Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TRANCE

#1626 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

Rizvan wrote:
Last December wrote: To i ja mislim - kako narod napušta bosnu, tako se i povećava broj nezaposlenih otprilike istim tempom, tako da izgleda kao da s eništa ne mjenja. Što se tiče popise, ne vjerujem da će biti mnoo manje nego prije jer je mnogo naroda dolazilo iz dijaspore kući da bi se upisalo na spisak. Ima svega...
Ali tu nešto ne štima, ako ljudi masovno odlaze kako vi govorite, otkud onda povečanje ili stagniranje broja nezaposlenih, a btw, povečava se i broj zaposlenih. Nije da mi imamo tako mlado stanovništvo, šta više broj onih koji izlazle iz škole, iz godine u godinu je sve manji. Plus, posljednjih godina sve veći broj mladih odlučuje se za studiranje, tako da mladi sve kasnije ulaze na tržište rada.

Tako da priče nekih organizacija i medija o masovnom iseljavanju, jednostavno ne pije vodu. Kod nas je iseljavanje kontinuirano prisutno već 50 godina, prisutno je i danas, ali u manjoj mjeri nego u nekim ranijim periodima.
Zato što je jako niska stopa aktivnosti stanovništva.
Prema agenciji za statistiku BiH, radno sposobno stanovništvo obuhvata sve osobe od 15 i više godina, koje se dijele u dvije grupe: radnu snagu (zaposlene i nezaposlene osobe koje traže posao) i neaktivno stanovništvo (osobe koje ne rade i ne traže posao).
Stopa aktivnosti koja se definiše kao radna snaga / radno sposobno stanovništvo je dosta niža u odnosu na razvijene države EU, te iznosi 42,1% za FBiH, dok je u razvijenim državama preko 60%.
Zbog loše finansijske situacije i promjene stila življenja gdje je srećom sve manje domaćica, vječnih studenata i sl. povećava se svake godine i stopa aktivnosti, odnosno broj osoba koje ili rade ili traže posao.
Odatle blago povećanje broja zaposlenih i stagniranje broja nezaposlenih na istom, unatoč tome što sigurno nekoliko desetina hiljada osoba ode iz BiH svake godine. To će ostati tako dok ili ne dođe do stagnacije rasta aktivnosti stanovništva (što bi bilo loše za ekonomiju) ili masivnog ekonomskog rasta koji bi još više povećao zaposlenost i time smanjio nezaposlenost.
512MB

#1627 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by 512MB »

madner wrote:Ispodprosjecna plata + TO. Uzimam TO u obzir jer se ne placa porez na isti pa privatnici isplacuju maksimalni neoporezivi dio tako. Pa ti budi bolestan, ode 30% plate.
Opet kazem u KS je prosjek preko 1000 i to je ono na sta su ljudi prijavljeni. Znam neke softverske firme gdje su svi na minimalcu, a vamo u ovom zadnjem razredu. :D

Vi otisli na najnize plate.

Moze i Njemacka, ja imam neku racunicu za istu i cifru za koji bi otisao. Zanima me koliko raja stvarno zaradjuje. :D
Evo Njemacka. Sta te tacno zanima :)
Rizvan

#1628 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rizvan »

TRANCE wrote:
Rizvan wrote:
Last December wrote: To i ja mislim - kako narod napušta bosnu, tako se i povećava broj nezaposlenih otprilike istim tempom, tako da izgleda kao da s eništa ne mjenja. Što se tiče popise, ne vjerujem da će biti mnoo manje nego prije jer je mnogo naroda dolazilo iz dijaspore kući da bi se upisalo na spisak. Ima svega...
Ali tu nešto ne štima, ako ljudi masovno odlaze kako vi govorite, otkud onda povečanje ili stagniranje broja nezaposlenih, a btw, povečava se i broj zaposlenih. Nije da mi imamo tako mlado stanovništvo, šta više broj onih koji izlazle iz škole, iz godine u godinu je sve manji. Plus, posljednjih godina sve veći broj mladih odlučuje se za studiranje, tako da mladi sve kasnije ulaze na tržište rada.

Tako da priče nekih organizacija i medija o masovnom iseljavanju, jednostavno ne pije vodu. Kod nas je iseljavanje kontinuirano prisutno već 50 godina, prisutno je i danas, ali u manjoj mjeri nego u nekim ranijim periodima.
Zato što je jako niska stopa aktivnosti stanovništva.
Prema agenciji za statistiku BiH, radno sposobno stanovništvo obuhvata sve osobe od 15 i više godina, koje se dijele u dvije grupe: radnu snagu (zaposlene i nezaposlene osobe koje traže posao) i neaktivno stanovništvo (osobe koje ne rade i ne traže posao).
Stopa aktivnosti koja se definiše kao radna snaga / radno sposobno stanovništvo je dosta niža u odnosu na razvijene države EU, te iznosi 42,1% za FBiH, dok je u razvijenim državama preko 60%.
Zbog loše finansijske situacije i promjene stila življenja gdje je srećom sve manje domaćica, vječnih studenata i sl. povećava se svake godine i stopa aktivnosti, odnosno broj osoba koje ili rade ili traže posao.
Odatle blago povećanje broja zaposlenih i stagniranje broja nezaposlenih na istom, unatoč tome što sigurno nekoliko desetina hiljada osoba ode iz BiH svake godine. To će ostati tako dok ili ne dođe do stagnacije rasta aktivnosti stanovništva (što bi bilo loše za ekonomiju) ili masivnog ekonomskog rasta koji bi još više povećao zaposlenost i time smanjio nezaposlenost.
Da, ali desetine hiljada domaćica koje se svake godine odlučuju na izlazak na tržište rada je jednostavno nerealno. Ne postoje dokazi o nekom masovnijem iseljavanju, zapravo statistika pokazuje suprotno.

Po meni bilo bi dobro kada bi se godišnje iseljavalo desetine hiljada ljudi, naročito NK radnika i maturanata gimnazije, bili bi korisniji vani sa slanjem 50 eura mjesečno familiji, nego što ovdje rade za dnevnicu ili ne rade ništa. Ali realnost je da takav profil ljudi koji je najbrojniji na našem tržištu rada, ima jako male šanse za odlazak vani. Vani odlazi tek pokoji programer, medicinski radnik, student ili mlada. A što se tiče masovnijeg iseljavanja, ono je recimo bilo znatno prisutnije 2007 kada je hiljade građevinskih radnika išlo na rad u Sloveniju.
TRANCE

#1629 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

Rizvan wrote: Da, ali desetine hiljada domaćica koje se svake godine odlučuju na izlazak na tržište rada je jednostavno nerealno. Ne postoje dokazi o nekom masovnijem iseljavanju, zapravo statistika pokazuje suprotno.

Po meni bilo bi dobro kada bi se godišnje iseljavalo desetine hiljada ljudi, naročito NK radnika i maturanata gimnazije, bili bi korisniji vani sa slanjem 50 eura mjesečno familiji, nego što ovdje rade za dnevnicu ili ne rade ništa. Ali realnost je da takav profil ljudi koji je najbrojniji na našem tržištu rada, ima jako male šanse za odlazak vani. Vani odlazi tek pokoji programer, medicinski radnik, student ili mlada. A što se tiče masovnijeg iseljavanja, ono je recimo bilo znatno prisutnije 2007 kada je hiljade građevinskih radnika išlo na rad u Sloveniju.
Generalno stagnacija ekonomije i plata od 2008. je natjerala sve ljude da aktivnije traže posao.
Imaš domaćice koje se prijavljuju na biro, imaš studente koji sve više rade i studiraju, imaš mlade koji se više ne mogu zezati u životu do 30-e kao prije, imaš radnike na crno koji sve više traže od poslodavaca da ih prijave, jer su svjesni da ulaze u godine, a da će im trebati minimalno 20 godina staža za bilo kakvu penziju (btw. u većini EU država je ta granica postavljena na 10 godina), imaš starije radnike koji odgađaju odlazak u prijevremenu penziju, jer im valja finansirati nezaposlenu porodicu, imaš i blagi ekonomski rast od 2% za BiH, imaš i hiljade Sandžaklija, Turaka i Arapa što dolaze živjeti u BiH...
Sve to utiče na blago povećanje broja zaposlenih i stagnaciju broja nezaposlenih.
Kao što sam kažeš, odlazi uglavnom visokokvalificirani kadar koji je već i u BiH zaposlen, što je dugoročno loše za ekonomiju, jer na njihova mjesta dolaze duduci ili se skroz gase njihova radna mjesta.
2007. se išlo na privremeni rad za naše ili strane kompanije po Sloveniji, Libiji, Iraku i sl. da se zaradi lova i uloži u kuću, vikendicu i sl. u BiH, dok danas odlaze ljudi s namjerom da se nikad ne vrate.
Masovno iseljavanje je prisutno u područjima BiH koja većinom naseljavaju bosanski Hrvati, jer im posjedovanje pasoša susjedne države omogućava rad u EU bez ikakvih radnih dozvola ili ograničenja za većinu EU država. Iz tih područja idu mladi i da rade kao konobari i čistači i programeri i doktori, jer im ne trebaju radne dozvole. No budući da bos. Hrvati čine možda 15% populacije BiH, postotak iseljavanja za čitavu BiH je znatno manji.
Bos. Srbi i Bošnjaci imaju manje mogućnosti za trajni odlazak, ali je opet trajno odseljavanje sigurno veće nego što je bilo prije 10 godina, pogotovo za bos. Srbe koji idu živjeti u Srbiju zadnjih godina. Lično ih znam nekoliko koji su otišli, ne iz nacionalističkih, već iz čisto ekonomskih razloga, jer su tamo ipak lakše našli neki posao zbog manje nezaposlenosti.
Iseljavanje također donekle amortizuje doseljavanje već pomenutih ljudi iz Sandžaka, Turske i arapskih zemalja.
Stoga kad sve sumiramo, iseljavanje definitivno postoji u većem obimu nego prije recesije iz 2008., no da li je ono masovno u slučaju čitave populacije BiH, o tome se može diskutovati. Iako sam siguran da BiH hipotetički sutra uđe u EU i ljudi dobiju mogućnost rada vani bez obzira na kvalifikacije i iskustvo, da bi ovdje s ovim stanjem ekonomije za par godina ostali samo penzioneri i budžetlije, jer narod sve teže puši debilnu priču o bosanskom rahatluku i teškom životu vani.
Nažalost, kod nas je statistika slabo organizovana i služi većinom u političke svrhe, jako malo u neke korisne. Dok dosta država uvodi i popise svakih 5 godina, mi smo preskočili popis 2001., pa smo pomjerili popis iz 2011. na 2013., pa sad opet čekamo da se političari dogovore kako će obraditi rezultate, a ne struka. Dok objave rezultate popisa, bit će vrijeme za novi 2021. :-)
madner

#1630 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

512MB wrote:
madner wrote:Ispodprosjecna plata + TO. Uzimam TO u obzir jer se ne placa porez na isti pa privatnici isplacuju maksimalni neoporezivi dio tako. Pa ti budi bolestan, ode 30% plate.
Opet kazem u KS je prosjek preko 1000 i to je ono na sta su ljudi prijavljeni. Znam neke softverske firme gdje su svi na minimalcu, a vamo u ovom zadnjem razredu. :D

Moze i Njemacka, ja imam neku racunicu za istu i cifru za koji bi otisao. Zanima me koliko raja stvarno zaradjuje. :D
Koliko je bruto, koliko neto i koliko je kirija za koliko kvadrata u kojem gradu. :D
MrShadow

#1631 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by MrShadow »

madner wrote:
512MB wrote:

Koliko je bruto, koliko neto i koliko je kirija za koliko kvadrata u kojem gradu. :D
i je li bolje 2000 eur na ruke u Berlinu ili 2000 Km na ruke u Sarajevu?
jel muljaju u njemackoj poslodavci sa prekovremenim i jel svaka firma isplacuje kojekakve bonuse/regres/bozicnicu ?
insomnia78

#1632 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Prekovremeni se cesto "isplacuju" u slobodnim danima umjesto u parama
Naravno da ne isplacuju svi bozicnice i kojekakve bonuse
Barem ovdje u fr
Vjerujem da je i u Njemackoj slicno
tututuuuu

#1633 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by tututuuuu »

Rizvan wrote: Pa valjda prilivom nove radne snage na tržite rada. Pravo pitanje je otkud povečanje broja radno aktivnog stanovništva, ako se ljudi masovno iseljavaju?
Gdje je taj priljev? Moze li kakav link? Ja svaku vijest koju vidim kaze da se broj djece u skolama iz godine u godinu drasticno smanjuje. Odakle je taj priljev?
saja_dj

#1634 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by saja_dj »

madner wrote:
512MB wrote:

ca. 10€ po kvadratu je prosjek za Berlin

ca. 14€ Frankfurt

ca. 18€ Minhen

ca. 12€ Hamburg

http://www.immowelt.de/immobilienpreise/

Brutto satnica prosjek po Bundeslandu (ovo je za sve struke, neko u struci prirodnih nauka, bankarstva, energije i sl. ce da uzme bolju paru):

Hamburg: 22,20 Euro
Hessen: 21,70 Euro
Baden-Württemberg: 21,30 Euro
Bremen: 20,60 Euro
Bayern: 20,60 Euro
Nordrhein-Westfalen: 20,50 Euro
Rheinland-Pfalz: 19,80 Euro
Saarland: 19,40 Euro
Niedersachsen: 18,80 Euro
Berlin: 18,70 Euro
Schleswig-Holstein: 18,20 Euro
Brandenburg: 15,90 Euro
Sachsen: 15,40 Euro
Sachsen-Anhalt: 15,10 Euro
Thüringen: 15,00 Euro
Mecklenburg-Vorpommern: 15,00 Euro

Po sektorima:

Image

http://www.absolventa.de/karriereguide/ ... ittsgehalt
pojedinac

#1635 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by pojedinac »

Molim admina da ukloni ovaj post.
Last edited by pojedinac on 06/10/2015 16:50, edited 1 time in total.
pojedinac

#1636 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by pojedinac »

Za sve zainteresovane!

Troškovi života u svijetu:
http://uk.businessinsider.com/the-cost- ... ?r=US&IR=T

Visina plata u svijetu [možete birati po zanimanju ili po državama]:
http://www.worldsalaries.org/
pojedinac

#1637 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by pojedinac »

Last edited by pojedinac on 06/10/2015 16:50, edited 1 time in total.
pojedinac

#1638 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by pojedinac »

Sociolog

#1639 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Sociolog »

Pozzdravljam, Postovanje svima :)

Molim vas, mozete li mi forumashi preprouciti grad, ili regiju u Njemackoj za medicinskog tehnicara. zavrsio sam magistraski studij, od kojeg nemam nista. Srecom pa sam zavrsio medicinsku na Bjelave , normalnim putem...sad ucim njemacki jezik. Sad sam na a2 levelu..Mozete li mi preprouciti grad u Njemackoj, posto 95 % cujem raja idu za Minhen, ali da cujem i druga misljenja..i druge prijedloge.na sta da obratim paznju i slicno..
Izvinjavam, se na evetualnom offu..moderatorima
.ako mogu sto posteniji, odgovori, jer nemam neke rodbine vani u dijaspori da me posavjetuje :)

Hvala
nino90

#1640 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by nino90 »

Prijedlog, traziti manje gradove na jugu DE. Manji troskovi zivota (kirija prvenstveno)
Last December

#1641 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Last December »

Ja znam djevojku otišla u Dresden da radi spec. Koliko znam zadovoljna je. Čuo sam da i drugi preporučuju manje gradove jer je manja konkurencija pogotovo za početak, kasnije možete birati kad se već establišujete kao radnik.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1642 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

Preš'o je igricu.... :-)
Tabhana

#1643 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Off topic je, ali zaslužila je da se postavi :oops:

Tabhana

#1644 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Javiš se na konkurs, dobiješ (da prostite):

Image
Ommadawn

#1645 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:

Preš'o je igricu.... :-)
Ovaj je prekuco ko Golf dvojka!
ćiribiribela

#1646 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ćiribiribela »

Danas dobila vizu, u petak putujem. :autic:
ferratilis

#1647 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ferratilis »

ćiribiribela wrote:Danas dobila vizu, u petak putujem. :autic:
Čestitke :thumbup:
ćiribiribela

#1648 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ćiribiribela »

ferratilis wrote:
Čestitke :thumbup:
Hvalaaaa. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1649 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Velkoski »

Rizvan

#1650 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rizvan »

Sretno. Nadam se da ćeš nam se s vremena na vrijeme javljati na ovoj temi sa iskustvima iz prve ruke. :)
Post Reply