Valjda si trebao to prije kupovine pitati
Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
- gdesi bre
#16002 Re: Xiaomi mobiteli
Sto se tice xiaomija i indije u neke redmi modele su bas za njihovo trziste ubacivali jace senzore kamere od evropske verzije tako da npr redmi 8 za indijsko trziste ima isti senzor kao pixel trojka Sony IMX 363
- Laplace
#16003 Re: Xiaomi mobiteli
To je ona naša "čitam upute za upotrebu da vidim gdje sam zabrljao".
- xoklix
#16004 Re: Xiaomi mobiteli
Ma znam sve, samo da se pohvalim
Starom uzeo redmi note 9/ ili je note 9 pro.
Uglavnom nema problema sa tim telefonom, prezadovoljan.
Valjda ne bi trebalo biti ni sa ovim 3x skupljim. Isti je proizvođač.
Nakon traume sa Huaweijem glavno da notifikacije dolaze na vrijeme. Bateriju i kameru sam gledao prije kupovine. Jedna od najboljih,ako ne i najbolja.
Nekad sam nešto čitao o gcam aplikaciji zbog lošeg softvera matične cam app. Trebam li šta znati o tome ?
- SONY_91
#16005 Re: Xiaomi mobiteli
Ako su ti kasnile notifikacije na Huaweiju onda će i na Xiaomiju jer nisi ih podesio. Moraš podesiti autostart app i dozvoliti rad u pozadini.xoklix wrote: ↑27/04/2021 00:32Ma znam sve, samo da se pohvalim![]()
Nakon traume sa Huaweijem glavno da notifikacije dolaze na vrijeme. Bateriju i kameru sam gledao prije kupovine. Jedna od najboljih,ako ne i najbolja.
Nekad sam nešto čitao o gcam aplikaciji zbog lošeg softvera matične cam app. Trebam li šta znati o tome ?
-
Grom2017
#16006 Re: Xiaomi mobiteli
@CooK moze li objasnjenje, posto meni se desilo da kasne ali kad sam na WIfi, ne na mobilnoj.SONY_91 wrote: ↑27/04/2021 08:18Ako su ti kasnile notifikacije na Huaweiju onda će i na Xiaomiju jer nisi ih podesio. Moraš podesiti autostart app i dozvoliti rad u pozadini.xoklix wrote: ↑27/04/2021 00:32Ma znam sve, samo da se pohvalim![]()
- SONY_91
- SONY_91
- xoklix
#16010 Re: Xiaomi mobiteli
Jedno glupo pitanje... Kako pretraživati aplikacije unosom teksta? Ima li neki search bar ?
- skafiskafsnjak
-
Grom2017
#16012 Re: Xiaomi mobiteli
MIUI optimizacija... Misis na Battery saver pa "No restrictions" poslije toga ima kao preporuceno, pa opcija da nakon 10 min neaktivnosti gasi i da ubija procese cim zakljucas.
U svakom slucaju hvala.
- SONY_91
#16013 Re: Xiaomi mobiteli
Da, ugasi totalno optimizaciju. Ma ranije sam imao Xiaomi pa sam zaboravio kako se to zove. Uglavnom te dvije stavke odradi za svaku app za koju ne želiš da ti kasne notifikacije i riješiti ćeš taj problem.
-
nemezis
-
Grom2017
#16015 Re: Xiaomi mobiteli
Strci i sa maskom, samo sto sad maska je "starija". Strci kamera ali kad se stavi maska, iako strci, maska je tu da zastiti objektive.
-
nemezis
#16016 Re: Xiaomi mobiteli
Molim te, pojasni ovo. Kod mene bi ovo "starija" značilo da je debljina maske dovoljna da se kamera ne ističe a ti kažeš da opet štrči. Ili hoćeš da kažeš da i maska ima dio oko kamere izdignut?
-
CooK
#16017 Re: Xiaomi mobiteli
To je zbog agresivnog RAM managementa na MIUI-u koji "roka" sve aplikaciji u pozadini ne bi li ustedio jos malo baterije ali ima rjesenje za to i jednostavno je a samo jednom ga je potrebno uraditi.Grom2017 wrote: ↑27/04/2021 10:47@CooK moze li objasnjenje, posto meni se desilo da kasne ali kad sam na WIfi, ne na mobilnoj.SONY_91 wrote: ↑27/04/2021 08:18Ako su ti kasnile notifikacije na Huaweiju onda će i na Xiaomiju jer nisi ih podesio. Moraš podesiti autostart app i dozvoliti rad u pozadini.xoklix wrote: ↑27/04/2021 00:32
Ma znam sve, samo da se pohvalim![]()
Znaci udji i izadji iz aplikacije za koju ti kasne notifikacije. Posle toga otvori recents menu(pritisni kockicu ako koristis navigacijski bar ili ako koristis geste klizni prstom odozdo prema gore i zadrzi prst dok ti se ne otvori menu sa nedavno koristenim aplikacijama).
Kad ti se otvori menu sa nedavno koristenim aplikacijama pritisni na prozorcic od aplikacije za koju ti kasne notifikacije i zadrzi prst 2-3 sekunde i izletice ti nekoliko opcija a ti klikni opciju na kojoj je nacrtan katanac i to je to.
Ponovi ovaj postupak za sve aplikacije na kojim ti kasne notifikacije i problem je rijesen.
-
CooK
#16018 Re: Xiaomi mobiteli
Uz svaki mobitel Xiaomi daje masku koja je na dijelu gdje je kamera milimetar duza od modula kamere tako da kamera ne dodiruje povrsinu kada spustis mobitel. Problem nastane nakon par mjeseci kad se taj dio na maski spljosti od upotrebe i onda dolazi dolazi do toga da kamera dodiruje povrsinu na koju se spusta i grebe se.
Osim toga te maske sto dodju uz mobitele su zivi trash i pozute nakon 2 mjeseca a i nemaju nikakvu znacajnu zastitu u slucaju pada mobitela te bih svakome preporucio da cim prije kupi neku bolju masku a po mogucnosti i zastitno staklo jer se ona folija sto dodje na mobitelu zamuti nakon par mjeseci mada je to tesko primjetiti ali kad je skines i stavis staklo preporodis se.
-
nemezis
#16019 Re: Xiaomi mobiteli
Nisam vidio telefon detaljno uživo i nadao sam se da je sama debljina maske dovoljna da kamera ne viri. Sada kontam da su oni tu i masku napravili kao debljom. Izgleda da ni njega neću kupiti.CooK wrote: ↑27/04/2021 19:32Uz svaki mobitel Xiaomi daje masku koja je na dijelu gdje je kamera milimetar duza od modula kamere tako da kamera ne dodiruje povrsinu kada spustis mobitel. Problem nastane nakon par mjeseci kad se taj dio na maski spljosti od upotrebe i onda dolazi dolazi do toga da kamera dodiruje povrsinu na koju se spusta i grebe se.
Osim toga te maske sto dodju uz mobitele su zivi trash i pozute nakon 2 mjeseca a i nemaju nikakvu znacajnu zastitu u slucaju pada mobitela te bih svakome preporucio da cim prije kupi neku bolju masku a po mogucnosti i zastitno staklo.
-
CooK
#16020 Re: Xiaomi mobiteli
Neces kupiti neki mobitel zato sto ti neodgovara maska koja dodje uz njega? Gluho bilo sta ja sve ovdje necu procitati.
Ta maska je dobra volja proizvodjaca da odmah imas masku cim kupis mobitel ali nije namijenjena za dugorocnu upotrebu jer sva pozuti posle par mjeseci nego je namijenjena za koristenje mjesec-dva tj. dok ne kupis bolju masku. Imas boljih maski na OLX-u za 10-15KM a ako ti nije mrsko sacekati 2-3 mjeseca imas ih i na Aliju jos jeftinije.
Ta maska je dobra volja proizvodjaca da odmah imas masku cim kupis mobitel ali nije namijenjena za dugorocnu upotrebu jer sva pozuti posle par mjeseci nego je namijenjena za koristenje mjesec-dva tj. dok ne kupis bolju masku. Imas boljih maski na OLX-u za 10-15KM a ako ti nije mrsko sacekati 2-3 mjeseca imas ih i na Aliju jos jeftinije.
- skafiskafsnjak
#16021 Re: Xiaomi mobiteli
Koju ti koristis? Ima li neka, da nije debela, kao ova sto dodje...CooK wrote: ↑27/04/2021 20:16 Neces kupiti neki mobitel zato sto ti neodgovara maska koja dodje uz njega? Gluho bilo sta ja sve ovdje necu procitati.![]()
Ta maska je dobra volja proizvodjaca da odmah imas masku cim kupis mobitel ali nije namijenjena za dugorocnu upotrebu jer sva pozuti posle par mjeseci nego je namijenjena za koristenje mjesec-dva tj. dok ne kupis bolju masku. Imas ih na OLX-u za 10-15KM a ako ti nije mrsko sacekati 2-3 mjeseca mozes ih uzeti i na Aliju za par dolara.
Ja uzeo ovu, al nekakva kruta, odreza prste

-
CooK
#16022 Re: Xiaomi mobiteli
Bukvalno istu takvu samo sto ima guma i preko modula kamere. Poklonio mi ju prije par mjeseci @beni-bu-man jer mu je greskom stigla. U medjuvremenu sam kupio jos jednu masku da imam za rezervu.
I meni je bila pokruta ali sam se navikao na nju a moguce da se i vremenom malo smeksala.
Sad gledam ponudu tankih maski jer kad ugrije i kad ne budem mogao nosati mobitel u dzepu od jakne valja mi ga moci ugurati u dzep od pantalona jer ne volim nosati one torbice pederuse a i garant bih je negdje spustio i zaboravio na nju.
Javim ti kad nadjem nesto tanko ali sve su prilike da cu uzeti Nillkin frosted shield.
I meni je bila pokruta ali sam se navikao na nju a moguce da se i vremenom malo smeksala.
Sad gledam ponudu tankih maski jer kad ugrije i kad ne budem mogao nosati mobitel u dzepu od jakne valja mi ga moci ugurati u dzep od pantalona jer ne volim nosati one torbice pederuse a i garant bih je negdje spustio i zaboravio na nju.
Javim ti kad nadjem nesto tanko ali sve su prilike da cu uzeti Nillkin frosted shield.
-
sencobih
#16023 Re: Xiaomi mobiteli
Jesi li gledao u scc u onoj radnji, presvuku mobitel folijom , haman nevidljiva,a štiti ekstra, od 40KM do sto i nešto ,ovisno koliko zaštite želiš. Gledao na bajtboxu testirali na ajfonuCooK wrote: ↑27/04/2021 20:27 Bukvalno istu takvu samo sto ima guma i preko modula kamere. Poklonio mi ju prije par mjeseci @beni-bu-man jer mu je greskom stigla. U medjuvremenu sam kupio jos jednu masku da imam za rezervu.
https://avaz.ba/promo/637680/mobitel-be ... vas-uredaj
-
CooK
#16024 Re: Xiaomi mobiteli
Vidio sam ja na netu te specijalne folije davno samo sto se sad pojavilo u SA. Arun iz Mrwhosetheboss je radio testove sa njom i nije bio fasciniran.
Ona njihova jednostruka specijalna folija od 40KM nije nista bolja od kaljenog stakla a puno je skuplja a to sto si gledao na Bajtboxu je iPhone presvucen trostrukom specijalnom folijom i jos postavljen bumper okvir i to je odlicna zastita ali kosta oko 150KM a ne pada mi na pamet dati toliko kesh-a za te stvari.
Ona njihova jednostruka specijalna folija od 40KM nije nista bolja od kaljenog stakla a puno je skuplja a to sto si gledao na Bajtboxu je iPhone presvucen trostrukom specijalnom folijom i jos postavljen bumper okvir i to je odlicna zastita ali kosta oko 150KM a ne pada mi na pamet dati toliko kesh-a za te stvari.
-
sencobih
#16025 Re: Xiaomi mobiteli
Skupa ta kompletna. Nisam znao da je tako loša ta od 40CooK wrote: ↑27/04/2021 21:23 Vidio sam ja na netu te specijalne folije davno samo sto se sad pojavilo u SA. Arun iz Mrwhosetheboss je radio testove sa njom i nije bio fasciniran.