Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
akaunt

#1626 Re: Feedback

Post by akaunt »

PM72 wrote:ništa,moraću uzet blokče i plajvaz,za svakog otvoriti po stranicu pa upisivati...
Rasti rasterećen ako ćeš moj savjet. Nemoj samo konflikt trazit. Malo konstruktivnog dijaloga jarane, nemoj samo gledat šta, ko , kome....
PM72

#1627 Re: Feedback

Post by PM72 »

Dovoljno sam narast'o,čak i previše :D ,hladan sam ko špricer,nisam nervozan ni agresivan ali ne volim kad ljudi lažu,izmišljaju i prenose neprovjerene informacije pa od muhe naprave međeda.
Ne volim ni spletkaroše koji od svega naprave neku urotu protiv naroda,vjere,države...
Taki sam...
pirpa

#1628 Re: Feedback

Post by pirpa »

PM72 wrote:
pirpa wrote:Raspitaj se u državnom tužilaštvu BiH...
hoću vala samo što nisam...šta da im kažem,da si me ti poslao? :-)
Valja tebi to makar neće biti problema pošto se predstavljaš da si upoznat sa svim i da znaš svakog...
PM72

#1629 Re: Feedback

Post by PM72 »

Svima koji su bili u rovu skidam kapu,bez obzira na "vjeru i naciju".na brzinu sam pročitao post u kojem gore pomenuti gospodin piše da je bio dvije godine u Armiji ostatak u VRS pa mi zaparalo uši ,ja spomenuh a on ko uboden - ko je bio u četnicima? :lol:
Kad fakat,on je to pisao - u zajebanciji ali je napisao a ja to ne razumih kao šalu nego onako ovlaš prešao preko teksta ...ostalo mi u memoriji jer sam imao jednog jarana kojeg sam volio kao brata,bio u našoj vojsci ali se 1994 ispalio pa bio u četnicima i završio u Francuskoj,mislim da ga i ti Sarajmen znaš...čak mislim da ste išli u razred,Siniša N.
ne mogu da mu halalim...
pirpa

#1630 Re: Feedback

Post by pirpa »

Nekako me ta rečenica papak,raja podsjeti na jednu priču sa samog početka rata a ona ide ovako...

Tokom pokolja na Poljinama je jedan naš borac ostao u okruženju sa ranjenim borcem ( Romom sa Koševskog Brda) i nije htjeo da ga ostavi neprijateljima, već ga je izvlačio dan ipo do veterinarske stanice na Betaniji gdje su bili naši borci i kad ga je izvukao na sigurno,prve riječi koje je čuo od boraca koji su bili tu kod veterinarske stanice su bile, jao što smrdi ciganin...
PM72

#1631 Re: Feedback

Post by PM72 »

pirpa wrote:Nekako me ta rečenica papak,raja podsjeti na jednu priču sa samog početka rata a ona ide ovako...

Tokom pokolja na Poljinama je jedan naš borac ostao u okruženju sa ranjenim borcem ( Romom sa Koševskog Brda) i nije htjeo da ga ostavi neprijateljima, već ga je izvlačio dan ipo do veterinarske stanice na Betaniji gdje su bili naši borci i kad ga je izvukao na sigurno,prve riječi koje je čuo od boraca koji su bili tu kod veterinarske stanice su bile, jao što smrdi ciganin...
:lol: :lol: :lol:
moram...ne mogu da odolim,opet izmišljaš i prepričavaš tuđe priče.
Dan i po izvlačio druga...odakle? sa Treskavice do Pazarića? Da su se na guzici plazali sišli bi za 5 minuta,taman je toliko udaljenost naših i četničkih položaja ispod Poljina. I gdje su to mogli ostati "opkoljeni" kad četnici nisu ni izašli iz tranšeja od Kromolja do Poljina? I gdje ti je "veterinarska" stanica na Betaniji?
Kontam,mora da si gledao onaj partizanski film diverzanti kad "pobro ciganin" neće da ostavi ranjenog druga...
morao sam...mnogo lažeš i izmišljaš.
pirpa

#1632 Re: Feedback

Post by pirpa »

Haj ti u podrum po pisaču mašinu rezervi drotu sa ne ostvarenom željom specijalne jedinice :lol:
PM72

#1633 Re: Feedback

Post by PM72 »

:lol: :lol: :lol:
U sljedećoj epizodi ćeš nam pričati priče o avijaciji Armije BiH u Pazariću po uzoru na partizansku eskadrilu ... ili vrhovi Igmana,po onom filmu "vrhovi Zelengore"...
Gdje mi je Dozer da ovo pročita...bio čova na Poljinama...
pirpa

#1634 Re: Feedback

Post by pirpa »

Meni je sad samo žao što ti Dozer nije dao svoju uniformu i što te nije provodao malo kroz grad da raja pomisli da si specijalac :mrgreen:
PM72

#1635 Re: Feedback

Post by PM72 »

pirpa wrote:Meni je sad samo žao što ti Dozer nije dao svoju uniformu i što te nije provodao malo kroz grad da raja pomisli da si specijalac :mrgreen:
Eto koliko znaš i koliko si upućen...
Kakve je to "posebne" uniforme imala specijalna jedinica? Ti misliš Dozer nosio "SEAL" opremu? :skoljka:Nisu svi ni ambleme imali a da im nije bilo blejzera,kombija i jurišnih prsluka ne bi ni znao da su "vikićevci".

Raspitaj se malo,samo se ofiraš.
pirpa

#1636 Re: Feedback

Post by pirpa »

Tu je čovjek hvala Bogu živ i zdrav pa sam može reći jesu li im se uniforme razlikovala od prašinarski
PM72

#1637 Re: Feedback

Post by PM72 »

Ja predlažem da nam ti opišeš kakve su imali uniforme. :D ..od države ih nisu dobijali nego su se snalazili,mjenjali,kupovali...sve do polovine 1993 kad su dobili neke "klj" uniforme...ni na kraju rata nisu imali neke naročite uniforme s obzirom kakve su stvari odrađivali...
Uostalo,ti to bolje znaš. :lol: pričao ti komšijin tetak čiji je šura imao rođaka u specijalnoj...
pirpa

#1638 Re: Feedback

Post by pirpa »

Izvuče li ti pisaću mašinu iz podruma....

Izvinjavam se ostalim forumašima na bez potrebno zachatavaj teme...
akaunt

#1639 Re: Feedback

Post by akaunt »

Sarajmen wrote:
Negdje sam nekad' čitao intervju, i nekako dobro upamtio smisao jedne izjave, u kojoj se za branioce koji nisu Bošnjaci iznosi visoko mišljenje, u smislu da je svako od njih zasebno zaslužio da mu se u znak zahvalnosti podigne spomenik. Meni je to sasvim ispravan pristup, o vremenu kada smo bili na istoj strani, i kada smo se neko vrijeme vodili prije svega onom uobičajenom podjelom na raju i papke.
E vidi jarane, ja to 'vako gledam. Svak je gospodar svoje srece. Ko god je dobrovoljno, ponavljam dobrovoljno, u onom jebenom ratu ne treba mu nista. Naravno ako si ranjen onda normalna invalidnina. Ovo sto se sad moramo do poda klanjat nekome sto je uradio to sto je uradio postaje neukusno. Kad ih pitas , isli su branit zemlju. Sad zajebavat na svakom cosku i trazit od vec sjebane drzave ne lici mi na patriotizam. Ja sam bio u rovu, neki sam kurcevi Srbin, i tu se moja prica zavrsava. Nit kukam nit se hvalim. Nisam zadovoljan sa ovom drzavom, ne volim laz i izvrtanje ali to nije vise pitanje ucesca u ratu. Da samo vidis kako se sa onim sa druge strane 'vatam za bijela grla, i da znas da tu nema neke razlike izmedju Srba Hrvati i Bosnjaka. Zatvoreni ste brate svi za razlicita misljenja. Kako god Bosnjaci polude da je smijesna stvar sto rat nazivaju agresijom, tako isto ne mozes onim drugim u tikvu utuvit da ono sto su radili ne moze uradit homo sapiens. Al jok, vamo sam četnik, tamo sam prodana duša , al znas kako me zaboli ud i za jedne i za druge.
Dozer

#1640 Re: Feedback

Post by Dozer »

A joj...Sad vec moram i ja malo, jbg...
Betanija - bio masakr. Doduse, ne znam na koju se Betaniju misli ovdje... onu prvu, na samom pocetku i kada je bilo "juriiiiis" ala Bosko Buha i Sirogojno (fakat se ne sjecam datuma te prve "historijske bitke"), ili se misli na onu drugu, nekad 94 ili 95...?

U prvoj se zadesih, u drugoj nisam... A u toj prvoj je bilo svega i svacega, ali za ovu pricu nikad do sad nisam cuo. Par nasih, medju kojima je bio i jedan kojeg poznajemo i PM i ja (A.Z.), zaglavilo je u jednoj od vrtaca u koju je bio uskocio kad je pocelo sibati iz par sijaca i garonja po livadi. Nije mogao glave pomoliti iz rupe satima, i tek je, kao i ostali (slagacu, ali mislim da ih je bilo 4 ili 5 ukupno), ispuzao iz nje kad je pao mrak i nekih 20-ak minuta puzao dok se nije dovoljno odmakao u mraku, i onda su ustali i opleli u sprint prema Barama.
Njih su spasile te vrtace, sto se za mnoge druge ne bi moglo reci.

Sto se tice nasih uniformi u specijalnoj, tu je situacija bila ovakva - maskirne uniforme i crne jurisne prsluke su imali samo stari specijalci, sto je bila njihova predratna oprema. Ja sam, kao i svi drugi koji su dosli kao i ja nekad pocetkom aprila, ali i kasnije, do kraja maja ratovao u svojoj trenerci. Onda sam, i to ne sistemski, dobio jedan maskirni kombinezon od jednog od starih, ali sam u njemu izgledao kao nedonosce jer je on bio nizi od mene nekih 15 cm :D.
Onda sam, nekad pocetkom juna '92, privatno naletio na pantalone "vijetnamke" kod poznanika, koji ih je kupio od nekoga na nevidjeno, ali su mu bile preduge, pa ih je onda prodao meni za 30 DEM.

I u njima sam bio sve nekad do oktobra '92, kada su nam sasili nekakve jednobojne zelene tanke uniforme, s nekakvom malo debljom zimskom jaknom iste boje (mislim da ovo jos uvijek imam negdje u podrumu). Kasnije, nekad pocetkom '93, opet su nam sasili nekakve nove "uniforme", od one nekakve crne cohe. BIle su grdne do bola, ali su bar bile tople.
Prvu pravu uniformu, maskirnu Alfu, dobio sam nekad u decembru '93, ali ne u jedinici, nego na poklon u drugoj jedinici gdje sam drzao obuku. I u toj uniformi sam docekao i kraj rata.
Jurisni nikad nisam dobio nikakav, nego sam se sam snalazio i smisljao razne varijante. Jedno vrijeme, nekad do polovine '93 sam nosao sve u onom panciru kojeg zaplijenih od onih sto ih zarobismo u Teatru 03.05., a onda mi je dodijao jer me samo usporavao, bio nekakav krut u kabast, i dam ga jaranu u jedinici, i od tada pa do kraja nisam ni stavio vise pancir na sebe.
Sljem, naravno, nikad nisam ni imao.

Eto, toliko o tim strasnim uniformama i ostaloj opremi u specijalnoj...
akaunt

#1641 Re: Feedback

Post by akaunt »

Ej , majke ti dje je zaplatilo ono naradzasto platno sto su ,mislim, Jukini imali na početku rata.
PM72

#1642 Re: Feedback

Post by PM72 »

akaunt wrote:Ej , majke ti dje je zaplatilo ono naradzasto platno sto su ,mislim, Jukini imali na početku rata.
?
narandžasto platno nosili?
Dozer

#1643 Re: Feedback

Post by Dozer »

Jesu, imali su nekakve narandzaste uniforme nekad na pocetku, ili pred zimu '92, slagacu. a to je bila ista ova coha kao kod nas, samo sto je kod njih bila narandzasta, mada nije ni narandzasta, nego vise roza, a kod nas, i dosta kasnije, crna :D
Mi plakali od smijeha i zajebavali se "Eto Pink Pantera" :D

Nemam pojma odakle je to doslo. Znam da je materijal bio isti kao one sive deke koje je dijelio CK :D

Ali vrlo brzo su ih skinuli, mislim da ih nisu nosali ni 10-15 dana, i zamijenili crnim kao i kod nas. Cohanim, logicno :D

Stare mi, ovo sam totalno zaboravio.. Sad kad spomenu, odmah mi pred ocima osvanuse u njima. Oplakah :lol: :lol: :lol:

Ali nisu svi Jukini bili u njima, samo onaj mali dio koji je bio stacioniran pored Doma policije, tako da nije iznenadjujece sto ih nije vidjelo puno ljudi po gradu u tome.
PM72

#1644 Re: Feedback

Post by PM72 »

Dozer wrote:Jesu, imali su nekakve narandzaste uniforme nekad na pocetku, ili pred zimu '92, slagacu. a to je bila ista ova coha kao kod nas, samo sto je kod njih bila narandzasta, mada nije ni narandzasta, nego vise roza, a kod nas, i dosta kasnije, crna :D

Nemam pojma odakle je to doslo. Znam da je materijal bio isti kao one sive deke koje je dijelio CK :D

Ali vrlo brzo su ih skinuli, mislim da ih nisu nosali ni 10-15 dana, i zamijenili crnim kao i kod nas. Cohanim, logicno :D

Stare mi, ovo sam totalno zaboravio.. Sad kad spomenu, odmah mi pred ocima osvanuse u njima. Oplakah :lol: :lol: :lol:
dobro te "uniforme"...ja kontam neko platno...ja se sjecam onih roze čohanih uniformi što je nosila vojna policija pa ih zvali Seferove mandarine
pirpa

#1645 Re: Feedback

Post by pirpa »

Još jednom svaka čast Dozer na komentaru..

Mislim na onu prvu akciju 92god...
Ako se možeš sjetiti da je betaniji tad bila prekrivena raznim voćnjacima(poljoprivredno dobro) i da je većina onog terena bila u kaskadama...

Ona grupa koja je najviše nastradala je bila na sjevernom dijelu betanije ispod orahovog brijega i ispod kromolja sa sjeverno istočne strane...

Događaj koji sam ja spomenuo se odigrao u borovoj sumici iznad današnjeg golf terena i ta je grupa imala pravac napada od voćnjaka koji se nalazio na lijevoj strani od veterinarske stanice pa prema borovoj sumici i pilani...
.

P.S. Što se tiče uniformi koje ste bili dobili, jesu li bile ovaj tip uniforme...
Image
Last edited by pirpa on 02/03/2018 23:14, edited 1 time in total.
PM72

#1646 Re: Feedback

Post by PM72 »

a nisu ti rekli da je orahov brijeg ispod Kobilje glave...
Dozer

#1647 Re: Feedback

Post by Dozer »

Da, taj dio jeste bio u drvecu, ali je i bio malo dalje od Kromolja i Betanije jer je to vec Orahov brijeg. A ovaj ovamo, desni, prema Kromolju je bio k'o mjeseceva povrsina... I nasi vajni tadasnji "komandanti" isplanirali frontalni juris bas - tuda. Aferim... Steta ljudi... Naravno, niko nikada za to nije odgovarao, koliko ja znam....
Ali bilo je mojih i medju tim drvecem, i fakat nikad nisam cuo za tu pricu... A pricali su mi sve do u detalje.

A borova sumica je, ako se jos dobro orijentisem, ispod Grdonja, tj. Grdonj...? To je i bio pravac "jurisa", na kojem sam i ja bio, ali sam ja bio s desne strane, od porodilista, odakle nismo dalje ni makli. Oni koji su uspjeli dobaciti do sumice, dobacili su bar do nekakvog zaklona. Ovi neki su malo sporije trcali, pa zaglavise u vrtacama, kako vec i rekoh. Ti iz borove sumice se jesu izvlacili malo duze nego ovi iz vrtaca, jer su i progulili malo dublje, neki 100-150m, a onda im se valjalo iz sumice vratiti na cistinu. Ali, i dalje fakat ne znam za tu pricu. Mozda se jeste i desilo, haj ga znaj...
Last edited by Dozer on 02/03/2018 23:20, edited 1 time in total.
pirpa

#1648 Re: Feedback

Post by pirpa »

U pravu si.. Mislio sam na sjenicku kosu
akaunt

#1649 Re: Feedback

Post by akaunt »

Dozer wrote:Jesu, imali su nekakve narandzaste uniforme nekad na pocetku, ili pred zimu '92, slagacu. a to je bila ista ova coha kao kod nas, samo sto je kod njih bila narandzasta, mada nije ni narandzasta, nego vise roza, a kod nas, i dosta kasnije, crna :D

Ali nisu svi Jukini bili u njima, samo onaj mali dio koji je bio stacioniran pored Doma policije, tako da nije iznenadjujece sto ih nije vidjelo puno ljudi po gradu u tome.
Ej ba , ko smetljari bili :lol: Ma jok bolan, nosili ih i par mjeseci Ja kad sam vidio onog crnca, sto je još u osnovnu moju išo, u toj uniformi zivota mi ko da sam sanjo. Ni danas ne mogu da sebi od smijeha da dodjem. Em narandzast em mu bila za pet brojeva veca, em on crn u po rata u Sarajevu..... Zna li iko gdje je zavrsio i jel ziv. Ubite me al se imena ne sjecam. Bio je stacioniran u zabavistu na Dzidzikovcu.
Dozer

#1650 Re: Feedback

Post by Dozer »

To je dosta ljevlje od ovoga gdje je bio masakr. Ali, nebitno je. Jbt ga... Popusili, pa kako god.

@accaunt
Ma ja ba, samo su oni u toj bazi i imali te Pink Panter uniforme, ali vrlo kratko. Mislim da su im samo strazari ostali u njima, a ostali, koji su isli na teren, obukli su crne.
Slagacu, ali mislim da je cak i Vikic rekao da im se sasiju crne, jer su se vodili kao dio rezervnog sastava specijalne tada, pa je bio blam da se tak predstavljau, a hodaju u onome :D
Last edited by Dozer on 02/03/2018 23:24, edited 1 time in total.
Post Reply