Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

dale cooper

#16476 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 01:30 Pa dobro, al to pod uslovom da ti undecided zele socijalistu na vlasti.

Ja sam skloniji glasati za Bidena nego za Sandersa jer mi se ne svidja politika Sandersa. Warrenovu haj jos i nekako. Ne vidim da zemlja ide ulijevo, naprotiv, i ne mislim da je na jedan ekstrem odgovor drugi. (Ne da mislim da je Sanders usporediv sa Trumpov, boze sacuvaj)

Inace, ja sam ti navijao prvo za Kamalu, pa za Buttigiega, sad mi se dopada Klobuchar. :-) :D Nije mi Biden prvi izbor.

Sa svim ovim recenim jos da dodam da Sanders vecinu stvari koje govori ne bi mogao progurati kroz Kongres. Nema sansi. Stoga mi je dosta ovog sto govori - pupa hava. Onda bi ganjao da progura neke stvari kroz Izvrsne odredbe, a ja se protivim toliko aktivnoj ulozi predsjednika - zelim da se odgovornost vrati na Kongres. To su u stvari glavni razlozi sto ga ne podrzavam, jer mislim da bi bio premalo fleksibilan i da bi to stvorilo konflikt kojim se nece puno postici. Ne zelim "revolucije". Recimo i ja hocu universal health care, i nemam problem da placam takse za to, ali to se nece desiti samo zato sto ce Sanders pobjediti. Vise ce se tu pomaci ako pobjedi Klobuchar ili Biden.

A zasto mislim da Biden trenutno bolje kotira od Sandersa, a kontra Trumpa, pa zato sto mislim da ce privuci veci broj glasova kao umjereni kandidat. Uostalom tako i dalje govore ankete, a jebiga ne postoji bolji argument nego ankete. Sve ostalo su samo misljenja.

Ankete 2016-e nisu puno fulile uopste. RCP anketa svih anketa (poll of polls) je nju imao na dan izbora na +3.2%, a ona je dobila +2.1% glasova od Trumpa. Znaci greska od samo 1.1%. Samo, niko nije ocekivao da ce neko sa +2.1% popular vote izgubiti glasove. To se nikad nije desilo u modernom vremenu. Samo je jednom uopste gubitnik u tom zbiru dobio izbore (Dubya Bush, 2000-e, ali tad je razlika bila ja mislim samo 0.5% u korist Gorea).
Druga je stvar sto niko nije zelio da vidi da Trump ima znacajne sanse i da je razlika mala (ukljucujuci i samog Trumpa i to na dan/noc izbora), iako je u skoro svakoj anketi vodila Clinton.
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -5491.html

Ankete su naravno limitirane, ali daleko od toga da lazu. (Trenutno je Biden na +5.4% kontra Trumpa, Sanders na +3.7%). Recimo Bloomberg, jos jedan centrista, na cak +5.2%, iako je na ispod 10% u D kampanji. Warren na samo +1.7%, a Buttigieg u minusu. Klobuchar je na primjer na +1.8%, znaci bolje i od Buttigiega i od Warren, iako je daleko ispod njih u D kampanji. Sta ti to govori?
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... ional.html

E sad na kraju - meni je sustinski manje bitno ko ce biti predsjednik, ako to nije Republikanac. Koga god da D stave na papir, ja cu za njega glasati.
Pa dobro u suštini nisam puno fulio što se tiče toga zašto ti je Biden prihvatljiviji od Sandersa. Ne želiš puno talasanja i želiš "safe"
kandidata koji će držati sličan kurs kao i prethodnih nekoliko demokratskih predsjednika. Pretpostavljam da to ima veze i sa staležom
kojem neko pripada.

Ne znam...ja ne bih mogao glasati baš za bilo kojeg kandidata samo zato što pripada stranci koju preferiram.
dale cooper

#16477 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

I ide mi na kurac ovo brendiranje Sandersa kao nekog ekstremnog ljevičara (gotovo pa i maltene kao komuniste) samo zato što lik ima
ideje o pravednijem društvu i brizi o socijalno ugroženijim kategorijama po uzoru na skandinavski model. Istu stvar su i Torijevci zadnjih
godina podmetali Corbynu. Nevjerovatno kako i sama riječ "socijalno" odzvanja u ušima ljudi kao alarm, isto kao da bi Sanders ili Corbyn
od Engleske i Amerike napravili neke komunističke utopije. :lol: :mrgreen:
ultima_palabra

#16478 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

dale cooper wrote: 02/02/2020 03:28 I ide mi na kurac ovo brendiranje Sandersa kao nekog ekstremnog ljevičara (gotovo pa i maltene kao komuniste) samo zato što lik ima
ideje o pravednijem društvu i brizi o socijalno ugroženijim kategorijama po uzoru na skandinavski model. Istu stvar su i Torijevci zadnjih
godina podmetali Corbynu. Nevjerovatno kako i sama riječ "socijalno" odzvanja u ušima ljudi kao alarm, isto kao da bi Sanders ili Corbyn
od Engleske i Amerike napravili neke komunističke utopije. :lol: :mrgreen:
Ma mozes to zvati kako hoces, ali ideje tipa državno zdravstveno osiguranje za sve (cak i one koji imaju masno placeno privatno) i drzavno otplacivanje kredita za fakultet nemaju vise od 20% podrske medju glasacima. U swing states cak i manje. Sanders ima jaku mrezu aktivista koji su veoma glasni, ali unutar silent majority jednostavno ta prica ne pije vode.

A i ovo sto Jez kaze, i da se nekako domogne Oval Office, ne moze nikad osigurati podrsku oba doma za neki radikalni zahvat.
ultima_palabra

#16479 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

madner wrote: 02/02/2020 01:44 Trump ovo glat uzima, ako ekonomija ostane dobra.
Ekonomija je bila dobra i prije 3 godine... 8 godina rasta pod Obamom.

Ali stvar je u tome da on nije obecavao nastavak ekonomskog rasta, on je obecavao fundamentalnu promjenu ekonomije... povratak u 70te, da hadžo koji radi u pogonu GM/Forda može izdrzavati zenu domacicu i cetvero djece uz dobru kucu, auto i pun frizider. Naravno, takvo nesto je nemoguce, a sad je toga svjesno i dosta ljudi koji su pali na tu pricu 2016. A jedina konkretna stvar koju je uradio, smanjenje poreza, pogodovala je samo 0,1% najbogatijih.
90minut

#16480 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by 90minut »

Među najboljim ikad Obama mu nije do koljena
jeza u ledja

#16481 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 02/02/2020 03:16 Pa dobro u suštini nisam puno fulio što se tiče toga zašto ti je Biden prihvatljiviji od Sandersa. Ne želiš puno talasanja i želiš "safe"
kandidata koji će držati sličan kurs kao i prethodnih nekoliko demokratskih predsjednika. Pretpostavljam da to ima veze i sa staležom
kojem neko pripada.
Jasno da Sanders nije nikakva komunjara, medjutim ja sam skeptican na sposobnost americkog drustva da razmislja kao Skandinavac. Americko drustvo je daleko, DALEKO, od shvatanja da pripadaju zajednici kojoj doprinose. Ovo ukljucuje i veliku vecinu navijaca Sandersa. Ovo je sebicno drustvo koje nema u sebi gram kolektivnog. Cak i Sanders kad prica o zdravstvenom nije nacisto s ljudima koja je svrha placanja vecih taksi. Ljudi ne zele, skepticni su, da placaju Washingtonu takse, za nekog tamo treceg. Postoji duboko, neizmjerljivo nepovjerenje prema federalnoj vladi, vladi uopste.
Polako sam se uvjerio da je ono sto Sanders prica samo jedna fantazija u glavama njegovih najglasnijih navijaca. Mnoge ideje, iako sasvim validne, se na silu uoblicavaju u neku romanticnu viziju revolucije narodnih masa, Hollywood style. Ljudi imaju zelju da necem pripadaju, da po necemu dodirnu visine njihovih roditelja, koji su imali stvarne probleme sa Vijetnamom, Hladnim Ratom, i prije toga WWII. Ovo sad je talasika.
Ljudi pricaju o socijalizmu, do juce nisu znali sta je to.

Ne da to Sanders shvata, naprotiv, on nije uopste svjestan toga. Smatram da ima najbolje namjere, ali put do sranja je poplocan najboljim namjerama. Jednostavno ne vidim ljude koji ce te Sandersove ideje izvesti na svjetlo dana, na nesto pozitivno. Postoji diskorak u shvatanju kako svijet funkcionise i u kakvom blagostanju se zivi, kao i diskorak u shvatanju kako funkcionisu medjunarodni odnosi.

Jos nesto. Poceo sam da razmisljam da Sanders nije dio nekog pokreta, u smislu da je on samo prirodno izronio na povrsinu. Ne, ON je taj pokret, i bez njega sumnjam da bi se pricalo o pola ideja koje on promovise. Ja ne zelim praviti kult licnosti.
dale cooper wrote: 02/02/2020 03:16 Ne znam...ja ne bih mogao glasati baš za bilo kojeg kandidata samo zato što pripada stranci koju preferiram.
U Americi postoje samo dvije stranke. Mogu ili bacit glas ili ne glasat uopste, sto ne smatram da je ok. Znaci imam izbor D ili R. U zadnjih 70 godina, ne postoji R kandidat za kojeg bi glasao prije D kandidata. To se mozda jednog dana promjeni, al za sad je tako.

I ovako generalno. Ne kontam kakav to kurs treba da drze Demokrate? Zadnja dva predsjednika su izvele Ameriku iz ekonomske depresije, unatoc tome sto su imali Kongres protiv sebe. Ne slazem se nikako sa idejom da su radili na odrzavanju statusa quo. Radili su na ciscenju sranja kojeg su njihovi prethodnici ostavili, kao sto ce i Trumpov nasljednik.
jeza u ledja

#16482 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

90minut wrote: 02/02/2020 05:03 Među najboljim ikad Obama mu nije do koljena
:lol:
90minut

#16483 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by 90minut »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 05:24
90minut wrote: 02/02/2020 05:03 Među najboljim ikad Obama mu nije do koljena
:lol:
A šta drugo nego ovako pisati kad vidiš ultima šta piše..

Frajer kad bi napravio svjetski mir ovaj bi mu mane našao.

Na stranu zajebancija meni licno najkonkretniji njihov predsjednik od kad eto površno pratim tamo otprilike od 2005-6 jer sam 92 godiste.
madner

#16484 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

ultima_palabra wrote: 02/02/2020 04:16
madner wrote: 02/02/2020 01:44 Trump ovo glat uzima, ako ekonomija ostane dobra.

Ali stvar je u tome da on nije obecavao nastavak ekonomskog rasta, on je obecavao fundamentalnu promjenu ekonomije... povratak u 70te, da hadžo koji radi u pogonu GM/Forda može izdrzavati zenu domacicu i cetvero djece uz dobru kucu, auto i pun frizider. Naravno, takvo nesto je nemoguce, a sad je toga svjesno i dosta ljudi koji su pali na tu pricu 2016. A jedina konkretna stvar koju je uradio, smanjenje poreza, pogodovala je samo 0,1% najbogatijih.
Nije bas istina, pogledaj ko je imao najvece dobitke.
https://www.factcheck.org/2019/06/are-w ... g-or-flat/

Pitanje kontrole emigracije je i ekonomsko pitanje ako ogranicis priliv jeftine radne snage, ista postaje ogranicena, plate idu gore.
Tako da sumnjam sa ce Trump izgubiti podrsku svoje baze, muski bijelci su njegovi. Samo je pitanje da li je to dovoljno.

Obama ne bi izgubio da je mogao da se kandiduje, tesko je izgubiti druge izbore. I to sada igra za Trumpa.
Novosti

#16485 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Novosti »

Skandinavac. Americko drustvo je daleko, DALEKO, od shvatanja da pripadaju zajednici kojoj doprinose. Ovo ukljucuje i veliku vecinu navijaca Sandersa. Ovo je sebicno drustvo koje nema u sebi gram kolektivnog. Cak i Sanders kad prica o zdravstvenom nije nacisto s ljudima koja je svrha placanja vecih taksi. Ljudi ne zele, skepticni su, da placaju Washingtonu takse, za nekog tamo treceg. Postoji duboko, neizmjerljivo nepovjerenje prema federalnoj vladi, vladi uopste.
Polako sam se uvjerio da je ono sto Sanders prica samo jedna fantazija u glavama njegovih najglasnijih navijaca. Mnoge ideje, iako sasvim validne, se na silu uoblicavaju u neku romanticnu viziju revolucije narodnih masa, Hollywood style. Ljudi imaju zelju da necem pripadaju, da po necemu dodirnu visine njihovih roditelja, koji su imali stvarne probleme sa Vijetnamom, Hladnim Ratom, i prije toga WWII. Ovo sad je talasika.

Ne da to Sanders shvata, naprotiv, on nije uopste svjestan toga. Smatram da ima najbolje namjere, ali put do sranja je poplocan najboljim namjerama. Jednostavno ne vidim ljude koji ce te Sandersove ideje izvesti na svjetlo dana, na nesto pozitivno. Postoji diskorak u shvatanju kako svijet funkcionise i u kakvom blagostanju se zivi, kao i diskorak u shvatanju kako funkcionisu medjunarodni odnosi.

Jos nesto. Poceo sam da razmisljam da Sanders nije dio nekog pokreta, u smislu da je on samo prirodno izronio na povrsinu. Ne, ON je taj pokret, i bez njega sumnjam da bi se pricalo o pola ideja koje on promovise. Ja ne zelim praviti kult licnosti.
dale cooper wrote: 02/02/2020 03:16 Ne znam...ja ne bih mogao glasati baš za bilo kojeg kandidata samo zato što pripada stranci koju preferiram.
U Americi postoje samo dvije stranke. Mogu ili bacit glas ili ne glasat uopste, sto ne smatram da je ok. Znaci imam izbor D ili R. U zadnjih 70 godina, ne postoji R kandidat za kojeg bi glasao prije D kandidata. To se mozda jednog dana promjeni, al za sad je tako.

I ovako generalno. Ne kontam kakav to kurs treba da drze Demokrate? Zadnja dva predsjednika su izvele Ameriku iz ekonomske depresije, unatoc tome sto su imali Kongres protiv sebe. Ne slazem se nikako sa idejom da su radili na odrzavanju statusa quo. Radili su na ciscenju sranja kojeg su njihovi prethodnici ostavili, kao sto ce i Trumpov nasljednik.
[/quote]
Socijalizam je samo etiketa koju pojedini američki političari koriste da bi ocrnli protivnika. Većina ljudi u Americi (i šire) nema pojma šta je socijalizam jer većina nije nikad ni pročitala Marxa a i neki koji jesu nisu ga razumili najbolje.

U Americi postoje 2 stranke ali unutar tih dviju stranaka ima također puno frakcija. Ne slažu se unutar DP ili RP u svemu.
dale cooper

#16486 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 05:23
dale cooper wrote: 02/02/2020 03:16 Pa dobro u suštini nisam puno fulio što se tiče toga zašto ti je Biden prihvatljiviji od Sandersa. Ne želiš puno talasanja i želiš "safe"
kojem neko pripada.
Jasno da Sanders nije nikakva komunjara, medjutim ja sam skeptican na sposobnost americkog drustva da razmislja kao Skandinavac. Americko drustvo je daleko, DALEKO, od shvatanja da pripadaju zajednici kojoj doprinose. Ovo ukljucuje i veliku vecinu navijaca Sandersa. Ovo je sebicno drustvo koje nema u sebi gram kolektivnog. Cak i Sanders kad prica o zdravstvenom nije nacisto s ljudima koja je svrha placanja vecih taksi. Ljudi ne zele, skepticni su, da placaju Washingtonu takse, za nekog tamo treceg. Postoji duboko, neizmjerljivo nepovjerenje prema federalnoj vladi, vladi uopste.

Da, nažalost, mislim da si u pravu što se tiče ovoga.
ultima_palabra

#16487 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

madner wrote: 02/02/2020 09:42

Pitanje kontrole emigracije je i ekonomsko pitanje ako ogranicis priliv jeftine radne snage, ista postaje ogranicena, plate idu gore.
Tako da sumnjam sa ce Trump izgubiti podrsku svoje baze, muski bijelci su njegovi. Samo je pitanje da li je to dovoljno.

Obama ne bi izgubio da je mogao da se kandiduje, tesko je izgubiti druge izbore. I to sada igra za Trumpa.
To je samo nastavak ranijih trendova. Zanimljivo da je Trump svaki dan kritikovao politiku Feda, a sad sebi prisvaja zasluge.

Opet ostaje pitanje da li domaci zele da rade poslove koje rade imigranti?

Ne bi izgubio ni Biden da se kandidovao 2016., sad je vec upitno.
madner

#16488 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

ultima_palabra wrote: 02/02/2020 14:04
madner wrote: 02/02/2020 09:42

To je samo nastavak ranijih trendova. Zanimljivo da je Trump svaki dan kritikovao politiku Feda, a sad sebi prisvaja zasluge.

Opet ostaje pitanje da li domaci zele da rade poslove koje rade imigranti?

Ne bi izgubio ni Biden da se kandidovao 2016., sad je vec upitno.
Da ali to je centralno ispunjeno obecanje njegovim biracima. Zaista rastu plate radnicima. Nema toliko veze sa Fedom po meni koliko sa nekoliko bitnih trendova za USA ekonomiju ali to bi bila malo duza tema.

To nije nikad pitanje, pitanje je uvijek za koju cifru bi domaci to radili. Neko bi se nasao da solju cisti cetkom za zube ako bi satnica bila ok.

Ko zna, jos uvijek ne mogu vjerovati ni da je Hilary izgubila. :D
ultima_palabra

#16489 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

Dobro, ali prema ovom grafu rastu još od vremena Clintona.

Pa radili bi za neku cifru za koju se gazdi ne isplati, pa se onda firma ugasi, ili ako je veća preseli u Aziju ili Latinsku Ameriku. Produktivnost ode u kurac.
jeza u ledja

#16490 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Broj ilegalnih imigranata cijelo vrijeme opada, jos od pocetka prvog Obaminog mandata.
jeza u ledja

#16491 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

They have increased 2.4% since Trump took office
...
During Obama’s last four years in office the average weekly earnings for production and nonsupervisory workers went up 4.9%
Citirani clanak iznad je od ljeta prosle godine.

Po ovom, plate za vrijeme Trumpa uopste ne rastu brze od prethodne 4 godine za vrijeme Obame.
MorningStar

#16492 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 16:50
...
During Obama’s last four years in office the average weekly earnings for production and nonsupervisory workers went up 4.9%

Po ovom, plate za vrijeme Trumpa uopste ne rastu brze od prethodne 4 godine za vrijeme Obame.
A zaposlenost ?
jeza u ledja

#16493 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

MorningStar wrote: 02/02/2020 18:11
...

A zaposlenost ?
Obicno se govori o nezaposlenosti.

Ona je opala od 2017-2020 sa 4.7% na 3.5%. U 2012-oj je bila na 8.3%. Krajem 2010-e je bila dvocifrena. :wink:

https://data.bls.gov/timeseries/LNS14000000
MorningStar

#16494 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 19:14
MorningStar wrote: 02/02/2020 18:11

A zaposlenost ?
Obicno se govori o nezaposlenosti.

Ona je opala od 2016-2019 sa 4.7% na 3.5%. U 2012-oj je bila na 8.3%. Krajem 2010-e je bila dvocifrena. :wink:

https://data.bls.gov/timeseries/LNS14000000
Hmmm to je dobro jel ?
mozemo reci da je onda zaposlenost porasla sa 95,3% na 96,5% dok je 2012 bila 91,7% ... zaista upravu si ono pogresno sam se izrazio :D
jeza u ledja

#16495 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Nebitno je pogresno postavljeno pitanje. Bitna je poenta, koju si, kao sto vidis, fulio. :wink:
MorningStar

#16496 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 19:19 Nebitno je pogresno postavljeno pitanje. Bitna je poenta, koju si, kao sto vidis, fulio. :wink:
Nije bila poenta nego pitanje :-D
jeza u ledja

#16497 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Znaci tvoje pitanje nije imalo poentu? Samo si htio nako da pitas, da se informises? Ok, nema problema. Drago mi je da sam ti prosirio znanje. :D
MorningStar

#16498 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

jeza u ledja wrote: 02/02/2020 19:35 Znaci tvoje pitanje nije imalo poentu? Samo si htio nako da pitas, da se informises? Ok, nema problema. Drago mi je da sam ti prosirio znanje. :D
Pitao sam zbog neke info koju sam procitao da je nezaposlenost na najnizem nivou u xx godina i tako a iskreno nisam znao kako je po godinama isla. Razumijem tvoju rezerviranost - nadam se samo da nisi offended :lol:
jeza u ledja

#16499 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Nezaposlenost je pala na najnize grane, tesko nam je. :D Tacno je to. Ne znam sad detalje.

Isto tako ima detalj da je ovo najduzi period, ikad, ekspanzije americke ekonomije. Ovako nesto 10 godina, svaki mjesec (ili quarter) za redom. :-)

Da ne govorim o dionicama.

Odavde samo moze ....na dole. :run:

I pazi sad, sa svim tim brojkama - Trumpova popularnost nije porasla. Sad zamisli da udari neka kriza, kako bi se to odrazilo na njegove brojke...
Post Reply