Kutak za anti - VW trenutak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Kiberluskoni

#1676 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

bierkof wrote:Njemacka auta su precjenjena. Golfovi su preskupi za ono sto nude. Golf nije visa klasa i nikada nece biti, a cijena mu je 20k eura ili vise. Katastrofa.
Osim opel-a, koji je vise americki nego njemacki btw., niti jedan njemacki proizvodjac ne nudi dobre automobile u rangu 13-16.000 eura. To trziste pokusavaju da upotpune raznim skodama, seatima, dacijama...
Dok je Japanskih auta ja ni u bunilu nebi kupio neko precjenjeno evropsko smece, bilo iz istocnog ili zapadnog bloka.

Nikakva skoda ne moze parirati corolli ili Mazdi 3.
Toyota, Honda, Nissan povlace auta kada u njima nadju i bilo kakvu nepravilnost, poput ovoga neki dan sto se desilo gdje je toyota povukla automobile da popravi nedostatak na mehanizmu otvaranja prozora. Tako posluju odgovorne firme, i ne idu na svjesno varanje kupaca i drzava. Ljudi koji kupe Toyotu barem mogu biti sigurni da ce firma odgovorno da postupi i ukloni nedostatak u najkracem roku.

PS
Nemam toyotu na zalost, ali vec godinama sve liste najpouzdanijih automobila drze japanci. :wink:
Takodjer, desava se ljudima da nov automobil iz fabrike dozivi katastrofalan kvar isti dan po preuzimanju cak, tipa raspada kutije mjenjaca, zapaljenja motora i sl. Firme u tom slucaju poprave ili zamjene dio. Onaj ko kaze da se to ne moze desiti nekom brandu nema pojma o cemu prica, i nema pojma o inzinjeringu ili serijskoj proizvodnji.
I na kraju samo da dodam pasati su po tome uzasni. Ne znam da li je bilo auto koje je imalo vise katastrofalnih gresaka u dizajnu od pasata.
Vidim, nikada nisi imao VW...
Uporediš cijene i skontaš da i nisu toliko precijenjena. Toyota Auris, kada je ušla u moju familiju, je bila u 1000 KM sa Golfom 5. Iz ove, današnje perspektive, tvrdim da je Golf bolje auto. Doduše, razlika je skoro pa nebitna i odluka je donešena na osnovu nekih drugih argumenata. Oba auta su izuzetno kvalitetna i ispred konkurencije. Da se kupovalo veće auto, Avensis bi bio ispred Passata, jer mislim da je bolje auto.

Da, imao sam 3 verzije Golfa 5 (od čega jednu novu), pa mogu iz svog iskustva posvjedočiti.

Tržište je jedini objektivni pokazatelj toga šta kupci misle o nekom autu. Možeš ti pričati šta hoćeš, izlagati teorije, ali kompakt klasa automobila će se dugo vremena još nazivati golf klasom, kao što će se i terenci zvati džipovima :). Nisu samo Bosanci zaluđeni VWom, nego i ostatak Evrope. Ako si ikada pogledao cijene auta na nekom od sajtova u EU, sve će ti biti jasno. Tržište kaže da Golf vrijedi duplo više od Lagune, koja je klasa iznad. Fala živio :).

Možeš ti voliti i biti zaluđen i Geely autima, niko ti ne brani. Jedno je emocija, drugo su činjenice. I da te sluša Fiat u zdravlju i rahatluku, ne svađaj se s rajom oko auta, uživajte :).
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1677 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by konektovan »

tempuser wrote:Nedime dragi ako tebi kvar od potrosnje 1 lit ulja/1000 km i koji se rjesava takvim zahvatom kao sto je vadjenjem klipova iz motora nije kapitalan kvar onda ja takvim diletantom nemam sta raspravljati!
Haj vozdra :run:
Al' ako je ispostovana procedura proizvodjaca, zamjenjene karike boljim, uradjeno u ovlastenom servisu o trosku toyote, ja tu ne vidim problem. Ne samo na toyoti, vec na bilo kojem drugom vozilu. Evo, na mom poslu, covjek ima problem sa golfom VII 1.4 tsi sa funkcijom deaktivacije cilindra, vec godinu dana se zajebaje s tim autom. Vise vozi zamjensko, nego svoje licno vozilo. Zastupnik, proizvodjac ce stati iza toga, ide se i na zamjenu kompletnog motora, al' prvo da se ispitaju i druge mogucnosti. Da ti dam broj covjeka, i da ga pitas, hoce li mu sljedece auto biti golf????
530i

#1678 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

tempuser wrote:
530i wrote:
Uglavnom, u pokušaju da se odbrani mit o VW, potvrdiste mit o kompleksašima koji preskupo plate polovnu trulju ili koriste službeni auto, pa ga hvale ne bi li sami sebe ubijedili da se zamwstoko zajebali.
Sad samo budi hrabar pa ustvrdi da kupovina auta od 65k KM na kojem moras mijenjati karike na novom motoru nije zestok zajeb, a litar ulja u gepeku nije ubjedjenje ocajnika, onda se ja stvarno zabrinem za opste stanje u drzavi!?
Bit ću hrabar da kažem da Toyota nije tema ove emisije.
Kiberluskoni

#1679 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

530i wrote:
Kiberluskoni wrote:Odavno ne koristim češalj, pa nemam šta češljati :D

Kad god zraknem na temu, gomila lažnog moralisanja, sve sami ekolozi i borci za pravdu...
A ko da gledam, svaki drugi nema katalizator, sipa ložiku i ima blindiran EGR. Sve i jedan traži prave rezultate izduvnih plinova na tehničkom i sikira se kad nisu kako treba :).

Uglavnom, u pokušaju da se sruši mit o VW i kvaliteti tih vozila i poštenju firme, potvrdiste mit o kompleksašima koji ne mogu sebi da ga priušte, pa pljuju i čekaju da komšiji crkne krava :-). Napraviste famu od nečega što je samo još jedan brand na tržištu automobila.

VW je pojeo govno, nema spora, ali vi se baš častite i zavrćete ture :)
Evo npr. moje auto je sasvim ispravno, ima i katalizator, ne sipam lož ulje, brinem i o ispravnosti auta i o ekologiji...

Uglavnom, u pokušaju da se odbrani mit o VW, potvrdiste mit o kompleksašima koji preskupo plate polovnu trulju ili koriste službeni auto, pa ga hvale ne bi li sami sebe ubijedili da se nisu žestoko zajebali :-)
Napraviste famu od nečega što je samo još jedan brand na tržištu automobila.
Haj mi iskreno odgovori:

Koliko staža imaš u bilo kojem VW modelu? Imao, vozio više od nekih 200km? Šta sada voziš?
530i

#1680 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

johntra wrote:ja sam čuo da je bila servisna akcija za Siemens dizne na Passatima B6...ali nikada nisam čuo da je bila servisna akcija za TSI lance...je li bilo to, jer i dalje raji pucaju ko ledenice?
Bilo je, al' kad bi se zajebavali. Zvuk koji proizvode TSI motori koji imaju lanac najviše podsjeća na zvuk kada odu ležajevi na radilici kod normalnih motora. Ceh je preko 1000 eura...
Eno na AutoBild hardtestu crk'o DSG na Golfu 7 na 150.000 i VW ga je popravio o svom trošku...al' da je crklo nekom običnom korisniku popravili bi ga opet kad bi se zajebavali.
I, naravno, sad će sva sila vwljubaca da se javi, da replicira, da navodi nekakva opravdanja...te nije to tako, te to je normalno na autu koje košta 60 hiljada maraka itd. itd.
Kiberluskoni

#1681 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

konektovan wrote:
tempuser wrote:Nedime dragi ako tebi kvar od potrosnje 1 lit ulja/1000 km i koji se rjesava takvim zahvatom kao sto je vadjenjem klipova iz motora nije kapitalan kvar onda ja takvim diletantom nemam sta raspravljati!
Al' ako je ispostovana procedura proizvodjaca, zamjenjene karike boljim, uradjeno u ovlastenom servisu o trosku toyote, ja tu ne vidim problem. Ne samo na toyoti, vec na bilo kojem drugom vozilu. Evo, na mom poslu, covjek ima problem sa golfom VII 1.4 tsi sa funkcijom deaktivacije cilindra, vec godinu dana se zajebaje s tim autom. Vise vozi zamjensko, nego svoje licno vozilo. Zastupnik, proizvodjac ce stati iza toga, ide se i na zamjenu kompletnog motora, al' prvo da se ispitaju i druge mogucnosti. Da ti dam broj covjeka, i da ga pitas, hoce li mu sljedece auto biti golf????
Savjet sa češljem, :D , pogledaj šta je drug Nedim, pored puta M17, pisao o toj bajnoj Toyoti, nekada na drugim temama. Što ne kupi neku drugu? Zašto završi sa autom iz VW strateškog partnerstva?
Ups, valjda je znao da su Suzuki i VW bili u braku do prije par dana :D .
530i

#1682 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

Kiberluskoni wrote:
Haj mi iskreno odgovori:

Koliko staža imaš u bilo kojem VW modelu? Imao, vozio više od nekih 200km? Šta sada voziš?
Imao golfa, benzinca. Solidan auto, ali ništa više od toga. Vozio više različitih VAG auta...neki su bili ok, neki ispod nivoa. Posebno za pare koje koštaju i rizik od krađe koji nose. Šta sad prelazimo na lični nivo? Ne mogu imati mišljenje ako nisam posjedovao ili vozio neki auto? Više od 200km? Šta bi da sam ih vozio 199 kilometara....dakle, to su sve gluposti. Auta su (VW i kompanija), generalno, prilično precjenjena i imaju mnogo problema sa kvalitetom.
johntra

#1683 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by johntra »

Kiberluskoni wrote:
Uporediš cijene i skontaš da i nisu toliko precijenjena. Toyota Auris, kada je ušla u moju familiju, je bila u 1000 KM sa Golfom 5. Iz ove, današnje perspektive, tvrdim da je Golf bolje auto. Doduše, razlika je skoro pa nebitna i odluka je donešena na osnovu nekih drugih argumenata. Oba auta su izuzetno kvalitetna i ispred konkurencije. Da se kupovalo veće auto, Avensis bi bio ispred Passata, jer mislim da je bolje auto.

Da, imao sam 3 verzije Golfa 5 (od čega jednu novu), pa mogu iz svog iskustva posvjedočiti.

Tržište je jedini objektivni pokazatelj toga šta kupci misle o nekom autu. Možeš ti pričati šta hoćeš, izlagati teorije, ali kompakt klasa automobila će se dugo vremena još nazivati golf klasom, kao što će se i terenci zvati džipovima :). Nisu samo Bosanci zaluđeni VWom, nego i ostatak Evrope. Ako si ikada pogledao cijene auta na nekom od sajtova u EU, sve će ti biti jasno. Tržište kaže da Golf vrijedi duplo više od Lagune, koja je klasa iznad. Fala živio :).

Možeš ti voliti i biti zaluđen i Geely autima, niko ti ne brani. Jedno je emocija, drugo su činjenice. I da te sluša Fiat u zdravlju i rahatluku, ne svađaj se s rajom oko auta, uživajte :).
haj sad samo reci da je Golf bolje auto od Lagune...mislim na modele istih generacija, motora i kilomtraže...jer sve daljne usporedbe prestaju tu...
haj, pa da gasimo temu...
amar1994

#1684 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by amar1994 »

johntra wrote:
Kiberluskoni wrote:

haj sad samo reci da je Golf bolje auto od Lagune...mislim na modele istih generacija, motora i kilomtraže...jer sve daljne usporedbe prestaju tu...
kad je bolji od insignie,C5,508 onda je bolji i od lagune :run: :mrgreen: :lol:
Kiberluskoni

#1685 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

530i wrote:
Kiberluskoni wrote:
Haj mi iskreno odgovori:

Imao golfa, benzinca. Solidan auto, ali ništa više od toga. Vozio više različitih VAG auta...neki su bili ok, neki ispod nivoa. Posebno za pare koje koštaju i rizik od krađe koji nose. Šta sad prelazimo na lični nivo? Ne mogu imati mišljenje ako nisam posjedovao ili vozio neki auto? Više od 200km? Šta bi da sam ih vozio 199 kilometara....dakle, to su sve gluposti. Auta su (VW i kompanija), generalno, prilično precjenjena i imaju mnogo problema sa kvalitetom.
Nema to veze sa ličnim nivoom, nego sa mojim testom sa kim pričam. Ako imaš stav (a lijepo je da imaš, i treba da imaš), još ljepše bi bilo da ga imaš na osnovu vlastitog iskustva. Ovako, imaš stav na osnovu marginalnog dodira sa temom.

Sa druge strane, ja sada ne vozim VW. Ali sam imao 5-6 modela iz VW koncerna. Vozio godinama, održavao, kupovao prodavao... Golf Mk1 x2 , Mk2, Mk5 x3, u familiji nekoliko Toyota, Passata, Audija, BMW-a, Renola, Hyundaia, dobri prijatelji voze Mazde, Honde, Citroene, Dacie...

To se zove kompetencija. Možeš otvoriti temu o Havajima, ali ću više vjerotavti nekom lokalcu, ili nekim objektivnim pokazateljima (tržište, cijene smještaja ... :)). Tvoje mišljenje samo ostaje mišljenje nekoga ko nema dovoljno kompetencije na tu temu.
Kiberluskoni

#1686 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

johntra wrote:
Kiberluskoni wrote:

A što bih to govorio? Nisam vozio Lagunu, nemam pojma. Na osnovu iskustava ljudi oko mene, ne bih je ni kupio, ali je to samo moje mišljenje. Ti ako misliš da jeste, napiši rad na temu zaluđenosti evropljana VW Golfom i objasni im šta propuštaju. Uzmi pare, takvi savjeti se u svijetu cijene i plaćaju.

Dok to ne uradiš, tržište (dakle, ne ja), će reći da jedno vozilo, koje je kao novo bilo skuplje i klasa iznad, košta duplo manje od vozila niže klase, koje je bilo jeftinije kao novo. It just happens to be Laguna Vs. Golf.

Mislim, od Lagune je skuplji i Yaris prve generacije, pa se niko ne buni i ne priča o Toyoti...
johntra

#1687 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by johntra »

Kiberluskoni wrote:

A što bih to govorio? Nisam vozio Lagunu, nemam pojma. Na osnovu iskustava ljudi oko mene, ne bih je ni kupio, ali je to samo moje mišljenje. Ti ako misliš da jeste, napiši rad na temu zaluđenosti evropljana VW Golfom i objasni im šta propuštaju. Uzmi pare, takvi savjeti se u svijetu cijene i plaćaju.

Dok to ne uradiš, tržište (dakle, ne ja), će reći da jedno vozilo, koje je kao novo bilo skuplje i klasa iznad, košta duplo manje od vozila niže klase, koje je bilo jeftinije kao novo. It just happens to be Laguna Vs. Golf.

Mislim, od Lagune je skuplji i Yaris prve generacije, pa se niko ne buni i ne priča o Toyoti...
Nisi bezveze rekao, čim si nju napisao...doduše, evo, da ja parafraziram..da li to znači da je Golf bolji od svakog auta koje dolazi iz klase iznad, jer je skuplji kao polovnjak? možda bi i rekao, ali te odmah demantira činjenica da je sa razlogom auto više klase skuplje kao novo i da je sa razlogom jeftinije kao polovno...nema tu nikakve supremacije nad bilo kim ili čim...
i drugo, kako non stop pričaš o tome da tržište diktira cijenu, odnosno kvalitetu, zašto onda Golf nije najprodavanije auto na svim kontinentima?
jer, gle čuda, nisu sva tržišta na svijetu ista i nisu potrebe svuda iste...ali, ako se prodaje najbolje u Evropi, onda je najbolje, jerbo Amerikanci još jedu rukama, dok se u Evropi prije pet vijekova jelo viljuškom...tako meni tvoje razmišljanje izgleda...
tempuser

#1688 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

530i wrote:
Bit ću hrabar da kažem da Toyota nije tema ove emisije.
Ocekivano i principjelno kako dolikuje aktivistima ove teme, kad ne znas sta ces onda spin... Ti pominjao neke zestoke zajebe, ja sam se samo nadovezao pitanjem u vezi zajeba, a ne u vezi Toyote!
Last edited by tempuser on 28/10/2015 13:08, edited 1 time in total.
friskyoreo

#1689 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by friskyoreo »

Mislim da pola ovih sto kuju u nebo VW nisu vozili druga auta na duzim relacijama. I ja sam imao VW, vozio 5 godina. Nakon starog opela, ogroooomna razlika. Mislio sam da imam ekstra auto. Ali tek kad sam provozao druga auta, skontao sam da ima i udobnijih, laksih za voziti itd itd.
Skoro putovao u Seat Ibizi, mislim da je Golf 2 udobniji na duzim putovanjim. Onako se nisam smorio u zivotu.
Kiberluskoni

#1690 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

johntra wrote:
Kiberluskoni wrote:

Nisi bezveze rekao, čim si nju napisao...doduše, evo, da ja parafraziram..da li to znači da je Golf bolji od svakog auta koje dolazi iz klase iznad, jer je skuplji kao polovnjak? možda bi i rekao, ali te odmah demantira činjenica da je sa razlogom auto više klase skuplje kao novo i da je sa razlogom jeftinije kao polovno...nema tu nikakve supremacije nad bilo kim ili čim...
i drugo, kako non stop pričaš o tome da tržište diktira cijenu, odnosno kvalitetu, zašto onda Golf nije najprodavanije auto na svim kontinentima?
jer, gle čuda, nisu sva tržišta na svijetu ista i nisu potrebe svuda iste...ali, ako se prodaje najbolje u Evropi, onda je najbolje, jerbo Amerikanci još jedu rukama, dok se u Evropi prije pet vijekova jelo viljuškom...tako meni tvoje razmišljanje izgleda...
Rasprava je više za podforuma ekonomija ili filozofija (odnosno osnove logike).

Ako imaš neku robu na tržištu (a auta su roba, ma kako ih neko ovdje doživljavao) i ako je cijena jedne vrste robe (Golf), skuplja u odnosu na drugu (Laguna), jedini objektivan zaključak je da kupci više preferiraju jednu robu naspram druge. Osnova ekonomije, zakon ponude i potražnje, ništa manje ni više. Ako je kupac spreman platiti više za jednu robu, tržište samo govori šta je vrijednije. Ta vrijednost se zove cijena.

Sa druge strane, dok god se bilo koja roba prodaje (Laguna), znači i da ima svoje kupce (ti ili bilo ko drugi), jer oni u njoj vide dobar odnos kvaliteta i cijene. Cijenu i ponudu je izdiktirala potražnja. Na tržištu to glasi da jedna Laguna trenutno košta kao Golf 4.

Naravno da nema supremacije, samo su u pitanju zakoni tržišta.

U americi je godinama najprodavaniji Ford f150. Tamošnji kupac ima druge potrebe i traži određeni odnos kvaliteta, upotrebne vrijednosti i cijene koje to vozilo ispunjava.

Ako si ikada pročitao moje starije postove, znaš da i sam vozim američko auto, tako da sam daleko od te priče evropljani kulturni, amerikanci seljačine.

Prije par godina sam isto pisao o američkim autima (ima tema), kao što sada pišem o VW. Samo je tada bila priča o bankrotu GM-a i ostalih...
tempuser

#1691 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

konektovan wrote:
Smisao kupovine novog auta izmedju ostalog je da ne mislis na karike i slicne "sitnice", a kamo li da ti otvaraju motor, da se min 250k km vozis bezbrizno i naravno da je problem kad se taj smisao izgubi. E sad, jos da objasnis, ako to nije problem, zasto su problem dizne na 2,0 TDI (i to ne svakom), a jednako je ispostovana procedura, a ocigledno jest cim ga svako pominje? Taj Golf VII je problem, a to sto na novom autu nisu zamjenili motor nego popravljali postojeci nije problem?
Sve su to fule i propusti, tu nema spora, al ne mere ista stvar na jednoj strani bit problem a na drugoj ne bit, i to su upravo dupli standardni ovih opterecenih VW-om!
Last edited by tempuser on 28/10/2015 12:53, edited 3 times in total.
condy

#1692 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by condy »

konektovan wrote:
ElRe wrote:Golf VII ima na svakom koraku, a P308 se moze na prste jedne ruke prebrajti.
Ceed je opet popularan, sigurno u vrhu klase po prodaji u BiH.
Ima îh vise, al' ni blizu k'o sestica, kad se pojavila tamo 2009 godine. Peugeot jeste skup, a to je vise zbog lopova koji vode takvu cjenovnu politiku, zato su tu gdje jesu. Ima prostora za nize cijene, kod svih, ali samo neki posluju kako treba. Te modele sa top opremom, mozete na prste jedne ruke prebrojati koliko ih se proda. Vecinom, to su osnovni modeli i njihove cijene su dosta nize. Uglavnom, svi su povecali cijene vozila, neko vise neko manje, al' su povecali!!!
Precjenjen je Peugeot i u nižim paketima opreme, i to pokazuju cijene. Usput cjenovna politika Peugeota kod nas je niža nego vani, tako da tu nema nikakvog lopovluka. Moželi niže ili ne to nema veze sa lopovlukom. Svako može zacijeniti svoj proizvod koliko hoće. To što ne mogu prodati proizvod po tim cjenama, govori da se radi o prenapuhanom proizvodu, što i jeste.

Konkretno, Peugeot 308 access 1.6 hdi 92ps košta 32.646 KM
Peugeot 308 access 1.6 hdi 99ps košta 17.490 eura u De.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1

Golf VII 1.6 tdi od 90ps košta 16.150 Eura, sa više opreme od Puga.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1

I onda kažu, Golf je preskup, najskuplji, VW je bezobrazno skup, po čemu tvrditi da je skuplji od konkurencije, kad je čak i jeftiniji.
johntra

#1693 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by johntra »

Kiberluskoni wrote:
Rasprava je više za podforuma ekonomija ili filozofija (odnosno osnove logike).

Ako imaš neku robu na tržištu (a auta su roba, ma kako ih neko ovdje doživljavao) i ako je cijena jedne vrste robe (Golf), skuplja u odnosu na drugu (Laguna), jedini objektivan zaključak je da kupci više preferiraju jednu robu naspram druge. Osnova ekonomije, zakon ponude i potražnje, ništa manje ni više. Ako je kupac spreman platiti više za jednu robu, tržište samo govori šta je vrijednije. Ta vrijednost se zove cijena.

Sa druge strane, dok god se bilo koja roba prodaje (Laguna), znači i da ima svoje kupce (ti ili bilo ko drugi), jer oni u njoj vide dobar odnos kvaliteta i cijene. Cijenu i ponudu je izdiktirala potražnja. Na tržištu to glasi da jedna Laguna trenutno košta kao Golf 4.

Naravno da nema supremacije, samo su u pitanju zakoni tržišta.

U americi je godinama najprodavaniji Ford f150. Tamošnji kupac ima druge potrebe i traži određeni odnos kvaliteta, upotrebne vrijednosti i cijene koje to vozilo ispunjava.

Ako si ikada pročitao moje starije postove, znaš da i sam vozim američko auto, tako da sam daleko od te priče evropljani kulturni, amerikanci seljačine.

Prije par godina sam isto pisao o američkim autima (ima tema), kao što sada pišem o VW. Samo je tada bila priča o bankrotu GM-a i ostalih...
možemo mi raspravljati do sutra, nije frka...

dakle, sa prvim pasusem bi se složio da je to svuda na svijetu, a ne samo u EU...dakle, to što je Golf skuplji u odnosu na neko auto iz više klase, ne znači da je i kvalitetniji od tog auta...u to spada i ovaj drugi pasus...jer, opet se vraćamo na potrebe nekog tržišta...ali evo, da nije samo SAD neki marker, uzmimo Južnu Ameriku, gdje je u većini zemalja prodavanije neko putničko vozilo od Golfa, nije kamionet...
isto tako, ne možemo sad reći da u SAD samo rednecks voze i kupuju auta i da je tamo sve pustinja i savana...ima i u SAD autoputeva, gradskih avenija i slično...a to mi je nekako prirodno stanište za Golfa, ali opet jok...prodavaniji od njega Focus...

poštujem tvoj izbor auta, kako sada, tako i ranije, ali si samo malo zbrzao...jer, logično je da veće auto bude skuplje, jer je i skuplje za napraviti...isto kao da je i logično da mu brže pada cijena i da je jeftinije od manjeg auta, jer mu je održavanje skuplje od manjeg vozila...zato su u suštini Golf, Yaris, Focus i ostali jeftiniji od Lagune ili nekog auta iz te klase...ali mi nije logično da neko, ko voli VW, kupuje Golfa, umjesto Passata, koji ima istu cijenu kao Golf, a nekad i jeftiniju...
Kiberluskoni

#1694 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Kiberluskoni »

johntra wrote: možemo mi raspravljati do sutra, nije frka...

dakle, sa prvim pasusem bi se složio da je to svuda na svijetu, a ne samo u EU...dakle, to što je Golf skuplji u odnosu na neko auto iz više klase, ne znači da je i kvalitetniji od tog auta...u to spada i ovaj drugi pasus...jer, opet se vraćamo na potrebe nekog tržišta...ali evo, da nije samo SAD neki marker, uzmimo Južnu Ameriku, gdje je u većini zemalja prodavanije neko putničko vozilo od Golfa, nije kamionet...
isto tako, ne možemo sad reći da u SAD samo rednecks voze i kupuju auta i da je tamo sve pustinja i savana...ima i u SAD autoputeva, gradskih avenija i slično...a to mi je nekako prirodno stanište za Golfa, ali opet jok...prodavaniji od njega Focus...

poštujem tvoj izbor auta, kako sada, tako i ranije, ali si samo malo zbrzao...jer, logično je da veće auto bude skuplje, jer je i skuplje za napraviti...isto kao da je i logično da mu brže pada cijena i da je jeftinije od manjeg auta, jer mu je održavanje skuplje od manjeg vozila...zato su u suštini Golf, Yaris, Focus i ostali jeftiniji od Lagune ili nekog auta iz te klase...ali mi nije logično da neko, ko voli VW, kupuje Golfa, umjesto Passata, koji ima istu cijenu kao Golf, a nekad i jeftiniju...
Ma, jedno je ljubav, a drugo su činjenice. Ja cijenim i volim Jeep kao brand, ali je imao brdo fula: Compass, Patriot, 2.5 dizel motori, Peugeot mjenjači... Nema te ljubavi da me ubjedi da je to dobro i da valja.

Isto kao i sa VW. Prilično sam indiferentan prema brandu, ali je činjenica da je Golf puno dominantniji u svojoj klasi od Passata. Dapače, Passat definitivno nije lider u tom segmentu. To potvrđuje i stanje na tržištu i cijene. Avensis je očigledno cijenjeniji, tu su Mondeo, C5, Insignija pogotovo.

Da ne skrenemo previše sa teme, ali Focus u USA i ovaj naš, su potpuno različiti auti. Isto kao Corolla, Accord...
johntra

#1695 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by johntra »

Nisu baš, sad je to minimalno...ali isto onda možeš reći i za meksičkog i evropskog Golfa...
slavkoimamodilera

#1696 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by slavkoimamodilera »

530i wrote:
johntra wrote:ja sam čuo da je bila servisna akcija za Siemens dizne na Passatima B6...ali nikada nisam čuo da je bila servisna akcija za TSI lance...je li bilo to, jer i dalje raji pucaju ko ledenice?
Bilo je, al' kad bi se zajebavali. Zvuk koji proizvode TSI motori koji imaju lanac najviše podsjeća na zvuk kada odu ležajevi na radilici kod normalnih motora. Ceh je preko 1000 eura...
Eno na AutoBild hardtestu crk'o DSG na Golfu 7 na 150.000 i VW ga je popravio o svom trošku...al' da je crklo nekom običnom korisniku popravili bi ga opet kad bi se zajebavali.
I, naravno, sad će sva sila vwljubaca da se javi, da replicira, da navodi nekakva opravdanja...te nije to tako, te to je normalno na autu koje košta 60 hiljada maraka itd. itd.
Nije normalno, ali DSG je od ranih serija imao niz problema. Doduše DSG7 je tu stvarno poboljšan u odnosu na "mokri" DSG.
I da... bila je servisna akcija za TSI. :wink: Radi se o zamjeni EDIT: problematičnog španera.

Ja prvi nisam ljubitelj VW, ali realno ako ikad van garancije budeš imao problem s bilo kojim vitalnim dijelom na autu, najbolje ćeš proć sa VWom. Svi ostali će se pravit mutavi, kod VW ćeš u većini slučajeva dobit pravo na tzv. Kulanz odnosno fair-play ilitiga ex-gratia cijenu zahvata.
il dottore

#1697 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by il dottore »

NediM17 wrote:Kada bih birao hocu li nositi litar ulja u gepeku, ili hoce li me auto ostaviti na cesti zbog "banalne sitnice", odabrao bih prvo.

Vidis koliko ti pokusavas oprati VW kojeg ni fabrika Dite ne moze oprati. Znaci nema nista sporno kada ti VW rikne na -20, ali ima u tome sto ti Toyota rijesi problem u garanciji.

Plitak si Gorane kao tus kabina, i zaludjen VW-om.

Over&out

P.S. Otvori sebi temu pa lijeci svoje frustracije. Ja iznosim samo cinjenice koje tebi smetaju. Ostaj mi zdrav i nizbrdo brz.
Nije u pitanju tdi ali moj poznanik je sa mjesec dana starim golfom VI tsi krenuo na put, nije stigao ni do Zenice mislim i stalo auto. Zvao ih, dali mu zamjensko
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1698 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by konektovan »

tempuser wrote:
konektovan wrote:
Smisao kupovine novog auta izmedju ostalog je da ne mislis na karike i slicne "sitnice", a kamo li da ti otvaraju motor, da se min 250k km vozis bezbrizno i naravno da je problem kad se taj smisao izgubi. E sad, jos da objasnis, ako to nije problem, zasto su problem dizne na 2,0 TDI (i to ne svakom), a jednako je ispostovana procedura, a ocigledno jest cim ga svako pominje? Taj Golf VII je problem, a to sto na novom autu nisu zamjenili motor nego popravljali postojeci nije problem?
Sve su to fule i propusti, tu nema spora, al ne mere ista stvar na jednoj strani bit problem a na drugoj ne bit, i to su upravo dupli standardni ovih opterecenih VW-om!
Mislim da smo se dotakli dvije teme, o kojima bi se dalo polemisati. Prica o diznama u passatima i drugim modelima, je nesto sto je opste poznato i to ne moze niko sakriti. Ali opet, vw je stao iza toga, i bile su servisne akcije, gdje su mjenjane dizne, znaci, u velikoj vecini, desavali su se problemi, a za toyotu, ja ne znam, nemam ama bas nikakve informacije da je taj motor imao gresku u tako velikoj seriji, ili grijesim. Opet, ja necu reci da je taj passat rinaka k'o kompletnn auto, iako je imao odredjene probleme, a jos ako je proizvodjac stao iza toga, bez pogovora, i zamijenio ono sto nije funkcionisalo kako treba u garanciji, a i mimo garancije, onda skidam kapu. Poznajem jedan slucaj, gdje su zamjenjene siemens dizne za bosch dobro van garancije, o trosku proizvodjaca. To je nešto pozitivno.
tempuser

#1699 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

johntra wrote:Nisu baš, sad je to minimalno...ali isto onda možeš reći i za meksičkog i evropskog Golfa...
Onda ne treba uzimati u obzir prodaju Golfa po J. Americi, Africi i dijelu Azije...
Bakir1

#1700 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Bakir1 »

@slavko
2,0 tdi 125 kw 16v CR, auto presao 170.000 km, svi servisi u ovlastenom izasao iz fabricke garancije, tandem pumpa i injektori sva 4, upit za kulanz odmah odbijen....
moram jedan slucaj sa posla ovdje prepricati ali bas moram, vozilo sa 2,7 tdi motorom, novo, crkne motor jednom na 15.000 km, zamjena u garanciji u ASI, proces certificiranja na trosak vlasnika jer nije nulti blok motora, isto vozilo kilometara 55.000 opet motor, ali ovaj put u hr, zamjena motora i lik spokojno vozao do isteka registracije, kada je probao opet registrovati nema broja motora, servis iz hr ne da carinsku deklaraciju za motor atest se ne moze uraditi a auto se ne moze registrovati....
ovlasteni naravno nije htio ni da cuje oko toga....
Post Reply