PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- M416
#17026 Re: PC gamerske konfiguracije
@arnes_king
Uninstall AMD audio driver.
Edit: objasnio sve @Mate_Miso_Kovac
Uninstall AMD audio driver.
Edit: objasnio sve @Mate_Miso_Kovac
Last edited by M416 on 28/09/2020 10:50, edited 1 time in total.
- arnes_king
#17027 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala na informacijama, mnogo mi znace. Sad cu DDU sve pobrisat i vidjet mogu li instal bez AMD HD Audio.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑28/09/2020 10:45Meni samo disable drivera nije radio. Uradi sam DDU i friško instalirao nvidia drivere bez hdmi audo komponente, i poslije toga je sve bilo okarnes_king wrote: ↑28/09/2020 10:39To je onda i kod mene problem, evo upravo sam disable AMD HD audio i realtek audio ostavio sam samo USB Sluse pa cemo vidjeti. Ako to bude to bit cu bas sretan, ali sluse sam svakako kontao na reklamaciju radi povremenog pucketanjaMate_Miso_Kovac wrote: ↑28/09/2020 10:32 Imao isti problem s Cloud 2. Uklonio NVIDIA hdmi audio drivere (koji se po defaultu instaliraju uz gpu drivere). Poslije toga nije racunar vise bsodaoKorelacija, kauzacija ili puka slucajnost, ko zna
![]()
![]()
Ne znam hoce li kod AMDa biti drugacije
![]()
@M416 Windows ga pri restartu odmah opet vrati.
- M416
#17028 Re: PC gamerske konfiguracije
Odradi kako Mate kaze sa DDU pa vidi pri instalaciji da li AMD nudi custom instalaciju i destrihiraj audio driver.Nvidia custom instalacija ovako izgleda pa vjerovatno je slicno i kod AMD.
https://www.ghacks.net/2012/12/26/make- ... -you-need/
Last edited by M416 on 28/09/2020 10:54, edited 1 time in total.
-
l33t
- arnes_king
#17030 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala i tebi a i svima na pomoci i savjetima. Sad cu to sve postimat pa vidjeti
-
soha96
#17031 Re: PC gamerske konfiguracije
Do toga je 100% ima milion slucajeva tih problema sa cloud 2. Meni je sve ledilo i stopalo dok nisam skontao da pobrisem te drivere.
-
l33t
#17032 Re: PC gamerske konfiguracije
Cudno ali ja imam Nvidia HD Audio drivere (trebaju mi zbog TV-a) i nemam tih problema sa slusama
edit: audio driveri - zvucna sa maticne je iskljucena
edit: audio driveri - zvucna sa maticne je iskljucena
- ferratilis
#17033 Re: PC gamerske konfiguracije
Nikad nisam imao problema sa Cloud 2, osim sto je mikrofon previse tih, ali to sam rijesio preko Equalizer APO + Peace plugin. Steta da vas je nekoliko imalo problema s tim headsetom, jer meni je ubjedljivo najbolji koji sam koristio.
Bez obzira kakve slusalice imate, uvijek je dobro nakon instalcije windowsa otici u sound properties i disable sve audio uredjaje osim onog koji koristite, isto i za mikrofone.
Bez obzira kakve slusalice imate, uvijek je dobro nakon instalcije windowsa otici u sound properties i disable sve audio uredjaje osim onog koji koristite, isto i za mikrofone.
- arnes_king
#17034 Re: PC gamerske konfiguracije
Glupi windows i glupi AMD. Skinuo AMD Cleanup utility koja iz safe mode pobrise sve drivere, iako sam u windows postavkama ugasio automatsku instalaciju, cim se restartovao stoji "High Definition Audio Device". Ipak nije isto kao AMD HD Audio ali eto, posto ne vidim drugu mogucnost isao sam na disable. Instaliram AMD recommended drivere, i vidi cuda nigdje custom opcije da ti odaberes sta zelis nego ti komplet paket uvali i tamo opet AMD HD Audio. Nakon toga sam vratio taj driver na ovaj windowsow HD Audio i opet isao disable. Nadam se da ce moci ovako.
Sad sam uvjeren da je bas to problem kad sam vidio po netu zalbe iste ko kod mene a i tacno na dan kad sam spojio nove monitore koji imaju zvuk preko DisplayPort tad su i problemi poceli a tad su se i ovi HD Driveri instalirali sami.
Evo i ovi iz HX sta kazu:
"HyperxGaming
HyperX
1 point
·
1 year ago
We've been actually suggesting that to some people, as Microsoft stated that the issue starts occurring when there's multiple audio devices, which in this case is integrated sound card on the motherboard + our USB sound card. Disabling might fix it, so feel free to try it out. We'd assume that it fixed it for some people because after suggesting it, they never got back to us. We'll never know haha.
"
"HyperxGaming
HyperX
1 point
·
1 year ago
Thanks for confirming that your PC has been stable after disabling all the other audio devices and leaving only the Cloud II sound card as a default device. Let's hope everyone sees this and tries it out with their systems
. While that might not be the perfect solution for everyone, it seems to be the only solution for now until an update comes out.
"
Ipak ima raje i nakon disablanja da im se javlja problem. Ak se opet javi jedino mi ostaje da ih koristim preko 3,5mm prikljucka i kupiti onaj spliter zbog mikrofona.
Sad sam uvjeren da je bas to problem kad sam vidio po netu zalbe iste ko kod mene a i tacno na dan kad sam spojio nove monitore koji imaju zvuk preko DisplayPort tad su i problemi poceli a tad su se i ovi HD Driveri instalirali sami.
"HyperxGaming
HyperX
1 point
·
1 year ago
We've been actually suggesting that to some people, as Microsoft stated that the issue starts occurring when there's multiple audio devices, which in this case is integrated sound card on the motherboard + our USB sound card. Disabling might fix it, so feel free to try it out. We'd assume that it fixed it for some people because after suggesting it, they never got back to us. We'll never know haha.
"HyperxGaming
HyperX
1 point
·
1 year ago
Thanks for confirming that your PC has been stable after disabling all the other audio devices and leaving only the Cloud II sound card as a default device. Let's hope everyone sees this and tries it out with their systems
Ipak ima raje i nakon disablanja da im se javlja problem. Ak se opet javi jedino mi ostaje da ih koristim preko 3,5mm prikljucka i kupiti onaj spliter zbog mikrofona.
-
l33t
#17035 Re: PC gamerske konfiguracije
Za Nvidiju ima program koji pomaze da se rijesimo bloatwarea tokom instalacije (NVcleanstall). Ne znam ima li i za AMD.
- ferratilis
#17036 Re: PC gamerske konfiguracije
Ili ako ti se ne da vise peglat s tim, probaj ih vratit i uzmi Cloud Stinger headset, on nije USB, samo 3.5mm a isto odlican.arnes_king wrote: ↑28/09/2020 11:25 Glupi windows i glupi AMD. Skinuo AMD Cleanup utility koja iz safe mode pobrise sve drivere, iako sam u windows postavkama ugasio automatsku instalaciju, cim se restartovao stoji "High Definition Audio Device". Ipak nije isto kao AMD HD Audio ali eto, posto ne vidim drugu mogucnost isao sam na disable. Instaliram AMD recommended drivere, i vidi cuda nigdje custom opcije da ti odaberes sta zelis nego ti komplet paket uvali i tamo opet AMD HD Audio. Nakon toga sam vratio taj driver na ovaj windowsow HD Audio i opet isao disable. Nadam se da ce moci ovako.
"HyperxGaming
HyperX
1 point
·
1 year ago
We've been actually suggesting that to some people, as Microsoft stated that the issue starts occurring when there's multiple audio devices, which in this case is integrated sound card on the motherboard + our USB sound card. Disabling might fix it, so feel free to try it out. We'd assume that it fixed it for some people because after suggesting it, they never got back to us. We'll never know haha."
"HyperxGaming
HyperX
1 point
·
1 year ago
Thanks for confirming that your PC has been stable after disabling all the other audio devices and leaving only the Cloud II sound card as a default device. Let's hope everyone sees this and tries it out with their systems. While that might not be the perfect solution for everyone, it seems to be the only solution for now until an update comes out.
"
- arnes_king
#17037 Re: PC gamerske konfiguracije
Koliko god puta deintsalirao, disableao ili bilo sta probao nakon svakog restarta se ponovo pojavi High Definition Audio Device 
One realtek sam takodjer skroz deinstalirao i oni se ne vracaju, al ev uspio sam zeznuti windows i sad mi ima 2 puta High Definition Audio Device ali su oba disabled i nakon restarta.
A mene je svakako zapao model slusalica koji imaju povremeno pucketanje, prodavac je rekao da saljem na reklamaciju ali se ne desava tako cesto, mozda 1 u 7-10 dana, nekad u 5 kako kad pa mi se ne da peglati s tim
One realtek sam takodjer skroz deinstalirao i oni se ne vracaju, al ev uspio sam zeznuti windows i sad mi ima 2 puta High Definition Audio Device ali su oba disabled i nakon restarta.
A mene je svakako zapao model slusalica koji imaju povremeno pucketanje, prodavac je rekao da saljem na reklamaciju ali se ne desava tako cesto, mozda 1 u 7-10 dana, nekad u 5 kako kad pa mi se ne da peglati s tim
- ferratilis
#17038 Re: PC gamerske konfiguracije
Probaj disable u startup tabu task managera

- arnes_king
#17039 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala, pogledat cu, a procackat cu i bios da vidim mogu li u njemu disable sav audio. Evo ima RtkAudUservice64 a vidim da je to to pa cu disableat ovdje.
- REDDEVILS
#17040 Re: PC gamerske konfiguracije
Ide po narudžbi sedam dana se ceka, sto meni ne odgovara jer mi je hitno potreban NVMe SSDM416 wrote: ↑28/09/2020 10:19I ovo ti je top ponuda,a vrhunski NVMe .. u Njemackoj je ista cijena oko 140-150 eura.
https://www.olx.ba/artikal/39329097/1tb ... aming-m-2/
- M416
#17041 Re: PC gamerske konfiguracije
Tesko je naci odmah dostupne pogotovo od 1TB .. jedini da je dobar i da ima po narudjbi u roku 24 sata je kod Naziifa u next.ba onaj sto ti je ferratilis preporucio XPG SX8200 Pro za 307km sa 5 god. garancije,ali opet skuplji za 50-ak maraka nego da se naruci iz Njemacke jbg.
https://www.next.ba/product.asp?product ... de=0141105
-
BijesniPuz
#17042 Re: PC gamerske konfiguracije
Trebao bih neku pc konfiguraciju... Da nije nesto previse skupa..
Bez periferije, znaci samo centralna..
Ne bi se puno koristio racunar, mozda bi se poigrala neka starija igrica i to je to .. Al mozda da se ostavi mogucnost naknadne dogradnje ako bi bilo potrebe..
Odavno nisam bas u IT svijetu, pa ne znam sta je ok, a sta bi trebalo izbjegavati ..
nesto sam gledao kod PC market-a Cazin
https://pcmarket.ba/shop/izdvojeno/pcm- ... 256gb-ssd/
https://pcmarket.ba/shop/gamingracunari ... 240gb-ssd/
https://pcmarket.ba/shop/gamingracunari ... ssd-240gb/
Sad da li su ovo ok konfiguracije, ili se moze naci nesto povoljnije odnosno nesto bolje za slicne novce ?
Bez periferije, znaci samo centralna..
Ne bi se puno koristio racunar, mozda bi se poigrala neka starija igrica i to je to .. Al mozda da se ostavi mogucnost naknadne dogradnje ako bi bilo potrebe..
Odavno nisam bas u IT svijetu, pa ne znam sta je ok, a sta bi trebalo izbjegavati ..
nesto sam gledao kod PC market-a Cazin
https://pcmarket.ba/shop/izdvojeno/pcm- ... 256gb-ssd/
https://pcmarket.ba/shop/gamingracunari ... 240gb-ssd/
https://pcmarket.ba/shop/gamingracunari ... ssd-240gb/
Sad da li su ovo ok konfiguracije, ili se moze naci nesto povoljnije odnosno nesto bolje za slicne novce ?
- aditon
- aditon
#17044 Re: PC gamerske konfiguracije
kad se govori o cloud 2, uglavnom se govori o problemima...ja sam prije par mjeseci kupio Sennheisera i zvuk je perverzija, a pored kvalitete zvuka koje su tradicionano kod Sennheisera na visokom nivou, dodatni razlog za kupovinu istih je bio što nema nikakvih firmware-a, software-a i ostalih nepotrebnih pizdarija, džek 3.5mm, plug & play i vozi miško...mikrofon također ima ekstra zvuk, kvalitet izrade, udobnost slušalica itd, prezadovoljan sam istima..
- arnes_king
#17045 Re: PC gamerske konfiguracije
Problem je sto nas sve navuku s ovom USB zvucnom kartom, kao to je potrebno, jos virtualni 7.1 (koji btw ne zvuci precizan kao kad je ugasen, samo dodaje neke izmisljene zvukove i jos teze mozes skontati s koje strane dolazi zvuk i slicno. Najgore se zaletit na marketing i gimmick. Pored tog su slusalice odlicne i jedino perfektno udobne ali djaba im sve kad su puni problema.aditon wrote: ↑28/09/2020 15:19 kad se govori o cloud 2, uglavnom se govori o problemima...ja sam prije par mjeseci kupio Sennheisera i zvuk je perverzija, a pored kvalitete zvuka koje su tradicionano kod Sennheisera na visokom nivou, dodatni razlog za kupovinu istih je bio što nema nikakvih firmware-a, software-a i ostalih nepotrebnih pizdarija, džek 3.5mm, plug & play i vozi miško...mikrofon također ima ekstra zvuk, kvalitet izrade, udobnost slušalica itd, prezadovoljan sam istima..
Jos je gore sto ih svi hvale svugdje samo hvalopjevisanja a tek kad ih nabavis vidis da imaju mnogo problema, od pucketanja do evo rusenja sistema.
Kontam ev uzet ovaj splittet i koristi na PC preko 3,55mm, steta samo sto je kabal ovako kratak, a USB zvucnu koristit samo na PS4/PS5, mada je i tamo nagodnije spojiti direktno u kontroler nego u konzolu.
- Averus
#17046 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja koristim sluškice što sam dobio uz službeni ZTE telefon, znači deru! 
Mikrofon neki hafifni, upalim Nvidia RTX Voice i miran
Čist zvuk, sve ekstra
To se zove bošnjo cicija
A u ladici stoji HyperX CLoud Stinger, ne koristim ih nerviraju me
Mikrofon neki hafifni, upalim Nvidia RTX Voice i miran
Čist zvuk, sve ekstra
To se zove bošnjo cicija
A u ladici stoji HyperX CLoud Stinger, ne koristim ih nerviraju me
- ferratilis
#17047 Re: PC gamerske konfiguracije
Samo over-the-ear slusalice, i to sa velur spuzvicama. Nista drugo ne dolazi u ozbir 
Jedini problem je sto uvijek postoji udubljenje preko glave, ali jbg moras nesto zrtvovat
Jedini problem je sto uvijek postoji udubljenje preko glave, ali jbg moras nesto zrtvovat
- Filadendron96
#17048 Re: PC gamerske konfiguracije
Ljudi kakva su mišljenja o tuf kućištu od Asus-a, konkretno o ASUS TUF GT501:
https://imtec.ba/kucista-za-racunare/46 ... aming.html
Dobra cijena, a i sviđa mi se izgled, plus na Newegg i Amazon ima dobre komentare za dizajn, airflow, unutrašnji prostor. Čekam na odgovor od @mickey84 za Phanteks i Fractal, pa da upitam jel se isplati za ove pare?
Dobra cijena, a i sviđa mi se izgled, plus na Newegg i Amazon ima dobre komentare za dizajn, airflow, unutrašnji prostor. Čekam na odgovor od @mickey84 za Phanteks i Fractal, pa da upitam jel se isplati za ove pare?
-
l33t
#17049 Re: PC gamerske konfiguracije
Naravno da su bolje, ali opet mislim da vrijedi uz takav headset investirati i u bolju zvucnu kartu, tek ce tada bit razlika u zvuku ogromnaaditon wrote: ↑28/09/2020 15:19 kad se govori o cloud 2, uglavnom se govori o problemima...ja sam prije par mjeseci kupio Sennheisera i zvuk je perverzija, a pored kvalitete zvuka koje su tradicionano kod Sennheisera na visokom nivou, dodatni razlog za kupovinu istih je bio što nema nikakvih firmware-a, software-a i ostalih nepotrebnih pizdarija, džek 3.5mm, plug & play i vozi miško...mikrofon također ima ekstra zvuk, kvalitet izrade, udobnost slušalica itd, prezadovoljan sam istima..
- M416
#17050 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja iskreno nista ne bih gledao pored Phanteks P600s.Kuciste je vrh,a TG na baglame je posebna prica pri otvaranju ili skidanju stakla sve sekund posla ako nesto treba da se radi dok npr. NZXT H700i koje sam imao patnja ziva sa 4 sarfa kao i stimanje stakla dok nalegne.To TUF je prostorno vece,ali opet front side hermeticki zatvoren sto je ljeti potencijalna rerna.U imelu je jeftinije jer mozes dobiti za gotivnu po toj cijeni za karticno placanje.Uglavnom najvjerovatnije da ce te Phanteks ili Fractal doci oko 100km skuplje,a ovo TUF vrijedi itekako ove love.Filadendron96 wrote: ↑28/09/2020 16:11 Ljudi kakva su mišljenja o tuf kućištu od Asus-a, konkretno o ASUS TUF GT501:
https://shop.imel.ba/artikal/kuciste-as ... ming-case/
Ima i u Dr.Techno
https://drtechno.ba/asus-gt501-tuf-gaming-case.html