Ukrajina

drug_profi

#162401 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

BiBi911 wrote: 21/05/2023 21:13
Bobi wrote: 21/05/2023 21:07 Evo malo sakupljanje po žbunjevima :D, za nekoliko dana ce uzet ovaj snimak pa scgi izbrisat one zelene traje i prikazat kao da ruski vojnici zarobljavaju ukrajinske :D, sve sježi snimci su ovo. Rusi kad prikazu snimak kao da je snimano sa vga kamerom iz 2000-te,zamučeno da se ne vide stvarne oznake :D.

Jel ovaj u cipelicama bjezi iz svatova
Mladozenja, a mladenkin babuka posalo ZSU da ga privedu...
Morali mu jarane pobit, jbg...
drug_profi

#162402 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 21/05/2023 21:31 To onaj sirski što je poginuo prošli mjesec?
PA neki dan su Rusi ubili tri Zaluzhnija, jednog Budanova i dva Sirskija... sa Karinđalima
Bossona

#162403 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Grafika 18+
Spoiler
Show

toska

#162404 Re: Ukrajina

Post by toska »

Malo ložione sa sve goreg i goreg B92, vijest cijeli dan na naslovnoj u vrhu:

Pokrenuta serijska proizvodnja: Ruska raketa će uništavati sve pred sobom

U Rusiji je pokrenuta serijska proizvodnja najnovije avionske rakete povećane snage "Bronebojščik".
I uprkos činjenici što je ova raketa nenavođena, pri njenom razvoju, najviše se uzimala u obzir velika preciznost pogotka ciljeva
https://www.b92.net/biz/vesti/svet/pokr ... om-2337263

avionska nenavođena za: "Ruski eksperti objašnjavaju da se među ovim ciljevima nalazi oklopna tehnika, tenkovi, borbena vozila pešadije, ukopani vojni objekti, uporišta...." :-)
tkz. frljoka
drug_profi

#162405 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gvozdeni1 wrote: 21/05/2023 21:54 Da vas obradujem jos jednom info, koju sam cuo prije par dana na drugom izvoru ali mi je danas kad sam vidio da je Beric(i nije neki izvor) rekao isto bas zaparalo usi. Poginuo je jedan borac iz "srpske" grupe u Wagneru ali zanimljivo je da je covjek Bosnjak, i to izgleda ne iz Sandzaka neko iz Bosne.
Zanimljivi,vidjet cemo hoce li biti jos info
Ako je nek je. Nadam se da ce ga psi pojest.
Bossona

#162406 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

drug_profi wrote: 22/05/2023 01:14
zigzag wrote: 21/05/2023 21:31 To onaj sirski što je poginuo prošli mjesec?
PA neki dan su Rusi ubili tri Zaluzhnija, jednog Budanova i dva Sirskija... sa Karinđalima
Laž i propaganda!
drug_profi

#162407 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

General War wrote: 21/05/2023 21:55 Nije admin ni prije to sprjecavo, nego mi bilo zao mentalnog zdravlja kod pojedinaca ovdje.
Zasto mislis da ce iko ovdje to pogledati?
Bogami sam te dobro precijenio.
madner

#162408 Re: Ukrajina

Post by madner »

Sto se tice strateske bitnosti, kada sam tvrdio da je nebitan ljudi su citirali kepeca koji je tvrdio da je to najbitniji grad u cijeloj UA.

Predlazem da mu se obratite da ispravi ovaj krivi navod.
drug_profi

#162409 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bobi wrote: 21/05/2023 22:41
drug_profi wrote: 21/05/2023 22:37 I sve to iskasapio i slozio na kamaru.
ccc,jel znas ti pošto je kubik trešnjinog drveta a ti to iscijepio sve :D , sad možeš samo da ložiš to :D.
E da je neko htio doci da uzme, džaba bi mu dao. Ali qurac, svi bi da im ja slozim i natovarim. E pa tako moze i u pec.
A_A_AKCIJA

#162410 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

madner wrote: 22/05/2023 00:43
A_A_AKCIJA wrote: 21/05/2023 23:45

Bakmut medjutim nije strateska odluka. Obuka pilota, Patrioti, F16, obuka brigada su odluke koje su donesene prosle godine.

Ne mozes Bakmutu dati zasluge za to.

Sto se tice odnosa snaga u Augustu i sada, prosle godine je bio znatno nepovoljniji za Ruse nego sada. BTG sa 150 ljudi i BTRovi koji su krenuli poluprazni u Februaru su drzani na okupu sa artiljerijom i helikopterima. Himarsi su pogodili koliko stabova tog mjeseca a koliko ove godine?

Nakon ovog popunjavanja mobilizacijom Rusi su stekli paritet ili blagu prednostu u pjesadiji.

Medjutim ta pjesadija nije bila pretjerano impresivna, Wagner je tu prekucao igricu sa zatvorenicima.

Dakle u toj situaciji imamo odluku Rusa da pokrenu ogranicene ofanzive sirom fronte. Po meni sa idejom da iskoriste to sto imaju vecu bazu ljudi i sto manje treniraju iste, cak i negativan omjer u toj situaciji moze biti dugorocno dobar.

I onda ni krivi ni duzni dobijaju ovaj poklon:

Da li zelite da zamjenite svoje zatvorenike za elitne snage ZSU po povoljnom kursu?

Sto se tice tehnike, to sto nema puno zapadne tehnike ne znaci da nije dosta tehnike izgubljeno, sto prijeratne sto proslogodisnjih donacija.

Avioni su dobar primjer, najavili su sad F16 i ljudi misle da je to neuporedivo jace nego sto su imali prosle godine. A prosle godine su imali duplo vise borbenih naleta nego ove sa doniranim Mig29. Pogotovo danas kada sam citao da se radi o Block20 avionima, bogdu su bolji od ovih Poljskih Migova ali samo jer mogu nositi vise oruzja.

Uglavnom, uticaj Bakmuta je na operativnom a ne na strateskom nivou, te shodno tome treba i diskutovati.
Odluka za odbranu Bahmuta je imala strateški efekt. Sam Bahmut je nebitan.

Efekt je kupovina vremena i iscrpljivanje ruskog ofanzivnog potencijala.

Kao što rekoh, u mjesec dana ćemo znati.

Ukrajinci cijene vremensku dimenziju, Rusi ne.

Ukrajinci su od odluke za Patriote i ostalo oružje znali koliko im treba da ih stave u funkciju. I da to radi kako treba. To je vrijeme koje su kupovali.

Ukrajina je poslala desetine hiljada ljudi u inostranstvo na obuku, Rusi punili mobiliziranim alkosima.

Za popunjenost BTG nagađaš, jer znam da nema tih podataka.

Svi F16 u igri, su MLU, mid life update, gdje su neka unaprijeđenja blok 40-50 ili bolja. Danska i Norveška imaju oko 100 komada da ponude.

https://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html

Istina, ostaje problem R37 i aesa radara na Su35.

Broj naleta ukrajinske avijacije ne znači ništa, niti vjerujem da imaš tačan podatak.

Ukratko, Bahmut je Ukrajini omogućio da se naoruža, utrenira, dobije još veću podršku i pripremi za ofanzivu. Uz to su iscrpili ruski ofanzivni potencijal. Značajni strateški efekti.

Rusima je samo omogućio da konačno kažu da su nešto zauzeli. Strateški efekt nula.

Da se podsjetimo, Rusi su u Ukrajini da je zauzmu i naprave marionetsku državu.

Ukrajinci da se odbrane i oslobode.

Trenutno, Rusi su nigdje sa ciljem, a Ukrajina solidno planira i kontroliše front.

Za mjesec ćemo znati.
A_A_AKCIJA

#162411 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

RefPus wrote: 22/05/2023 00:55
A_A_AKCIJA wrote: 21/05/2023 23:52

Imaš gomile nezavisnih izvora koji govore o tome. To što ti ne znaš ne znači da ne postoje.

Čak imaš i ruske izvore koji direktno ili indirektno potvrđuju brojke.
Pa ja stvarno nisam naišao na neke mjesečne ili dnevne procjene Ukr gubitaka. Baš me zanima kakve su i od koga. Volio bih da mi neko proslijedi.
Ako misliš da ima baza mrtvih sa slikama i brojem lične, nema.

Imaš tehnike i načine kako se to radi i mjeri.

Za početak idi na Oryix pa vidi malo razliku u gubicima tehnike.

Pa malo istraži OSINT podatke koji rade procjene.

21. vijek je

Prije 5 sati je lik koji se bavi analizom radarske i radio komunikacije najavio novi napad raketama, koliko TU95 aviona je poletjelo, odakle i kada se očekuje udar. Kada pogodi pet puta, vjeruješ mu i šesti da valjda zna nešto.

OSINT je ključna riječ koju tražiš i gdje je odgovor na tvoje pitanje.
geralt

#162412 Re: Ukrajina

Post by geralt »

madner wrote: 22/05/2023 00:46
geralt wrote: 22/05/2023 00:28
Kada bi letjeli sami, bilo bi opasno po njih. No ne lete nikad sami nego u formaciji. Mamci-simulatori, F-ovi sa antiradarskim projektilima, F-ovi sa zrak-zrak, F-ovi sa zrak-zemlja. S-300 i S-400 koji upali radar ce ostati bez njega.
Ako ostane na ovom broju sto se danas spominje (50 do 60 Block20 aviona koji su povuceni iz upotrebe) ovo je zamjena za gubitke koje trenutno trpe i ne mjenja jednacine osim sto ima bolju raketu zrak zrak.
Pravis istu gresku kao i Rusi kada poredis MiG-29 i F-16 1-na-1. F-16 ne leti sam za sebe u vakuumu, vec kao dio istog NATO sistema kojem pripadaju i Patriot i sva ostala isporucena zapadna oprema. F-16 moze primati informacije u realnom vremenu od svih radara na zemlji, pa i od NATO AWACS-a koji lete iznad Crnog Mora. MiG nije dio tog sistema niti ce ikad biti. Na stranu to sto su sovjetski/ruski projektili za MiG ili potroseni ili pali na minimalnu rezervu, dok su projektili za F-16 efektivno beskonacni i nema opasnosti da ih "zafali".

Ovako si se ti smijao i Patriotu prosle godine i ubijedjivao Ziloga da je sranje, pa si se sad usutio kad su ruski avioni i projektili poceli padati kao muhe.
Benjo34

#162413 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Koliko ce F16 biti efikasan protiv s300 I s400 ovisit ce o obuci pilota. Vjerujem da ameri itekako znaju kako ugasiti navedene sisteme. Mislim da su ameri cijelo vrijeme igrali pametnu igru. Svoje oruzje podcjenjuju a rusko I kinesko precjenjuju I time ih drze u zabludi. Najbolje pokazuje prica o Patriot sistemu kojeg, slicno kao F35 mnoze sa nulom, ali gle cuda, protiv rusa radi.

Mislim da rusi nikad nisu ni sanjali u sta ce upasti kad su krenuli na Ukr vjerovatno su zapadne obavjestajne sluzbe imale ulogu u tome da tako promase.

Iako je tuzno da neko 21 stoljecu slavi agresora, razumijem, ja isto tako slavim branioce I cesto se nalozim na totalnu glupost od informacija, zasuze oci I jbg.

Ono sto bi ja pitao Pro ruse ovdje je sljedece:

Koje to bolje snage rusi imaju od onog sto su poslali? T14 Armata? Jos nije u proizvodnji I pitanje je da li ce ikad I bit.

Su57, koliko ih imaju? Da li ih proizvode serijski?

Sta da radimo sa tim da piloti su34 koriste smartphone kao navigaciju? Kako da vjerujem onda da je taj SU 57 to sto jeste?

Kako da vjerujem da imaju hipersonicno oruzje kad se na terenu ispostavilo drugacije?

Koliko je upotrebljivo od silnih brojeva koje su napucavali tipa 16 000 tenkova? Koliko zapravo mogu I teoretski poslat van Rusije, hoce li granice najvece drzave braniti t34?

Toliko su lagali, da su I sami poceli vjerovati u svoje lazi, I to je razlog zbog kojeg se desava sto se desava.

Ukrajina je vec pobijedila, da se ne lazemo, Russima je sve osim totalne aneksije Ukr poraz.
drug_profi

#162414 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

karanana wrote: 21/05/2023 23:07 Kakvi su f-ovi protiv s300 i 400? Ne znam koliku bi prevagu donijeli ako ruska pvo dobro radi. Isto ko sto ni rusi ne mogu kontrolisati ukr nebo.
Idi pitaj na šitiju, pusti nas šta mi baljezgamo
madner

#162415 Re: Ukrajina

Post by madner »

A_A_AKCIJA wrote: 22/05/2023 01:28
madner wrote: 22/05/2023 00:43

Bakmut medjutim nije strateska odluka. Obuka pilota, Patrioti, F16, obuka brigada su odluke koje su donesene prosle godine.

Ne mozes Bakmutu dati zasluge za to.

Sto se tice odnosa snaga u Augustu i sada, prosle godine je bio znatno nepovoljniji za Ruse nego sada. BTG sa 150 ljudi i BTRovi koji su krenuli poluprazni u Februaru su drzani na okupu sa artiljerijom i helikopterima. Himarsi su pogodili koliko stabova tog mjeseca a koliko ove godine?

Nakon ovog popunjavanja mobilizacijom Rusi su stekli paritet ili blagu prednostu u pjesadiji.

Medjutim ta pjesadija nije bila pretjerano impresivna, Wagner je tu prekucao igricu sa zatvorenicima.

Dakle u toj situaciji imamo odluku Rusa da pokrenu ogranicene ofanzive sirom fronte. Po meni sa idejom da iskoriste to sto imaju vecu bazu ljudi i sto manje treniraju iste, cak i negativan omjer u toj situaciji moze biti dugorocno dobar.

I onda ni krivi ni duzni dobijaju ovaj poklon:

Da li zelite da zamjenite svoje zatvorenike za elitne snage ZSU po povoljnom kursu?

Sto se tice tehnike, to sto nema puno zapadne tehnike ne znaci da nije dosta tehnike izgubljeno, sto prijeratne sto proslogodisnjih donacija.

Avioni su dobar primjer, najavili su sad F16 i ljudi misle da je to neuporedivo jace nego sto su imali prosle godine. A prosle godine su imali duplo vise borbenih naleta nego ove sa doniranim Mig29. Pogotovo danas kada sam citao da se radi o Block20 avionima, bogdu su bolji od ovih Poljskih Migova ali samo jer mogu nositi vise oruzja.

Uglavnom, uticaj Bakmuta je na operativnom a ne na strateskom nivou, te shodno tome treba i diskutovati.
Odluka za odbranu Bahmuta je imala strateški efekt. Sam Bahmut je nebitan.

Efekt je kupovina vremena i iscrpljivanje ruskog ofanzivnog potencijala.

Kao što rekoh, u mjesec dana ćemo znati.

Ukrajinci cijene vremensku dimenziju, Rusi ne.

Ukrajinci su od odluke za Patriote i ostalo oružje znali koliko im treba da ih stave u funkciju. I da to radi kako treba. To je vrijeme koje su kupovali.

Ukrajina je poslala desetine hiljada ljudi u inostranstvo na obuku, Rusi punili mobiliziranim alkosima.

Za popunjenost BTG nagađaš, jer znam da nema tih podataka.

Svi F16 u igri, su MLU, mid life update, gdje su neka unaprijeđenja blok 40-50 ili bolja. Danska i Norveška imaju oko 100 komada da ponude.

https://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html

Istina, ostaje problem R37 i aesa radara na Su35.

Broj naleta ukrajinske avijacije ne znači ništa, niti vjerujem da imaš tačan podatak.

Ukratko, Bahmut je Ukrajini omogućio da se naoruža, utrenira, dobije još veću podršku i pripremi za ofanzivu. Uz to su iscrpili ruski ofanzivni potencijal. Značajni strateški efekti.

Rusima je samo omogućio da konačno kažu da su nešto zauzeli. Strateški efekt nula.

Da se podsjetimo, Rusi su u Ukrajini da je zauzmu i naprave marionetsku državu.

Ukrajinci da se odbrane i oslobode.

Trenutno, Rusi su nigdje sa ciljem, a Ukrajina solidno planira i kontroliše front.

Za mjesec ćemo znati.
Nije, osim ako neces da tvrdis da bilo sta od ovog sto si naveo se ne bi desilo da su u Martu pomakli liniju 4 km zapadno.

Nabrajas prednosti koje su dobili vremenom, ali to nije povezano sa odlukom. Ako jeste i to tvrdis reci sta bi bila divergencija da su se povukli?

Sto se tice Ruskog ofanzivnog potencijala, on bi bio neznatno manji. Probali su na 5 lokacija, nigdje osim kod Kremine i Bakmuta nisu imali rezultate.

Sa druge strane zatvorenici Wagnera su imali rok trajanja, ugovori su bili na 6 mjeseci.

Cooper objavljuje redovno stanje u zracnom ratu, pa mozes sam pogledati broj naleta.

Do donacija Poljskih Migova broj letova je postao jednocifren, Ukrainska avijacija vise haman pa nije letila i kada je letila imala je gubitke jer su Rusi digli nivo VKSa.

RUSI ima clanke o razlozima Ruskih neuspjeha, broj pjesadije je broj 1 i upravo je to primjer.

Uglavnom glavno pitanje je sta od ove zapadne podrske koju navodis UA ne bi dobila? To da li ce za mjesec dana kontraofanziva biti uspjesna nema veze sa ovim. Kontraofanziva u Martu je bila neuspjesna, propustili su prvi termin ljepog vremena od 20 dana u Maju i sada je vec ljetna ofanziva.
drug_profi

#162416 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

RefPus wrote: 21/05/2023 23:11 dovoljno nam govori podatak da se od početka rata niko ne bavi brojem mrtvih Ukrajinaca, jer je to očigledno tabu.
Ne, nego se vi ne bavite relevantnim izvorima.
DoD je u aprilu dao procjenu o oko 110K poginulih AFU ojnika.
Istoveremeno je za Ruse dao brojke koje su dovoljno blizu zvaničnim koje Ukrajina objavljuje.
drug_profi

#162417 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

General War wrote: 21/05/2023 23:19
drug_profi wrote: 21/05/2023 22:53

Uh generale i ti moreš gluposti pisat... samo kad ti paše uz agendu.
Jbg ipak mi nismo bas tako niskog IQ kako si ti navikao da te okruzuju.
Koja agenda?
Prvo, vidi ono u zagradi...ja kad hocu da prebijem deset ljudi povedem makar 15 da bi uspio u tome, ako povedem trojicu...tesko da ce mi uspjeti...ali svako ima svoje, ne namecem nista, vjeruj u sta hoces.
Agenda je recimo, naprimjer.... da si ti u pravu sta god napises.
A nisi. Jer si lupio neoliko ocitih gluposti.
To sto su i Rusi glupi, ne dokazuje da su imali ove ili one namjere. Talaknuli su kamaru najboljih vojnika i tehnike da zavaraju Kijev?
Izvini...ako vjerujes u ovo onda nemam sta da ti kazem. Protiv pravila foruma je.
madner

#162418 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 22/05/2023 01:58
madner wrote: 22/05/2023 00:46

Ako ostane na ovom broju sto se danas spominje (50 do 60 Block20 aviona koji su povuceni iz upotrebe) ovo je zamjena za gubitke koje trenutno trpe i ne mjenja jednacine osim sto ima bolju raketu zrak zrak.
Pravis istu gresku kao i Rusi kada poredis MiG-29 i F-16 1-na-1. F-16 ne leti sam za sebe u vakuumu, vec kao dio istog NATO sistema kojem pripadaju i Patriot i sva ostala isporucena zapadna oprema. F-16 moze primati informacije u realnom vremenu od svih radara na zemlji, pa i od NATO AWACS-a koji lete iznad Crnog Mora. MiG nije dio tog sistema niti ce ikad biti. Na stranu to sto su sovjetski/ruski projektili za MiG ili potroseni ili pali na minimalnu rezervu, dok su projektili za F-16 efektivno beskonacni i nema opasnosti da ih "zafali".

Ovako si se ti smijao i Patriotu prosle godine i ubijedjivao Ziloga da je sranje, pa si se sad usutio kad su ruski avioni i projektili poceli padati kao muhe.
Ako je vjerovati GD onda jeste, njihov IADS ne diskriminira. :D
Procitaj Cooperov treci dio.

Kazem ne mjenja trenutnu jednacinu. Bez zapadnih aviona Ukraina bi ostala bez avijacije zbog nemogucnosti odrzavanja nekad u buducnosti.

Bas sam bio impresioniran performansom, ne znam da li mi se vise svidilo to sto su ispalili 100 miliona dolara, pogodci zooloskog vrta sa cak dvije rakete ili to sto su objavili da je skino sve rakete, tj. gotov sve i da je samo malo ostecen. :D
Izrazio sam blagu skepsu da su prekucali proizvodnju kinzala, ali to je ta sovjetska skola. I ovi su objavili da su pogodili 5 lansera. :D
Helios

#162419 Re: Ukrajina

Post by Helios »

:thumbup:
geralt

#162420 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#162421 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

JoseMujica wrote: 21/05/2023 10:18
Honda Rajvosa wrote: 21/05/2023 10:16 Najezda cetnika n aforumu plus ovih balija rusofila... Bit ce bolje stanje sutra kad krenu n aposao u fbih
završio se izlet, pardon miting u Pančevu pa se sa terena vratili za tastature
Tamo dobili po flasicu vode, ovdje trebaju zaraditi i sendvice. :D
Bossona

#162422 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Image

U Septembru očekuju isporuke F-16, moguće i ranije.
General War

#162423 Re: Ukrajina

Post by General War »

drug_profi wrote: 22/05/2023 01:19
General War wrote: 21/05/2023 21:55 Nije admin ni prije to sprjecavo, nego mi bilo zao mentalnog zdravlja kod pojedinaca ovdje.
Zasto mislis da ce iko ovdje to pogledati?
Bogami sam te dobro precijenio.
Ti si bas uletio u temu i tumaras po postovima, ne znam o cemu pricas
Čitalac

#162424 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Od ranog jutra u ruskim medijima: Dodik će Putinu uručiti odlikovanje, uskoro se otvara ruski konzulat u Banja Luci, a RS je spremna da gas plaća u rubljama.
Predsjednik Republike Srpske Bosne i Hercegovine (RS BiH) Milorad Dodik lično će uručiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Orden Republike Srpske tokom planirane posjete Moskvi, rekao je za RIA Novosti šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.
„Mi veoma poštujemo principijelni stav Rusije. Na svim sastancima i razgovorima lidera na kojima sam bio prisutan, nikada nije bilo govora o bilo kakvim uslovima, kao što to čini Zapad. Rusija nikada nije postavljala nikakve uslove. Isto važi i za ekonomska pitanja", rekao je Perović.
Gandalf

#162425 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

...
Last edited by Gandalf on 21/07/2023 11:03, edited 1 time in total.
Post Reply