apsidejzi wrote:Dozer wrote:
Prije svega, Kur'an je daleko do necega savrsenog, inace nikako ne bi mogao biti poprilicno razlicito tumacen od strane vjernika sirom svijeta.
A da se mozda prije svega upitas, al mozda, samo mozda, da mozda nije do Kur'ana problem sa savrsenoscu nego do ljudi koji ga tumace. Mozda ljudi ne valjaju. Mozda projiciraju. Mozda nagadjaju. Mozda ne znaju. Mozda vide ono sto zele da vide. Mozda se uopste ne trude da pronadju rjesenje. Mozda im je mrsko. Mozda su licemjerni. Mozda ne zele da vide.
Pazi nesto.... sve sto kazes moze biti tacno, naravno, ali - da li je? Zasto vjernici apriori odbacuju mogucnost da je sveta knjiga nejasna, netacna, u masi stvari pogresna, i sl.? Zasto je vjerska knjiga, koja bi trebalo da bude neka vrsta pravilnika zivota, uopste napisana na nacin da se mora tumaciti? Zasto crno nije crno, ili bijelo bijelo, nego ljudi, nesavrseni kakvi jesu, moraju tumaciti da li je nesto crno ili bijelo? Da li si se ti, mozda, upitao ovo?
I ja sam zaprepasten nivoom gluposti kod uglednih bosnjackih muslimana nacinom na koji tumace ovo sa poplavama. Ti ljudi ili ne citaju Kur'an uopste ili ne razmisljaju o onome sta citaju. Mogu misliti kako to strasno izgleda iz tvoje ateisticke perspektive. Meni je strasno kako se mogu nategnuti ajeti da im se dadne smisao kojeg nema. Ja i dalje smatram da nije problem u Kur'anu nego u onima koji ga tumace jer ga prvo filtriraju kako bi pronasli ajete koji njima pasu i onda donose selektivne zakljucke. Sa tim selektivnim definicijama mogu prevariti neuk narod i vas ateiste koji ne citate Kur'an al ako je ikad iko od vas procitao isti zna da je ovo jedino moguce kroz selektivno filtriranje ajeta. Ili sto bi Kur'an sam rekao: "Zar cete biti kao oni sto su uzeli suhufe (djelove Knjige) pa na osnovu tog pravili zakone". Jesmo. Mi smo uzeli dijelove knjige a druge dijelove zanemarili.
Ja ga jesam procitao, i s ovim sto ovdje kazes se apsolutno slazem. Problem s Kur'anom, ali i drugim "svetim: knjigama nije u njemu samom, nego urpavo u ljudima koji su zli, pokvareni, oholi, pohlepni, zeljni vlasti i moci, a onda radi svega toga, ili bilo cega od ovoga, rade upravo ovo sto si rekao - selektivno biraju ono sta njima odgovara, a sve s ciljem manipulacije masama i na osnovu toga ostvarenja licne koristi na bilo koji nacin.
No da bi bio u stanju sve dijelove povezati u jednu cjelinu moras imati konceptualni kapacitet koji njima ili fali ili ga ne zele potencirati. Bilo bi lijepo kada bi procitali Aristotelovu Metafiziku i razumjeli o cemu se tu zapravo govori. Tada bi nadosli mozda na ideju da je ovo idealna prilika za davanje zekata umjesto palamudjenja o kazni i nagradi.
Vrlo tacno.
Ali ako dodjemo do teme zekata onda dolazimo do teme o tome: Kome ga treba placati; a to je tema o kojoj oni ne vole pricati jer podrazumjeva nepozeljne konsekvence. Zato je najlakse okriviti narod jer ko biva nisu dobri muslimani ali ako imas imalo razuma shvatices da je Kur'an sve suprotno od onoga sto oni pricaju. Ja ponavljam. Nemam nacina da islam odbranim od tih budala osim da kazem da su izvrsili selektivno filtriranje ajeta i dosli do nekakvih cudnih zakljucaka o iskusenju i kazni. Valjda im je mrsko priznati da nisu ucinili nista da uklone fesad o kojem sam govorio prije nekoliko postova. Da smo iskopali dublja korita sprijecili bismo pola ovih problema. OK, ovo je velika navala vode al jednom kada prodje, ostaje nam obaveza da na onih +35 angazujemo dva tri bagera u svakom gradu da izrove korito zajos dva metra dubine duz gradova.
Opet se slazem.
A onda je ovdje pitanje - ako su "tumaci" Kur'ana, a to su hodze, imami i svi ostali vjerski "sluzbenici" (ovo je namjerno pod navodnicima) takvi ljigavci, dvolicnjaci, prevaranti i, na kraju, lazovi (a jesu, to svi znamo, i to u svim danasnjim religijama), za sta i kome uopste trebaju takve vjerske institucije, i pripadajuce religije s njima? Da li je ovo logicno pitanje?
Tako ja vidim da Kur'an govori. No ovo je definitivno problem u metodologiji i pristupu Kur'anu sto meni kazuje da nije do Kur'ana nego do nas koji ga tumacimo.
Ja bih opet rekao da je i do oboje, i do Kur'ana i do onih koji ga tumace... Drugim rijecima, to je jedna opsta konfuzija koja uzrokuje nebrojene probleme na sve strane i u svemu.