Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
Ali Kemal

#1676 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa F.BiH i jeste uređena po principima federalizma. Federacija BiH je federacija kantona. Ti kantoni imaju svoj ustav, policiju, zdravstvo, školstvo, imaju sva obilježja države osim novca i vojske. Ne mogu se izdvojiti iz F.BiH ali se mogu udruživati. :shock: To je urađeno zato da bi se svaki narod osjećao komotno u svom kantonu, da može samostalno upravljati o svojoj sudbini no ni to nije bilo dovoljno nekima pa i danas govore o majorizaciji. F.BiH je trebao biti model po kojem se trebala urediti cijela BiH.

R.S ima sasvim drugačije uređenje, rekao bih centralističko, strogo unitarno. Srbi danas često naglase da se protive unitarizmu i centralizmu a entitet RS je više unitaran i centralizovan nego R.BiH 1990. godine. :oops:
Nije mi jasno kako ljudi ne vide neke najprostije stvari. Stanovnici RS zele da bude centralizovana organizacija, a stanovnici Federacije to ne zele, tako da nema razloga da se to dvoje poredi. Uvodjenjem Treceg bi se potpuno zavrsila ta prica i moglo bi se preci razvoj i umjesto jalovih rasprava ima li Bosnjaka 45% ili 49% ili 51% na to kako da se bolje zivi.

Sto se tice ovog popisa, ostace zauvijek predmet rasprava i osporavanja sa svih strana, jer ce se na kraju, kao i uvijek, naci negdje na pola puta, da niko ne bude zadovoljan u potpunosti.
Mozda ce slijedeci popis za desetak godina biti malo normalniji i popisivace se ljudi koji zaista tu zive, sto ce se jednog dana mozda rjesiti poreskom politikom.
jupitet30

#1677 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by jupitet30 »

Ali Kemal wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa F.BiH i jeste uređena po principima federalizma. Federacija BiH je federacija kantona. Ti kantoni imaju svoj ustav, policiju, zdravstvo, školstvo, imaju sva obilježja države osim novca i vojske. Ne mogu se izdvojiti iz F.BiH ali se mogu udruživati. :shock: To je urađeno zato da bi se svaki narod osjećao komotno u svom kantonu, da može samostalno upravljati o svojoj sudbini no ni to nije bilo dovoljno nekima pa i danas govore o majorizaciji. F.BiH je trebao biti model po kojem se trebala urediti cijela BiH.

R.S ima sasvim drugačije uređenje, rekao bih centralističko, strogo unitarno. Srbi danas često naglase da se protive unitarizmu i centralizmu a entitet RS je više unitaran i centralizovan nego R.BiH 1990. godine. :oops:
Nije mi jasno kako ljudi ne vide neke najprostije stvari. Stanovnici RS zele da bude centralizovana organizacija, a stanovnici Federacije to ne zele, tako da nema razloga da se to dvoje poredi. Uvodjenjem Treceg bi se potpuno zavrsila ta prica i moglo bi se preci razvoj i umjesto jalovih rasprava ima li Bosnjaka 45% ili 49% ili 51% na to kako da se bolje zivi.

Sto se tice ovog popisa, ostace zauvijek predmet rasprava i osporavanja sa svih strana, jer ce se na kraju, kao i uvijek, naci negdje na pola puta, da niko ne bude zadovoljan u potpunosti.
Mozda ce slijedeci popis za desetak godina biti malo normalniji i popisivace se ljudi koji zaista tu zive, sto ce se jednog dana mozda rjesiti poreskom politikom.
Bosnjaka je 1998. po CIA-u bilo 48%. Na popisu iz 1992. ih je bilo 44% te jos 5% juhoslavena (vecinom Bosnjaci).

Danas se Bosnjaci procjenjuju na 54% a na to ce jos doci i Bosanci, Bosanci i Hercegovci i Romi. Oni svi skupa ne zele nikakvu decentraliziranu FBIH vec st vise centralziiranu i sto jeftiniju FBIH (jedan covijek jedan glas). Sve ide ka tome da se sa Beogradom taj dogovor postigne. Ti ocito zivis u nekom paralelnom svijetu.

Latini jos 5 godina i ovo malo sto ih ima ce otici u EU i Hrvatsku.
Ali Kemal

#1678 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

jupitet30 wrote:Bosnjaka je 1998. po CIA-u bilo 48%. Na popisu iz 1992. ih je bilo 44% te jos 5% juhoslavena (vecinom Bosnjaci).

Danas se Bosnjaci procjenjuju na 54% a na to ce jos doci i Bosanci, Bosanci i Hercegovci i Romi. Oni svi skupa ne zele nikakvu decentraliziranu FBIH vec st vise centralziiranu i sto jeftiniju FBIH (jedan covijek jedan glas). Sve ide ka tome da se sa Beogradom taj dogovor postigne. Ti ocito zivis u nekom paralelnom svijetu.

To bi imalo smisla, da nisu povucenen granice u Dejtonu, tako da procenat stanovnistva nema nikakvu zakonsku podlogu.
Jedini smisao ovakvih prica je da se truje narod najgorim nacionalizmom i sovinizmom, u stvari fasizmom, sto da ne upotrebljavamo prave termine, gdje je primarni cilj da nestanu pojedini narodi, pa da se onda sirimo na njihovoj teritoriji.
Medjutim obicno historija ima svoj odgovor na sve, jer je buducnost nepredvidljiva, cak i od CIA-e :D globalna pomjeranje, krize i sta sve ne jos sto utice na globalna i lokalna kretanja.

Mene bi inace bilo sramota da razmisljam o nestanku bilo kog naroda i da u tome vidim svoju svijetlu buducnost.
jupitet30

#1679 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by jupitet30 »

Ali Kemal wrote:
jupitet30 wrote:Bosnjaka je 1998. po CIA-u bilo 48%. Na popisu iz 1992. ih je bilo 44% te jos 5% juhoslavena (vecinom Bosnjaci).

To bi imalo smisla, da nisu povucenen granice u Dejtonu, tako da procenat stanovnistva nema nikakvu zakonsku podlogu.
Jedini smisao ovakvih prica je da se truje narod najgorim nacionalizmom i sovinizmom, u stvari fasizmom, sto da ne upotrebljavamo prave termine, gdje je primarni cilj da nestanu pojedini narodi, pa da se onda sirimo na njihovoj teritoriji.
Medjutim obicno historija ima svoj odgovor na sve, jer je buducnost nepredvidljiva, cak i od CIA-e :D globalna pomjeranje, krize i sta sve ne jos sto utice na globalna i lokalna kretanja.

Mene bi inace bilo sramota da razmisljam o nestanku bilo kog naroda i da u tome vidim svoju svijetlu buducnost.
Bosnjake ne zanima RS u primarnom smislu. Na prvom mjestu u Bosnjackom interesu je FBIH kao centralizirani Bosanski entititet gdje Sarajevu ima glavnu rijec bez izuzetka. To znaci da je jako bitno dali Bosnjaka i Bosanaca, Roma , Bosanaca i Hercegovaca ima 60% u BiH ili 50%. I ti i ja znamo da je Bosnjaka, Bosanaca, BIH-ovaca i ostalih oko 60%. I to je dovoljno da sve u FBIH bude pod kontrolom. To je na kraju krajeva i inters mnogo vecih naroda i sila. Hrvati su ko guske u magli; guraju nesto sto je nemoguce izgurati i to je za nas i najbolje. Zabrinulo bi nas kad bi vodili mudriju politiku. Ovako znamo da ste politicki mrtav narod. Samo ko papagaji ponavljate treci entitet, treci entitet a niko vas ne cuje dok u medju vremenu nestajete kao snijeg na julskom suncu.
Ali Kemal

#1680 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

jupitet30 wrote:Bosnjake ne zanima RS u primarnom smislu. Na prvom mjestu u Bosnjackom interesu je FBIH kao centralizirani Bosanski entititet gdje Sarajevu ima glavnu rijec bez izuzetka. To znaci da je jako bitno dali Bosnjaka i Bosanaca, Roma , Bosanaca i Hercegovaca ima 60% u BiH ili 50%. I ti i ja znamo da je Bosnjaka, Bosanaca, BIH-ovaca i ostalih oko 60%. I to je dovoljno da sve u FBIH bude pod kontrolom.
Mozda si i u pravu, ali to se tesko moze desiti za nasih zivota, bice potrebno jos najmanje 70-80 godina da se sve kockice sloze, kao i velike sile da to aminuju, a bez njih nista, tako da ces procerdati svoj zivot zeleci da na hiljade ljudi nestane.
jupitet30 wrote:Bo je na kraju krajeva i inters mnogo vecih naroda i sila. Hrvati su ko guske u magli; guraju nesto sto je nemoguce izgurati i to je za nas i najbolje. Zabrinulo bi nas kad bi vodili mudriju politiku. Ovako znamo da ste politicki mrtav narod. Samo ko papagaji ponavljate treci entitet, treci entitet a niko vas ne cuje dok u medju vremenu nestajete kao snijeg na julskom suncu.
Sta da ti kazem, fasista si decko :roll:
Hafis

#1681 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

jupitet30 wrote: Bosnjaka je 1998. po CIA-u bilo 48%. Na popisu iz 1992. ih je bilo 44% te jos 5% juhoslavena (vecinom Bosnjaci).

Danas se Bosnjaci procjenjuju na 54% a na to ce jos doci i Bosanci, Bosanci i Hercegovci i Romi. Oni svi skupa ne zele nikakvu decentraliziranu FBIH vec st vise centralziiranu i sto jeftiniju FBIH (jedan covijek jedan glas).
Čoviječe veliš jedan čovijek jedan glas. U ovakvom okružiju to je glasačko oružije.
jupitet30

#1682 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by jupitet30 »

Ali Kemal wrote:
jupitet30 wrote:Bosnjake ne zanima RS u primarnom smislu. Na prvom mjestu u Bosnjackom interesu je FBIH kao centralizirani Bosanski entititet gdje Sarajevu ima glavnu rijec bez izuzetka. To znaci da je jako bitno dali Bosnjaka i Bosanaca, Roma , Bosanaca i Hercegovaca ima 60% u BiH ili 50%. I ti i ja znamo da je Bosnjaka, Bosanaca, BIH-ovaca i ostalih oko 60%. I to je dovoljno da sve u FBIH bude pod kontrolom.
Mozda si i u pravu, ali to se tesko moze desiti za nasih zivota, bice potrebno jos najmanje 70-80 godina da se sve kockice sloze, kao i velike sile da to aminuju, a bez njih nista, tako da ces procerdati svoj zivot zeleci da na hiljade ljudi nestane.
jupitet30 wrote:Bo je na kraju krajeva i inters mnogo vecih naroda i sila. Hrvati su ko guske u magli; guraju nesto sto je nemoguce izgurati i to je za nas i najbolje. Zabrinulo bi nas kad bi vodili mudriju politiku. Ovako znamo da ste politicki mrtav narod. Samo ko papagaji ponavljate treci entitet, treci entitet a niko vas ne cuje dok u medju vremenu nestajete kao snijeg na julskom suncu.
Sve je se slozilo. 85% FBIH cine Bosnjaci, Bosanci, Bosanci i Hercegovci, Romi i oni Srbi i Hrvati koji zive u Sarajevu i Tuzli i koji glasaju za SDP, DF i druge pro Bosanske stranke. Uz to tih 85% imaju apsoluttnu podrsku Velike Britanije, Amerike i Turske dok Hrvati nemaju podrsku od nikoga pa cak ni Hrvatske. Znaci sve je rijesneo 1/1. Zna se cije je sta (FBIH je Bosanska a RS je srpska). Tu tvoje gubljenje vremena ovdje nece nista moci promijeniti niti ces ti ikoga ovdje ubijediti da je treci entitet dobra stvar. Samo tvoje cmizdranje i plakanje i lazno predstavljanje najbolje pokazuje u kakvoj ste sjebanoj i jadnoj poziciji sa masovnim iseljenjem onoga sto je od vas ostalo (A to je jako malo) bez ikakvih saveznika medju velikim silama.

EU putovnica i odlazak u EU mladih Hrvata odradjuje zadnju fazu iseljenja dok mi ovo pisemo i to je to.
Hafis

#1683 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Čini mi se da imamo povratnika..Olanđanin :)
Hafis

#1684 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Izdalo ga je ono ''jedan čovijek jedan glas''.
Ne vjerujem da bi se provukao kroz neku osnovnu gore u Bosni... sve da ju je u Kalesiji pohađao...mada me ni to ne bi čudilo.
Last edited by Hafis on 20/05/2015 20:15, edited 1 time in total.
jupitet30

#1685 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by jupitet30 »

Hafis wrote:Čini mi se da imamo povratnika..Olanđanin :)
Ja se ne vracam vec se pojavljujem Image
Hafis

#1686 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

jupitet30 wrote:
Jedan čovijek - jedan glas :)
Hafis

#1687 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mogli bi malo i o turskom oružiju...bio je brkica danas u posijeti :)
jupitet30

#1688 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by jupitet30 »

Hafis wrote:
jupitet30 wrote:
Jedan čovijek - jedan glas :)
:kiss:

Imam neki osjecaj da treci entitet samo sto nije ovih dana.... :D
Kako Violeta stoji na berzi by the way? Jeli jos uvijek giganta. A Aluminij? :lol:

Cinimi se dutore da vas Bog za nista nije stvorio nego da izmisljate gospe po dunjaluku. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#1689 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ali Kemal wrote: Nije mi jasno kako ljudi ne vide neke najprostije stvari.
Šta ćeš, nismo svi Srbi. :mrgreen:

Ali Kemal wrote:Stanovnici RS zele da bude centralizovana organizacija, a stanovnici Federacije to ne zele, tako da nema razloga da se to dvoje poredi.
U višenacionalnoj državi nije dovoljno nešto željeti, možda u Njemačkoj ili Hrvatskoj jeste mada i tamo imaju procedure i pravila. Problem nije u poređenju već u tome da Srbi redvno prebacuju Bošnjacima centralizan i unitarizam a žive u dijelu BiH koji je strogo unitaran i centralizovan za razliku od F.BiH. Dakle licemjerstvo od srane Srba u BiH. I Bošnjaci bi željeli mnogo toga a vjerujem i Hrvati međutim to nije nikakav argument u politici. Višenacionalna država treba da bude uređena na kompromisu njenih naroda, pogledaj Belgiju, Švicarsku...Dodik voli da se poziva na takve države.

Ali Kemal wrote:Uvodjenjem Treceg bi se potpuno zavrsila ta prica i moglo bi se preci razvoj i umjesto jalovih rasprava ima li Bosnjaka 45% ili 49% ili 51% na to kako da se bolje zivi.
Jašta bi. Svi bi počeli pišati kolonsu vodu "La Vonjaž", jeli bi zlatnim kašikama, vaskrs'o bi Tito i Hare Krišna. :oops: Uvođenjem još jednog entiteta koji bi bio formiran samo na dijelu F.BiH bi se političke prilike samo usložile i bile dovedene do usijanja sa tendencijom novih sukoba. :oops:
Ali Kemal wrote:Sto se tice ovog popisa, ostace zauvijek predmet rasprava i osporavanja sa svih strana, jer ce se na kraju, kao i uvijek, naci negdje na pola puta, da niko ne bude zadovoljan u potpunosti.
A zašto? Je li politika Srba u BiH bila glavni zagovornik popisa u BiH? Prijetili popisom samo u RS-u ako se isti ne izvrši na nivou BiH. Jeste.
Jesu li Bošnjaci govorili da nije vrijeme za popis, odnoso za popis po takvom modelu upravo iz razloga osporavanja ali jok, Dodik nije htio ni da čuje. :oops: I šta je sada problem, opet krivi Bošnjaci? :mrgreen:

To što je neko otišao u Austriju recimo na školovanje i on ne treba biti popisan kao građanin ove zemlje? Apsurdno. Mogu li ja recimo kao građanin ove zemlje, entiteta, kantona, općine svojom slobodnom voljom, pod pretpostavkom da imam dovoljno novca, otići i živjeti na 6 mjeseci na Floridu, tri mjeseca u Njemačku a ostatak da se vrzmam po BiH. Mogu, jer mi Ustav ove zemlje i entiteta to daje za pravo. I sada se našla jedna sirovina od 100 kg iz pizde materine da mi ospori to pravo odnosno da me izbaci iz popisa? Tipična politika za S. Koreju ili Minsk.
mirsek

#1690 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by mirsek »

Hafis wrote:
jupitet30 wrote: Bosnjaka je 1998. po CIA-u bilo 48%. Na popisu iz 1992. ih je bilo 44% te jos 5% juhoslavena (vecinom Bosnjaci).

Danas se Bosnjaci procjenjuju na 54% a na to ce jos doci i Bosanci, Bosanci i Hercegovci i Romi. Oni svi skupa ne zele nikakvu decentraliziranu FBIH vec st vise centralziiranu i sto jeftiniju FBIH (jedan covijek jedan glas).
Čoviječe veliš jedan čovijek jedan glas. U ovakvom okružiju to je glasačko oružije.
Ovakvo okruzje stvaraju oni koji ne zele ravnopravnost na cijelom teritoriju BIH.
A glasacko oruzje bi mozda bilo ako se ne bi primjenile predivne i prekrasne europske norme o zastiti ljudskih prava.
Drkelate i kenjate i previse i predugo o laznoj ugrozbi.
Ali Kemal

#1691 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mogu li ja recimo kao građanin ove zemlje, entiteta, kantona, općine svojom slobodnom voljom, pod pretpostavkom da imam dovoljno novca, otići i živjeti na 6 mjeseci na Floridu, tri mjeseca u Njemačku a ostatak da se vrzmam po BiH.
Znaci tako to radi jedno 400.000 ljudi iz Bosne, pod predpostavkom da imaju novca :lol:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mogu, jer mi Ustav ove zemlje i entiteta to daje za pravo. I sada se našla jedna sirovina od 100 kg iz pizde materine da mi ospori to pravo odnosno da me izbaci iz popisa? Tipična politika za S. Koreju ili Minsk.
Ne mozes, ne zbog ustava, ne zbog sirovine od 100 kg, nego jer nemas para za takav zivot cak ni u predpostavci :D i tako moze da zivi 0.1% stanopvnistva, tako da ili ne znas sta pises ili volis da pises gluposti.
Ko to kome zabranjuje u Bosni da zivi zivotom Paris Hilton :oops:
mirsek wrote:
Hafis wrote:

Ovakvo okruzje stvaraju oni koji ne zele ravnopravnost na cijelom teritoriju BIH.
A glasacko oruzje bi mozda bilo ako se ne bi primjenile predivne i prekrasne europske norme o zastiti ljudskih prava.
Drkelate i kenjate i previse i predugo o laznoj ugrozbi.
Pazi, ravnopravnost na cijeloj teritoriji BiH je najizrazenija po siromastvu, kako po vukojebinama, tako i u Sarajevu, gdje imas vecinu siromasnih i elitu koja se rasipa u bogatstvu, a i siromasne kontrolise upravo ovakvim pricama o prebrojavanju.
Jebga nekad je sirotinjska zabava bilo taslacenje :izet: , a sada prebrojavanje koliko koga ima u procentima :skoljka:
Drvosjeca iz Dejcica

#1692 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ali Kemal wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mogu li ja recimo kao građanin ove zemlje, entiteta, kantona, općine svojom slobodnom voljom, pod pretpostavkom da imam dovoljno novca, otići i živjeti na 6 mjeseci na Floridu, tri mjeseca u Njemačku a ostatak da se vrzmam po BiH.
Znaci tako to radi jedno 400.000 ljudi iz Bosne, pod predpostavkom da imaju novca :lol:
Nebitan je razlog, svaki čovjek ima svoje razloge (400.000 razloga) i njegov problem je najveći. Stvar je u tome da ne možeš nikome braniti da bude popisan bez obzira na razloge. Kontaš?
Ali Kemal wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mogu, jer mi Ustav ove zemlje i entiteta to daje za pravo. I sada se našla jedna sirovina od 100 kg iz pizde materine da mi ospori to pravo odnosno da me izbaci iz popisa? Tipična politika za S. Koreju ili Minsk.
Ne mozes, ne zbog ustava, ne zbog sirovine od 100 kg, nego jer nemas para za takav zivot cak ni u predpostavci :D i tako moze da zivi 0.1% stanopvnistva, tako da ili ne znas sta pises ili volis da pises gluposti.
Pa sada ko piše gluposti da se vidjeti. Uhvatio si se novca a on je pomenut u usput kao jedan od mogućih razloga. :D Poenta "pametni" je da nikome ne može osporiti da bude popisan samo zato što pripada jednom narodu. To da li taj neko živi par mjeseci vani iz razloga jer mu se može (novca), školovanja, bolesti ili svoje želje je nebitno i irelevantno u ovom kontekstu popisa. Jer svako osporavanja popisa (građana) ljudi je ravno fašizmu.
Ali Kemal

#1693 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ali Kemal wrote:
Nebitan je razlog, svaki čovjek ima svoje razloge (400.000 razloga) i njegov problem je najveći. Stvar je u tome da ne možeš nikome braniti da bude popisan bez obzira na razloge. Kontaš?
Ali Kemal wrote:
Pa sada ko piše gluposti da se vidjeti. Uhvatio si se novca a on je pomenut u usput kao jedan od mogućih razloga. :D Poenta "pametni" je da nikome ne može osporiti da bude popisan samo zato što pripada jednom narodu. To da li taj neko živi par mjeseci vani iz razloga jer mu se može (novca), školovanja, bolesti ili svoje želje je nebitno i irelevantno u ovom kontekstu popisa. Jer svako osporavanja popisa (građana) ljudi je ravno fašizmu.
Hajde, hajde zna se da su se popisivali ljudi, a da ne zive u BiH, osim sto ponekad dodju na godisnji. Glupo je to raditi, ali to ti ne kontas, ti mislis da je to sad neka misija, nestace jedan narod ako se Mujo iz Sent Luisa ne popise sa cijelom familijom :D , cijoj djeci je maternji jezik engleski, koja razmisljaju kao Amerikanci, i usput se redovno popisuje u USA ili u Kanadi, Australiji, SveCkoj, Austriji itd.
Cemu to varanje i izigravanje demokratije, multikulture, popisa, bilo cega, kako tako normalizirati zivot. Pokusaj bar jednom upotrebiti mozak i priznati bar sam sebi, Mujo fakat ne zivi u Bosni.
frombosna

#1694 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by frombosna »

jupitet30 wrote:
Ali Kemal wrote:
Sve je se slozilo. 85% FBIH cine Bosnjaci, Bosanci, Bosanci i Hercegovci, Romi i oni Srbi i Hrvati koji zive u Sarajevu i Tuzli i koji glasaju za SDP, DF i druge pro Bosanske stranke. Uz to tih 85% imaju apsoluttnu podrsku Velike Britanije, Amerike i Turske dok Hrvati nemaju podrsku od nikoga pa cak ni Hrvatske. Znaci sve je rijesneo 1/1.

Dali se to radi o onim ljudima koji su početkom prošle godine zadovoljstvo svojom srečom i blagostanjem odlučili iskazati u paljenju državnih i federalnih vlada???

Zna se cije je sta (FBIH je Bosanska a RS je srpska). Tu tvoje gubljenje vremena ovdje nece nista moci promijeniti niti ces ti ikoga ovdje ubijediti da je treci entitet dobra stvar. Samo tvoje cmizdranje i plakanje i lazno predstavljanje najbolje pokazuje u kakvoj ste sjebanoj i jadnoj poziciji sa masovnim iseljenjem onoga sto je od vas ostalo (A to je jako malo) bez ikakvih saveznika medju velikim silama.

EU putovnica i odlazak u EU mladih Hrvata odradjuje zadnju fazu iseljenja dok mi ovo pisemo i to je to.
Ne brini. Dok god je loptica u federaciji vi u RS-u uživajte :wink:
ILVIIR

#1695 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdje ... /150521084

jos nista od rezultata. ko zna koliko cemo se nacekati jos...
155_mm

#1696 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 155_mm »

ILVIIR wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdje ... /150521084

sad sam 99% uvjeren da su bosnje debelo pregazile 50% stalno prisutnog stanovnistva BiH. naravno po kriterijima EU koji definisu stalno prisutno stanovnistvo.
po ovim srpskim kriterijima koji definisu kad je bosnjo prisutan a kad je odsutan bi moglo biti tijesno.

ali kojom zestinom se brane ti srpski kriteriji od pojedinih forumasa respect. respect! :-)
155_mm

#1697 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 155_mm »

dupli post bio.
mirsek

#1698 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by mirsek »

Ima li neko bar okvirne brojke da se moze napraviti moguci raspon u ukupnom stanovnistvu za pojedine grupe ?
Npr:
- da li Bosnjaka u RS ima 100 000 - 150 000 ?
- da li Hrvata u BiH ima 400 000 - 500 000 ?
- da li Ostalih u BiH ima 100 000 - 150 000 ?
Sa ovakvim i slicnim podacima a na osnovu preliminarnih rezultata popisa mozemo koliko toliko tacne podatke izracunati i bez zvanicnih rezultata.
ILVIIR

#1699 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

155_mm wrote:
ILVIIR wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdje ... /150521084

sad sam 99% uvjeren da su bosnje debelo pregazile 50% stalno prisutnog stanovnistva BiH. naravno po kriterijima EU koji definisu stalno prisutno stanovnistvo.
po ovim srpskim kriterijima koji definisu kad je bosnjo prisutan a kad je odsutan bi moglo biti tijesno.

ali kojom zestinom se brane ti srpski kriteriji od pojedinih forumasa respect. respect! :-)
pisao sam o tome vec ranije na ovoj temi. to se bilo vec poprilicno jasno kad su izasle one prve 3 varijante, gdje su srbi insistirali na svojim pravilima. mislim da je tad bilo u najgoroj verziji oko 320 hiljada obrisanih, sto i nije neobicno puno, nego sasvim ok. izgleda da i to nije bilo dovoljno, da se dobiju pozeljni procenti.

meni u ovom svemu su jedina nepoznanica hrvati. u slucaju da stanu na stranu bosnjaka (oni ce biti odlucujuci faktor u vijecu ministara npr., a vijece ministara se spominje u ovom tekstu gore), onda bi to znacilo da bi ovo pravilo broj 40 njima jos vise naskodilo nego bosnjacima. u slucaju da hrvate manje pogodi to brisanje nego bosnjake, onda ce vjerovatno stati na stranu srba, jer ce im se tako povecati ukupni procenat.

ja se i dalje moram ponavljati. bosnjaci moraju insistirati na evropskim standardima! ovo se moze i politicki iskoristiti i pokazati ko sasvim otvoreno koci evropske integracije!
mirsek wrote:Ima li neko bar okvirne brojke da se moze napraviti moguci raspon u ukupnom stanovnistvu za pojedine grupe ?
Npr:
Sa ovakvim i slicnim podacima a na osnovu preliminarnih rezultata popisa mozemo koliko toliko tacne podatke izracunati i bez zvanicnih rezultata.
sve zavisi na sta mislis, popisane ili realno stanje na terenu.....
imas i na ovoj temi vec postavljne neke procjene.
Mister Yes

#1700 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

mirsek wrote:Ima li neko bar okvirne brojke da se moze napraviti moguci raspon u ukupnom stanovnistvu za pojedine grupe ?
Npr:
Popisano:
Ukupno BiH 3.794.000
1.920.000 Bošnjaka ---50,61 %
560.000 Hrvata---------14,76 %
1.191.000 Srba---------31,39 %
123.000 Ostalih----------3,24 %

Treba izbaciti iz rezidentnih 433.000 (dijaspora/dupli itd):
250.000 Bošnjaka
115.000 Hrvata
60.000 Srba
8.000 Ostalih

Rezidentni:
UKUPNO BiH 3.361.000
1.670.000 Bošnjaka--- 49,69 % (od toga 90.000 u RS-u)
445.000 Hrvata---------13,24 %
1.131.000 Srba---------33,65 %
115.000 Ostalih----------3,42 %

To je znači stvarno stanje to jest koliko je zaista prisutnih/rezidentnih. Pošto je popisano 3.794.000 znači da treba obrisati/izbaciti iz rezidentnih 433.000 koliko i traže iz RS-a. Ali Bošnjački i Hrvatski predstavnici u statističkim agencijama se protive tolikom brisanju i traže da se izbriše samo 230.000 jer žele da dio dijaspore uđe u rezidentno stanovništvo.
Naime, prije popisa su djeljena uputstva kako da se dijaspora popiše kao rezidentno stanovništvo i tada se vjerovalo da je bitno naučiti kako popuniti samo prvih 7 pitanja. Sada su uvedeni dodatni kriterijumi kojima te prevare mogu biti osujećene i svih 433.000 dijasporaca biti prikazani kao dijaspora što i jesu. Naravno, Bošnjaci i Hrvati sada tome se protive a jasno je i zašto.
Post Reply