Pa dobro u suštini nisam puno fulio što se tiče toga zašto ti je Biden prihvatljiviji od Sandersa. Ne želiš puno talasanja i želiš "safe"jeza u ledja wrote: ↑02/02/2020 01:30 Pa dobro, al to pod uslovom da ti undecided zele socijalistu na vlasti.
Ja sam skloniji glasati za Bidena nego za Sandersa jer mi se ne svidja politika Sandersa. Warrenovu haj jos i nekako. Ne vidim da zemlja ide ulijevo, naprotiv, i ne mislim da je na jedan ekstrem odgovor drugi. (Ne da mislim da je Sanders usporediv sa Trumpov, boze sacuvaj)
Inace, ja sam ti navijao prvo za Kamalu, pa za Buttigiega, sad mi se dopada Klobuchar.![]()
Nije mi Biden prvi izbor.
Sa svim ovim recenim jos da dodam da Sanders vecinu stvari koje govori ne bi mogao progurati kroz Kongres. Nema sansi. Stoga mi je dosta ovog sto govori - pupa hava. Onda bi ganjao da progura neke stvari kroz Izvrsne odredbe, a ja se protivim toliko aktivnoj ulozi predsjednika - zelim da se odgovornost vrati na Kongres. To su u stvari glavni razlozi sto ga ne podrzavam, jer mislim da bi bio premalo fleksibilan i da bi to stvorilo konflikt kojim se nece puno postici. Ne zelim "revolucije". Recimo i ja hocu universal health care, i nemam problem da placam takse za to, ali to se nece desiti samo zato sto ce Sanders pobjediti. Vise ce se tu pomaci ako pobjedi Klobuchar ili Biden.
A zasto mislim da Biden trenutno bolje kotira od Sandersa, a kontra Trumpa, pa zato sto mislim da ce privuci veci broj glasova kao umjereni kandidat. Uostalom tako i dalje govore ankete, a jebiga ne postoji bolji argument nego ankete. Sve ostalo su samo misljenja.
Ankete 2016-e nisu puno fulile uopste. RCP anketa svih anketa (poll of polls) je nju imao na dan izbora na +3.2%, a ona je dobila +2.1% glasova od Trumpa. Znaci greska od samo 1.1%. Samo, niko nije ocekivao da ce neko sa +2.1% popular vote izgubiti glasove. To se nikad nije desilo u modernom vremenu. Samo je jednom uopste gubitnik u tom zbiru dobio izbore (Dubya Bush, 2000-e, ali tad je razlika bila ja mislim samo 0.5% u korist Gorea).
Druga je stvar sto niko nije zelio da vidi da Trump ima znacajne sanse i da je razlika mala (ukljucujuci i samog Trumpa i to na dan/noc izbora), iako je u skoro svakoj anketi vodila Clinton.
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -5491.html
Ankete su naravno limitirane, ali daleko od toga da lazu. (Trenutno je Biden na +5.4% kontra Trumpa, Sanders na +3.7%). Recimo Bloomberg, jos jedan centrista, na cak +5.2%, iako je na ispod 10% u D kampanji. Warren na samo +1.7%, a Buttigieg u minusu. Klobuchar je na primjer na +1.8%, znaci bolje i od Buttigiega i od Warren, iako je daleko ispod njih u D kampanji. Sta ti to govori?
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... ional.html
E sad na kraju - meni je sustinski manje bitno ko ce biti predsjednik, ako to nije Republikanac. Koga god da D stave na papir, ja cu za njega glasati.
kandidata koji će držati sličan kurs kao i prethodnih nekoliko demokratskih predsjednika. Pretpostavljam da to ima veze i sa staležom
kojem neko pripada.
Ne znam...ja ne bih mogao glasati baš za bilo kojeg kandidata samo zato što pripada stranci koju preferiram.