Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ozimician
#16151 Re: Crna hronika BH cesta
Treba obavezno tu staviti znak "Linksabbieger" jer je stvarno opasno i nema trake za iskljucivanje.
- Laplace
#16152 Re: Crna hronika BH cesta
Znači, dobro sam prepoznao o kojem dijelu puta je riječ. Tim dijelom sam čak i sa Fiestom iz 1995. lagano vozio 100 bez rizika (osim rizika da me policija zaustavi i kazni). Čemu brža vožnja?elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:39Tu je na tom dijelu cesta predobra.Laplace wrote: ↑29/07/2024 16:33U komentarima (ne mogu otvoriti, javlja mi "Server error") neko navodi da je Audi (sa slike) krenuo na duploj punoj da pretiče kamion i dogodio se sudar.
Ovdje za nesreću nije kriva cesta. Kriva je loša odluka vozača.
To što su nam ceste loše, nema autoputa a magistrale prolaze kroz naseljena mjesta (ili su naseljena mjesta nikla pored magistrala, svejedno) uzrokuje to da nam za put od 120 km treba 2,5 sata sa prosječnom brzinom 48 km/h umjesto da autoputem isti put pređemo za 1 sat sa prosječnom brzinom 120 km/h.
Ali, takve ceste i nedovoljna pokrivenost autocestama ne uzrokuju sudare. Uzrokuju ih loši vozači, koji na magistrali gdje je ograničenje 80 pretiču vozila koji voze brzinom 100 km/h (upravo na ovom dijelu puta to rade - više puta su me pretekli iako sam vozio brzinom 100 km/h, tj. na granici oduzimanja vozačke), i to preko pune ili duple pune linije, na krivinama ili kroz tunele, preko prevoja itd.
Došlo je vrijeme da je najbolje voziti iza kamiona, pa bolje stići 2 sata kasnije nego nikako ne stići. Nekako sve više razumijem vozače koji ne žele preteći kamion. Jer, ako voziš normalno, prije ili kasnije ćeš postati žrtva živčanog vozača, kome je i 50 preko ograničenja presporo.
Nov asfalt, pravac ali problem je upravo u tome. Nasim ljudima treba losa cesta i krivine inace se pocnu bahatiti.
Na ovoj dionici iz pravca Zenice je lagana nizbrdica a pravac i zbog toga je dupla puna ali kamikaze se odozgo zalete pa dole kod Papratnice sta se desi desi.
Nevjerovatno kakvih imbecila po BiH ima.
Samo New Jeresy blokovi na M17 pomazu.
Ono, i meni sa autom starim skoro 14 godina vožnja ispod 80 djeluje nekako usporena, ali opet vodim računa o ograničenjima i bezbjednosti. Ovdje je 90 dovoljno, recimo da se može i 100 bez problema, ali pri tim brzinama te obilaze kao da voziš 40.
Izgleda da bi ti New Jersey profili (morao sam googlati da vidim koji je to vrag) tamo jedino (privremeno) rješenje.
-
elcaliente
#16153 Re: Crna hronika BH cesta
Sto je najgore tu i nema skoro nikakvih ukljucenja al ljudi ginu ko muhe.
Gledaj ovaj idiot sa Audiom je naravno naletio dole na starije ljude sa Astrom i povaljao ih.
Da sam ja pristuan tu ja ovima iz Audija ne ni ni pomogao neko pomru imbecili.
- Ozimician
#16154 Re: Crna hronika BH cesta
Ima tu mnogo ukljucenja s lijeve strane, obrati paznju iduci put.elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:45Sto je najgore tu i nema skoro nikakvih ukljucenja al ljudi ginu ko muhe.
Gledaj ovaj idiot sa Audiom je naravno naletio dole na starije ljude sa Astrom i povaljao ih.
Za Papratnicu je najgore ovako popodne kad ides, sunce te udara direktno i cak i pri 70 km/h mozes kasno skontati da neko tu zapravo stoji i skrece lijevo.
-
elcaliente
#16155 Re: Crna hronika BH cesta
Ozi ovo je poslije Paprtnice onaj pravac, iz pravca Zepca gdje puna i ona isprekidana pa prelazi u duplu punu a iz pravca Zenica dupla puna.Ozimician wrote: ↑29/07/2024 16:47Ima tu mnogo ukljucenja s lijeve strane, obrati paznju iduci put.elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:45Sto je najgore tu i nema skoro nikakvih ukljucenja al ljudi ginu ko muhe.
Za Papratnicu je najgore ovako popodne kad ides, sunce te udara direktno i cak i pri 70 km/h mozes kasno skontati da neko tu zapravo stoji i skrece lijevo.
Mislim da ima samo jedno skretanje za onaj sumski put gdje se ide guziti. Pa gore do igralista nema nikavih prikljucaka.
Jedino ako nisam jos nesto zaboravio.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#16156 Re: Crna hronika BH cesta
gdje ima dupla punaelcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:52Ozi ovo je poslije Paprtnice onaj pravac, iz pravca Zepca gdje puna i ona isprekidana pa prelazi u duplu punu a iz pravca Zenica dupla puna.Ozimician wrote: ↑29/07/2024 16:47Ima tu mnogo ukljucenja s lijeve strane, obrati paznju iduci put.elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:45
Sto je najgore tu i nema skoro nikakvih ukljucenja al ljudi ginu ko muhe.
Mislim da ima samo jedno skretanje za onaj sumski put gdje se ide guziti. Pa gore do igralista nema nikavih prikljucaka.
kad ideš od žepča, isprekidana ti je ali od vegetacije pored pruge vidiš kiticu.
-
akcija007
#16157 Re: Crna hronika BH cesta
Nista nije bolje ni po Blidinju i Kupresu. I od Mosta Begica i Begovica prema Mostaru
Vozi se kao na autoputu
A ova dionica ZE Doboj me uvijek strah bude kada vozim za Zagreb
Dodatno saobracaj se povecao vozaci nervozni .
Vozi se kao na autoputu
A ova dionica ZE Doboj me uvijek strah bude kada vozim za Zagreb
Dodatno saobracaj se povecao vozaci nervozni .
-
elcaliente
#16158 Re: Crna hronika BH cesta
Iza krivine kod igralista odozgo iz pravca Ze, kada ide lagano nizbrdo pravac. Prije par godina tu je cak bila isprekidna sve dok se nije pocelo ginuti.mk ultra wrote: ↑29/07/2024 16:55gdje ima dupla punaelcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:52Ozi ovo je poslije Paprtnice onaj pravac, iz pravca Zepca gdje puna i ona isprekidana pa prelazi u duplu punu a iz pravca Zenica dupla puna.
kad ideš od žepča, isprekidana ti je ali od vegetacije pored pruge vidiš kiticu.
-
mali_balon
#16159 Re: Crna hronika BH cesta
Pa eto ako putujes EU cestama, na kojoj strani je traka za brzi prolaz kroz naplatne rampe(koje ih imaju)..ja gdje god sam bio lijevo su trake za brzi prolaz....samo kod nas krajnja Desno pa se to kasnije vracaj u lijeve trake....a da ne govorimo kako je to regulisano u vogosci, kad ides iz pravca grada da vi se ukljucio nnatralu za brzi prolaz moras uci u izljevnu traku sa koje se ukljuciju auta iz pravca vogosce.....elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:27 Ovdje sam ja mogao zaplatiti proslo proljece zbog idiota.
Dupla puna, ljudi voze kao da ne postoje znakovi.
Ne razumijem iz kojeg razloga se ne postave New Jersey blokovi, ovako kao da ovi iz cesta zele da sto vise ljudi pogine.
U cestama federacije kao da sjede Hido i Mido pa se klade koliko ce ljudi danas poginuti.
Tako da, dobro je stanje na cestama lakvi ljudi sjede i odlucuju o pravilima i propisima...ali da hoce makar prepisat od drugih....
Sa put doboj zenica najbolje je iza slepera oni svakako voze 90 ako ih neki lola ispred ne koci
Last edited by mali_balon on 29/07/2024 17:09, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#16160 Re: Crna hronika BH cesta
U Austriji isto krajnje ljevo, to rade namjerno da uspore saobracaj. Jest malo glupo.mali_balon wrote: ↑29/07/2024 17:01Pa eto ako putujes EU cestama, na kojoj strani je traka za brzi prolaz kroz naplatne rampe(koje ih imaju)..ja gdje god sam bio desno su trake za brzi prolaz....samo kod nas krajnja lijevo pa se to kasnije vracaj u desne trake....a da ne govorimo kako je to regulisano u vogosci, kad ides iz pravca grada da vi se ukljucio nnatralu za brzi prolaz moras uci u izljevnu traku sa koje se ukljuciju auta iz pravca vogosce.....elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:27 Ovdje sam ja mogao zaplatiti proslo proljece zbog idiota.
Ne razumijem iz kojeg razloga se ne postave New Jersey blokovi, ovako kao da ovi iz cesta zele da sto vise ljudi pogine.
U cestama federacije kao da sjede Hido i Mido pa se klade koliko ce ljudi danas poginuti.
Tako da, dobro je stanje na cestama lakvi ljudi sjede i odlucuju o pravilima i propisima...ali da hoce makar prepisat od drugih....
Sa put doboj zenica najbolje je iza slepera oni svakako voze 90 ako ih neki lola ispred ne koci
Sto kazes iza slepera i polako al nedati da ti se ateista ubaci i izgura te.
Tih so 100 km po Bosni se moze lagano i iza kamiona a zato si siguran.
Last edited by elcaliente on 29/07/2024 17:05, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#16161 Re: Crna hronika BH cesta
taj dio nema veze sa papratnicomelcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:58Iza krivine kod igralista odozgo iz pravca Ze, kada ide lagano nizbrdo pravac. Prije par godina tu je cak bila isprekidna sve dok se nije pocelo ginuti.mk ultra wrote: ↑29/07/2024 16:55gdje ima dupla punaelcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:52
Ozi ovo je poslije Paprtnice onaj pravac, iz pravca Zepca gdje puna i ona isprekidana pa prelazi u duplu punu a iz pravca Zenica dupla puna.
https://maps.app.goo.gl/qw6uVkvSafWgaeMf8
sudeći po slikama i pantografu, lokacija udesa ti je ovo u par metara
ovdje je sa jedne strane dozvoljeno prezitacnje ali se od vegetacije oko pruge ne vidi ništa
a mogao bi vidjeti 1000m dalje, hladno... još kad bi ŽFBIH održavale pružni pojas
-
elcaliente
#16162 Re: Crna hronika BH cesta
mk ultra wrote: ↑29/07/2024 17:04taj dio nema veze sa papratnicomelcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:58Iza krivine kod igralista odozgo iz pravca Ze, kada ide lagano nizbrdo pravac. Prije par godina tu je cak bila isprekidna sve dok se nije pocelo ginuti.
https://maps.app.goo.gl/qw6uVkvSafWgaeMf8
sudeći po slikama i pantografu, lokacija udesa ti je ovo u par metara
ovdje je sa jedne strane dozvoljeno prezitacnje ali se od vegetacije oko pruge ne vidi ništa
a mogao bi vidjeti 1000m dalje, hladno... još kad bi ŽFBIH održavale pružni pojas
Ok, meni se cinilo je gore vise.
-
mali_balon
#16163 Re: Crna hronika BH cesta
Pardon, malo sam pojebo strane tj kod nas desno u normalnom svijetu lijevo.....elcaliente wrote: ↑29/07/2024 17:04U Austriji isto krajnje ljevo, to rade namjerno da uspore saobracaj. Jest malo glupo.mali_balon wrote: ↑29/07/2024 17:01Pa eto ako putujes EU cestama, na kojoj strani je traka za brzi prolaz kroz naplatne rampe(koje ih imaju)..ja gdje god sam bio desno su trake za brzi prolaz....samo kod nas krajnja lijevo pa se to kasnije vracaj u desne trake....a da ne govorimo kako je to regulisano u vogosci, kad ides iz pravca grada da vi se ukljucio nnatralu za brzi prolaz moras uci u izljevnu traku sa koje se ukljuciju auta iz pravca vogosce.....elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:27 Ovdje sam ja mogao zaplatiti proslo proljece zbog idiota.
- canvra888
#16164 Re: Crna hronika BH cesta
elcaliente wrote: ↑29/07/2024 17:04U Austriji isto krajnje ljevo, to rade namjerno da uspore saobracaj. Jest malo glupo.mali_balon wrote: ↑29/07/2024 17:01Pa eto ako putujes EU cestama, na kojoj strani je traka za brzi prolaz kroz naplatne rampe(koje ih imaju)..ja gdje god sam bio desno su trake za brzi prolaz....samo kod nas krajnja lijevo pa se to kasnije vracaj u desne trake....a da ne govorimo kako je to regulisano u vogosci, kad ides iz pravca grada da vi se ukljucio nnatralu za brzi prolaz moras uci u izljevnu traku sa koje se ukljuciju auta iz pravca vogosce.....elcaliente wrote: ↑29/07/2024 16:27 Ovdje sam ja mogao zaplatiti proslo proljece zbog idiota.
Ateista catching strays
-
elcaliente
#16165 Re: Crna hronika BH cesta
Bio bi fazon da stavi naljepnicu na auto nazad ateista da ga raja sa foruma prepozna kada pretice.canvra888 wrote: ↑29/07/2024 17:19elcaliente wrote: ↑29/07/2024 17:04U Austriji isto krajnje ljevo, to rade namjerno da uspore saobracaj. Jest malo glupo.mali_balon wrote: ↑29/07/2024 17:01
Pa eto ako putujes EU cestama, na kojoj strani je traka za brzi prolaz kroz naplatne rampe(koje ih imaju)..ja gdje god sam bio desno su trake za brzi prolaz....samo kod nas krajnja lijevo pa se to kasnije vracaj u desne trake....a da ne govorimo kako je to regulisano u vogosci, kad ides iz pravca grada da vi se ukljucio nnatralu za brzi prolaz moras uci u izljevnu traku sa koje se ukljuciju auta iz pravca vogosce.....
Tih so 100 km po Bosni se moze lagano i iza kamiona a zato si siguran.![]()
Ateista catching strays![]()
- ZoomZoomKiwi
- ZoomZoomKiwi
-
Naslovnica
#16168 Re: Crna hronika BH cesta
80 km/h je ograničenje na tom potezu.ZoomZoomKiwi wrote: ↑30/07/2024 06:47 Good morning.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/92 ... -saobracaj
Mislim da je rješenje snižavanje brzine na 40 km/h i minimalno 2 radara.
Razmisliti čak i o ležećim policajcima, zašto da ne?!
Safety first.
- ZoomZoomKiwi
#16169 Re: Crna hronika BH cesta
130 km/h je ograničenje u smjeru prema Sarajevu.
-
Naslovnica
#16170 Re: Crna hronika BH cesta
I tu smanjiti na 40 km/h max.
Vidiš šta se dešava kada se brzo vozi.
Mala je to promjena a spasiće se nebrojeni životi i traume.
- Laplace
#16171 Re: Crna hronika BH cesta
Po jednima, pješakinja je udarena na pješačkom. Po drugima,15 metara od pješačkog. Nije jasno naglašeno pa sam sklon povjerovati da nije na pješačkom (jer bi onda vjerovatno napisali "pješakija udarena na pješačkom".ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/07/2024 23:30 Here we go again
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240729171
Opet ću naglasiti da je nezdravo i pogrešno gurati priču kako pješak nikad nije odgovoran za nesreću, da je uvijek kriv vozač i da "pješak ništa ne mora"(na primjer, uvjeriti se da je prelazak bezbjedan). To naši pješaci nikad ne rade. Za razliku od naših,u npr. Italiji se uvijek uvjere da je prelazak siguran, iako znaju preći i van pješačkog to rade na siguran način.
S druge strane, i vozači ne paze, ne propušraju pješake ni kad bi morali. Doduše, ni u Italiji nisu po tome nešto bolji, jedan od deset vozila te propusti. U Austriji te deset od deset propusti, bar su to moja iskustva. Kod nas te propusti jedan od hiljadu.
-
elcaliente
#16172 Re: Crna hronika BH cesta
Opet sinoc kod Kaknja na autocesti tragedija.
Nevjerovatno koliko nesreca.
Nevjerovatno koliko nesreca.
-
mali_balon
#16173 Re: Crna hronika BH cesta
Sta se zbilo malo nize mostarskog prema hadzicima... .kaos na cesti...stalo sve
-
Naslovnica
#16174 Re: Crna hronika BH cesta
Negdje pročitah moped, motor i teretno vozilo.mali_balon wrote: ↑30/07/2024 19:11 Sta se zbilo malo nize mostarskog prema hadzicima... .kaos na cesti...stalo sve
-
mali_balon
#16175 Re: Crna hronika BH cesta
Vidio sam dva kamiona i neke motorice...jel zagino ko...jer su stavili trake i nije se moglo proc...ja proso sa druge strane prugeNaslovnica wrote: ↑30/07/2024 19:16Negdje pročitah moped, motor i teretno vozilo.mali_balon wrote: ↑30/07/2024 19:11 Sta se zbilo malo nize mostarskog prema hadzicima... .kaos na cesti...stalo sve