Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Banksy

#1651 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Banksy »

-Spiridon- wrote:
Banksy wrote:Ja sam s baštovanske teme, ali zanima me specifikacija tog plastenika, odlično izgleda. Gdje je taj plastenik, koji si klimat, šta uzgajaš osim paprika, koje su dimenzije, koji materijal, izgleda povisok, zašto, kako ga ventiliraš, osim tog prozorčića gore, šta ti je to u sredini, dole, na kraju staze, žuto? itd.
Hvala unaprijed. Znam da peglam :D ali baš dobro izgleda, nisam mogla odoljeti.
Specifikacije plastenika...

Dimenzije: 4,30 x 2,50 x 2m (D-Š-V) kvadrature 10,75m², zapremnine 16,07m³, aluminijumska konstrukcija prekrivena sa dvoslojnim polkarbonatnim pločama debeljine 4mm.

Slika je malo izopačena zbog širokokutnog objektiva na fotoaparatu.

U plasteniku uzgajam isključivo čilije, dok sam kasnije uz stazu posadio još par šalata, da popunim prazan plac.

U sredini na kraju staze se na drvenom kolcu nalazi termometar sa higrometrom, da mogu znati trenutačnu unutrašnju temperaturu i relativnu vlažnost vazduha.

Ventiliram tako, da ostavljam otvorena šiber vrata in dva krovna prozora (jedan je vidljiv na fotografiji)

Žuto na tlu su plastični markeri sa imenima posadjenih sorta čilija, a plavo je "desert" za puževe. :evil:

I to je to. Ako vas još nešto zanima, vi samo pitajte.

LP
Hvala na odgovorima,
Ti si to tako slikao da izgleda triput veći :D dobro, to su otrpilike neke optimalne dimenizije za nas, amatere,
ako ti je sezona april - novembar, onda i nema neke velike uštede u odnosu na uobičajenu sezonu na otvorenom, u Bosni, možda mjesec duže,
mogu li te ploče izdržati i nešto snijega, šta radiš s njim zimi?
Mu'min

#1652 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:Trenutna situacija kod mene:

Image

54 čilija (16 sorti)

LP
Extra ti je. Valja doći pogledati. :)
Pitarrr82

#1653 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

-Spiridon- wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Gdje nabavljate sjeme ?. Planiram poceti sa ovim ljutim stvarcicama :D
Preko interneta :skoljka:

LP
Ja sam dobio ovdje od kolege s foruma i proslijedio dio drugom kolegi, nemam trenutno vise nazalost ali ako neko ima vjerujem da ce ti se javiti...
skafiskafsnjak

#1654 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Sta mislite da li im je mala posuda ? Treba li presadjivati? Orange habanero u pitanju

Image
-Spiridon-

#1655 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Banksy wrote:Hvala na odgovorima,
Ti si to tako slikao da izgleda triput veći :D dobro, to su otrpilike neke optimalne dimenizije za nas, amatere,
ako ti je sezona april - novembar, onda i nema neke velike uštede u odnosu na uobičajenu sezonu na otvorenom, u Bosni, možda mjesec duže,
mogu li te ploče izdržati i nešto snijega, šta radiš s njim zimi?
U sezoni dobivam dva mjeseca (cjeli april i cjeli novembar) šta mi je u mojoj klimi više nego dobrodošlo. Ploče izdrže snjeg ako ga ne padne jedan metar. Srečom zimi u mojim krajevima odjednom najčešče padne od 5-10 cm (vrlo rjetko 20-30 cm) pa to ne stvara neki poblem. Skineš ga metlom sa krova i čekaš novi... :wink: Inače zimi se u plastenik može saditi šalata, retkvica, rukola... tako, da ne ostane neiskorišten :run:

LP
Banksy

#1656 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Banksy »

Produži to sezonu, sigurno koji mjesec, samo računam isplati mi se to ovdje. Zar vam ne pada jači snijeg? U Sarajevu su veliki snjegovi redovni, tako da bih ga zimi vjerovatno morala razmontirati ... IIli ako je krov jako koso postavljen, pa da snijeg sklizne, ne znam ... Ovdje je klima izgleda ipak puno oštrija ... Baš je lijep i uredan, jako važno :D
Hvala za podatke, vrijedi razmisliti.
Mu'min

#1657 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

skafiskafsnjak wrote:Sta mislite da li im je mala posuda ? Treba li presadjivati? Orange habanero u pitanju

Image
Ja lično stavljam 10l posude za 1 sadnicu, pa bi ti u ovom primjeru savjetovao ukoliko ti prostor dozvoljaje da staviš u veću posudu.
Naime veličina posude odlučuje o veličini sadnice. Ako želiš da imaš grm treba velika posuda ako ostaviš ovako korijenski sistem će se razvijati dok može i tad će stati.
skafiskafsnjak

#1658 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pa vala, pravo da ti kazem, volio bih onda u manju posudu ostaviti ... preko zime da mogu unutra ubaciti ... Vani imam uslova i prostora , ali vala unutra i nemam .

Ako nece stetiti , onda bih ostavio
-Spiridon-

#1659 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

skafiskafsnjak wrote:Pa vala, pravo da ti kazem, volio bih onda u manju posudu ostaviti ... preko zime da mogu unutra ubaciti ... Vani imam uslova i prostora , ali vala unutra i nemam .

Ako nece stetiti , onda bih ostavio
Neče štetiti, samo bi onog na sredini presadio sasvim u desno, da si tokom rasti ne smetaju.

Moji Habaneri su u žardinjerama dužine 60 cm (10l) prošle godine izgledali ovako:

Image

Njihovi plodovi:

Image

LP
skafiskafsnjak

#1660 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

to ima logike, uradicu to. Ima svakako ove u casicama da presadim u vece..bilo davno vrijeme :) sutra cu :)
hladan.preminger

#1661 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by hladan.preminger »

Posadjene Tabasco i jos neke za sad su "NoName". Bice slika kad klijaju i izadju iz zemlje.
kucniljubimac

#1662 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by kucniljubimac »

Stigli mi prijatelji iz vana i donijeli neki sos, kao aj uzmi kap dvije, tobejarabi u 18h uzeo prije pola sata sebi dos'o :-) :-) nakav gosth pepper.

za poznavaoce koliko je namazano to i jako? :-D

pokazivali su mi poslije na yt prankove sa tim al nije mi do mene bilo :mrgreen:
skafiskafsnjak

#1663 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Drugi naziv ti je Bhut Jolokia... ili ti ga , najljuca paprika na svijetu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

EDIT: ja posadio, dvije biljke mi se pravo primile...a nesto sumnjam da cu ja to probati , al et... hahahahhaha
skafiskafsnjak

#1664 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja iz casice polako prebacio u vece saksije . Naredno prebacivanje ce biti u konacne, najvece posude.
JEdnu orange habanero odvojio od druge, i vala nesto mi se predala...nadam se da ce preziviti do ujutro :)

Sta mislite, da li je rano da se vani izabcuju biljke ?

Image

Image

Image

Image
kucniljubimac

#1665 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by kucniljubimac »

skafiskafsnjak wrote:Drugi naziv ti je Bhut Jolokia... ili ti ga , najljuca paprika na svijetu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hahahahahah jel' ozb :lol: kakvi panjevi, cesto naletim na ovu temu i vidim spominjete BJ al' nisam nikad skonto da je najljuća, evo nisu ni oni znali da se radi o BJ :lol: :lol:

Ljudi ja uzeo 2 kapi, samo 2 kapi ostalo je historija i za youtuba :lol:

cijena paprena bocica mala 100$, dobih na poklon. :D
hladan.preminger

#1666 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Znam da je kasno, ali sam posadio: Bhut Jolokiu, Red i White Habanero, Cayenne Chile, Jalapeno i Trinidad Perfume.
Zasadio sam manju količinu, pa da ih mogu unijeti u kucu ako i kad bude hladno. :D

Čim izadju iz zemlje biće slika. :D
skafiskafsnjak

#1667 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja svoje ove vece biljke jucer vani izbacio ... Ove male cu kad narastu jos malo ... pa sta Bog da :D
Mu'min

#1668 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Neplanski sam 7x sorti izbacio u korito da vidim kako će podnijeti ljetne vrućine.

Image
hladan.preminger

#1669 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Evo Tabasco izašao iz zemlje nakon 20-tak dana.

Image
skafiskafsnjak

#1670 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja sam Tabasco najvise posadio. Sad su na nekih 7-8cm narasle :)
Pitarrr82

#1671 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:Ja sam Tabasco najvise posadio. Sad su na nekih 7-8cm narasle :)

Evo i premingeru nikle za 20tak dana a samo kod tebe niknu za dva dana :skoljka:
skafiskafsnjak

#1672 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pitarrr82 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Ja sam Tabasco najvise posadio. Sad su na nekih 7-8cm narasle :)

Evo i premingeru nikle za 20tak dana a samo kod tebe niknu za dva dana :skoljka:
ahahahahah . Pa vala, halalio si ih ocigledno ,a i onaj sto je tebi :D
Pitarrr82

#1673 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:
Pitarrr82 wrote:

ahahahahah . Pa vala, halalio si ih ocigledno ,a i onaj sto je tebi :D

:thumbup: niklo je i kod mene sve samo ne tom brzinom :mrgreen:
skafiskafsnjak

#1674 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pa sta ja znam...vjerovatno im dobro bilo. Kupio sam novu zemlju za njih i bile su mi na poprilicno toplom ... :D
Pitarrr82

#1675 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:Pa sta ja znam...vjerovatno im dobro bilo. Kupio sam novu zemlju za njih i bile su mi na poprilicno toplom ... :D

Ma mora da si im tepao ili prijetio pa su izasle na prepad :mrgreen:
Post Reply