Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
un flic

#17051 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by un flic »

Stari_Crnogorac wrote: 08/09/2021 23:22
To je za vrijeme Kralja Nikole bilo, htio je da koristi srpski nacionalizam jer je htio da zavlada Srbijom. Promijenio je ćurak poslije 1903-e kad mu nijesu dali da postane Kralj Srbije iako je po pravilu trebao (imao je ugovor Srbijom da ako Obrenović ostane bez potomstva da Petrović ih nasljedjuje), a pogotovo poslije 1918-e. Nadji mu da srbuje poslije 1918-e? Nećeš nać.
Ma promenio curak posle 1903, kako da ne. Zato se i 1910. krunisao sa krunom Stefana Decanskog na glavi. Ili, ajde da vidimo Nikolinu objavu rata 1914 (italic stavljam ja):

Crnogorci!

Još ne do­spi­je­ste da krv spe­re­te s va­ših hra­brih mi­ši­ca, a vaš sta­ri Kralj pri­mo­ran je da vas i po tre­ći put, za ne­pu­ne dvi­je go­di­ne, po­zi­va na oruž­je, da vas po tre­ći put po­ve­de u rat – u sve­ti rat za slo­bo­du Srp­stva i Ju­go­slo­ven­stva.

Crnogorci!

Sud­bo­no­sni čas je kuc­nuo! Cr­no­žu­ti bar­jak, ko­ji od dav­nih vre­me­na kao mo­ra pri­ti­ska du­šu ju­go­slo­ven­skog na­ro­da, raz­vio se da taj na­rod sad pot­pu­no uni­šti, da nje­go­ve slo­bod­ne pred­stav­ni­ke, Sr­bi­ju i Cr­nu Go­ru, pre­ga­zi…

Ko je ju­nak na oruž­je! Ko je ju­nak i sli­je­di ko­ra­ci­ma dva sta­ra srp­ska kra­lja da gi­ne­mo i krv pro­li­je­va­mo za je­din­stvo i slo­bo­du zlat­nu. Na na­šoj stra­ni su Bog i prav­da, mi smo hte­li mir, a na­met­nut nam je rat. Pri­mi­te ga kao i uvi­jek srp­ski i ju­nač­ki, a bla­go­slov va­še­ga sta­ro­ga kra­lja pra­ti­će vas u svim va­šim pod­vi­zi­ma!“

Posle 1918. Nikola nije znao gde je, pa ni nema smisla traziti tragove srbovanja. Ali, nije ni pricao danasnje neocrnogorske price, zasigurno.

O mojoj porodici ne znas nista, niti treba da znas, ovo je forum, ja diskutujem sa stavovima, ne sa ljudima. Zanima me uverljiva istorijska gradja, a ti je nemas. A istorija tvoje konkretno porodice me ne interesuje ni najmanje. Over and out.
Last edited by un flic on 08/09/2021 23:47, edited 1 time in total.
90minut

#17052 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by 90minut »

Kikibombona wrote: 08/09/2021 23:38 @Stari_Crnogorac

Moj je stav da smo mi jedan, slavenski narod. Ja sam iz srca Bosne a razumijem te svaku rijec. Veca je razlika izmedju Nijemca iz Berlina i Nijemca iz Minhena nego izmedju tebe i mene.

Ja bih volio da se vi u Crnoj Gori nekako dogovorite, kao sto bih volio da se dogovorimo mi u Bosni. Nemoguca je NORMALNA Crna Gora bez Crnogoraca ili Srba, kao sto je nemoguca NORMALNA BiH bez jednog od tri naroda (iako je to jedan isti narod).

...

Sto se tice istorije, svi imaju utemeljenje u necemu, svi se hvataju za ono sto im odgovara a ignorisu ono sto ne odgovara. Tako je i kod vas i kod nas.

...

Ja ne vidim da se od vasih politicara iko trudi da Crna Gora bude normalna drzava. I kod nas je apsolutno isto. Dritan je kao pokusao ali se izgubio izmedju dva nacionalizma pa sada ne zna gdje udara.
Zna Dritan itekako covjek je jedini normalan na cijelom ovom balkanu od visoko rangiranih politicara zamjera se svima podjednako kad kaze da je bio genocid u srebrenici direktno se zamjera srbima sad se zamjerio crnogorcima i moze se reci oba puta ispravnu odluku donio.

I nastavice ih donositi jer tako jedino se i mozes se dici kao politicar.
un flic

#17053 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by un flic »

Kikibombona wrote: 08/09/2021 23:38
Moj je stav da smo mi jedan, slavenski narod.

Ja bih volio da se vi u Crnoj Gori nekako dogovorite, kao sto bih volio da se dogovorimo mi u Bosni. Nemoguca je NORMALNA Crna Gora bez Crnogoraca ili Srba, kao sto je nemoguca NORMALNA BiH bez jednog od tri naroda (iako je to jedan isti narod).
Nisi se meni obratio, ali naravno da je ovo sve isti narod. Najveca tragedija 19. veka je sto ilirski nacionlani pokret nije u Hrvatskoj nadvladao tada konkurentski hrvatski. Mozda bismo se zvali Jugoslovenima, mozda Ilirima, ali tamo gde se prica BHS bismo bili jedan narod. Kasnije je, ispostavilo se, bilo vec prekasno.
Kikibombona

#17054 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

90minut wrote: 08/09/2021 23:43Zna Dritan itekako covjek je jedini normalan na cijelom ovom balkanu od visoko rangiranih politicara zamjera se svima podjednako kad kaze da je bio genocid u srebrenici direktno se zamjera srbima sad se zamjerio crnogorcima i moze se reci oba puta ispravnu odluku donio.

Jes', al' tako provocira jedne i druge, nesvjesno i nezeljeni generise jos vece podjele. Al' jbg, ocigledno nema neki veci liderski kapacitet, cini koliko moze.

Da sam ja na njegovom mjestu, uveo bih u vlast SDP kao crnogorsku partiju te bosnjacku, albansku i hrvatsku stranku. On je taj koji bi trebao biti most za sve navedene.

Medjutim, ocigledno nema kvalitet za tako veliki poduhvat.
90minut

#17055 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by 90minut »

Kikibombona wrote: 08/09/2021 23:55
90minut wrote: 08/09/2021 23:43Zna Dritan itekako covjek je jedini normalan na cijelom ovom balkanu od visoko rangiranih politicara zamjera se svima podjednako kad kaze da je bio genocid u srebrenici direktno se zamjera srbima sad se zamjerio crnogorcima i moze se reci oba puta ispravnu odluku donio.

Jes', al' tako provocira jedne i druge, nesvjesno i nezeljeni generise jos vece podjele. Al' jbg, ocigledno nema neki veci liderski kapacitet, cini koliko moze.

Da sam ja na njegovom mjestu, uveo bih u vlast SDP kao crnogorsku partiju te bosnjacku, albansku i hrvatsku stranku. On je taj koji bi trebao biti most za sve navedene.

Medjutim, ocigledno nema kvalitet za tako veliki poduhvat.
Ma meni baš ima onako na prvu, al' znaš kad cemo znati tek da li je kapacitet ili ne..

Naredne izbore...
Sad za sad radi dobro stvarno nešto mi je kao Mijatovic kad bi bio na visokoj poziciji ovdje podjednako kritikovanje svih.
Kikibombona

#17056 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

un flic wrote: 08/09/2021 23:44
Kikibombona wrote: 08/09/2021 23:38
Moj je stav da smo mi jedan, slavenski narod.

Nisi se meni obratio, ali naravno da je ovo sve isti narod. Najveca tragedija 19. veka je sto ilirski nacionlani pokret nije u Hrvatskoj nadvladao tada konkurentski hrvatski. Mozda bismo se zvali Jugoslovenima, mozda Ilirima, ali tamo gde se prica BHS bismo bili jedan narod. Kasnije je, ispostavilo se, bilo vec prekasno.
Problem je sto nismo uspjeli prevazici vjerske podjele.

Recimo u Bosni, 95% sela je bilo jednovjersko nakon odlaska Otomana. Stereotipi jednih prema drugima su bili itekako prisutni. Uglavnom se zivjelo mirno ali je postojala svijest da nismo isti, da smo suprostavljeni jedni drugima.

...

Srbi su u balkanskim ratovima najurili svoje Srbe samo jer su muslimani. Ni Crnogorci nisu gajili lijepa osjecanja prema muslimanima.

...

Vjerske podjele su sahranile zajednickim drzavu koju smo imali i na kraju unistili.
un flic

#17057 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by un flic »

Kikibombona wrote: 08/09/2021 23:59
Vjerske podjele su sahranile zajednickim drzavu koju smo imali i na kraju unistili.
Apsolutno. Albanci su nam u tom smislu ocitali lekciju.

E, sad, pravi trenutak za prevazilazenje verskih podela i jeste bio taj 19. vek. U 20-om su vec prepreka bile simulatno i religija i vec razvijena nacionalna svest.
Stari_Crnogorac

#17058 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Stari_Crnogorac »

Kikibombona wrote: 08/09/2021 23:38 @Stari_Crnogorac

Moj je stav da smo mi jedan, slavenski narod. Ja sam iz srca Bosne a razumijem te svaku rijec. Veca je razlika izmedju Nijemca iz Berlina i Nijemca iz Minhena nego izmedju tebe i mene.

...

Sto se tice istorije, svi imaju utemeljenje u necemu, svi se hvataju za ono sto im odgovara a ignorisu ono sto ne odgovara. Tako je i kod vas i kod nas.

...

Ja ne vidim da se od vasih politicara iko trudi da Crna Gora bude normalna drzava. I kod nas je apsolutno isto. Dritan je kao pokusao ali se izgubio izmedju dva nacionalizma pa sada ne zna gdje udara.
Zamalo se složih sa tobom... dok ne pročitah "dva nacionalizma" i da ne vidiš nikoga ko se zalaže za normalnu CG. Svi osim prosrpskih partija su se zalagali i još uvijek zalažu za gradjansku CG. No, Srbi oće monopol nad svime, nad identitetom, nad imenom jezika, nad Crkvom. Što treba? Treba li da se samouništimo da bismo zadovoljili velikosrpske apetite?

Zamalo si napisao dobar post.

Dritan je pontonski most za četničke (političke) formacije.
Stari_Crnogorac

#17059 Re: Desavanja u Crnoj Gori

un flic wrote: 08/09/2021 23:40
Stari_Crnogorac wrote: 08/09/2021 23:22
To je za vrijeme Kralja Nikole bilo, htio je da koristi srpski nacionalizam jer je htio da zavlada Srbijom. Promijenio je ćurak poslije 1903-e kad mu nijesu dali da postane Kralj Srbije iako je po pravilu trebao (imao je ugovor Srbijom da ako Obrenović ostane bez potomstva da Petrović ih nasljedjuje), a pogotovo poslije 1918-e. Nadji mu da srbuje poslije 1918-e? Nećeš nać.
Ma promenio curak posle 1903, kako da ne. Zato se i 1910. krunisao sa krunom Stefana Decanskog na glavi. Ili, ajde da vidimo Nikolinu objavu rata 1914 (italic stavljam ja):

Crnogorci!

Još ne do­spi­je­ste da krv spe­re­te s va­ših hra­brih mi­ši­ca, a vaš sta­ri Kralj pri­mo­ran je da vas i po tre­ći put, za ne­pu­ne dvi­je go­di­ne, po­zi­va na oruž­je, da vas po tre­ći put po­ve­de u rat – u sve­ti rat za slo­bo­du Srp­stva i Ju­go­slo­ven­stva.

Crnogorci!

Sud­bo­no­sni čas je kuc­nuo! Cr­no­žu­ti bar­jak, ko­ji od dav­nih vre­me­na kao mo­ra pri­ti­ska du­šu ju­go­slo­ven­skog na­ro­da, raz­vio se da taj na­rod sad pot­pu­no uni­šti, da nje­go­ve slo­bod­ne pred­stav­ni­ke, Sr­bi­ju i Cr­nu Go­ru, pre­ga­zi…

Ko je ju­nak na oruž­je! Ko je ju­nak i sli­je­di ko­ra­ci­ma dva sta­ra srp­ska kra­lja da gi­ne­mo i krv pro­li­je­va­mo za je­din­stvo i slo­bo­du zlat­nu. Na na­šoj stra­ni su Bog i prav­da, mi smo hte­li mir, a na­met­nut nam je rat. Pri­mi­te ga kao i uvi­jek srp­ski i ju­nač­ki, a bla­go­slov va­še­ga sta­ro­ga kra­lja pra­ti­će vas u svim va­šim pod­vi­zi­ma!“

Posle 1918. Nikola nije znao gde je, pa ni nema smisla traziti tragove srbovanja. Ali, nije ni pricao danasnje neocrnogorske price, zasigurno.

O mojoj porodici ne znas nista, niti treba da znas, ovo je forum, ja diskutujem sa stavovima, ne sa ljudima. Zanima me uverljiva istorijska gradja, a ti je nemas. A istorija tvoje konkretno porodice me ne interesuje ni najmanje. Over and out.
Dobro je, da mi ne prosipaš "znanje" ovdje o tudjoj naciji i državi.
klaki

#17060 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by klaki »

Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 00:08 Zamalo se složih sa tobom... dok ne pročitah "dva nacionalizma" i da ne vidiš nikoga ko se zalaže za normalnu CG. Svi osim prosrpskih partija su se zalagali i još uvijek zalažu za gradjansku CG. No, Srbi oće monopol nad svime, nad identitetom, nad imenom jezika, nad Crkvom. Što treba? Treba li da se samouništimo da bismo zadovoljili velikosrpske apetite?

Što prije svi shvate ovo i prestanu da pametuju o nekoj multikulti, barem kada je taj narod u pitanju, to bolje!

Ljudi previše pričaju o CG a o istoj nemaju pojma.
Kikibombona

#17061 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 00:08Zamalo se složih sa tobom... dok ne pročitah "dva nacionalizma" i da ne vidiš nikoga ko se zalaže za normalnu CG. Svi osim prosrpskih partija su se zalagali i još uvijek zalažu za gradjansku CG. No, Srbi oće monopol nad svime, nad identitetom, nad imenom jezika, nad Crkvom. Što treba? Treba li da se samouništimo da bismo zadovoljili velikosrpske apetite?

A sta znaci gradjanska drzava?
Je li to ona drzava u kojoj ce crnogorski identitet biti dominantan?

To 'gradjanstvo' je na Balkanu nepostojeće i odvec ofucano.

...

Ja sa strane vidim dva nacionalizma, jedne koji svoju bracu nazivaju milogorci, montenegrini, ustase i drugu koja naziva posrbice, svetosavci, cetnici. I takvu retoriku koriste visoki zvaničnici poput Draginje i gospodjice sa sesirom iz DPS, kao i srpski politicari poput Knezevica i drugih.

Ja sa strane vidim ogromnu mrznju kod jednih i drugih. Vidim mrznju i kod vas sa Cetinja i kod onih iz Berana.

Ne vidim nikoga da nudi kompromis.

...

Kakav bi ti kompromis ponudio Srbima da dodjete do nekog rjesenja?

Sta bi trazio i sta bi dao, jer ako samo trazis to nije kompromis.
toska

#17062 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by toska »

@Kikibombona po tvom upisu CG je svojim putem do prošle godine dovela do ugroženosti Srba ?
Stari_Crnogorac

#17063 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Kikibombona wrote: 09/09/2021 00:30
Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 00:08Zamalo se složih sa tobom... dok ne pročitah "dva nacionalizma" i da ne vidiš nikoga ko se zalaže za normalnu CG. Svi osim prosrpskih partija su se zalagali i još uvijek zalažu za gradjansku CG. No, Srbi oće monopol nad svime, nad identitetom, nad imenom jezika, nad Crkvom. Što treba? Treba li da se samouništimo da bismo zadovoljili velikosrpske apetite?

A sta znaci gradjanska drzava?
Je li to ona drzava u kojoj ce crnogorski identitet biti dominantan?

To 'gradjanstvo' je na Balkanu nepostojeće i odvec ofucano.

...

Ja sa strane vidim dva nacionalizma, jedne koji svoju bracu nazivaju milogorci, montenegrini, ustase i drugu koja naziva posrbice, svetosavci, cetnici. I takvu retoriku koriste visoki zvaničnici poput Draginje i gospodjice sa sesirom iz DPS, kao i srpski politicari poput Knezevica i drugih.

Ja sa strane vidim ogromnu mrznju kod jednih i drugih. Vidim mrznju i kod vas sa Cetinja i kod onih iz Berana.

Ne vidim nikoga da nudi kompromis.

...

Draginja, iako mi je mila, ne bi trebala da se bavi javnom funkcijom, jer tako ne smije da se izražava (javno). Uporedjivat jednu Draginju sa kompletnim četničkim političkim formacijama je van svake pameti. Pa znaš li da je lider DF-a i zvanično "četnički vojvoda"? Znaš li ti da su Ratko Mladić i Pavle Djurišić njima heroji? Alo? Što je s vama, ljudi!

Što se DPS-a tiče, oni su dugo čekali da se dogovore sa Amfilohijem da naprave jednu autokefalnu Crkvu kojoj neće Mitropolita Beograd birat, no sami mi ovdje, ali da bude bez nacionalnog predznaka i da se bavi samo vjerom, jedna Crkva u CG za sve. TO JE DPS TRAŽIO! Dje ti tu vidiš crnogorski nacionalizam? Govor Mila Djukanovića o zalaganju za Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu je bio kad je svaki dogovor sa njima propao.

Možda se ne śećaš, ali kad su se birali nacionalni simboli, zastava, himna itd., DPS je tražio od opozicije da zajedno nadju odgovarajuća rješenja. Znaš li što je opoziciija rekla? Prosrpska opozicija, naravno. Rekli su da oni ne žele o tome da razgovaraju jer ne dolazi u obzir ikakvo mijenjanje nacionalnih simbola.

Kad je bilo došlo vrijeme da se promijeni naziv zvaničnog jezika (bio je srpski po zvaničnom ustavu iz 1992-e), DPS je predlagao kompromis (čak su rekli da su bili i za naziv 'jugoslovenski jezik'), ali srpska strana nije šćela ni da čuje za bilo kakvo rješenje osim "srpski jezik", pa smo morali izglasat crnogorski, jer smo bili većina, a ovi bojkotovali svaki razgovor.

Tako da stavljat u isti nacionalistički koš prosrpske stranke i DPS je degutantno.
Stari_Crnogorac

#17064 Re: Desavanja u Crnoj Gori

...

Zaboravih ti odgovorit na ovo pitanje.

Prije 30 avgusta 2020 bio sam za to da se ovakav kompromis napravi, da Crkva u CG obnovi autokefalnost, a da ostane svetosavskog karaktera.

Danas ne mogu podnijet ništa svetosavskog karaktera, to mi takvu odbojnost stvara da ti ne mogu opisat. Vjerujem da je to danas slučaj sa većinom Crnogoraca.
Kikibombona

#17065 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 00:43Tako da stavljat u isti nacionalistički koš prosrpske stranke i DPS je degutantno.
Ne stavljam dvije stvari u isti kos jer ne postoje dvije iste stvari. Ako pogledas pod mikroskopom dva zrna pijeska vidjet ces da se razlikuju iako na golo oko izgledaju isto.

Ja ne bih popio kafu ni sa Draginjom ni sa Andrijom. I ne volim ulaziti u polemiku koje govno vise smrdi. Govno je govno. Al' ako bas insistiras, Andrija je vece govno i vise smrdi, ali i Draginja je zaudara momacki.

...

Na Balkanu se vazda vrtimo oko toga ko je kriv za jucer i nikad ne nadjemo rjesenje za sutra.

...

I nisi mi odgovorio, sta bi ti ponudio Srbima i sta bi trazio od njih, a da bude posten dil u kojem ćete jedni i drugi dobiti i biti zadovoljni.

...

Ja bih na BiH zastavu stavio kurton ako bi to dovelo do izmirenja naroda i okretanju buducnosti. Eto koliko su mi vazna nacionalna i vjerska sranja. Recimo, ne izjasnjava se ni nacionalno ni vjerski, ni ideoloski, ni etnicki, ni nikako... samo zelim normalan zivot i dobru platu.
Kikibombona

#17066 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

toska wrote: 09/09/2021 00:38 @Kikibombona po tvom upisu CG je svojim putem do prošle godine dovela do ugroženosti Srba ?
Ugrozeni su svi gradjani Crne Gore a vjerovatno najvise Bosnjaci jer su njihove opstine u najgorem stanju. I zato oni najvise iseljavaju. A generalno, svi su ugrozeni.

Ugrozeni su Cetinjani jer su im sve fabrike propale.

...

Milo Djukanovic je imao apsolutnu moc da nadje neko rjesenje koje bi sve zadovoljilo. Od toga njega je vise zanimao sverc, korupcija i lova, isto kao sto zanima nase lidere u BiH.

Uvijek je kriv onaj sto nastupa sa pozicije moci, kao sto je recimo kriva vlast u Srbiji radi nezadovoljstva Bosnjaka u Sandžaku ili Albanaca u Presevskoj dolini. Uvijek kriv vladar.
Kikibombona

#17067 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 00:46Zaboravih ti odgovorit na ovo pitanje.

Prije 30 avgusta 2020 bio sam za to da se ovakav kompromis napravi, da Crkva u CG obnovi autokefalnost, a da ostane svetosavskog karaktera.

Danas ne mogu podnijet ništa svetosavskog karaktera, to mi takvu odbojnost stvara da ti ne mogu opisat. Vjerujem da je to danas slučaj sa većinom Crnogoraca.
Ali to nije kompromis, oni tebi daju nesto a ti njima nista. :D

Recimo, da li bi kompromis bio da se dogovorite da ste svi (sa pravoslavnim naslijedjem) nacionalno Crnogorci a etnicki Srbi. Da se ujedinite. Kada Petrovicima nije bilo mrsko srpstvo zasto bi bilo vama? Svakako su sve nacije i etnije izmisljene kao i sve drugo sto je covjek stvorio.

I da kontra ustupak bude formiranje autonomne, autokefalne, crnogorske crkve.

Tada bi bili jedan narod i imali jednu crkvu. Bili bi jaci, mogli se okrenuti ekonomiji i sl.

...

Ti se sad osjecas lose jednako kao sto su se Srbi osjecali lose kada je donesen zakon o slobodi vjeroispovijesti. Veliki problem balkanskih primitivnih plemena je sto nemaju sirinu da se stave u cipele drugih radi boljeg razumijevanja.

...

A sto se tice odvratnosti, sta mislis kako je Bosnjacima nakon Srebrenice, Sarajeva i drugih silnih zlocina?

Bez kompromisa svi cemo biti mrtva bijeda, makar budale koje ostanu dok pametni bjeze na zapad.

Nema Bosne bez dogovora Bosnjaka, Srba i Hrvata. Mnogo zla je bilo a zivjeti se mora. Do nas je hocemo li biti napredni ili sugava sirotinja, bolesna od mrznje.
Stari_Crnogorac

#17068 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Kikibombona wrote: 09/09/2021 01:19
Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 00:46Zaboravih ti odgovorit na ovo pitanje.

Ali to nije kompromis, oni tebi daju nesto a ti njima nista. :D
Ništa? Sad će dobit rok za iseljenje iz Cetinjskog Manastira, a onda kreće borba za svaku crkvu i manastir u CG.

Objašnjenje, zvanično je Cetinjski Manastir vlasništvo Opštine Cetinje:
Image
Stari_Crnogorac

#17069 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Kikibombona wrote: 09/09/2021 01:19 Recimo, da li bi kompromis bio da se dogovorite da ste svi (sa pravoslavnim naslijedjem) nacionalno Crnogorci a etnicki Srbi. Da se ujedinite. Kada Petrovicima nije bilo mrsko srpstvo zasto bi bilo vama? Svakako su sve nacije i etnije izmisljene kao i sve drugo sto je covjek stvorio.

I da kontra ustupak bude formiranje autonomne, autokefalne, crnogorske crkve.

Tada bi bili jedan narod i imali jednu crkvu. Bili bi jaci, mogli se okrenuti ekonomiji i sl.
Taj, truli, kompromis je već proban od strane Kralja Nikole. Do čega je to dovelo? Do 1918-e. Nadam se da znaš da smo tada bili ka gumicom izbrisani iz postojanja.

Evo ja tebe predlažem (isto što i ti nama) da se vi u Bosnu dogovorite sa Srbima da ste svi etnički Srbi radi pomirenja. :-)
Kikibombona

#17070 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Stari_Crnogorac wrote: 09/09/2021 02:08Taj, truli, kompromis je već proban od strane Kralja Nikole. Do čega je to dovelo? Do 1918-e. Nadam se da znaš da smo tada bili ka gumicom izbrisani iz postojanja.

Evo ja tebe predlažem (isto što i ti nama) da se vi u Bosnu dogovorite sa Srbima da ste svi etnički Srbi radi pomirenja. :-)
A sta je problem sa 1918. i Cetinjaninom Aleksandrom? Tada je zaceta slavenska drzava, jedini period i nasoj istoriji kada smo bili neko i nešto. Pa i vi ste voljeli Jugoslaviju koja je zaceta 1918. Tada se ujedinise Slaveni kao sto se ujedinise Germani.

Pogledaj danas Crnu Goru i Bosnu, dvije kurton drzavice o kojima odlucuju jebeni ambasadori. I tako ce biti dovijeka, zivjet ce bruka, sto bi rekao Njegos.

...

Kod nas ujedinjenje u jedan narod nije moguce jer smo VJERSKI podijeljeni, a to je podjela mnogo teza od vase koja je politicka i ideoloska. Kada usrane religije nestanu mi cemo stvoriti pretpostavke da postanemo jedan narod. Sada je kod skandal ako se zabavljaju musliman i pravoslavka, u 95% slucajeva ce naici na zestok otpor porodice.

...

Kod vas nema nikakvih sustinskim razlika. Ako se neko zove Zoran Pejovic, ne mozes znati je li Crnogorac ili Srbin. Dva brata se razlicito izjasnjavaju. Svi dolazite iz pravoslavnog kulturnog kruga. Jedini ste pravoslavni narod koji ima krsne slave. I vi i oni postujete Petrovice, Crnojevice, Balsice. Jedni i drugi volite krstas barjak. Bez problema stupate u bračne odnose jedni sa drugima. Razlike medju vama su iskljucivo politicke prirode. Jedan potpuno isti narod.

Kod nas dobro znas sta je Murat Hadziahmetovic a sta Jovo Aleksic. Ta podjela je mnogo teza i dublja od vase. Mi vise ne dijelimo nikakve zajednicke vrijednosti. Bosnjaci ne velicaju Kotromanice radi odbojnosti prema njihovom krscanskom identitetu, a Srbi ih ne postuju jer nisu srbovali. I Hrvati isto. Bosnjacima je drazi Mehmed Fatih Osvajac a Srbima majcica Rusija. Kod nas su se skoro svi odrekli Bosne i njene istorije, osim onog dijela koji podilazi vjerskim osjecajima. Kod nas je VJERA temelj identiteta. Mi smo podijeljeni vjerski a ne nacionalno. To je ogromna razlika u odnosu na vas. I na kraju, mi smo ovdje ratovali, krvavo ratovali.

...

I ja ne kazem da trebate biti Srbi, boje sacuvaj. Budite svi Crnogorci. Ali da bi bio kompromis, ti njima moras nesto dati kao i oni tebi. Ne mozes za sebe traziti kilu zlata a zauzvrat nuditi kinder jaje. Kompromis mora biti izbalansiran da svi dobiju jednako, da svi budu jednako zadovoljni i jednako nezadovoljni. A tu sirinu kod nas niko nema. Kao kompromis vidimo da se nama puno da a mi zauzvrat damo malo ili najbolje nista. :D

...

Sto se tice Cetinjskog manastira, ovaj govori drugacije. Navodno je ustavni sud odbacio navode opstine...

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/3318 ... oliji.html

Al' bez obzira na sve, bitka u kojoj nesto uzimas produbljuje podjele. Ti dobijes jednu bitku protivnik se sprema da uzvrati. Vi ste vjerovatno bili sretni kada je donesen zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa vam ta sreca izadje na nos. I sada Srbi likuju jer su vas slomili na Cetinju, pa ce i njima sutra izaci na nos. I to je zacarani krug u kojem ste svi gubitnici. Dok se vi svadjate, dok se mi svadjamo, razvijene zemlje prave sve vecu razliku u odnosu na nas.

Vama nikako nije jasno da ste gubitnici svi i da u sukobu brace ne moze biti pobjednika.
un flic

#17071 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by un flic »

Ima puno mrznje, i podele su jace nego 2006. ili 1990, ali i dalje ogromna vecina naroda nikoga ne mrzi. I dalje jako puno njih bastini dvojni identitet, a i ako ga ne bastini, smatraju one druge bracom. E, sad, to nazalost nije nikakva garancija. Ni u HR ni u BiH nisu ljudi pre 1991. bas provodili noci razmisljajuci kako da dodju glave komsiji, nego im je rat zakucao na vrata potpuno nespremnima i zbunjenima.

Milo je napravio gresku sto se bacio u nacionalnu pricu posle referenduma. Kad je proglasena nezavisnost, bilo je jasno da je to nepovratan proces. Vremenom bi broj Srba na popisu opadao. Broj onih koji su za neku uniju sa Srbijom je danas sigurno manji nego sto je bio 2006, a bio bi jos manji da nije etnickog inzenjeringa, precutnog izbacivanja latinice, silovanja zvanicnog jezika (najvise su odstupili od zajednickog standarda uvodjenjem novih slova), zabranjivanja trobojke (koja je prvi put bila zabranjena od strane austrougarske okupacione vlasti, dosta zanimljiva paralela). I koliko god to tesko bilo da se shvati iz bosnjacke perspektive (jer su Srbi Bosnjacima nesto kao Turci Srbi, dakle crni djavo licno, a ta percepcija se vremenom samo ucvrscuje, ali to je druga prica), ovoj situaciji mnogo vise doprinose komite nego Srbi. Litije su bile jako masovne, desetine hiljada ljudi svake veceri po skoro celoj Crnoj Gori, ali nijedan jedini incident se nije desio. Komite naprave jedan protest, slikaju se sa pistoljima, pale gume, prave barikade i jos stosta, i, sve u svemu, i dovode situaciju na ivicu ratne.
un flic

#17072 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by un flic »

Kikibombona wrote: 09/09/2021 07:44
A sta je problem sa 1918. i Cetinjaninom Aleksandrom? mi smo ovdje ratovali, krvavo ratovali.
Jedini kralj rodjen na Cetinju. Ironija, jer ga tamo najvise mrze.

A ovaj, jedini njegov snimak svedoci da je govorio crnogorskim akcentom, iako ekavski (pise negde u komentarima da govori kao Pedja Mijatovic, istina hehe):

https://www.youtube.com/watch?v=VttI5S_shUA
lajkujMe

#17073 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by lajkujMe »

Kao Bosanac, Sarajlija zelim da porucim svin Crno Gorcima i Srbima iz Crne Gore.
Manite se supljeg posla ne idite u sukobe, smirite se i dajte vremena.
Najbitnije vam je da budete strpljivi i ustrajni nedozvolite da vas politika koja je prolazna i promjenljiva dovede do Gradjanskog rata.
To bi vas odvelo u sunovrat i unistilo Crnu Goru za narednih 50 godina.
A sva raja rodjena od 90 do 2030 mize zaboraviti na bolji zivot.

Naucite lekciji iz Bosne, apsolutno niko i nista nije dobio od zlog rata, samo mrtve pod zemljom, unistenu zemlju, mrznju i kriminalne politicare.

Smirite se ne nametajte jedni drugima nista sjednite i razgovarajte i dodjite do kompromisa pa makar vam 20 godina trebalo bolje 20 godina pregovora nego 1 godina rata.
ultima_palabra

#17074 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by ultima_palabra »

Kikibombona wrote: 09/09/2021 07:44

A sta je problem sa 1918. i Cetinjaninom Aleksandrom? Tada je zaceta slavenska drzava, jedini period i nasoj istoriji kada smo bili neko i nešto. Pa i vi ste voljeli Jugoslaviju koja je zaceta 1918. Tada se ujedinise Slaveni kao sto se ujedinise Germani.

Daj ba Kiki, Kraljevina je bila niko i nista na medjunarodnom pravu (bila bi i SFRJ da nije mudrosti i visprenosti jednog covjeka), a na unutrasnjem srpska diktatura i tamnica naroda. Pa Hrvati su od odusevljenja ujedinjenjem Slavena za 15 godina dogurali do ubistva kralja, a za 20 su vec bili spremni da naprave genocid.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#17075 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

lajkujMe wrote: 09/09/2021 10:26Smirite se ne nametajte jedni drugima nista sjednite i razgovarajte i dodjite do kompromisa pa makar vam 20 godina trebalo bolje 20 godina pregovora nego 1 godina rata.
+1

Saglasan, 100%.
Post Reply