Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
ušće

#1701 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Fudo387 wrote:
MuaDib wrote:

Bosanstvo je nadkonfesionalni odnos prema svom identitetu, vezan za pripadnost državi i prvobitno ime naše zemlje Bosne. Neko ga doživljava kao svoje nacionalno ili etničko opredjeljenje, neko ko anacionalno opredjeljenje, neko kao otpor troetničkom silovanju zemlje, a neki kao i atak na Bošnjaštvo. Ali svako ima pravo da definira sebe kako hoće, ali nema pravo da svoje definiranje zasniva na kontri prema nekom drugom identitetu.

Veliki broj teoretičara na ovoj temi Bosancim imputira i usta stavlja nekakvu mržnju, ksenofobiju, islamofobiju, antibošnjački sentiment, nemoć izvan današnjeg bošnjačkog etničkog prostora ili slično. Nije mi jasno čemu uopće ta polemika i šikaniranje da se obesmislili Bosanstvo, ako se time misli dati adut Bošnjaštvu grdno se varate. Time ste pokazali zapravo svoju nemoć, pa mogu reči i osjećaj krivnje što ste otvorili front protiv Bosanstva, s kojim ako ništa djelite isti osječaj prema državi Bosni i Hercegovini. Kao što Bošnjak ne može opstati bez Bosne i Hercegovine, ne može ni Bosanac, a dugoročno gledajući ni bosanski Srbin ni bosanski Hrvat, niti bilo ko rođen u BiH. Ipak postovi ovdje obiluju tekstovima, koje su više šovinističke floskule, nego nekakvo dokazivanje ispravnosti ovog ili onog identitetskog opredjeljenja. To je lična stvar.

Međutim svakog ko se opredjeljuje kao Bosanac, vrijeđa diskurs pojedinih medija, posebno probošnjačkih i ovdje se upravo poentira takav pristup. Koji jeste Bošnjački nacionalizam, koji nema dozu agresije, ali predstavlja bestijalni šovinizam, koji vremenom postaje uvod u agresiju. Unutar kog se slavi prelazak Bošnjaka preko 50% , slabiji natalitet Srba i Hrvata, likuje na masovnim javnim vjerskim manifestacijama, zatim promiče diskurs u kome se Lukavica gleda kao dio Srbije, a Kiseljak kao dio Hrvatske, u kom je Bosanstvo srpsko-hrvatski konstrukt s ciljem narušavanja nacionalnog jedinstva, zatim prebrojavaju krvna zrnca i slično, poziva na pravo većine gdje Bošnjaka 50%, a traži podjela gdje ih je ispod 50% - slučaj Mostar, te stalno vrištanje o ugroženosti od svih oko sebe, selektivno pozivanje na historiju i prešućivanje negativnih epizoda iz historije. To ne vodi ničemu, osim društvenim napetostima i nemogućnosti ostvarivanja normalnog društvenog dijaloga.
Frajer lijepi citate iz "Nemoguca Drzava", by Nenad Kecmanovic.
Davno procitana ubleha.
Potpuno ista škola kao onog Dubajićevog nesretnika koji pravdajući Miloševićev nacional socijalizma i Šešeljev radikalizam plasira kao Bosanski realizam ,pri tome pokazuje otvoreno šovinizam a sve kako posljedicu Bošnjačkog nacionalizma...
Isti igrači samo malo dres kode zamijenili :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1702 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote:
Ja ne vidim bosnjacke partije, pocev od imena stranaka.

Vidim samo probosanske politicke partije gdje je vecina clanstva Bosnjaci.
vi Bosancima kazete, da sanjaju bosanstvo , a vi opet ponavljate da bosanstvo postoji kod Bosanjaka; da li vi pistete o istom bosasntvu :-)
Da li Bosanci i Bonjaci mogu obrazloziti, kako bi realizirali zajedno to bosantstvo , ili je ideja bosanstva razlicita kod bosnjaka i bisanaca?
Fudo387

#1703 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Connaisseur Karlin wrote:Da li Bosanci i Bonjaci mogu obrazloziti, kako bi realizirali zajedno to bosantstvo , ili je ideja bosanstva razlicita kod bosnjaka i bisanaca?
Tesko, Bonjaci i Bisanci su mitska bica iz sage o Riddicku, u svakom filmu su se poklali.
Kejn

#1704 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

Bonjaci vs bisanci

to bi bila dobra tema
Connaisseur Karlin

#1705 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Fudo387 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Da li Bosanci i Bonjaci mogu obrazloziti, kako bi realizirali zajedno to bosantstvo , ili je ideja bosanstva razlicita kod bosnjaka i bisanaca?
Tesko, Bonjaci i Bisanci su mitska bica iz sage o Riddicku, u svakom filmu su se poklali.
zasto je tesko ? sto vas koci uspostaviti dijalog :?

drugo, ni Bosnjaci ni Bosanci nemaju trenutno sanse za instaliranje bosanstva u BiH, to svi znate, ali ne zelite sebi priznati ( osim nekoiko forumasha)
hAZNADAR

#1706 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

hAZNADAR wrote:
Ja ne vidim bosnjacke partije, pocev od imena stranaka.

Vidim samo probosanske politicke partije gdje je vecina clanstva Bosnjaci.
vi Bosancima kazete, da sanjaju bosanstvo , a vi opet ponavljate da bosanstvo postoji kod Bosanjaka; da li vi pistete o istom bosasntvu :-)
Da li Bosanci i Bonjaci mogu obrazloziti, kako bi realizirali zajedno to bosantstvo , ili je ideja bosanstva razlicita kod bosnjaka i bisanaca?
Tema nije Bosanstvo - pogotovo ne ovo forumsko koje prije moze naci nesto zajednicko sa nekim/necim drugim.

Posljednjih nekoliko stranica je samo jedan iznio opasnost bosnjackog nacionalizma da rastura drzavu i da je podvala ali pausalno i bez dokaza.
Last edited by hAZNADAR on 12/02/2018 16:16, edited 1 time in total.
Bodkin

#1707 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

Bloo wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Jel ti stvarno vjerujes i imas obraza ovako nesto napisati iz svedske? Jel znas koliko ima mijesanih brakova? Gdje je ta statistika? Sa druzenja gore u svedskoj ili od raje sa facebook-a?

I gdje? U zivinicama i maglaju?
Moje licno iskustvo. Sa mojih 50 i kusur i svim mojim kontaktima. Znas i sam da statistika tu nikada nije napravljena.
Bosnjaci nemaju teoriju krvi i cistoce - trend istrzivanja cistoce u porodicnom stablu generacije unazad ,.. A Dzemaludina su napali kao sto Bosnjaci po obicaju najprije i najzesce i najobimnije osude ekstremizam u svom korpusu.
Pa nije Bosnjak usamljen u tom braku, valjda onda i bracni drug iz drugih naroda, a koji je po tvojoj logici predstavnik tog naroda na svemirskom nivou, onda i njegov narod nema teoriju krvi i cistoce.
I gdje su to zivjeli? U sarajevu? Koja je struktura stanovnistva bila? U tuzli? Danas mijesanih ima na kasiku jer su gradovi monoetnicki.
Connaisseur Karlin

#1708 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

hAZNADAR wrote:
Tema nije Bosanstvo - pogotovo ne ovo forumsko koje prije moze naci nesto zajednicko sa nekim/necim drugim.

Posljednjih nekoliko stranica je samo jedan iznio opasnost bosnjackog nacionalizma da rastura drzavu i da je podvala ali pausalno i bez dokaza.
Kako nije bosanstvo, ako ti i grupa Bosnjaka konstatno pisete da postoje probosnaske partije a ne bosnjacke partije, da kod vas postoji ideja realizacije bosanstva, a ne iskljucio bosnjastva :D
General War

#1709 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Fudo387 wrote:

drugo, ni Bosnjaci ni Bosanci nemaju trenutno sanse za instaliranje bosanstva u BiH, to svi znate, ali ne zelite sebi priznati ( osim nekoiko forumasha)
Ne moze niko nista da instalira osim u svom toru jer je takav Dejton, kojeg su jelte potpisali i predstavnici "bosnjaka".
Connaisseur Karlin

#1710 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
Fudo387 wrote:

Ne moze niko nista da instalira osim u svom toru jer je takav Dejton, kojeg su jelte potpisali i predstavnici "bosnjaka".
stvarno, Dajton je neko bozanstvo :D dorbo srpskom toru , u politici, jeste Dayton najvzniji nakon Svetosavlja, jer, pobogu, niste ludi da se odreknete Boga Dayotna koji vam je dao RS , za koju ste se izborili sa evidentim genocidima :roll: :sad:
General War

#1711 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

stvarno, Dajton je neko bozanstvo :D dorbo srpskom toru , u politici, jeste Dayton najvzniji nakon Svetosavlja, jer, pobogu, niste ludi da se odreknete Boga Dayotna koji vam je dao RS , za koju ste se izborili sa evidentim genocidima :roll: :sad:
Kako nam se Karlinka razmaha :D
Karlinka jel to i ti obolila od ovih patriJota pa odosmo na Vi - mi...please, iz tvojih usta smjesno zvuci pominjati genocide glede i unatoc svemu. :lol:
Connaisseur Karlin

#1712 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
Kako nam se Karlinka razmaha :D
Karlinka jel to i ti obolila od ovih patriJota pa odosmo na Vi - mi...please, iz tvojih usta smjesno zvuci pominjati genocide glede i unatoc svemu. :lol:
tebe nitko od Bosanaca nije prepoznao kao Bosnaca na temi :D
General War

#1713 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote: tebe nitko od Bosanaca nije prepoznao kao Bosnaca na temi :D
Koga su ti bosnjaci uopste prepoznali kao bosanca na bilo kojoj temi, :D
Ti si meni pravo simpaticna sa tvom dvostrukom igrom :D :-)
Connaisseur Karlin

#1714 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
Connaisseur Karlin wrote: tebe nitko od Bosanaca nije prepoznao kao Bosnaca na temi :D
Koga su ti bosnjaci uopste prepoznali kao bosanca na bilo kojoj temi, :D
Ti si meni pravo simpaticna sa tvom dvostrukom igrom :D :-)
BOSANCI te na temi ne registruju ni za pet para, I wonder why :D
General War

#1715 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

:lol:
Koji Bosanci, zar nisi ustanovila da nema bosanaca?
BTW Who are you? ;-)
Connaisseur Karlin

#1716 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
BTW Who are you? ;-)
ne pisi glupsoti ili daj moju izjavu da nema Bosanaca :lol:

tko sam ja? da si ozbiljno htio saznati do sad bi skuzio, a stari forumashi znaju, meni je to dovoljno :thumbup:

tebe definitvno svi guraju u srpski tor :)
BHCluster

#1717 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

:meza:
General War

#1718 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

General War wrote:
BTW Who are you? ;-)
ne pisi glupsoti ili daj moju izjavu da nema Bosanaca :lol:

tko sam ja? da si ozbiljno htio saznati do sad bi skuzio, a stari forumashi znaju, meni je to dovoljno :thumbup:

tebe definitvno svi guraju u srpski tor :)
Dovoljno sto sam ja rekao, sto nebi koristio isto oruzje ko i ti i bratija... Ko su to svi ovih, ovih par pajaca? :lol: To samo mene dodatno razveseli kako se migoljite,i ti sa svojim dodavanjem sa strane...Kao da si neki faktor da se skuzavas :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1719 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

General War wrote:
MuaDib wrote:„Bošnjaci su ono što mi nazivamo Muslimani. U pitanju je isti nacionalni entitet, samo su nazivi različiti. Neki smatraju da je Bošnjaci adekvatniji naziv jer dublje zasijeca u historiju ovog naroda i određuje ga historijski, a i po zvuku jer je nacionalni (a ne vjerski). To nije, kako ga neki krivo tumače, integralno, tj. trokonfesionalno bošnjaštvo. Ono sadrži jasnu muslimansku komponentu.“ Alija Izetbegović (Preporod, broj 14/447 iz 1990)

Bosanstvo je nadkonfesionalni odnos prema svom identitetu, vezan za pripadnost državi i prvobitno ime naše zemlje Bosne. Neko ga doživljava kao svoje nacionalno ili etničko opredjeljenje, neko ko anacionalno opredjeljenje, neko kao otpor troetničkom silovanju zemlje, a neki kao i atak na Bošnjaštvo. Ali svako ima pravo da definira sebe kako hoće, ali nema pravo da svoje definiranje zasniva na kontri prema nekom drugom identitetu.

Veliki broj teoretičara na ovoj temi Bosancim imputira i usta stavlja nekakvu mržnju, ksenofobiju, islamofobiju, antibošnjački sentiment, nemoć izvan današnjeg bošnjačkog etničkog prostora ili slično. Nije mi jasno čemu uopće ta polemika i šikaniranje da se obesmislili Bosanstvo, ako se time misli dati adut Bošnjaštvu grdno se varate. Time ste pokazali zapravo svoju nemoć, pa mogu reči i osjećaj krivnje što ste otvorili front protiv Bosanstva, s kojim ako ništa djelite isti osječaj prema državi Bosni i Hercegovini. Kao što Bošnjak ne može opstati bez Bosne i Hercegovine, ne može ni Bosanac, a dugoročno gledajući ni bosanski Srbin ni bosanski Hrvat, niti bilo ko rođen u BiH. Ipak postovi ovdje obiluju tekstovima, koje su više šovinističke floskule, nego nekakvo dokazivanje ispravnosti ovog ili onog identitetskog opredjeljenja. To je lična stvar.

Međutim svakog ko se opredjeljuje kao Bosanac, vrijeđa diskurs pojedinih medija, posebno probošnjačkih i ovdje se upravo poentira takav pristup. Koji jeste Bošnjački nacionalizam, koji nema dozu agresije, ali predstavlja bestijalni šovinizam, koji vremenom postaje uvod u agresiju. Unutar kog se slavi prelazak Bošnjaka preko 50% , slabiji natalitet Srba i Hrvata, likuje na masovnim javnim vjerskim manifestacijama, zatim promiče diskurs u kome se Lukavica gleda kao dio Srbije, a Kiseljak kao dio Hrvatske, u kom je Bosanstvo srpsko-hrvatski konstrukt s ciljem narušavanja nacionalnog jedinstva, zatim prebrojavaju krvna zrnca i slično, poziva na pravo većine gdje Bošnjaka 50%, a traži podjela gdje ih je ispod 50% - slučaj Mostar, te stalno vrištanje o ugroženosti od svih oko sebe, selektivno pozivanje na historiju i prešućivanje negativnih epizoda iz historije. To ne vodi ničemu, osim društvenim napetostima i nemogućnosti ostvarivanja normalnog društvenog dijaloga.
:thumbup:
Batal

#1720 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Batal »

Bošnjaci,bosanci jedna te ista stvar po meni više stvar lingvistike nego nekog drugog razilaženja.Ljudi koji žive i vole ovu napaćenu grudu Zemlje .
Bošnjaci su jedina stvar koja je održala ovu zemlju od 90-ih do sada.Teza da oni ugrožavaju Bosnu na bilo koji način(osim lopovlukom pojedinaca) je smješna.Da je po ovima što plasiraju tu tezu Bosne ne bi bilo več 1992-e godine.
BHCluster

#1721 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:
MuaDib wrote:„Bošnjaci su ono što mi nazivamo Muslimani. U pitanju je isti nacionalni entitet, samo su nazivi različiti. Neki smatraju da je Bošnjaci adekvatniji naziv jer dublje zasijeca u historiju ovog naroda i određuje ga historijski, a i po zvuku jer je nacionalni (a ne vjerski). To nije, kako ga neki krivo tumače, integralno, tj. trokonfesionalno bošnjaštvo. Ono sadrži jasnu muslimansku komponentu.“ Alija Izetbegović (Preporod, broj 14/447 iz 1990)

Bosanstvo prema Ustavu spada pod rubriku Ostali ne radi zlobe Bosnjaka nego radi nesposobnosti onih koji se tako identifikuju, ali vazno je da se drze "govori" i drugi krive.

P.S.
U Mostaru neJma niko 50%, prijedlog o podjeli dosao od HDZ-a sto bi i SDA odgovaralo, ali im nije urodilo plodom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1722 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

BHCluster wrote:nego radi nesposobnosti onih koji se tako identifikuju, ali vazno je da se drze "govori" i drugi krive.
Prestani lagati ovaj napaceni narod!
BHCluster

#1723 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

_BataZiv_0809 wrote:
BHCluster wrote:nego radi nesposobnosti onih koji se tako identifikuju, ali vazno je da se drze "govori" i drugi krive.
Prestani lagati ovaj napaceni narod!
Sta je nego nesposobnost kada stranka koja pobjedjuje sa 20-30% glasova srz problema u "nasem" drustvu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1724 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

BHCluster wrote:
Sta je nego nesposobnost kada stranka koja pobjedjuje sa 20-30% glasova srz problema u "nasem" drustvu?
Nemas to pravo!
ušće

#1725 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Juuuuuriiiiiišššš :pisnuo: :pisnuo:
Locked