BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Hrmpallier

#16051 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

aplik5 wrote: 06/03/2022 00:06
Hrmpallier wrote: 05/03/2022 22:44
Eventualni neprijatelj vlada nebom.
Sa svojih 20ak aviona iz vremena Juge...
Ma da su iz Kraljevine Jugoslavije, za nas su sila. Mi nemamo ni dvokrilce.

Sa svojim G-4 i Orlovima, da sad zaboravimo MiG-ove, mirno lete i biraju kada će i gdje da deru. Par naših KUB-ova ih sigurno neće zaustaviti.
Generalno, napadač s avionima je u ogromnoj prednosti u odnosu na onog bez aviona, jer potencijalnih ciljeva za agresora ima toliko da napadnuti nema šanse da sve brani, taman kad ne bi oskudijevao s raketama.
Pogotovo se to odnosi na BiH sa terenom pogodnim da se agresorski avioni "ušunjaju" kad i gdje požele.

U prošlom ratu, prevlast u zraku je anulirala zabrana letova, ali su imali prednost u artiljeriji. Ovaj put, ta prednost je reducirana, ali prednost u avijaciji biće totalna.
Osim ako se nekom čudom ne nađemo u NATO-u.
aplik5

#16052 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by aplik5 »

Hrmpallier wrote: 06/03/2022 00:41
aplik5 wrote: 06/03/2022 00:06
Sa svojih 20ak aviona iz vremena Juge...
Ma da su iz Kraljevine Jugoslavije, za nas su sila. Mi nemamo ni dvokrilce.

Sa svojim G-4 i Orlovima, da sad zaboravimo MiG-ove, mirno lete i biraju kada će i gdje da deru. Par naših KUB-ova ih sigurno neće zaustaviti.
Generalno, napadač s avionima je u ogromnoj prednosti u odnosu na onog bez aviona, jer potencijalnih ciljeva za agresora ima toliko da napadnuti nema šanse da sve brani, taman kad ne bi oskudijevao s raketama.
Pogotovo se to odnosi na BiH sa terenom pogodnim da se agresorski avioni "ušunjaju" kad i gdje požele.

U prošlom ratu, prevlast u zraku je anulirala zabrana letova, ali su imali prednost u artiljeriji. Ovaj put, ta prednost je reducirana, ali prednost u avijaciji biće totalna.
Osim ako se nekom čudom ne nađemo u NATO-u.
Jesu Bošnjaci isprepadani Bože dragi. Ako nemamo 20 tenkova, 10 haubica i 5 aviona za svakog agresorskog vojnika, tjt. mi smo nenaoružani. Ko da ćemo se borit protiv Kine, a ne trećereazredne armije i šesdesetogodišnjeg Siniše iz Ribnika koji je za lapota.
plavi_E

#16053 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

aplik5 wrote: 06/03/2022 10:35 Jesu Bošnjaci isprepadani Bože dragi
Ma nisu Bosnjaci isprepadani nego ih se pokusava isprepadati "mocnom" vucicevom avijacijom.
MIG-ovi nisu bombarderi. Vucic od bombardera ima ono sto se pravilo u Sokolu u Mostaru. I cak je bilo naslova u njegovim novinama i medijima da bombardersku avijaciju modernizirati sa istim ovim ruskim Suihojima koji padaju ko kante od americki Stingera. Onda je svima jasno koliko mu je sad "mocna" bombarderska avijacija. Ali moramo se naviknuti da strasenje Bosnjaka ovdje nikad nece prestati i pored ovog sto svojim ocima gledamo u Ukrajini. Neakd su prosipali prve o cetvrtoj armiji Evrope a danas o mocnim Orlovima i Galebovima. A u pricu o 4. armiji Evrope i dan danas neki vjeruju
archi_a

#16054 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Moglo bi se raspravljati o tome, da li oni pokušavaju da "prestraše" bošnjake ili ovakvom pričom da pokušaju izbaciti vlastiti strah i nelagodu, dok im cvika guza a u ušima zuji!
Šta se dešava, šta će se desiti?!? PobEda je neizvEsna, na putu u nepoznato! :D
Guadalajara

#16055 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

plavi_E wrote: 06/03/2022 11:41
aplik5 wrote: 06/03/2022 10:35 Jesu Bošnjaci isprepadani Bože dragi
Ma nisu Bosnjaci isprepadani nego ih se pokusava isprepadati "mocnom" vucicevom avijacijom.
MIG-ovi nisu bombarderi. Vucic od bombardera ima ono sto se pravilo u Sokolu u Mostaru. I cak je bilo naslova u njegovim novinama i medijima da bombardersku avijaciju modernizirati sa istim ovim ruskim Suihojima koji padaju ko kante od americki Stingera. Onda je svima jasno koliko mu je sad "mocna" bombarderska avijacija. Ali moramo se naviknuti da strasenje Bosnjaka ovdje nikad nece prestati i pored ovog sto svojim ocima gledamo u Ukrajini. Neakd su prosipali prve o cetvrtoj armiji Evrope a danas o mocnim Orlovima i Galebovima. A u pricu o 4. armiji Evrope i dan danas neki vjeruju
Letjeli avioni iznad Sarajeva, prelijetali da prepadnu narod...Bombardovali Slavka Rodica u Bugojnu, bombardovali vanjski dio Igmana u industrijskoj zoni, bombardovali željezaru u Zenici, bombardovali gore po Tešnju-Doboju i to kasetnim avio bombama, pa Bratstvo u Novom Travniku i to zapalili kalionicu, pa gore po Gradačcu, pa po Brčkom na koridoru, pa u Bjelimicima u Hercegovini isto avijaciju dizali, pa Bešlagiću prijetili da će i Tuzlu bombardovati, a on im odgovorio pa bombardujte avio bomba je malo veca od granata kojim nas sad gadjate. :lol:

I kad mi neko spomene NO-FLY zonu iznad Bosne i Hercegovine i tako isto nesto hoce u Ukrajini, a bombardovali sta su god htjeli. Druga je stvar sto je neko znao i da izmjesti masine, ljude, opremu itd... pa da sprijeci unistavanje i zrtve. Pa Igman u Konjicu ili tacnije do njega ARK, atomsko skloniste su minirali i htjeli dici u vazduh.U Pobjedu u Gorazdu haman uletili, morali sve masine i opremu da izmjestaju po kucama...
Guadalajara

#16056 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 17:34

Namazani i mudri Rusi. Nisu bili ludi da prave fabrike municije izvan Rusije tokom SSSR-a. Sve najbitnije fabrike kod sebe smjestili :D

Imaju ukrajinci brdo tenkova i artiljerije, ali proizvodnju municije nemaju. :roll:

Ovo je kod nas dobro. Bitno je da mozemo pusku da proizvedemo i metak za tu pusku, topove i granate, minobacace i mine.A neki hu-ha sistemi balsiticke raketa zemlja-zemlja. To nam ni ne treba :mrgreen:
" ....... za tu puške, topove, granate, minobacače, mine"

Aha ! I to baš dok se ZRAK gasi.

Samo se metci proizvode 24/7, i to je ono što je sigurno. Sve ostalo je na dugom štapu. Ako bi slučajno puklo, to bi trajalo dvije hefte uvrh glave. Što imaš sad - imaš. Neće biti vremena ni sposobnosti za bilo šta drugo.
To što se Zrak gasi ne znaci da nece neka druga firma iz grupacije namjenske industrije da preuzme radnike, mašine i opremu, dokumentaciju. Osim obrade stakla, sociva. 90% posla, masinske obrade, povrsinske zastite moze da uradi skoro svaka firma sa CNC strugovima i glodalicama.
dragonz

#16057 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

Mogu drugi pokušati ali tehnologija proizvodnje u Zrak d.d. je glavna dok su glavni crteži ciljano ostavljeni neusklađeni sa njom.
Ali i posjedovanje tehnologije bez obučenog ljudstva nije garant za uspješnu izradu dijelova za kompletiranje pojedinih sprava plus tehnologija montaže bez ljudi obučenih za montiranje i podešavanje sprava.
Usvajanje tehnologija je trajalo godinama i teško da se može vremenski skratiti bez kontrolora koji znaju šta, kako i gdje se koji dio ugrađuje i kako se ostvaruju pojedine tražene vrijednosti koje je propisao VTI.
Hrmpallier

#16058 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 07/03/2022 00:50

" ....... za tu puške, topove, granate, minobacače, mine"

Aha ! I to baš dok se ZRAK gasi.

Samo se metci proizvode 24/7, i to je ono što je sigurno. Sve ostalo je na dugom štapu. Ako bi slučajno puklo, to bi trajalo dvije hefte uvrh glave. Što imaš sad - imaš. Neće biti vremena ni sposobnosti za bilo šta drugo.
To što se Zrak gasi ne znaci da nece neka druga firma iz grupacije namjenske industrije da preuzme radnike, mašine i opremu, dokumentaciju. Osim obrade stakla, sociva. 90% posla, masinske obrade, povrsinske zastite moze da uradi skoro svaka firma sa CNC strugovima i glodalicama.
To što pričaš je isto kao kad bi nekome htio da nepotrebno amputiraš nogu ili ruku, ubjeđivajući ga da mu je sasvim dovoljna i ona preostala.

Ako ZRAK razvaljen kao jedino preduzeće te vrste u BiH, koje je radilo samo tu vrstu posla, kako će neko drugi održati tu proizvodnju onako "usput" ?
Šteta je za BiH, jer je od samih početaka bilo jedno od rijetkih preduzeća u BiH koje nije imalo "tonažnu" proizvodnju. Uz rahmetli Čajavec, možda jedino u BiH, koje je u proizvodu prodavalo i nešto specifičnog znanja koje se nije moglo naći drugdje.
Jazuk i za BRATSTVO jer im valja u inostranstvu kupovati ono što je imao kod kuće.
Neko ko bolje pozna takve stvari, možda zna i da li se na jeftinu gvožđuriju (znam, neko će se sada propeti na zadnje noge, ali je to tako) iz BRATSTVA, isplati kupovati ne jeftinu optiku ozbiljnijih proizvođača, ili je moguće u Kini kupiti i jeftiniju nego što je pravi ZRAK.

Sa zelenim termitima, i njihovim zagovornicima, Bosna se industrijski i tehnologijski vraća tamo gdje joj je mjesto, a odakle ju je izvela nenarodna socijalistička vlast.
Ne, nije greška. Nenarodna, jer narod znoo :|
Guadalajara

#16059 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Bosanskohercegovački gigant namjenske industrije "Igman" iz Konjica jučer je proslavio 72. godišnjicu postojanja, a tom prilikom otvorena je i nova proizvodna linija.

Image

Otvorena je linija za proizvodnju municije kalibra 7,62 mm.

Za ovu investiciju Igman je kupio savremenu liniju za proizvodnju, a u ovoj godini planirano je i zapošljavanje oko 100 novih radnika.

Vrijednost ove investicije je nešto viša od 10 miliona eura, a kako su ranije iz ove kompanije saopćili, na ovaj način će uvećati proizvodnju ovog kalibra municije za oko 50 miliona komada godišnje.

Detalj s jučerašnjeg puštanja u pogon nove proizvodne linije
Kompanija je osnovana 6. marta 1950. godine i od tada, kao i danas, bavi se proizvodnjom municije malog kalibra, kalibra 5,56, zatim 7,62, zaključno sa 12,7 milimetara.

"Trenutno na kapiju Igmana u sve tri smjene ulazi oko 1.380 radnika. S novom opremom, odnosno ovom linijom koja je kupljena iz Francuske i za koju očekujemo da će biti puštena u pogon u drugoj polovici ove godine, negdje oko 1. jula, mislimo da ćemo imati potrebu za nekih stotinjak novih radnika" naglasio je u januaru direktor ove kompanije Džahid Muratbegović.

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220307083
Honda Rajvosa

#16061 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Honda Rajvosa »

Negdje na Fb vijeh navodnu sliku drona bajraktar negdje oko bihaca na nekom aerodromu. Ili je to neka dezinformacija?radimo li sta po tom pitanju?
GOLDZEN

#16062 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Honda Rajvosa wrote: 08/03/2022 22:33 Negdje na Fb vijeh navodnu sliku drona bajraktar negdje oko bihaca na nekom aerodromu. Ili je to neka dezinformacija?radimo li sta po tom pitanju?
Jest teško danas navući narod da povjeruje u bilo šta...
aplik5

#16063 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by aplik5 »

Iznenađen sam što nema većeg priliva ''turista'' na ovu temu od početka agresije na Ukrajinu.
toska

#16064 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

dragonz wrote: 07/03/2022 08:53 Mogu drugi pokušati ali tehnologija proizvodnje u Zrak d.d. je glavna dok su glavni crteži ciljano ostavljeni neusklađeni sa njom.
Ali i posjedovanje tehnologije bez obučenog ljudstva nije garant za uspješnu izradu dijelova za kompletiranje pojedinih sprava plus tehnologija montaže bez ljudi obučenih za montiranje i podešavanje sprava.
Usvajanje tehnologija je trajalo godinama i teško da se može vremenski skratiti bez kontrolora koji znaju šta, kako i gdje se koji dio ugrađuje i kako se ostvaruju pojedine tražene vrijednosti koje je propisao VTI.
šta je Zrak proizvodio a da nije licenca?
Hrmpallier

#16065 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

toska wrote: 09/03/2022 01:29
dragonz wrote: 07/03/2022 08:53 Mogu drugi pokušati ali tehnologija proizvodnje u Zrak d.d. je glavna dok su glavni crteži ciljano ostavljeni neusklađeni sa njom.
Bolje pitanje je šta je iko u Bosni, a i šire, proizveo, a da nije licenca.

Tačno. Samo, dok je kakve-takve proizvodnje ima neke smiješnje šanse da se pojavi neki "mikro Rimac" i napravi korak ka samostalnosti.

Bez proizvodnje, niti ima šanse, niti ima rada i zarade, a u slučaju industrije naoružanja i neke sigurnosti, pa i faktora odvraćanja, naravno ne misleći na ZRAK kao faktor odvraćanja.
Guadalajara

#16066 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 09/03/2022 01:43
toska wrote: 09/03/2022 01:29

Tačno. Samo, dok je kakve-takve proizvodnje ima neke smiješnje šanse da se pojavi neki "mikro Rimac" i napravi korak ka samostalnosti.

Bez proizvodnje, niti ima šanse, niti ima rada i zarade, a u slučaju industrije naoružanja i neke sigurnosti, pa i faktora odvraćanja, naravno ne misleći na ZRAK kao faktor odvraćanja.
Plamen, Oganj, Orkan cije su to licence ?
Hrmpallier

#16067 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 09/03/2022 06:54
Hrmpallier wrote: 09/03/2022 01:43

Ako govorimo o SFRJ, stvarno ne znam. Nekog od sličnih sovjetskih oružja, modernizirana "kaćuša" pretpostavljam. "Plamen" i "Oganj" su malo manje ili malo više istog, a "Rokan", nešto više istog. Ako i nije licenca, onda je "reverse engineering".

Ako govorimo o BiH, onda stvarno ne znam šta nije licenca, ali VTI-ja. Šta-smo-mi-to u BiH sami iznijeli ( osim AC Unity ) ? Možda drvene kutije za municiu.
Guadalajara

#16068 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 09/03/2022 11:10
Guadalajara wrote: 09/03/2022 06:54
Ako govorimo o SFRJ, stvarno ne znam. Nekog od sličnih sovjetskih oružja, modernizirana "kaćuša" pretpostavljam. "Plamen" i "Oganj" su malo manje ili malo više istog, a "Rokan", nešto više istog. Ako i nije licenca, onda je "reverse engineering".

Ako govorimo o BiH, onda stvarno ne znam šta nije licenca, ali VTI-ja. Šta-smo-mi-to u BiH sami iznijeli ( osim AC Unity ) ? Možda drvene kutije za municiu.
Pa Plamen 2 M87 je naš projekat na kojem je radio Berko Zecevic sa Masinskog fakulteta u Sarajevu ako te bas zanima. :bih:

Oganj i Grad nisu isto bolji je Oganj i dosta precizniji od Grada.

I Orkan je domaci projekat koji je radjen za potrebe Sadamovog Iraka.

I kako ce biti licenca VTI-ja ako su projekti razvijani u nasoj drzavi i u nasim fabrikama. Od Pretisa u Vogosci u kojem su se otkivale bojeve glave i raketne komore, kasetne bombice i upaljaci iz Slavke Rodica u Bugojnu, raketna goriva HTPB i baruti u Slobodanu Princupu Selji u Vitezu, pripale i inicijalan sredstva u Pobjedi u Gorazdu. Znaci sve je radjeno kod nas od kompletne rakete do lansera u Bratstvu u Novom Travniku i elektronike u Rudi Cajevcu u Banja Luci. Jedino je vozilo radio FAP u Priboju, a opet i taj FAP je koristio radilice, motore, mjenjac od Famosa u Sarajevu.
Hrmpallier

#16069 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 09/03/2022 13:41
Hrmpallier wrote: 09/03/2022 11:10

Pa Plamen 2 M87 je naš projekat na kojem je radio Berko Zecevic sa Masinskog fakulteta u Sarajevu ako te bas zanima. :bih:

I kako ce biti licenca VTI-ja ako su projekti razvijani u nasoj drzavi i u nasim fabrikama. Od Pretisa u Vogosci u kojem su se otkivale bojeve glave i raketne komore, kasetne bombice i upaljaci iz Slavke Rodica u Bugojnu, raketna goriva HTPB i baruti u Slobodanu Princupu Selji u Vitezu, pripale i inicijalan sredstva u Pobjedi u Gorazdu. Znaci sve je radjeno kod nas od kompletne rakete do lansera u Bratstvu u Novom Travniku i elektronike u Rudi Cajevcu u Banja Luci. Jedino je vozilo radio FAP u Priboju, a opet i taj FAP je koristio radilice, motore, mjenjac od Famosa u Sarajevu.
Ja, ja. ...radilice, motori, šajbe, šarafi, ....

Pa dobro čovječe, gdje je sada išta od toga ? Mi ovo, mi ono, mi 'vako, mi 'nako, kad ali ono ...

Ako kada treba, to je sada, zadnjih nekoliko godina. Vam' te, tam' te, u našem naoružanju šta ? - rumunski i kineski VBR-ovi. Koliko raketa za nih imamo, bolje da ne znamo, jer bi se u trenutku smrzli.
A mi otkivali, mi pravili, mi šarafali .... .
Da mi išta znamo i možemo, mi bi do sada mogli reproducirati ono što smo prije 4 - 5 DECENIJA mogli, da se korak ne pomaknemo naprijed. Za ono što se nije pravilo kod nas, moglo se nabaviti/kupiti od starih saradnika u proizvodnji.

Uza svo poštovanje za Berku i još ponekoga, mi smo truba za bilo šta. Ako nam OSBiH, nisu kupac, od kud to da nisu bivše mušterie ? To je veliko pitanje s obzirom na aliu i njemu tako dragu zelenu boju.

Znaš, ova priča me podsjeća na priču jednog bravara, sposobnog i kreativnog čovjeka iz mog daljeg komšiluka. Čovjeka ratni vihor nanese u Ulm. Tamo sretne ekipu naših lola, predratnih gastarbajtera u (sada rahmetli) Magirusu. I priča on (izgleda ne bez doze zavisti), kako su u ekipi majstor Huso, majstor Sakib, majstor Miroslav, majstor ovaj, majstor onaj. Sve majstor do majstora, nastavlja komšija, a cijeli svoj radni vijek zavrću šarafe u Magirusu, i to je sve što znaju ti "majstori".
Ja tako i kod nas u industriji naoružanja.
Guadalajara

#16070 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 09/03/2022 14:57
Guadalajara wrote: 09/03/2022 13:41

Ja, ja. ...radilice, motori, šajbe, šarafi, ....

Pa dobro čovječe, gdje je sada išta od toga ? Mi ovo, mi ono, mi 'vako, mi 'nako, kad ali ono ...

Ako kada treba, to je sada, zadnjih nekoliko godina. Vam' te, tam' te, u našem naoružanju šta ? - rumunski i kineski VBR-ovi. Koliko raketa za nih imamo, bolje da ne znamo, jer bi se u trenutku smrzli.
A mi otkivali, mi pravili, mi šarafali .... .
Da mi išta znamo i možemo, mi bi do sada mogli reproducirati ono što smo prije 4 - 5 DECENIJA mogli, da se korak ne pomaknemo naprijed. Za ono što se nije pravilo kod nas, moglo se nabaviti/kupiti od starih saradnika u proizvodnji.

Uza svo poštovanje za Berku i još ponekoga, mi smo truba za bilo šta. Ako nam OSBiH, nisu kupac, od kud to da nisu bivše mušterie ? To je veliko pitanje s obzirom na aliu i njemu tako dragu zelenu boju.

Znaš, ova priča me podsjeća na priču jednog bravara, sposobnog i kreativnog čovjeka iz mog daljeg komšiluka. Čovjeka ratni vihor nanese u Ulm. Tamo sretne ekipu naših lola, predratnih gastarbajtera u (sada rahmetli) Magirusu. I priča on (izgleda ne bez doze zavisti), kako su u ekipi majstor Huso, majstor Sakib, majstor Miroslav, majstor ovaj, majstor onaj. Sve majstor do majstora, nastavlja komšija, a cijeli svoj radni vijek zavrću šarafe u Magirusu, i to je sve što znaju ti "majstori".
Ja tako i kod nas u industriji naoružanja.
E dok ti je trenutna situacija u drzavi nece nista uci u OS BiH. I sto bas mislis da tek sa ovih zadnjih godina treba ?
Otkovati se moze, serijski izvaljati 100.000 raketnih komora kao sto je islo za Sadamov Irak. To ne može, ukradene nam mašine. Kad ce kupiti nove ne zna se. Prvo da se novi Audiji i BMW-i kupe pa ce biti nekad i za masine za hladno rotaciono istiskivanje iz Njemacke.

Nisu kineski vlr-ovi vec Iranski. Inace je raketa od Plamena 2 koju je dizajnirao Berko mnogo bolja od ovih Iranskih koji imaju losiju bojevu glavu i manji domet. A modernizovane verzije raketa Grad od 122mm povecanog dometa na 25 i 35 km, sa boljom bojevom glavom, davno su razvijene na Odjelu za odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu. Bez novih i dodatnih masina za hladno rotaciono istiskivanje tesko ce biti uvesti ih u serijsku proizvodnju.

Za drzavu nase velicine i ovo je puna saka brade sto imamo. Mnogo vece drzave, sa mnogo vecom populacijom i vecim budjetima nemaju jacu vojnu industriju. Eno Ukrajine, drzava od 40+ miliona stanovnika nemaju ni proizvodnje puscane ni pistoljske municije, a mi imamo dvije takve fabrike. Jednu u Gorazdu, drugu u Konjicu koje zajedno godisnje proizvedu par stotina miliona komada municije. Imamo tri-cetiri fabrike koje proizvode pjesadijsko naoruzanje. Od AC Unity-ja u Gorazdu, Igmana, BNT-a, Binasa koji proizvodi rucni bacac granata od 40mm, Tehnickog remontnog zavoda u Hadzicima koji proizvodi modernizovanu verziju RPG-a.

U Ukrajini su tek prije par godina ili pocetkom rata osvojili proizvodnju obicnih minobacaca od 60, 82, 120mm. Topove i haubice u Ukrajini ne proizvode. Koliko god stara bila haubica D-30 od 122mm mi je u BNT-u serijski proizvodimo. Od kovanja, dubinskog busenja, honovanja, olucavanja, termicke obrade. Ni jednu operacije ne radimo sa vanjskim saradnicima/firmama. Proizvodili su je i za vojsku Federacije oko 50+ komada. Jos toliko su remontovali haubica i donirali Afganistanskoj vojsci.

Tokom rata mogli smo serijski u velikim kolicinama samo da proizvodimo tromblonske mine i to su samo rijetke firme mogle da proizvedu kumulativnu minu. Manje serije granata od 122mm mogao je samo BNT i zeljezara u Zenici da otkuje i da ih proizvede. U bivsoj drzavi mnoge civilne firme iz oblasti metalske industrije imale su i rezervne kapacitete vojne industrije. Tako je Pobjeda proizvodila municiju za potrebe ARBiH jer je bila rezervni kapacitet Krusika i imala je u svojem proizvodnom programu minobacacke mine. Takava je bila strategija ako se u slucaju glavna maticna firma bombarduje, unisti, osvoji/zarobi da se imaju dodatni i rzervni kapaciteti u civilnim firmama. Isto je proizvodila i kovacnica u Zeljezari Zenica i Unis u Kalesiji. Sad kad bi poceli da racunamo industrijske kapacitete potrebne za proizvodnju (otkivanje) municije u vojnim i u civilnim firmama dosli bi do podataka da mozemo milione komada municije otkovati.

Nama je bitno da mi mozemo serijski i u velikim kolicinama proizvoditi obicnu standardnu municiju od obicne puscane municije tj. od metka pa do mina i granata za topove i haubice. Ne mora to nista biti high-tech izvikano. Dovoljno je da se ima serijska proizvodnja u velikim kolicinama pa makar to bila i obicna puska AKM 7.62x39, obicni minobacac od 120mm M74/75, obicna vucena haubica D-30 od 122mm.

:bih:
Hrmpallier

#16071 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Da. Od proizvodne sile na polju I.N. spadosmo na "šućur alahu".

Ako se za toliko godina nisu našle pare, za te mašine, koje bi donijele i zaradu i sigurnost, onda su jedina alternativa NATO-u "help Baznia" i masovne grobnice. Ali bez ikakve žalopojke.

Ukrajina možda nije proizvodila minobacače ili haubice, ali je proizvodila (barem do početka agresije), tenkove i motore za helikoptere i PT rakete i šta sve još ne.
O.K. ne samo da je proizvodila u SSSR-u, nego i poslije rata, tako da je poređenje ukrajinske I.N i naše, kao poređenje Bosnalijeka i hajde da ne kažem Pfizera, ali barem Bayera.
Škobo Habu

#16072 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Hrmpallier wrote: 11/03/2022 14:45 Da. Od proizvodne sile na polju I.N. spadosmo na "šućur alahu".

Ako se za toliko godina nisu našle pare, za te mašine, koje bi donijele i zaradu i sigurnost, onda su jedina alternativa NATO-u "help Baznia" i masovne grobnice. Ali bez ikakve žalopojke.

Ukrajina možda nije proizvodila minobacače ili haubice, ali je proizvodila (barem do početka agresije), tenkove i motore za helikoptere i PT rakete i šta sve još ne.
O.K. ne samo da je proizvodila u SSSR-u, nego i poslije rata, tako da je poređenje ukrajinske I.N i naše, kao poređenje Bosnalijeka i hajde da ne kažem Pfizera, ali barem Bayera.
Lik je populista na tragu Komšića i Izetbegovića. Šećerna vodica za neuk narod.

Po njegovoj priči ispada da je NI Ukrajine na nivou Burkine Faso, a da smo mi Švicarska po tom pitanju. Čovjek je ubjeđen da se ratovi dobijaju puščanom municijom, minobacačima i mitraljezima, a ne spojem savremene tehnologije i inovacija.

Mi iz ukrajinskog slučaja moramo puno toga naučiti, a to je da - kao prvo - možemo se samo osloniti na vlastite snage. Kao drugo, ne trebamo biti naivni i misiti da je Bakir za mitraljezom 12,7 mm, u krugu Binasa, ikakvo riješenje za hrvatske avione i srpsku modernizaciju vojske.
Hvaliti se takvom vrstom "uspjeha" jeste samo paljenje lakovjerne raje, jer se sami radnici Binasa smiju Bakirovoj samouvjerenosti, kao i gluposti Gvadalahare i slične vrste botova koja puše u Željkovu i Bakirovu tikvu.

Zaključak je jednostavan: naša NI je precjenjena i više se radi tu o PR na ruski način, nego li se radi o industriji koja može parirati savremenim izazovim i trendovima. Mi imamo RPG 7, a Ukrajinci Javelin i slične igračke. Kada nam NI bude u stanju proizvoditi barem u pola tehnološki napredno oružje tipa Javelina, onda možemo pričati kako nas stranci uzimaju ozbiljno. Ovako nam saburlije prodaju lijepe priče kako bi namakli sebi sendvič.
archi_a

#16073 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine, takva kakva je, sposobna je obezbjediti da svaka životinja koja krene na ovu zemlju i njen narod, ima zagarantovan metak u čelo, i to u enormnim količinama za promjenu. Već to je dovoljan razlog za biti optimističan. A ovo što proizvode, da prodaju i zarade, da im je dovoljno za samoodrživost je isto tako dobra vijest. Ostalo, može a i ne mora.
Da, isti smo ko Burkina faso, al smo barem Burkina faso sa milionima metaka za dugu cijev i hiljadama granata raznih kalibara. Rat ne možeš dobiti bez vojničke čizme na lokaciji, da imaš 1000 aviona. :wink:
Maliodmene

#16074 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

archi_a wrote: 11/03/2022 15:12 Namjenska industrija Bosne i Hercegovine, takva kakva je, sposobna je obezbjediti da svaka životinja koja krene na ovu zemlju i njen narod, ima zagarantovan metak u čelo, i to u enormnim količinama za promjenu. Već to je dovoljan razlog za biti optimističan. A ovo što proizvode, da prodaju i zarade, da im je dovoljno za samoodrživost je isto tako dobra vijest. Ostalo, može a i ne mora.
Da, isti smo ko Burkina faso, al smo barem Burkina faso sa milionima metaka za dugu cijev i hiljadama granata raznih kalibara. Rat ne možeš dobiti bez vojničke čizme na lokaciji, da imaš 1000 aviona. :wink:
Nasa NI je solidna, ali moze tri puta biti bolja da zeleni uhljupi istu ne unistavaju zarad svojih interesa, a to je poenta price.
Guadalajara

#16075 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 11/03/2022 14:45 Da. Od proizvodne sile na polju I.N. spadosmo na "šućur alahu".

Tenkovske topove ne proizvode, već ovise od Ruskih firmi. Tenk bez topa je obični bager. Raketna goriva za PO rakete ne proizvode. Nije ni bivša Jugoslavija proizvodila raketna goriva za PO Fagot, a ni za Strijelu-2M. Ukrajina je do sada koristila resurse vojske koji su ostali poslije raspada SSSR, pa je krpila nove razvojne projekte.
Post Reply