Guadalajara wrote: ↑09/03/2022 13:41
Hrmpallier wrote: ↑09/03/2022 11:10
Ako govorimo o SFRJ, stvarno ne znam. Nekog od sličnih sovjetskih oružja, modernizirana "kaćuša" pretpostavljam. "Plamen" i "Oganj" su malo manje ili malo više istog, a "Rokan", nešto više istog. Ako i nije licenca, onda je "reverse engineering".
Ako govorimo o BiH, onda stvarno ne znam šta nije licenca, ali VTI-ja. Šta-smo-mi-to u BiH sami iznijeli ( osim AC Unity ) ? Možda drvene kutije za municiu.
Pa Plamen 2 M87 je naš projekat na kojem je radio Berko Zecevic sa Masinskog fakulteta u Sarajevu ako te bas zanima.
Oganj i Grad nisu isto bolji je Oganj i dosta precizniji od Grada.
I Orkan je domaci projekat koji je radjen za potrebe Sadamovog Iraka.
I kako ce biti licenca VTI-ja ako su projekti razvijani u nasoj drzavi i u nasim fabrikama. Od Pretisa u Vogosci u kojem su se otkivale bojeve glave i raketne komore, kasetne bombice i upaljaci iz Slavke Rodica u Bugojnu, raketna goriva HTPB i baruti u Slobodanu Princupu Selji u Vitezu, pripale i inicijalan sredstva u Pobjedi u Gorazdu. Znaci sve je radjeno kod nas od kompletne rakete do lansera u Bratstvu u Novom Travniku i elektronike u Rudi Cajevcu u Banja Luci. Jedino je vozilo radio FAP u Priboju, a opet i taj FAP je koristio radilice, motore, mjenjac od Famosa u Sarajevu.
Ja, ja. ...radilice, motori, šajbe, šarafi, ....
Pa dobro čovječe, gdje je sada išta od toga ? Mi ovo, mi ono, mi 'vako, mi 'nako, kad ali ono ...
Ako kada treba, to je sada, zadnjih nekoliko godina. Vam' te, tam' te, u našem naoružanju šta ? - rumunski i kineski VBR-ovi. Koliko raketa za nih imamo, bolje da ne znamo, jer bi se u trenutku smrzli.
A mi otkivali, mi pravili, mi šarafali .... .
Da mi išta znamo i možemo, mi bi do sada mogli reproducirati ono što smo prije 4 - 5 DECENIJA mogli, da se korak ne pomaknemo naprijed. Za ono što se nije pravilo kod nas, moglo se nabaviti/kupiti od starih saradnika u proizvodnji.
Uza svo poštovanje za Berku i još ponekoga, mi smo truba za bilo šta. Ako nam OSBiH, nisu kupac, od kud to da nisu bivše mušterie ? To je veliko pitanje s obzirom na aliu i njemu tako dragu zelenu boju.
Znaš, ova priča me podsjeća na priču jednog bravara, sposobnog i kreativnog čovjeka iz mog daljeg komšiluka. Čovjeka ratni vihor nanese u Ulm. Tamo sretne ekipu naših lola, predratnih gastarbajtera u (sada rahmetli) Magirusu. I priča on (izgleda ne bez doze zavisti), kako su u ekipi majstor Huso, majstor Sakib, majstor Miroslav, majstor ovaj, majstor onaj. Sve majstor do majstora, nastavlja komšija, a cijeli svoj radni vijek zavrću šarafe u Magirusu, i to je sve što znaju ti "majstori".
Ja tako i kod nas u industriji naoružanja.