madner wrote: ↑22/05/2023 00:43
Bakmut medjutim nije strateska odluka. Obuka pilota, Patrioti, F16, obuka brigada su odluke koje su donesene prosle godine.
Ne mozes Bakmutu dati zasluge za to.
Sto se tice odnosa snaga u Augustu i sada, prosle godine je bio znatno nepovoljniji za Ruse nego sada. BTG sa 150 ljudi i BTRovi koji su krenuli poluprazni u Februaru su drzani na okupu sa artiljerijom i helikopterima. Himarsi su pogodili koliko stabova tog mjeseca a koliko ove godine?
Nakon ovog popunjavanja mobilizacijom Rusi su stekli paritet ili blagu prednostu u pjesadiji.
Medjutim ta pjesadija nije bila pretjerano impresivna, Wagner je tu prekucao igricu sa zatvorenicima.
Dakle u toj situaciji imamo odluku Rusa da pokrenu ogranicene ofanzive sirom fronte. Po meni sa idejom da iskoriste to sto imaju vecu bazu ljudi i sto manje treniraju iste, cak i negativan omjer u toj situaciji moze biti dugorocno dobar.
I onda ni krivi ni duzni dobijaju ovaj poklon:
Da li zelite da zamjenite svoje zatvorenike za elitne snage ZSU po povoljnom kursu?
Sto se tice tehnike, to sto nema puno zapadne tehnike ne znaci da nije dosta tehnike izgubljeno, sto prijeratne sto proslogodisnjih donacija.
Avioni su dobar primjer, najavili su sad F16 i ljudi misle da je to neuporedivo jace nego sto su imali prosle godine. A prosle godine su imali duplo vise borbenih naleta nego ove sa doniranim Mig29. Pogotovo danas kada sam citao da se radi o Block20 avionima, bogdu su bolji od ovih Poljskih Migova ali samo jer mogu nositi vise oruzja.
Uglavnom, uticaj Bakmuta je na operativnom a ne na strateskom nivou, te shodno tome treba i diskutovati.
Odluka za odbranu Bahmuta je imala strateški efekt. Sam Bahmut je nebitan.
Efekt je kupovina vremena i iscrpljivanje ruskog ofanzivnog potencijala.
Kao što rekoh, u mjesec dana ćemo znati.
Ukrajinci cijene vremensku dimenziju, Rusi ne.
Ukrajinci su od odluke za Patriote i ostalo oružje znali koliko im treba da ih stave u funkciju. I da to radi kako treba. To je vrijeme koje su kupovali.
Ukrajina je poslala desetine hiljada ljudi u inostranstvo na obuku, Rusi punili mobiliziranim alkosima.
Za popunjenost BTG nagađaš, jer znam da nema tih podataka.
Svi F16 u igri, su MLU, mid life update, gdje su neka unaprijeđenja blok 40-50 ili bolja. Danska i Norveška imaju oko 100 komada da ponude.
https://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html
Istina, ostaje problem R37 i aesa radara na Su35.
Broj naleta ukrajinske avijacije ne znači ništa, niti vjerujem da imaš tačan podatak.
Ukratko, Bahmut je Ukrajini omogućio da se naoruža, utrenira, dobije još veću podršku i pripremi za ofanzivu. Uz to su iscrpili ruski ofanzivni potencijal. Značajni strateški efekti.
Rusima je samo omogućio da konačno kažu da su nešto zauzeli. Strateški efekt nula.
Da se podsjetimo, Rusi su u Ukrajini da je zauzmu i naprave marionetsku državu.
Ukrajinci da se odbrane i oslobode.
Trenutno, Rusi su nigdje sa ciljem, a Ukrajina solidno planira i kontroliše front.
Za mjesec ćemo znati.