Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bloo wrote:opet sa druge strane, pogledaj suprotan ekstrem, bolje i to nego da joj je rekla, Što'š bona učit kad ćeš se ionako udat
To je vec krajnost za koju vjerujem da nijedan roditelj ne kaze svom djetetu.
@kiki-miki, i kaze moja prijateljica S. koja studira jer ju je mama tako uputila, koja ima 26 god., veze ni muskarca ni na vidiku da su po njenim kriterijumima: " Kad bih znala da cu imati brak kao moji roditelji, sutra bih se udala".
Ma.Le.Na wrote:
Postala je nemoguca misija a ta famozna prica o karijeri je ismijana nedavno kad sam vidjela curicu od 5-6 god. koja vazi tu pricu na TVu: "Muskarac me nece sprijeciti u ostvarivanju moje karijere, niti cu se udati prije nego diplomiram"... e sad, vakat je zapitati zasto ona, sto je jucer na svijet postala takvo sto govor i odakle joj to.
hm
ok tebi nije normalno da djevojcica od 5 godina ima neke ambicije...da zeli da bude nesto..?
da smo kakvi filovali bi djecu idejama i ambicijama da im je samo nebo granica..a ne jadni cilj - fakultet..[/quote]
Naravno da mi nije normalno da dijete od 6 god. u opste razmislja o tim stvarima, ambicija treba da bude da se ne upiski u gace vec da dode do wc-a. Halo, to je dijete. Ja sam se u tim godinama igrala sa lutkama jer sam jos bila mala za barbike.[/quote]
hm ja sam malo drugacije odgajana
ja sam do seste godine promijenila 5 "zvanja"
igrala sam se i lutkicama i auticima...ali sam svejedno imala "san" sta zelim biti kad porastem..i hvala Bogu pa su mi roditelji govorili da mogu biti sta god zelim..pa i direktor ako to odaberem [/quote]
Gospoda Ministarka wrote:
Postala je nemoguca misija a ta famozna prica o karijeri je ismijana nedavno kad sam vidjela curicu od 5-6 god. koja vazi tu pricu na TVu: "Muskarac me nece sprijeciti u ostvarivanju moje karijere, niti cu se udati prije nego diplomiram"... e sad, vakat je zapitati zasto ona, sto je jucer na svijet postala takvo sto govor i odakle joj to.
hm
ok tebi nije normalno da djevojcica od 5 godina ima neke ambicije...da zeli da bude nesto..?
da smo kakvi filovali bi djecu idejama i ambicijama da im je samo nebo granica..a ne jadni cilj - fakultet..
Meni kad je bilo 5 godina,zhelio sam biti astronaut, orilo-gorilo.. I za 6 rodjendan sam dobio knjigu "The Conquest of Space",progutao je doslovce, znao nabrojati imena svih astronauta i Apollo misije...
I sta je bilo na kraju? Danas letim samo niz stepenice...
IMHO dijete od 5-6 godina nema pojma o zhivotu,danas astronaut (iliti prevedeno na jezik 21. stoljeca fuSbaler) sutra pilot, ali vec od osme da ne kazhem desete godine treba malo bolje slushati sta ga/nju interesuje ili ne interesuje.. I te talente razvijati..
slazem se
i ja sam bila i balerina i operska pjevacica i doktorica i racunovodja i zavrsavala sam 10 fakulteta..ovisno koji naucnopopularni program bi pogledala..
bit je da djecu TREBA gurati naprijed i govoriti im da su i najbolji i najpametniji ..bas kao sto to rade amerikanci..
jbt nama je sada tesko napisati CV u kojem treba da se pohvalis..upravo iz razloga jer nismo navikli mentalitetom da isticemo svoje vrijednosti..
komi wrote:malo i kratko razmišljanje možda nevezano s temom
prije svega da kažem kako je novac bitan
i da dodam kako sam sada stajao u knjižari i slušao 3 trebice kokice ili kako da ih nazovem buduće akademske građanke jer su apsoleventice
jedna lista knjigu a druga govori nama to više ne treba moram si kupiti cipelice
kakve li su one sa samo srednjom školom što rade dan noć i nemaju vremena i da žele kulturno se uzdizati
elem da su muškarci bili na njihovom mjestu vjerovatno bi rekli moram u kladionicu ili u teretanu(dabogda)
nebitno
dakle klasičnan primjer onoga što erih from veli
umjesto sa ljudi grade svoju duhovnu stranu paralelno sa vanjštinom većina se odlučuje za kraći put
cure se uljepšavaju a muški kraćim putem (većinom nepošteno i makijavelistički) žele doći do novca
kako bi svi imali ono što žele
jebačinu i eventualno ljubav (koju su uzeli kao sinonim za naviku, zabavu, sviđanje,zaljubljenost, sigurnost...)
novac je veoma bitan a dosta cura danas koriste koku kako bi neš ušićarile
a muški kraćim putem bildanja i kladioničarenja te štelama pokušavaju doći do para jer se sigurniji bolji i sadržajniji put jednostavno danas ne isplati
elem kao i sex novac kad ga ima je 20% veze a kad ga nema onda je skoro 90% veze
a gdje je ono zajedničko stvaranje nečega... zajedničko ulaganje u vezu...i tako ( ovo govorim za ozbiljne veze)
Fromm je inače privatno živio baš načinom na čije je kritikovanje pola knjige ispisao.
Gospoda Ministarka wrote:Nema mi nista gore neko gad cujem kad majka kcerki kaze "Uci, da imas svoj dinar", to kad joj kaze unaprijed ju je osudila na razvod.
Sta ima lose u ovome zivota ti
Pa meni to mati kaze bar jednom mjesecno i ne znam da ima sta lose u tome, bar me ne uci da budem lovator i da su pare najvaznije u zivotu, nit me je kad ucila i ja sam joj vjecno zahvalna zbog toga.