KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1676 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by konektovan »

crveni_makovi wrote: 07/11/2022 13:37
konektovan wrote: 07/11/2022 13:33 Moj stan ima tu mogućnost (Mojmilo) ali to ne koristim, i mislim da bi za aktivaciju, morao konzaktirati toplane.
Ja ne kontam kakva je to zapravo opcija. Mislis da je to nesto od mogucnosti koje stoje u listi usluga toplana i cjenovniku ili kako?
To su mogućnosti...fabričke što bi rekli, većina stanova ima tu opciju, samo ne znam kako sad stoji za aktivaciju.
crveni_makovi

#1677 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

Hvala svima, nisam znala nista o tome.
Ateista

#1678 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

crveni_makovi wrote: 07/11/2022 13:29
toska wrote: 07/11/2022 13:25 da, ima i grijanje balkona,
a ugradnja kombinovanih bojlera kroz koje prolaze cijevi CG je odavno praksa, kupatilo i kuhinja.
što da ne, cijena je svima ista, imao stare konevktore ili 100 rebara radijatora cijena je ista.
stara praksa uravnilovke
Ja nisam mogla vjerovati kad me lik u zgradi gdje sam gledala stan za kupiti uvodio u svoj stan da mi pokaze sva pametna rjesenja koja je uveo pa je spomenuo nesto i da od toplana koristi energiju za zagrijavanje vode koju koristi zimi za kupanje itd. Uopste ne razumijem kako je to moguce, kako se ne osjeti gubitak vode u sistemu toplana ili to funkcionise nekako drugacije.
Ne gubi se ta voda jer se ona ne koristi direktno, vec cijevi prodju kroz bojler da ugriju vodu ali se ne mijesa sa vodom za kupanje, ne bi ni smjela jer ta voda iz cg kazu ima i neku kiselinu u sebi, tako mi rece jedan majstor. Sasvim ok kad imas svoje recimo plinsko centralno grijanje, ali nije ok kad ide preko toplana.
toska

#1679 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by toska »

Haris.ba wrote: 07/11/2022 13:40
konektovan wrote: 07/11/2022 13:33

Moj stan ima tu mogućnost (Mojmilo) ali to ne koristim, i mislim da bi za aktivaciju, morao konzaktirati toplane.
Meni je logicno da bi toplane trebale gurati to zagrijavanje bojlera sto vise. Ali, sto je to kod nas haman nelegalno....
ne znam kako je to kod njega, ali za ovaj opisani način niko te ništa ne pita niti ko kontroliše

sve u svemu, nekima je cijena CG vrlo povoljna, a ugrožene kategorije koje nemaju novac za izmjenu i ugradnju pravih radijatora kao i za ostale inovacije se uglavnom smrzavaju.
neki

#1680 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

Ateista wrote: 07/11/2022 13:05
Haris.ba wrote: 07/11/2022 12:55

Zato vjerujemo u trojku da ce konacno to pokrenuti.

Uzeli se krediti i ulaze se u energetsku efikasnost, rad fasad na javnim objektima. Odlicno.

Isto tako treba uzeti kredit i konacno krenuti u izmjestanje vertikala iz stanova i ugradnju mjeraca.
Iskreno, sumnjam da ce i trojka krenuti u izmjestanje vertikala. Jest da bi time dobili mogucnost iskljucenja onih koji imaju dugove, ali opet sumnjam da bi se iko u to upustio, pogotovo sto bi to omogucilo i iskljucenje sa toplana i sto bi vecina prije to uradila nego platila dug, prvi ja bih razmislio o tome da iskljucim toplane.
Zaboravite da će država ikad pristupiti ukidanju zajedničkih vertikala i uvođenju pojedinačnih priključaka u privatnim objektima..
drug_profi

#1681 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Prvi ja ne bih pristao da mi demoliraju stan cijevima koje ce ici nekud od haustora pa kroz cijeli stan i sve prostorije do ispod prozora.
Iskljuci me skroz ako je to uslov.
VladaFBiH

#1682 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Upravo, da bi se napravio naknadni jednocijevni sistem mora se skršiti pola stana i pola haustora - to se neće nikada dogoditi jer niko neće dati pare za takvu stvar
Hakiz

#1683 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Svi su isti :mrgreen:

Mogli bi ih mi natjerati na to da smo složni.
Hakiz

#1684 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 07/11/2022 13:05 Iskreno, sumnjam da ce i trojka krenuti u izmjestanje vertikala. Jest da bi time dobili mogucnost iskljucenja onih koji imaju dugove, ali opet sumnjam da bi se iko u to upustio, pogotovo sto bi to omogucilo i iskljucenje sa toplana i sto bi vecina prije to uradila nego platila dug, prvi ja bih razmislio o tome da iskljucim toplane.
Bez obzira na ideološke i druge razlike, sve vlade se trude da što više ograniče slobode građana u vidu nezavisnosti od javnih usluga. Na svaki način će pokušati spriječiti građane da postanu nezavisni od vodovodne, električne, toplotne itd mreža.

Čak i u kućama, ne samo stanovima. Skini se sa mreža i posjetit će te socijalne službe pod optužbom nasilja prema djeci ako ih imaš, članovima porodice, mentalne bolesti jer sebi činiš zlo itd.

Uz to, zakoni po kojima nećeš smjeti imati "svoj" izvor, kopati svoj bunar, staviti solarne panele ili vjetrenače a da nemaš priključak na mrežu itd. Samo sačekajte, izglasaće i takve zakone.

Kao što su zabranili ljudima da svoje pokapaju na svojoj zemlji, čak ni pepeo (ako ih u inostranstvu kremiramo, kod nas mafija ne da) ne smijemo držati u kućama, pogrebna mafija izlobirala da ne može a da se njima ne plati, u slučaju da veliki broj ljudi krene off-grid, odmah će donijeti zakone kojima će to spriječiti.

Ako si siromašan pa nemaš struju ili vodu neće te maltretirati jer si siromašan, ne mogu ti uzeti novac koji nemaš pa nisi interesantan. Ali ako imaš pare i odlučiš da ih ne daš javnim preduzećima za vodu, struju itd, e onda će ti vlasti sjesti na kičmu da slučajno ne isključiš se sa mreža.

Trojka kao i SDA, u tome su svi isti.
Dr. Kuca

#1685 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Dr. Kuca »

Toplane kao i sve drzavne firme kriminalna organizacija. Godinama pljackaju narod i uzimaju lopatom.
Haris.ba

#1686 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

Dr. Kuca wrote: 07/11/2022 20:06 Toplane kao i sve drzavne firme kriminalna organizacija. Godinama pljackaju narod i uzimaju lopatom.
A valjda se glasalo da se to promjeni?
Hakiz

#1687 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 07/11/2022 21:51
Dr. Kuca wrote: 07/11/2022 20:06 Toplane kao i sve drzavne firme kriminalna organizacija. Godinama pljackaju narod i uzimaju lopatom.
A valjda se glasalo da se to promjeni?
Znam da nisi toliko naivan.

Doduše, ima gora pljačka od javnih preduzeća: Agencije. RAK, Agencija za bankarstvo itd. Tu su plate puno veće nego u preduzećima, a puno manje se radi. Puno manje građani imaju konkretne koristi od njih. I ne odgovaraju nikome, "nezavisne" su.
Thorgerson

#1688 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Thorgerson »

crveni_makovi wrote: 07/11/2022 08:24 Penzioner koji prodaje nekretninu i seli u drugi grad je jako zdrav, okretan i sposoban da završi sve administrativne, logističke, fizičke i mentalne aktivnosti koje to iziskuje.
Ja u zgradama srećem puno penzionera koji su kao paučina ili aveti koji izgledaju kao da im još nije javljeno da su umrli. Za njih ova iscrpljujuća rješenja o promjeni života jednostavno nisu moguća. Nemaju svi nekoga mlađeg da im sve to organizuje i pomogne a i nemaju brojne kapacitete da se iznesu s takvim poduhvatom.

Inače, u teoriji, uglavnom zanimljivo rješenje kad si zdrav i okretan penzioner.
Da, upravo zbog toga i kazem. Treba razmisljati malo unaprijed. Ne moras ni cekati 80tu da ovo rjesavaa.

Zna se da neces zivjeti dovjeka.

Mislim ja serem i pametujem, ali govorim sta bih ja uradio.

Znam def da se ne bih patio u ovoj zamagljenoj i smogom okuoanoj dolini, radi eto ...cega?

Jednostavno znam penzica koji zive u gradu i nece da odu. Dzaba sve. Ono je naviklo tu i kraj. E jbg sve ima svoju cijenu.

Znam nekih koji su sami, nece da idu. Djeca im vani. Nemaju nikoga ovdje osim nekih daljih rodjaka itd.

Ja da sam u toj situaciji. Brate ide sve na prodaju i lagano se krecem ka jugu. Ko 'tica.

Razumijem neke koji ostanu da pomognu djeci, cuvaju unuke i sl.
Thorgerson

#1689 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Thorgerson »

Hakiz wrote: 07/11/2022 16:59
Ateista wrote: 07/11/2022 13:05 Iskreno, sumnjam da ce i trojka krenuti u izmjestanje vertikala. Jest da bi time dobili mogucnost iskljucenja onih koji imaju dugove, ali opet sumnjam da bi se iko u to upustio, pogotovo sto bi to omogucilo i iskljucenje sa toplana i sto bi vecina prije to uradila nego platila dug, prvi ja bih razmislio o tome da iskljucim toplane.
Bez obzira na ideološke i druge razlike, sve vlade se trude da što više ograniče slobode građana u vidu nezavisnosti od javnih usluga. Na svaki način će pokušati spriječiti građane da postanu nezavisni od vodovodne, električne, toplotne itd mreža.

Čak i u kućama, ne samo stanovima. Skini se sa mreža i posjetit će te socijalne službe pod optužbom nasilja prema djeci ako ih imaš, članovima porodice, mentalne bolesti jer sebi činiš zlo itd.

Uz to, zakoni po kojima nećeš smjeti imati "svoj" izvor, kopati svoj bunar, staviti solarne panele ili vjetrenače a da nemaš priključak na mrežu itd. Samo sačekajte, izglasaće i takve zakone.

Kao što su zabranili ljudima da svoje pokapaju na svojoj zemlji, čak ni pepeo (ako ih u inostranstvu kremiramo, kod nas mafija ne da) ne smijemo držati u kućama, pogrebna mafija izlobirala da ne može a da se njima ne plati, u slučaju da veliki broj ljudi krene off-grid, odmah će donijeti zakone kojima će to spriječiti.

Ako si siromašan pa nemaš struju ili vodu neće te maltretirati jer si siromašan, ne mogu ti uzeti novac koji nemaš pa nisi interesantan. Ali ako imaš pare i odlučiš da ih ne daš javnim preduzećima za vodu, struju itd, e onda će ti vlasti sjesti na kičmu da slučajno ne isključiš se sa mreža.

Jao cega se ti navalja.

Ko ti brani ba da nemas struju, vodu?
Pa ja prosli vikend bio kod druga ima svoj bunar. Sta pricas gluposti?

Struja? Pa nemoj je platiti i eto, iskljucit ce ti je. Mislis da ce nekoga boliti qrac za to elektroprivredi. Radi sta hoces boli nekoga qrac.

Zakopavanje mrtvih ljudi. Jesi ozbiljan? Pa bolan ionako zagadismo okolinu i ti bi sad pustio da se svako kopa gdje hoce. Cudo se ne bunis sto ne mozemo mrtva tijela bacat u Miljacku.

Jebote zivot sta covjek nece ovdje procitati.
I sto je najgore ti si uvjeren da si dobre stvari napisao.

P.S. S toplanama se potpise ugovor. Svi su ga potpisali. Kad kupujes stan s toplanama, fino dobijes ugovor i jasno pise.

Jel te tjera neko na to. Brate kupi stan bez toplana i gotovo. Pa hrpa ljudi nije na toplanama niti ovisi o njima.
Hakiz

#1690 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Thorgerson wrote: 08/11/2022 01:12
Hakiz wrote: 07/11/2022 16:59

Jao cega se ti navalja.

Ko ti brani ba da nemas struju, vodu?
Pa ja prosli vikend bio kod druga ima svoj bunar. Sta pricas gluposti?

Struja? Pa nemoj je platiti i eto, iskljucit ce ti je. Mislis da ce nekoga boliti qrac za to elektroprivredi. Radi sta hoces boli nekoga qrac.

Zakopavanje mrtvih ljudi. Jesi ozbiljan? Pa bolan ionako zagadismo okolinu i ti bi sad pustio da se svako kopa gdje hoce. Cudo se ne bunis sto ne mozemo mrtva tijela bacat u Miljacku.

Jebote zivot sta covjek nece ovdje procitati.
I sto je najgore ti si uvjeren da si dobre stvari napisao.

P.S. S toplanama se potpise ugovor. Svi su ga potpisali. Kad kupujes stan s toplanama, fino dobijes ugovor i jasno pise.

Jel te tjera neko na to. Brate kupi stan bez toplana i gotovo. Pa hrpa ljudi nije na toplanama niti ovisi o njima.
Jah.
agent_zero

#1691 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by agent_zero »

Jel se iko digao protiv ove odluke o poskupljenju?

Ima li kakvih protesta u najavi, ili su oni rezervisani isključivo za Šmita? :roll:
Dr. Kuca

#1692 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Dr. Kuca »

Ne smije se u proteste.
konektovan

#1693 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by konektovan »

agent_zero wrote: 08/11/2022 15:28 Jel se iko digao protiv ove odluke o poskupljenju?

Ima li kakvih protesta u najavi, ili su oni rezervisani isključivo za Šmita? :roll:
Ma kakvi, možemo mi trpiti još mLogo. :-)
Hakiz

#1694 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

agent_zero wrote: 08/11/2022 15:28 Jel se iko digao protiv ove odluke o poskupljenju?

Kako ćeš protestvovati protiv poskupljenja koje je odobrila trojka svom preduzeću? Šta si ti, bot zelene bande :mrgreen:
vjeshalica

#1695 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Stavo Fortica kaze nejma pooora za subveMcije griijonjo, gdje zivi ta karikatura, u Dubaiju? :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1696 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

pooora nea,potrosile se :lol:
konektovan

#1697 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by konektovan »

vjeshalica wrote: 13/11/2022 08:29 Stavo Fortica kaze nejma pooora za subveMcije griijonjo, gdje zivi ta karikatura, u Dubaiju? :lol:
Daleko je Dolac Malta.. :lol:
vjeshalica

#1698 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

bitanga_sa_otesa wrote: 13/11/2022 08:45 pooora nea,potrosile se :lol:
Pojo
vjeshalica

#1699 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

konektovan wrote: 13/11/2022 10:11
vjeshalica wrote: 13/11/2022 08:29 Stavo Fortica kaze nejma pooora za subveMcije griijonjo, gdje zivi ta karikatura, u Dubaiju? :lol:
Daleko je Dolac Malta.. :lol:
Moymilo je jos dalje
Trappist

#1700 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Trappist »

"Po svemu što znam, u budžetu za Kanton Sarajevo nema prostora za subvenciju gasa do one mjere do koje bi građani osjetili. Posebno imajući u vidu da je gas od prošle godine do danas udvostručio svoju cijenu, a od proljeća je poskupio preko 30 posto. To su desetine i desetine miliona maraka koje trenutno ne postoje u budžetu", kazao je Forto tokom gostovanja u programu TV Sarajevo."

Pocetkom godine:
"Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je budžet KS za 2022. godinu u iznosu od 1.220.787.840 KM.

U odnosu na ranije utvrđeni Nacrt budžeta koji je iznosio 1.101.295.480 KM, ovaj je povećan za 119,4 miliona KM kako je to pojasnio Davor Čičić, ministar finansija KS.

Do uvećanog budžeta je došlo uslijed povećanja prihoda od indirektnih poreza za 71,7 miliona KM, povećanja od poreza na dohodak za 25,4 miliona KM, te 22,2 miliona KM na ime povećanja ukupnih kreditnih sredstava."

S obzirom na rekordnu inflaciju od januara do kraja godine, budzet se sigurno jos vise napunio za desetine miliona maraka, vjerovatno dovoljno da se pokrije barem dio subvencije. Ali neka, i treba ovako. Pa kad budemo u razini mumbai-ja po "cistoci" zraka za koji dan, nek se forto i ostali pitaju opet sto je to tako.
Post Reply