Vidim, nikada nisi imao VW...bierkof wrote:Njemacka auta su precjenjena. Golfovi su preskupi za ono sto nude. Golf nije visa klasa i nikada nece biti, a cijena mu je 20k eura ili vise. Katastrofa.
Osim opel-a, koji je vise americki nego njemacki btw., niti jedan njemacki proizvodjac ne nudi dobre automobile u rangu 13-16.000 eura. To trziste pokusavaju da upotpune raznim skodama, seatima, dacijama...
Dok je Japanskih auta ja ni u bunilu nebi kupio neko precjenjeno evropsko smece, bilo iz istocnog ili zapadnog bloka.
Nikakva skoda ne moze parirati corolli ili Mazdi 3.
Toyota, Honda, Nissan povlace auta kada u njima nadju i bilo kakvu nepravilnost, poput ovoga neki dan sto se desilo gdje je toyota povukla automobile da popravi nedostatak na mehanizmu otvaranja prozora. Tako posluju odgovorne firme, i ne idu na svjesno varanje kupaca i drzava. Ljudi koji kupe Toyotu barem mogu biti sigurni da ce firma odgovorno da postupi i ukloni nedostatak u najkracem roku.
PS
Nemam toyotu na zalost, ali vec godinama sve liste najpouzdanijih automobila drze japanci.
Takodjer, desava se ljudima da nov automobil iz fabrike dozivi katastrofalan kvar isti dan po preuzimanju cak, tipa raspada kutije mjenjaca, zapaljenja motora i sl. Firme u tom slucaju poprave ili zamjene dio. Onaj ko kaze da se to ne moze desiti nekom brandu nema pojma o cemu prica, i nema pojma o inzinjeringu ili serijskoj proizvodnji.
I na kraju samo da dodam pasati su po tome uzasni. Ne znam da li je bilo auto koje je imalo vise katastrofalnih gresaka u dizajnu od pasata.
Uporediš cijene i skontaš da i nisu toliko precijenjena. Toyota Auris, kada je ušla u moju familiju, je bila u 1000 KM sa Golfom 5. Iz ove, današnje perspektive, tvrdim da je Golf bolje auto. Doduše, razlika je skoro pa nebitna i odluka je donešena na osnovu nekih drugih argumenata. Oba auta su izuzetno kvalitetna i ispred konkurencije. Da se kupovalo veće auto, Avensis bi bio ispred Passata, jer mislim da je bolje auto.
Da, imao sam 3 verzije Golfa 5 (od čega jednu novu), pa mogu iz svog iskustva posvjedočiti.
Tržište je jedini objektivni pokazatelj toga šta kupci misle o nekom autu. Možeš ti pričati šta hoćeš, izlagati teorije, ali kompakt klasa automobila će se dugo vremena još nazivati golf klasom, kao što će se i terenci zvati džipovima
Možeš ti voliti i biti zaluđen i Geely autima, niko ti ne brani. Jedno je emocija, drugo su činjenice. I da te sluša Fiat u zdravlju i rahatluku, ne svađaj se s rajom oko auta, uživajte