Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
gdesi bre

#16026 Re: Xiaomi mobiteli

Post by gdesi bre »

CooK wrote: 27/04/2021 21:23 Vidio sam ja na netu te specijalne folije davno samo sto se sad pojavilo u SA. Arun iz Mrwhosetheboss je radio testove sa njom i nije bio fasciniran.
Ona njihova jednostruka specijalna folija od 40KM nije nista bolja od kaljenog stakla a puno je skuplja a to sto si gledao na Bajtboxu je iPhone presvucen trostrukom specijalnom folijom i jos postavljen bumper okvir i to je odlicna zastita ali kosta oko 150KM a ne pada mi na pamet dati toliko kesh-a za te stvari.
ma to jedino da uzmes telefon od 600+ i odlucis da ga neces mjenjat dok ne crkne pa stavis tu foliju od 150 inace nema sanse da bi je stavio,cak ni tu od 40,sto kazes uzmes za cenera zastitno staklo i miran si.
Grom2017

#16027 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Grom2017 »

nemezis wrote: 27/04/2021 18:50
Grom2017 wrote: 27/04/2021 18:07 Strci i sa maskom, samo sto sad maska je "starija". Strci kamera ali kad se stavi maska, iako strci, maska je tu da zastiti objektive.
Molim te, pojasni ovo. Kod mene bi ovo "starija" značilo da je debljina maske dovoljna da se kamera ne ističe a ti kažeš da opet štrči. Ili hoćeš da kažeš da i maska ima dio oko kamere izdignut?
Pa da, i maska ima dio koji je izdignut. Maska bi bas morala bti debela da bi sve ravno bilo. Znaci, izdignuto je, a mozes naci na oglasima masku kakvu zelis.

Ma nikakve folije ne bih, stavljao sam na mi note 10 lite jer nisu imali stakla a jos i on zakrivljen. Ja dobio gratis u radnji i dobro je staklo stvarno.
fusion_ba

#16028 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fusion_ba »

Ja otkad sam kupio Redmi note 8 pro korisim ovaj okvir kao zaštitu za kameru

https://i.ibb.co/CVBfsxV/IMG-20210427-234905.jpg

Ne korisim one folije i stakla preko kamere, probao sam i slike su lošije. Ali ovaj okvir je sasvim ok stvar, izbočeniji je od maske tako da kamera nikako ne dodiruje površinu
noviclan

#16029 Re: Xiaomi mobiteli

Post by noviclan »

CooK wrote: 27/04/2021 20:27 Bukvalno istu takvu samo sto ima guma i preko modula kamere. Poklonio mi ju prije par mjeseci @beni-bu-man jer mu je greskom stigla. U medjuvremenu sam kupio jos jednu masku da imam za rezervu.
I meni je bila pokruta ali sam se navikao na nju a moguce da se i vremenom malo smeksala.
Sad gledam ponudu tankih maski jer kad ugrije i kad ne budem mogao nosati mobitel u dzepu od jakne valja mi ga moci ugurati u dzep od pantalona jer ne volim nosati one torbice pederuse a i garant bih je negdje spustio i zaboravio na nju.
Javim ti kad nadjem nesto tanko ali sve su prilike da cu uzeti Nillkin frosted shield.
Je li mislis na ovu https://www.olx.ba/r/31056179/185251
nemezis

#16030 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nemezis »

CooK wrote: 27/04/2021 20:16 Neces kupiti neki mobitel zato sto ti neodgovara maska koja dodje uz njega? Gluho bilo sta ja sve ovdje necu procitati. :lol:
Ta maska je dobra volja proizvodjaca da odmah imas masku cim kupis mobitel ali nije namijenjena za dugorocnu upotrebu jer sva pozuti posle par mjeseci nego je namijenjena za koristenje mjesec-dva tj. dok ne kupis bolju masku. Imas boljih maski na OLX-u za 10-15KM a ako ti nije mrsko sacekati 2-3 mjeseca imas ih i na Aliju jos jeftinije.
Nisam valjda pisao tako nerazumljivo? Neću kupiti zbog velike grbe pozadi. Pitao sam za masku nadajući se da je grba taman tolika da njenu visinu nadomjesti maska pa kada stavim masku da zadnja strana bude potpuno ravna. Tako je na primjer kod Poco F1. Izbor sam suzio na Note 9 Pro jer mi se na slikama činilo kao da grba nije baš kao na ostalima, uzivo sam gledao neke druge, na ovaj nikako da naletim, ne bude ga trenutno.
daky585

#16031 Re: Xiaomi mobiteli

Post by daky585 »

fusion_ba wrote: 27/04/2021 23:51 Ja otkad sam kupio Redmi note 8 pro korisim ovaj okvir kao zaštitu za kameru

https://i.ibb.co/CVBfsxV/IMG-20210427-234905.jpg

Ne korisim one folije i stakla preko kamere, probao sam i slike su lošije. Ali ovaj okvir je sasvim ok stvar, izbočeniji je od maske tako da kamera nikako ne dodiruje površinu
I ja isto to imam. Super stvar, odlično štiti kameru ako je izbočena. :thumbup:
Laplace

#16032 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

nemezis wrote: 27/04/2021 18:50
Grom2017 wrote: 27/04/2021 18:07 Strci i sa maskom, samo sto sad maska je "starija". Strci kamera ali kad se stavi maska, iako strci, maska je tu da zastiti objektive.
Molim te, pojasni ovo. Kod mene bi ovo "starija" značilo da je debljina maske dovoljna da se kamera ne ističe a ti kažeš da opet štrči. Ili hoćeš da kažeš da i maska ima dio oko kamere izdignut?
Znači da je i dio maske koji pokriva kamere izbočen, ali dovoljno da zaštiti objektive od oštećenja. U prevodu, kad mobitel sa maskom staviš na stol, neće izbočena kamera (stakla) doći u kontakt sa stolom nego maska. Zaštiti od struganja stakla kad se mobitel npr. vuče po stolu itsl.

Maska dolazi u pakovanju sa mobitelom, štoje dobra praksa XIaomija. U Skenderiji imaš i preklopne smart covere i za ove modele, bar ih je ranije bilo-
Laplace

#16033 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

nemezis wrote: 27/04/2021 19:39
CooK wrote: 27/04/2021 19:32
nemezis wrote: 27/04/2021 16:35
Koliko izlazi kamera pozadi, jesi li dobio masku i izravna li maska kameru ili opet kamera štrči?
Uz svaki mobitel Xiaomi daje masku koja je na dijelu gdje je kamera milimetar duza od modula kamere tako da kamera ne dodiruje povrsinu kada spustis mobitel. Problem nastane nakon par mjeseci kad se taj dio na maski spljosti od upotrebe i onda dolazi dolazi do toga da kamera dodiruje povrsinu na koju se spusta i grebe se.
Osim toga te maske sto dodju uz mobitele su zivi trash i pozute nakon 2 mjeseca a i nemaju nikakvu znacajnu zastitu u slucaju pada mobitela te bih svakome preporucio da cim prije kupi neku bolju masku a po mogucnosti i zastitno staklo.
Nisam vidio telefon detaljno uživo i nadao sam se da je sama debljina maske dovoljna da kamera ne viri. Sada kontam da su oni tu i masku napravili kao debljom. Izgleda da ni njega neću kupiti.
Imaš u SCC-u (na nivou -1) preklopnu futrolu za Xiaomi Note 9 Pro. Odlično štiti uređaj a na poležini je tako izvedena da kamera ne štrči. Problem riješen ako ti nije problem to što se preklapa.
zippoo87

#16034 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

xiaomijeve maskice koje dodju uz telefon su sasvim korektne kvalitete i debljine i ja niti sa jednom nisam imao problema i uvijek sam njih koristio dok skroz ne pozute...narucim ja sebi odmah novu maskicu ali skoro svaku sam dao novu uz telefon,jer sam koristio one sto dodju uz telefon...pa i kada pozuti,nekako iz navike je i dalje koristim

Ja nisam imao problem da se spljosti ili nesto,pa da dira kameru.

A sada imam telefon sa tom velikom grbom i neki dan sam kupio maskicu koja prekriva kameru komplet i ima rupe samo gdje su objektivi kamera i LEDice...onako kada je maskica sa rupom za grbu za kameru,telefon uvijek nalijeze bas na kameru i grebe se a moze se i razbiti,ako se spusti malo jace ili udari u sitni kamencic ili nesto.
nemezis

#16035 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nemezis »

Laplace wrote: 28/04/2021 10:40
CooK wrote: 27/04/2021 19:32

Uz svaki mobitel Xiaomi daje masku koja je na dijelu gdje je kamera milimetar duza od modula kamere tako da kamera ne dodiruje povrsinu kada spustis mobitel. Problem nastane nakon par mjeseci kad se taj dio na maski spljosti od upotrebe i onda dolazi dolazi do toga da kamera dodiruje povrsinu na koju se spusta i grebe se.
Osim toga te maske sto dodju uz mobitele su zivi trash i pozute nakon 2 mjeseca a i nemaju nikakvu znacajnu zastitu u slucaju pada mobitela te bih svakome preporucio da cim prije kupi neku bolju masku a po mogucnosti i zastitno staklo.
Nisam vidio telefon detaljno uživo i nadao sam se da je sama debljina maske dovoljna da kamera ne viri. Sada kontam da su oni tu i masku napravili kao debljom. Izgleda da ni njega neću kupiti.
Imaš u SCC-u (na nivou -1) preklopnu futrolu za Xiaomi Note 9 Pro. Odlično štiti uređaj a na poležini je tako izvedena da kamera ne štrči. Problem riješen ako ti nije problem to što se preklapa.
Ovo je interesantno. Nešto ovako https://www.topizbor.hr/preklopna-maska ... note-9-pro?
citroen xm

#16036 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Ta preklopna postoji od kada postoje i smartfoni. :) Definitivno jedna od stvari koju nikada ne bih kupio. Izgleda kao neki jeftini novčanik iz 50-ih. Svi gledate materijale i ljepotu telefona, a onda ga upakujete u nešto ovako. :run:

Ja koristim fabričku maskicu koja je došla uz Xiaomi. Kupio sam bio i staklo, a čim sam ga nagulio gurajući telefon u uzak džep odmah skinuo i nikada više stavio. Evo nakon godinu dana ni displej ni kamera nemaju ogrebotina. A telefon lijepo izgleda.
thekupus

#16037 Re: Xiaomi mobiteli

Post by thekupus »

Je li iko mijenjao ekran u nekom servisu u Sarajevu? Imate li preporuku gdje to uraditi za Mi Note 10? Hvala.
Laplace

#16038 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

nemezis wrote: 28/04/2021 13:11
Laplace wrote: 28/04/2021 10:40
Ovo je interesantno. Nešto ovako https://www.topizbor.hr/preklopna-maska ... note-9-pro?
Da, upravo takva je. Bila je KM u toj radnji u SCC-u.
m_vuk

#16039 Re: Xiaomi mobiteli

Post by m_vuk »

nemezis wrote: 28/04/2021 09:14
CooK wrote: 27/04/2021 20:16 Neces kupiti neki mobitel zato sto ti neodgovara maska koja dodje uz njega? Gluho bilo sta ja sve ovdje necu procitati. :lol:
Ta maska je dobra volja proizvodjaca da odmah imas masku cim kupis mobitel ali nije namijenjena za dugorocnu upotrebu jer sva pozuti posle par mjeseci nego je namijenjena za koristenje mjesec-dva tj. dok ne kupis bolju masku. Imas boljih maski na OLX-u za 10-15KM a ako ti nije mrsko sacekati 2-3 mjeseca imas ih i na Aliju jos jeftinije.
Nisam valjda pisao tako nerazumljivo? Neću kupiti zbog velike grbe pozadi. Pitao sam za masku nadajući se da je grba taman tolika da njenu visinu nadomjesti maska pa kada stavim masku da zadnja strana bude potpuno ravna. Tako je na primjer kod Poco F1. Izbor sam suzio na Note 9 Pro jer mi se na slikama činilo kao da grba nije baš kao na ostalima, uzivo sam gledao neke druge, na ovaj nikako da naletim, ne bude ga trenutno.
:thumbup: Ja sam imao RN8 pro, onda kupio sebi i RN 9 pro i baš zbog te, kako ti kažeš, grbe nisam mogao nikako da se naviknem. ružno mi brate, preružno. Vratio se ponovo na RN8. Zbog te grbe sam preskočio i Poco i Mi 9T. Valjda će uskoro izbaciti šta normalno.
nemezis

#16040 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nemezis »

m_vuk wrote: 28/04/2021 19:34
:thumbup: Ja sam imao RN8 pro, onda kupio sebi i RN 9 pro i baš zbog te, kako ti kažeš, grbe nisam mogao nikako da se naviknem. ružno mi brate, preružno. Vratio se ponovo na RN8. Zbog te grbe sam preskočio i Poco i Mi 9T. Valjda će uskoro izbaciti šta normalno.
Nema izgleda više normalno, pravdaju se kao mora tako radi kamere kao da smo svi profesionalni fotografi.
THEC

#16041 Re: Xiaomi mobiteli

Post by THEC »

kupite onda Lg Velvet, na njemu nema grbe :mrgreen:
Laplace

#16042 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

Ako praviš tanki telefon sa jakim kamerama, onda grbe mora biti.
zrakomlat

#16043 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zrakomlat »

Zašto MI 9T. Kamera jeste malo izbočena ali daleko od toga da je grba. Jedva da se osjeti kad pređeš prstom preko nje.
sencobih

#16044 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sencobih »

CooK wrote: 27/04/2021 20:27 Bukvalno istu takvu samo sto ima guma i preko modula kamere. Poklonio mi ju prije par mjeseci @beni-bu-man jer mu je greskom stigla. U medjuvremenu sam kupio jos jednu masku da imam za rezervu.
I meni je bila pokruta ali sam se navikao na nju a moguce da se i vremenom malo smeksala.
Sad gledam ponudu tankih maski jer kad ugrije i kad ne budem mogao nosati mobitel u dzepu od jakne valja mi ga moci ugurati u dzep od pantalona jer ne volim nosati one torbice pederuse a i garant bih je negdje spustio i zaboravio na nju.
Javim ti kad nadjem nesto tanko ali sve su prilike da cu uzeti Nillkin frosted shield.
Kakva je fora sa ovom antibakterijskom maskom sto je došla uz ovaj MI10T, je li to lafo ili baš funkcioniše?
hamo1977

#16045 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

nemezis wrote: 28/04/2021 20:25
Nema izgleda više normalno, pravdaju se kao mora tako radi kamere kao da smo svi profesionalni fotografi.
Ma legendo, imam telefon, maska sve pokriva. Grba uopšte nije velika kao na 10T npr. Kada spustiš telefon na sto jedva da se malo vidi da ima razlike u visini prednji i zadnji kraj. telefon je odličan, kamera, baterija... Supruga ima note 8 pro, njoj sam kupio metalnu zaštitu za kameru, neko je bacio link na prethodnoj strani, ali za ovaj nisam jer nema potrebe. Maska sve fino zaštiti. A koristim onu njegovu što dođe uz telefon. Naručio sam par drugih, čekam da dođu, jer ova fakat brzo požuti.
skafiskafsnjak

#16046 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

sencobih wrote: 28/04/2021 22:45
Kakva je fora sa ovom antibakterijskom maskom sto je došla uz ovaj MI10T, je li to lafo ili baš funkcioniše?
Oni kazu tako...a mi im vjerujemo :lol:
Humljanin

#16047 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Humljanin »

Mogu i napisati da maskica povećava plodnost...
Peacean

#16048 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Peacean »

Prvi Poco F3 na OLX-u:

https://www.olx.ba/artikal/42892032/xia ... -8-256-gb/

Razumna cijena za ovu verziju ako je ponuda stvarna.
m_vuk

#16049 Re: Xiaomi mobiteli

Post by m_vuk »

zrakomlat wrote: 28/04/2021 21:58
Zašto MI 9T. Kamera jeste malo izbočena ali daleko od toga da je grba. Jedva da se osjeti kad pređeš prstom preko nje.
Šta znam, nisam ga uzimao u ruke, a na slici se vidi da je 'pojaka' kamera, nisam smio rizikovati
dino1403

#16050 Re: Xiaomi mobiteli

Post by dino1403 »

m_vuk wrote: 29/04/2021 12:01
zrakomlat wrote: 28/04/2021 21:58

Šta znam, nisam ga uzimao u ruke, a na slici se vidi da je 'pojaka' kamera, nisam smio rizikovati
Mi 9T/Pro štaviše ima manju "grbu" od RN8 :lol:
Post Reply