiH , a Bosanci imaju jos manje sanse , jer oni formalno i ne postoje na politickoj sceni, a tad mozemo zakljuciti, da Bosnjastvo nece nikad biti korisno ni za Bosnjake u RS.
Bosanstva je danas vise u Jajcu, Brckom, Kozarcu nego sto je bilo prije 10,15 god. Znamo jako dobro svi zasto.

Mene ne interesuje licna karta bilo koga ko ismijava narod, negira jezik, pravi medjeda od muhe,... Na ovoj temi su se neki sami javili sa kuknjavom o bosanstvu. Mene interesuje samo bosnjacki nacionalizam koliko je opasan i nista drugo.
Connaisseur Karlin

#1745 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

hAZNADAR wrote:

Bosanstva je danas vise u Jajcu, Brckom, Kozarcu nego sto je bilo prije 10,15 god. Znamo jako dobro svi zasto.

Mene ne interesuje licna karta bilo koga ko ismijava narod, negira jezik, pravi medjeda od muhe,... Na ovoj temi su se neki sami javili sa kuknjavom o bosanstvu. Mene interesuje samo bosnjacki nacionalizam koliko je opasan i nista drugo.
Jajce je UNESCOv grad, grad muzej, bas me briga ko je tammo glavni, budem opet posjetila taj divan grad :thumbup:

bosnjacki nacionalizam je opasan za bosnjake koji zive u RS
Dado34

#1746 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Dado34 »

LBVIEW wrote:
Dado34 wrote:Iskreno nikad do rata nisam čuo za naziv Bošnjak, može biti da sam slabo istoriju pratio u osnovnoj. Negdje pročitah Bošnjaci, dakle trenutni naziv za Bosance muslimanske vjeroispovjesti u BiH, datira još od Otomanskog carstva. Obzirom da je većina Bošnjaka Poturčeno, pravi Turci odnosno Begovi su ih podrugljivo nazivali, Poturice, Ćose ili Balije. Doduše, danas riječ "balija" ima sasvim drugo značenje, neko ko se ne pridržava vjerskih obreda, ko je protiv nepravilnosti u Islamu, ne radi u skladu sa vjerom iliti samo nosi "muslimansko ime" a sve ostalo vezano za Islam ili vjeru zanemaruje.

Ja sam mišljenja, da nema Bošnjaka, odnosno da ih Aljo nije tako oslovio, ne bi bilo ni "Srba pa ni Hrvata", oni bi bili tamo gdje im je mjesto. U Srbiji ili Hrvatskoj. Bila bi jedna cijelina, Bosna i Hercegovina iliti, Bosanac i Hercegovac Islamske, Katoličke, Pravoslavne, one ili ine vjeroispovjesti. To je moje mišljenje kroz eto nešto malo "Google" informacija i listanja.
Tako je Dado, da nije bilo i Alije i "oslovljavanja" sad bi svi igrali kozaracko kolo, te uzivali u tekovinama bratstva i jedinstva. Namah bi nekog teleportirali pola desetljeca u proslost kako bi osujeti Milosevica, antibirarokratsku revoluciju, ukidanje AP i rusenje Ustava, RAM, "svi Serbi u jednu drzavu", "gde je bre serpski grob tu je i drzava", "doslo je vreme za bitke, gde ni one oruzane nisu isljucene", a jedan forumas bi bio prav i mentalno zdrav jer ne bi ispao iz Dubajicevog kamiona na glavu. :D
Alij, Alija, dje ce ti dusa, Alija. :oops:
Gde bre nadje srbe bre eeejjj!!!??? Evo se jos jedan klasicni Bosnjo javio. Ako nisi Bosnjak onda si Srbin, ako nisi ni to mora da si Hrvat!? Klasicni trkaci konj isto ima na glavi uz duz ociju "priglavak" samo da pravo gleda. Ja sam bre Bosanac i Hercegovac bola, Isusa mi! Haj ne rise sa supljom Allaha ti i peJgambera.
piupiu

#1747 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

A_A_AKCIJA wrote:Razumijem te da se stidiš ljudi koji rade stvari koje prezireš. Ali, ako je tako, prvi ja bih se najradije ispisao iz ljudi, kao vrste, a kamoli Bosanaca koji kradu po zapadu i žive od socijale, muslimana koji se predstavlaju kao ISIL-ovci, muškaraca koji zlostavljaju djecu i žene...
Evo da počneim odavde, pa ću se na kraju vratiti na to. Čovjek je političko biće! Generalno se slažem s tobom, ali mislim da treba imati racionalan pogled i na ljudsku prirodu, ne samo na uticaj individualnog iskustva na našu interpretaciju istorije. Na ovom forumu je, na primjer, neophodno naglasiti da je Jukićeva islamofobičnost sasvim u duhu vremena i konteksta njegovog djelovanja. Ne-o-pho-dno. Zašto? Pa i tu se nalazi jedan od odgovora na zadatu hAZNADARovu temu. ;-)

Primjer je upravo Njegoš. O Njegošu se ovdje godinama raspravlja i ja već godinama pišem kako se na Njegoša ne može gledati retrospektivno pa ga analizirati iz dnevno-političke perspektive post-genocidnog društva; pa pisah kako je Njegoš Gradaščeviću slao fišeklije i kako ga je zvao bratom; i kako je pisao o slavjanskoj i rodnoj braći; i kako je djelovao i kao državni poglavar — političar, dakle; koliko i u duhu južnoslovenskog i evropskog romantizma u kojem Osmanlija i Muhamedanac predstavljaju temeljnog 'drugog' evropskog identiteta, onog u odnosu na koga se Evropejac definiše kao 'ono što nije'...

Pisah, dakle, godinama da se Njegoševo pisanje i djelovanje ne može razmatrati u crno-bijeloj tehnici... pa me ovdje razapeše jedno pet-šest puta. Zašto? Jer je u svakoj naraciji o sebi element mitske predožbe o sebi kao etički superiornom, herojskom narodu i onome vječitom anti-heroju s druge strane jači od racionalnog. Tako je u tudjoj i tako i u našoj zvaničnoj i nezvaničnoj istoriji, jer je tako i u životu. Ljudska je psihologija vrlo kompleksna stvar, a crno-bijeli svijet je čovjekova omiljena vizija svijeta, tako mu je lakše. I zato ponovo moram naglasiti - ja nemam problem sa bošnjaštvom, ja imam problem sa političkom artikulacijom bošnjaštva danas - i to utoliko da se ne identificiram s njom. To su dvije različite stvari.

Mi ovdje, generalno, ne pišemo akademske radove, niti znamo ko sjedi sa druge strane ekrana da bi mogli ocijeniti koji je nivo znanja dotičnog sagovornika i da li on svoje znanje 'bere' na forumima ili i na koji drugi način. Naše je znanje o sebi na Balkanu generalno vrlo površno i romantizirano, a konverzacija na ovoj temi se ne odvija u kontinuitetu, već kako ko uskoči. Tako da kad me neko pita ko je pandan bosanstvu u 19. vijeku, ja ću mu naći primjer nadajući da sagovornik uzima u obzir i ono nešto ranije napisano i podrazumijevajući neki opšti nivo znanja. Nisam sigurna na kakvu to različitost ukazuješ oko Ilirskog pokreta, u svakom slučaju, to je temeljni pokret južnoslovenske političke naracije.

O jezičkom i konceptualnom kontinuitetu sam već pisala, naravno da su i 'stvo' i 'štvo' dio zajedničkog kulturno-istorijskog procesa, nisu su se ti sistemi razmišljanja razvili u izolaciji, ali su se iskristalizirali kao različiti u pobudama i u nakanama. Onaj sistem je insistirao na klasnom i dekolonizirajućem aspektu nacionalnog budjenja, danas se o tome slabo govori i nije dio sistemskog načina razmišljanja. Danas je primarni temelj analize nacionalno. Sve u svemu, u prvom svom odgovoru tebi sam ti stavila citat iz rasprave o suštini današnjeg ideološkog raskola i tih 5-6 rečenica i dalje za mene predstavljaju osnovu ove debate. Ukratko, što bi rekla Latinka Perović za Srbe, a tako vrijedi i za nas - svi pokušaji da se ovo društvo modernizira (od Moderna, dakle govorimo o strukturalnoj društvenoj modernizaciji), do sada su propali. Socijalizam je ovdje pokušao ljude za kosu i izderanih koljena natjerati u hipermodernu, a to ne ide tako, još kad izvodjači radova i sami potiču iz iste kulture, dobiješ šta dobiješ.

I da se, konačno, vratim na prezir. Prezirem nasilje, silovanje, sirovu, primitivnu silu, ubistvo, nedostatak integriteta; a sitni lopov i čovjek na socijali imaju neku svoju muku sa kojom se nose, prema njima nemam prezir. Poznavala sam i kriminalce koji su se bavili čime su se bavili 'odredjeni' vrlo striktnim normama tog miljea, i koji su u konvencionalnom smislu bili moralniji ljudi, časniji, s puno više integriteta nego puno naizgled moralnih od čije zloće stradaše nevini i od čijeg samopravdništva i danas pršte mahale, bogomolje, zgrade i neboderi. Tako da, sve je to relativno i urijetko crno-bijelo, moj Alberte.

Svima ovdje preporučujem knjigu "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, malo je poskupa, ne znam da li je ima u biblioteci, ima je u Buybooku i to samo na engleskom, i vrijedi je staviti u privatnu biblioteku, ona o ovoj našoj temi predivno zbori. :bih:
piupiu

#1748 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

John Cleese wrote:Zanimljivo je to iz vizure evolucije kolektivnog identiteta u ovim krajevima, evolucije koje su malo (ili nimalo) svjesni razni plitkoumnici koji su spremni transponirati u daleku proslost i tako nonsalantno pripisati precima ono sto sami, danas, dozivljavaju kao kolektivni identitet.
Da, to je jedan izuzetno interesantan primjer ahistoričnosti ili transhistoričnosti, ovdje svi k'o da juče sjedili s Tvrtkom i pisali povelju Dubrovčanima.
Point.

#1749 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

Dado34 wrote:
LBVIEW wrote:
Dado34 wrote:Iskreno nikad do rata nisam čuo za naziv Bošnjak, može biti da sam slabo istoriju pratio u osnovnoj. Negdje pročitah Bošnjaci, dakle trenutni naziv za Bosance muslimanske vjeroispovjesti u BiH, datira još od Otomanskog carstva. Obzirom da je većina Bošnjaka Poturčeno, pravi Turci odnosno Begovi su ih podrugljivo nazivali, Poturice, Ćose ili Balije. Doduše, danas riječ "balija" ima sasvim drugo značenje, neko ko se ne pridržava vjerskih obreda, ko je protiv nepravilnosti u Islamu, ne radi u skladu sa vjerom iliti samo nosi "muslimansko ime" a sve ostalo vezano za Islam ili vjeru zanemaruje.

Ja sam mišljenja, da nema Bošnjaka, odnosno da ih Aljo nije tako oslovio, ne bi bilo ni "Srba pa ni Hrvata", oni bi bili tamo gdje im je mjesto. U Srbiji ili Hrvatskoj. Bila bi jedna cijelina, Bosna i Hercegovina iliti, Bosanac i Hercegovac Islamske, Katoličke, Pravoslavne, one ili ine vjeroispovjesti. To je moje mišljenje kroz eto nešto malo "Google" informacija i listanja.
Tako je Dado, da nije bilo i Alije i "oslovljavanja" sad bi svi igrali kozaracko kolo, te uzivali u tekovinama bratstva i jedinstva. Namah bi nekog teleportirali pola desetljeca u proslost kako bi osujeti Milosevica, antibirarokratsku revoluciju, ukidanje AP i rusenje Ustava, RAM, "svi Serbi u jednu drzavu", "gde je bre serpski grob tu je i drzava", "doslo je vreme za bitke, gde ni one oruzane nisu isljucene", a jedan forumas bi bio prav i mentalno zdrav jer ne bi ispao iz Dubajicevog kamiona na glavu. :D
Alij, Alija, dje ce ti dusa, Alija. :oops:
Gde bre nadje srbe bre eeejjj!!!??? Evo se jos jedan klasicni Bosnjo javio. Ako nisi Bosnjak onda si Srbin, ako nisi ni to mora da si Hrvat!? Klasicni trkaci koji nj isto ima na glavi uz duz ociju "priglavak" samo da pravo gleda. Ja sam bre Bosanac i Hercegovac bola, Isusa mi! Haj ne rise sa supljom Allaha ti i peJgambera.
Wow, jesi ti meni cool. Ima sve te cool fraze, kakav frajer. Prosvjetljen, pametan i lijep.
No, tvoja konstatacija da da nema Bosnjaka nebi bilo ni Srba ni Hrvata spada medju top 3 najvecih ubleha ikad recene. Nivo razmisljanja desetogodisnjeg djeteta koji je operisan od bosanskohercegovacke istorije. Toliko.
LBVIEW

#1750 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

Po toj logici, sve i jedan zlocinac/podstrekac i autor ideoloske podloge za isti je radio u duhu vremena, pa je s toga anahrono retrospektivno analizirati i osudjivati iste. A ideoligija i danas aktuelna, te osnova genocidne politicke misli komsija. :oops: Da ne spominjem kako argument vrijedi samo za jedne, pa se tako drvlje i kamenje baca na one koje po nebitnom piskaralu s antisemitskim stavovima nazivaju ulicu, dok se nalazi razumijevanje za Nobelovca kod Hitlera, te njegove rasisticke izjavama o muslimanima, sve u duhu vremena, dabome. :D
Sto se, svakako nadovezuje na ovu pricu, gdje pojedini vriste o "nacionalizmu",jednih koji se sastoji u pravu na jezik, narodno ime, historiju i kulturu, dok na one susjedne koji su odgovorni za ratove, zlocine i razaranje, ostaju nijemi. Posebno simptomatican je nekakav pokusaj nijekanja historijskog kontinuiteta Bosnjacima, uprkos relevantnim histirijskim izvorima, dok se drugima isti podrazumijeva jos od stoljeca sedmog, a do Vase Pelagica i sl. nazivali se svakako.
Svakako, sav bijes, frustracije "neoravdom" u vidu "kradje" rezerviran je za forum, na terenu stvari ipak stoje drugacije. :wink:
Locked