neki odgovor ? Vidim na forumu si, pa čisto da iskoristimpalermo wrote: ↑13/11/2021 19:59Ok, opisao si šta se treba uraditi da se Hrvati ne boje.metal wrote: ↑13/11/2021 19:53
Pa upravo o tome i govorim. Stranke na vlasti trabunjaju o ratu, a mi ovdje na forumu tabirimo ko je koga više ubijao. I super nam je svima, zar ne?
Ja sam veliki protivnik nacionalnih stranaka i nikad nisam glasao ni za jednu. Ali sam isto tako svjestan toga da će nacionalne stranke pobjeđivati sve dok se mi budemo "bojali" jedni drugih.
Zato i pokušavam da "spustim loptu" na ovoj temi i raspravu vratim na prava, suštinska pitanja. Inače nećemo stići nigdje, osim možda opet u rovove. A meni se tamo ne ide, pogotovo ne bih da me tamo šalju ove lopine na vlasti.
Sad objasniš šta drugi trebaju uraditi da se Bošnjaci ne boje
Politika Hrvata u BiH
-
palermo
#1601 Re: Politika Hrvata u BiH
-
Awakened
#1602 Re: Politika Hrvata u BiH
Tvrdnja da svi Hrvati glasaju za HDZ je obična glupost.
Većina Hrvata ne izlazi na izbore, jer jednsoatvno nema za koga glasati.
Ono što izađe, u 80% daje glas HDZ-u.
Samouprava je nastala kao odgovor na ALIJANSU kada su preglasavanjem Hrvata uspostavili vlast bez legitimnih predstavnika.
Danas predstavnici Hrvata ne prave samoupravu, ali koriste blokade, što je legitimno pravo.
Sve stagnira.
Ja polazim da namatanje Hrvatima predstavnika u predsjedništvu, a naročito da 30% delgata u Domu naroda kluba Hrvata koji nemaju nikakvu podršku Hrvatskog naroda, je alarm za uzbunu , i da je pravo, ali i obaveza, legitimnih predstavnika da se legalnim sredstvima bore protiv oduzimanja prava koji nam služe kao garant ravnopravnosti.
[/quote]
Pa cekaj malo, 80% onih sto izadju glasaju za HDZ i onda pricas da to nisu svi. Pa valjda pricamo o onima sto glasaju.
Ako bi izgubio u "svojoj izbornoj jedinici", zasto ne izgubi prije 2018-e kada su im Hrvati iz drugih krajeva, koje je on otpisao, mogli pomoci? To su price za malu djecu a ne za ljude koji su prezivjeli rat i jos uvijek zive bez osnovnih prava u kantonima gdje vlada HDZ.
I kakve garancije ti mozes dati Bosnjacima i Bosancima da bi zavrsilo na izbornoj jedinici poucen iskustvima iz proslosti? Ocito da ne postoji opcija da se svi osjecaju sigurno u svom i na svom, a zahtjevati od strane koja je prezivjela golgotu da opet vjeruju na rijec nije razumno. Znaci, ako zagovaras pravedno rjesenje, moras odgovoriti na realne strahove druge strane (bas kao i realne strahove od unitarizacije kod Hrvata).
Većina Hrvata ne izlazi na izbore, jer jednsoatvno nema za koga glasati.
Ono što izađe, u 80% daje glas HDZ-u.
Samouprava je nastala kao odgovor na ALIJANSU kada su preglasavanjem Hrvata uspostavili vlast bez legitimnih predstavnika.
Danas predstavnici Hrvata ne prave samoupravu, ali koriste blokade, što je legitimno pravo.
Sve stagnira.
Ja polazim da namatanje Hrvatima predstavnika u predsjedništvu, a naročito da 30% delgata u Domu naroda kluba Hrvata koji nemaju nikakvu podršku Hrvatskog naroda, je alarm za uzbunu , i da je pravo, ali i obaveza, legitimnih predstavnika da se legalnim sredstvima bore protiv oduzimanja prava koji nam služe kao garant ravnopravnosti.
[/quote]
Pa cekaj malo, 80% onih sto izadju glasaju za HDZ i onda pricas da to nisu svi. Pa valjda pricamo o onima sto glasaju.
Ako bi izgubio u "svojoj izbornoj jedinici", zasto ne izgubi prije 2018-e kada su im Hrvati iz drugih krajeva, koje je on otpisao, mogli pomoci? To su price za malu djecu a ne za ljude koji su prezivjeli rat i jos uvijek zive bez osnovnih prava u kantonima gdje vlada HDZ.
I kakve garancije ti mozes dati Bosnjacima i Bosancima da bi zavrsilo na izbornoj jedinici poucen iskustvima iz proslosti? Ocito da ne postoji opcija da se svi osjecaju sigurno u svom i na svom, a zahtjevati od strane koja je prezivjela golgotu da opet vjeruju na rijec nije razumno. Znaci, ako zagovaras pravedno rjesenje, moras odgovoriti na realne strahove druge strane (bas kao i realne strahove od unitarizacije kod Hrvata).
- BHCluster
#1603 Re: Politika Hrvata u BiH
Kaze Covic ili IZBORNI ZAKON po mojoj voli ili nema Bosne i Hercegovine, pa kazu oni su za dogovor!
-
metal
#1604 Re: Politika Hrvata u BiH
Čega se Bošnjaci mogu bojati u BiH? Prvo što mi naumpada je raspad BiH.palermo wrote: ↑13/11/2021 19:59Ok, opisao si šta se treba uraditi da se Hrvati ne boje.metal wrote: ↑13/11/2021 19:53
Pa upravo o tome i govorim. Stranke na vlasti trabunjaju o ratu, a mi ovdje na forumu tabirimo ko je koga više ubijao. I super nam je svima, zar ne?
Ja sam veliki protivnik nacionalnih stranaka i nikad nisam glasao ni za jednu. Ali sam isto tako svjestan toga da će nacionalne stranke pobjeđivati sve dok se mi budemo "bojali" jedni drugih.
Zato i pokušavam da "spustim loptu" na ovoj temi i raspravu vratim na prava, suštinska pitanja. Inače nećemo stići nigdje, osim možda opet u rovove. A meni se tamo ne ide, pogotovo ne bih da me tamo šalju ove lopine na vlasti.
Sad objasniš šta drugi trebaju uraditi da se Bošnjaci ne boje
Hrvati ne mogu izazvati raspad BiH i sa te strane nema potrebe da ih se Bošnjaci boje. Mogu izazivati blokade, a lijek protiv toga je dogovor i razgovor bez skrivenih namjera.
Izvoli pa reci čega bi se još Bošnjaci mogli bojati, a da ima veze sa Hrvatima. Nemam problem da to raspravimo.
- ako te pitaju
#1605 Re: Politika Hrvata u BiH
Nema nitko pravo ultimativno zahtijevati nešto, pa tako ni Čović.
Iznosim svoj stav, da Hrvati u BiH imaju pravo da se bore da imaju člana predsjedništva i da imaju svoje delegate u Domu Naroda.
Da li kroz izborni zakon, ili treći entitet, ili građansku državu, .....to moraju imati.
Rješenje je čak i realno, napraviti u FBiH mostarski model i riješeno.
A ta logika...da 100% Hrvata mora izaći na izbore da bi ostvarila svoje pravo je glupost.
Nek onaj tko se bori za poziciju člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dokaže da ima legitimitet tog naroda, i da je u stanju, samim tim, štiti konstitutivna prava i vitalne interese hrvatskog naroda.
Iznosim svoj stav, da Hrvati u BiH imaju pravo da se bore da imaju člana predsjedništva i da imaju svoje delegate u Domu Naroda.
Da li kroz izborni zakon, ili treći entitet, ili građansku državu, .....to moraju imati.
Rješenje je čak i realno, napraviti u FBiH mostarski model i riješeno.
A ta logika...da 100% Hrvata mora izaći na izbore da bi ostvarila svoje pravo je glupost.
Nek onaj tko se bori za poziciju člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dokaže da ima legitimitet tog naroda, i da je u stanju, samim tim, štiti konstitutivna prava i vitalne interese hrvatskog naroda.
-
metal
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1607 Re: Politika Hrvata u BiH
bice to vrlo brzo, samo da izetbegovice potucemo do nogu i uklonimo sljam i sramotu koju su nanjeli ne samo sarajevu nego i BiHmetal wrote: ↑13/11/2021 20:21Javi mi kad ga Bili bude iskopavao da se nađem u nekom poslu van Sarajeva. Dosta mi je belaja.pici wrote: ↑13/11/2021 19:58
samo polako... iskopta ce njega bili kad tad...
po cemu crveni becirovic zastupa samo bosnjake... daj njegove izjave
kad je komsic trazio ukidanje prava hrvata... proizvoljno gledanje... kolko sam upoznat, nije nikad napravio stetu niti jednom narodu a kamoli hrvatima... cak sta vise izdao je gradjansku opciju, zato je izgubio na zadnjim izborima i glasova i clanstva...
nemamo gradjane, zbog koga... zbog nacionalista koji rade protiv takve drzave... spomenuo sam siroki cisti legitimni grad... pa prije par godina je bila jedna zena koja se usprotivila hdz rezimu... nabili su je s noge na nogu iz grada...hrvatica...
bajke su nacionalne stranke koje lazu da im je stalo za EU a prave ciste legitimne sredine... nikad sa njima u EU necemo, to su skontali mnogi, zato i bjeze...
Što se tiče crvenog Bećirovića, nisam rekao da zastupa samo Bošnjake, nego da zastupa Bošnjake, odnosno njihove interese. To su političke nijanse i to moraš znati razlikovati. Bećirović se kandidirao na poziciju u Predsjedništvu BiH da zastupa Bošnjake. I on bi to radio. I to je OK.
Komšić cijelo vrijeme traži ukidanje prava Hrvata, ali tebi to ne "udara u oči" jer se slažeš sa njegovim stavovima ili nisi Hrvat pa ti je svejedno.
Prva stvar je zagovaranje "građanske" države za koju sam ti već objasnio šta znači za Hrvate. Ali, evo, ponoviću: znači da se Hrvati ne bi ništa pitali jer ih jednostavno nema dovoljno da izglasaju bilo šta.
Osim toga, Komšić je pokrenuo priču o konstitutivnosti kao "pogrešnom prevodu" Dejtonskog sporazuma. I sad nam svako malo njegovi botovi (prepoznaće se) proturaju tu priču. I nema veze što američki ambasador priča o "tri konstitutivna naroda", Slaven Kovačević zna bolje na šta se mislilo u Dejtonu.
Nećemo u EU zadugo, a vrlo vjerovatno i nikad zato što vladajući a nije u interesu uvođenje evropskih standarda. Imaju primjer Hrvatske i Sanadera i jasno im je šta bi bilo da uđemo u EU.
ne zastupa samo bosnjake nego bosnjake tj njihove interese
kad je komsic zatrazio ukidanje prava hrvatima, ne slazem se sa njegovim stavovima zbog koalicije sa sdO, nisam hrvat al sam veci od 80% hrvat katolik od ovih legitimnih... vecinu normalnih hrvatasu rastjerali, nisu podobni...
svako tumaci dejton i uzima kao svedski stol, ono sto mu odgovara... OHR je jedini tumač dejtona i visoki predstavnik... neki bi da se oni ukinu...
i ma odluka europskih parlamentaraca jos prije vise od deset godina, znaci ni hrvatska nije bila clanica tada, u kojem stoji, ETNIČKI SISTEM GLASANJA NIKAD NECE PROCI U EU.
-
Osmi Socrates
#1608 Re: Politika Hrvata u BiH
De ba ne pravite se naivni.
Prvo jedna stranka opere mozak većini naroda, a onda pričaju o konstitutivnosti. Kako je HDZ oprao mozak većini hrvatskog naroda, pitaju se naivni.
Pa, eto, slika jednog jedinog čovjeka na nekom stadionu u Hercegovini koji ustane da oda počast bosanskoj himni je očigledan dokaz. I nemoj bogati šuplje da oni tako reaguju na državnu himnu zato što ih Bošnjaci majoriziraju. To pali samo kod idiota.
Ne možeš biti konstitutivan, ako ne poštuješ osnovne simbole države u kojoj se boriš nogama i rukama da si konstitutivan. Neka druga ti država draža, i da se sutra ukaže prilika radije bi birao tu državu, nego onu u kojoj si konstitutivan. To je jednostavan prinicip.
Sad, HDZ treba dobro da se preispita zašto je isprao mozak većini hrvatskog naroda. Treba i narod da se preispita zašto je to dozvolio.
Ne može nikakav Komšić ukinuti konstitutivnost. To može uraditi jedino narod sam sebi. Konstitutivnost ne podrazumijeva samo prava nego i obaveze.
Kad odbaciš sve obaveze konstitutivnosti, onda više nisi konstitutivan.
Prvo jedna stranka opere mozak većini naroda, a onda pričaju o konstitutivnosti. Kako je HDZ oprao mozak većini hrvatskog naroda, pitaju se naivni.
Pa, eto, slika jednog jedinog čovjeka na nekom stadionu u Hercegovini koji ustane da oda počast bosanskoj himni je očigledan dokaz. I nemoj bogati šuplje da oni tako reaguju na državnu himnu zato što ih Bošnjaci majoriziraju. To pali samo kod idiota.
Ne možeš biti konstitutivan, ako ne poštuješ osnovne simbole države u kojoj se boriš nogama i rukama da si konstitutivan. Neka druga ti država draža, i da se sutra ukaže prilika radije bi birao tu državu, nego onu u kojoj si konstitutivan. To je jednostavan prinicip.
Sad, HDZ treba dobro da se preispita zašto je isprao mozak većini hrvatskog naroda. Treba i narod da se preispita zašto je to dozvolio.
Ne može nikakav Komšić ukinuti konstitutivnost. To može uraditi jedino narod sam sebi. Konstitutivnost ne podrazumijeva samo prava nego i obaveze.
Last edited by Osmi Socrates on 13/11/2021 20:54, edited 3 times in total.
- ako te pitaju
#1609 Re: Politika Hrvata u BiH
Etnički sistem u smiSlu da netko mora biti Hrvat ili Bošnjak da bi bio kandidat na izborima ne može proći.
To je nešto što se ''podvaljuje'' da je Europa za građansku državu.
Europski sud u niti jednoj presudi nije naveo UKINUTE DOMOVE NARODA, pa da se onda kaže da su kontra konstitutivnosti.
Europski sud je jasno naglasio (slikovito) : ja kao Hrvat ne mogu imati veća prava u pogledu izbora da budem biran od Jakova, ili Sejdića.
Po meni sasvim ispravna presuda.
Ali sud nam ukazuje, to se može izmijeniti bez diskriminacije manjina a da kriterij ravnopravnosti naroda bude zadovoljen. I sa time se slažem
To je nešto što se ''podvaljuje'' da je Europa za građansku državu.
Europski sud u niti jednoj presudi nije naveo UKINUTE DOMOVE NARODA, pa da se onda kaže da su kontra konstitutivnosti.
Europski sud je jasno naglasio (slikovito) : ja kao Hrvat ne mogu imati veća prava u pogledu izbora da budem biran od Jakova, ili Sejdića.
Po meni sasvim ispravna presuda.
Ali sud nam ukazuje, to se može izmijeniti bez diskriminacije manjina a da kriterij ravnopravnosti naroda bude zadovoljen. I sa time se slažem
- Point.
#1610 Re: Politika Hrvata u BiH
Koliko puta treba ponavljati da članovi predsjedništva ne predstavljaju narode nego državu BiH.
-
Awakened
#1611 Re: Politika Hrvata u BiH
Kako mislis da Hrvati ne mogu izazvati raspad BiH? Pa cime Covic prijeti cijelo vrijeme? Ne mora biti raspad bukvalno, dovoljna je nova samouprava/entitet gdje ce ti negirati pravo na jezik, skolu, zaposlenje, sutra molitvu i slobodno kretanje. Raspad je i kad ti komsije koriste resurse uz odobravanje HDZ-a. Raspad je i kada te sprijece da koristis pravo da kao zemlja stitis svoje interese i zapocnes sudski proces oko Peljeskog mosta.metal wrote: ↑13/11/2021 20:35Čega se Bošnjaci mogu bojati u BiH? Prvo što mi naumpada je raspad BiH.
Hrvati ne mogu izazvati raspad BiH i sa te strane nema potrebe da ih se Bošnjaci boje. Mogu izazivati blokade, a lijek protiv toga je dogovor i razgovor bez skrivenih namjera.
Izvoli pa reci čega bi se još Bošnjaci mogli bojati, a da ima veze sa Hrvatima. Nemam problem da to raspravimo.
I molim te reci, kada je dogovor i razgovor sa HDZ istomisljenicima oko BiH bio iskren i bez skrivenih namjera?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1612 Re: Politika Hrvata u BiH
na nizim nivoima se oslikava neki vid gradjanske opcije, al stalnim plasenjem onih koji dobiju etnicke glasove na visim nivoima, brani se legitimnost... komsic se moze borit protiv konstituivnosti a i sam zna da je to nemoguce bez izmjene ustava... sto je nemoguce... konstitutivnost ne znaci nista ako imas lopovske predstavnike i ako se ljudi iseljavaju sa tvojom politikom...ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 20:25Kad kažem glasovima Bošnjaka, ne mislim doslovno, nego da je dobio podršku isključivo u mjestima gdje su Bošnjaci većina.1. nije tacno da je dobio glasove jednog naroda... ja prvi nisam bosnjak i on je bio jedan od mojih prvih izbora ali zbog turbulencija u sdp-u nisam glasao za njega
2. komsic je izabran glasovima gradjana pederacije, zbog svoje tadasnje pro gradjanske politike i razilazenjem sa JAzlaJA... niko ne trazi ukidanje konstitutivnost nego da gradjanska opcija bude iznad nje... konstitutivnost je ugradjana u ustav i nemoze se ukinuti bez mjenjanja ustava tj referenduma BiH ili konsensuzom u paramentu bih i domu naroda... znaci plasenje hrvatskog pučanstva necim sto je nemoguce.
Na općinskom, kantonalnom zastupničkim domovima, imaš model građanske države.
Komšić javno kaže borim se protiv konstitutivnosti.
- ako te pitaju
#1613 Re: Politika Hrvata u BiH
Naveo si taj primjer, ali recimo nisi naveo primjer kada je bila himna npr. u Zap. Mostaru na rukometu Zrinjskog, kada su svi ustali.Osmi Socrates wrote: ↑13/11/2021 20:48 De ba ne pravite se naivni.
Recimo, nisi naveo da pored svakog spomenika pripadnicima HVO-a stoji i legalna zastava Bosne i Hercegovine.
Nisi naveo kada je himna na boksačkom meču Belje ispoštovana, i kada je Beljo, Hrvat iz Rame, izašao u sred Širokog Brijega prekriven zastavom Bosne i Hercegovine.
Ja , kada sam diplomirao na Sveučilištu, koliko se sjećam bila je himna BiH.
- ako te pitaju
#1614 Re: Politika Hrvata u BiH
Ja osobno protiv Komšića nemam ništa protiv, ali on svojim činom krši načelo konstitutivnosti.na nizim nivoima se oslikava neki vid gradjanske opcije, al stalnim plasenjem onih koji dobiju etnicke glasove na visim nivoima, brani se legitimnost... komsic se moze borit protiv konstituivnosti a i sam zna da je to nemoguce bez izmjene ustava... sto je nemoguce... konstitutivnost ne znaci nista ako imas lopovske predstavnike i ako se ljudi iseljavaju sa tvojom politikom...
Mislim čak da je puno destruktivniji za BiH u odnosu na M. Dodika. Znam da je ovo možda teška riječ, ali problem Komšića je što on ''upakira'' na jedan po prilično '' hinjav '' način stvari u BiH, Ii stvara prevelik otpor kod Srba i Hrvata.
Navest ću još gluplji primjer, ti si u početku nastupao ala Komšić i stavljao slike ratnih zločinaca i poistovjećivao me sa HDZ-om , fašistom i sl. Kod mene si stvorio otpor da se ja ne mogu dogovoriti sa tobom, niti bi to volio. U konačnici, na tvoje teze bi odgovarao, a i tako razmišljao, da je bolje treći entitet ili da se raspadne BiH ako tako moramo razgovarati.
@metal je na fin, korektan, politički način, kulturniji, odmjereniji ( previše(ga/je) hvalim ) je meni dala doznanja da je dogovor moguć, i sa njom bi mogao graditi zajedničku državu.
To je upravo ono što je nestalo u BiH, TOLERANCIJE. Ja shvaćam Bošnjake da je BiH njihova jedina domovina, čak sam i uvjeren da 99% Bošnjaka želi samo normalnu državu. Shvaćam da smatraju da kao najbrojniji narod moraju imati jači položaj. Al isto tako, imam svoj stav, koji se slaže sa stavom Ustavnog suda, da je načelo konstitutivnosti naroda VRH USTAVA, i iznad samih entiteta. Minimalno pravo koje mi mora biti zagarantirano jeste da imam na onim mjestima gdje to treba da bude, osobe koje je moj narod izabrao ( bez obzira na etničku pripadnost tih osoba ) .
-
Osmi Socrates
#1615 Re: Politika Hrvata u BiH
Ti si iz mog posta naveo samo ono što ti odgovara.ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 20:59Naveo si taj primjer, ali recimo nisi naveo primjer kada je bila himna npr. u Zap. Mostaru na rukometu Zrinjskog, kada su svi ustali.Osmi Socrates wrote: ↑13/11/2021 20:48 De ba ne pravite se naivni.
Recimo, nisi naveo da pored svakog spomenika pripadnicima HVO-a stoji i legalna zastava Bosne i Hercegovine.
Nisi naveo kada je himna na boksačkom meču Belje ispoštovana, i kada je Beljo, Hrvat iz Rame, izašao u sred Širokog Brijega prekriven zastavom Bosne i Hercegovine.
Ja , kada sam diplomirao na Sveučilištu, koliko se sjećam bila je himna BiH.
Eto, sutra da imaš slobodan izbor, da li bi ti izabrao da je mjesto gdje sada živiš u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini? Iskreno odgovori.
Kako stoje stvari sa općinama gdje su Hrvati većina? Kako stoje stvari sa većinom HDZ-ovaca, uključujući Čovića? Da Čović pokrene pitanje rušenja države da bi neke dijelove priključio Hrvatskoj, da li bi se ti borio protiv njega?
Ako kažeš DA, zašto se to nije desilo kada je HDZ sklapao ugovore sa Karadžićem za vrijeme rata?
Jedno je, prijatelju moj, šupljiranje, a drugo je realnost. A ona je takva da se konstitutivnost spominje samo kada su prava u pitanju, a kada treba imati i neke obaveze, onda se šupljira.
Last edited by Osmi Socrates on 13/11/2021 21:22, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#1616 Re: Politika Hrvata u BiH
I onda se pita čega se Bošnjaci boje?
Pa, jbt, stvar je jednostavna da jednostavnija ne može biti.
Stranka koja je htjela cijepati državu (pogledati haške presude) i dalje je najjača stranka među bosanskim Hrvatima. Niti su se oni (HDZ) ogradili od onih koji su htjeli cijepati državu, niti saradnja Čovića sa Dodikom išta drugo govori i obećava.
Je l' to toliko teško shvatiti?
Pa, jbt, stvar je jednostavna da jednostavnija ne može biti.
Stranka koja je htjela cijepati državu (pogledati haške presude) i dalje je najjača stranka među bosanskim Hrvatima. Niti su se oni (HDZ) ogradili od onih koji su htjeli cijepati državu, niti saradnja Čovića sa Dodikom išta drugo govori i obećava.
Je l' to toliko teško shvatiti?
-
metal
#1617 Re: Politika Hrvata u BiH
Sve to što si naveo kao moguće prijetnje moramo eliminirati upravo dogovorom. I funkcionalnim institucijama. A trenutno ih nemamo nigdje, ni "kod Čovića", ni "kod Bakira".Awakened wrote: ↑13/11/2021 20:55Kako mislis da Hrvati ne mogu izazvati raspad BiH? Pa cime Covic prijeti cijelo vrijeme? Ne mora biti raspad bukvalno, dovoljna je nova samouprava/entitet gdje ce ti negirati pravo na jezik, skolu, zaposlenje, sutra molitvu i slobodno kretanje. Raspad je i kad ti komsije koriste resurse uz odobravanje HDZ-a. Raspad je i kada te sprijece da koristis pravo da kao zemlja stitis svoje interese i zapocnes sudski proces oko Peljeskog mosta.metal wrote: ↑13/11/2021 20:35
Čega se Bošnjaci mogu bojati u BiH? Prvo što mi naumpada je raspad BiH.
I molim te reci, kada je dogovor i razgovor sa HDZ istomisljenicima oko BiH bio iskren i bez skrivenih namjera?
Inače, nisam primijetio te prijetnje u Čovićevim izjavama, ali možda nisam slušao dovoljno pažljivo. Dopuštam tu mogućnost. Ali prijetio ili ne, Hrvati ne mogu izazvati raspad BiH. A cilj pametne politike bi trebao biti i da ne žele. A to ćemo postići ako im omogućimo da se osjećaju "komotno" u svojoj državi, isto kao i pripadnici druga dva naroda i ostali građani.
Što se tiče Pelješkog mosta, lično mislim da smo u tom slučaju bezveze "zakuhali" sa Hrvatskom. I na kraju ćemo se veselo voziti preko njega na Pelješac, skupa sa Komšićem.
Ne znam da li je ikad razgovor sa "HDZ istomišljenicima" bio iskren i bez skrivenih namjera. Vjerovatno nije nikad, ni sa jedne strane.
Oni se neće nikad iskreno ni dogovarati, nije im u interesu. To je u interesu nas "malih" ljudi. Ako se mi uspijemo osloboditi ovog "kontrolisanog haosa" u koji su nas zarobili, tada ćemo birati normalne i umjerene političare, a ovi trenutni će završiti otprilike tamo gdje i Sanader.
Inače, veliki problem u dogovaranju nas "malih ljudi" predstavljaju mediji. Oni nas neprekidno pumpaju bombastičnim naslovima o najgorim mogućim stvarima koje rade "oni drugi". Izluđuju nas iz dana u dan i nameću nam teme koje će nas što više razdvojiti i zadojiti mržnjom. Žao mi je što poslije rata u BiH nijedan novinar nije procesuiran. Jer da je nekoliko njih suđeno i osuđeno, možda bi ovi današnji bili malo više profesionalni i odgovorni.
- ako te pitaju
#1618 Re: Politika Hrvata u BiH
Prijatelju moj,
Ti si iz mog posta naveo samo ono što ti odgovara.
Eto, sutra da imaš slobodan izbor, da li bi ti izabrao da je mjesto gdje sada živiš u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini? Iskreno odgovori.
Kako stoje stvari sa općinama gdje su Hrvati većina? Kako stoje stvari sa većinom HDZ-ovaca, uključujući Čovića? Da Čović pokrene pitanje rušenja države da bi neke dijelove priključio Hrvatskoj, da li bi se ti borio protiv njega?
Ako kažeš DA, zašto se to nije desilo kada je HDZ sklapao ugovore sa Karadžićem za vrijeme rata?
Jedno je, prijatelju moj, šupljiranje, a drugo je realnost. A ona je takva da se konstitutivnost spominje samo kada su prava u pitanju, a kada treba imati i neke obaveze, onda se šupljira.
ja želim živjeti u normalnoj državi gdje će mi dijete biti sretno, a gdje će njegova djeca biti sretna, i gdje je moj otac, dedo, pradedo rođen.
Ja nemam ništa protiv da živim u Bosni i Hercegovini, jer je to moja domovina, kao što je i Hrvatska, i smatram da to što sam danas gledao i navijao za BiH protiv Finske a sutra ću za Hrvatsku protiv Rusije, ne znači da manje volim Bosnu i Hercegovinu od tebe.
Ja smatram da je patriotizam šupljak na način na koji se manifestira i čime se mjeri kako se voli BiH. Za mene je najveći patriota Ćorluka iz Gruda koji je otvorio uspješnu tvornicu u Grudama, i diže tvornicu u Čapljini, i sponzor je mislim rukometašima BiH i koji zadržav mlade ljude.
Te dogovore ratne....pa bolan stranci su dogovarali isto podjelu BiH na etničke dijelove , Alija čak i pristao, u svakom prijedlogu, i prije nego što je rat bio, bila je etnička podjela. Na kraju je i etnički podijeljena po čudnom kriteriju, dva entiteta tri naroda.
Što se tiče obaveza, naravno, prava i obaveze. Hoćeš to reći da ja ne plaćam porez? Ili slično?
Pust te šuplje da zauzima 33% pozicija i slično.
-
Osmi Socrates
#1619 Re: Politika Hrvata u BiH
Pa ne znam. Prvi korak prema dogovoru bi bio da se HDZ lideri javno ograde od HDZ bandita koji su htjeli cijepati državu. Ne moraju ni govoriti o ratnim zločinima koji su počinjeni zbog UZP-a. Ogradi se od izdajničke stoke. Ogradi se od sramne povijesti svoje stranke.
To je minimum da Bošnjaci ikad vjeruju da je HDZ poštena BiH stranka. Drugo je "raspiranje" mozga hrvatskom narodu u BIH. Ako se kunu da su "stožerna stranka Hrvata u BiH", a po svemu sudeći jesu, to je njihova isključiva odgovornost.
Ovako kako sada stvari stoje, hrvatski narod jeste konstitutivan, ali HDZ nije konstitutivna stranka, u nedostatku boljeg izraza. Sam Čović kao vođa takve banditske organizacije nije konstitutivan.
To je minimum da Bošnjaci ikad vjeruju da je HDZ poštena BiH stranka. Drugo je "raspiranje" mozga hrvatskom narodu u BIH. Ako se kunu da su "stožerna stranka Hrvata u BiH", a po svemu sudeći jesu, to je njihova isključiva odgovornost.
Ovako kako sada stvari stoje, hrvatski narod jeste konstitutivan, ali HDZ nije konstitutivna stranka, u nedostatku boljeg izraza. Sam Čović kao vođa takve banditske organizacije nije konstitutivan.
-
Osmi Socrates
#1620 Re: Politika Hrvata u BiH
Ja uopšte ne pričam ni o nekom pretjeranom patriotizmu, niti da neko ne plaća poreze.ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 21:47Prijatelju moj,
ja želim živjeti u normalnoj državi gdje će mi dijete biti sretno, a gdje će njegova djeca biti sretna, i gdje je moj otac, dedo, pradedo rođen.
Ja nemam ništa protiv da živim u Bosni i Hercegovini, jer je to moja domovina, kao što je i Hrvatska, i smatram da to što sam danas gledao i navijao za BiH protiv Finske a sutra ću za Hrvatsku protiv Rusije, ne znači da manje volim Bosnu i Hercegovinu od tebe.
Ja smatram da je patriotizam šupljak na način na koji se manifestira i čime se mjeri kako se voli BiH. Za mene je najveći patriota Ćorluka iz Gruda koji je otvorio uspješnu tvornicu u Grudama, i diže tvornicu u Čapljini, i sponzor je mislim rukometašima BiH i koji zadržav mlade ljude.
Te dogovore ratne....pa bolan stranci su dogovarali isto podjelu BiH na etničke dijelove , Alija čak i pristao, u svakom prijedlogu, i prije nego što je rat bio, bila je etnička podjela. Na kraju je i etnički podijeljena po čudnom kriteriju, dva entiteta tri naroda.
Što se tiče obaveza, naravno, prava i obaveze. Hoćeš to reći da ja ne plaćam porez? Ili slično?
Ja pričam o osnovnim stvarima. HDZ je banditska (i izdajnička) organizacija, a najjača su stranka među Hrvatima BiH. Sve dok je to tako, Bošnjaci im (HDZ-u) ne mogu vjerovati. To što je HDZ uzeo i hrvatski narod u BiH kao taoce, to je ono što je problem koji Hrvati moraju riješiti stvaranjem neke opozicije HDZ-u u svojim redovima.
Ja uopšte, recimo, ne mogu vjerovati da bilo koji Hrvat može glasati za Čovića. To je za vjerovali ili ne.
- BHCluster
#1621 Re: Politika Hrvata u BiH
-
palermo
#1622 Re: Politika Hrvata u BiH
Okmetal wrote: ↑13/11/2021 20:35Čega se Bošnjaci mogu bojati u BiH? Prvo što mi naumpada je raspad BiH.
Jedino mi nije jasna potreba da se predstavljas Bosnjakom.....imas ovdje forumase koji jasno prwzntiraju HDZ stavove i nemaju potrebu da se predstavljaju ono sto nisu
- nikad_vise
#1623 Re: Politika Hrvata u BiH
Alija je pristao zato sto je bio prinudjen da pristane jer je znao da su mu i istocne i zapadne komsije zedne Bosnjacke krvi i komadanja drzave BiH.ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 21:47Prijatelju moj,
Nije ova politika Srbije i Hrvatske od juce.Ovo je politika koja se decenijama vec provodi sa tim da u odredjenom vremenskom periodu malo splahne pritisak sa BiH kada nam susjedi dobiju kakav ustupak i slicno.Srbi su u ratu za svoj genocid nagradjeni,i danas Bosnjake sabotiraju i uskracuju im prava sirom entiteta napravljenog na genocidu.Vi ste na nasu srecu bili zabavljeni sa Srbima pa smo vam i mi trebali pa ste malo okasnili i na nasu srecu niste dobili ono sto su dobili Srbi da mozete tu istu politiku koju oni provode nad Bosnjacima danas implementirati na Hrvatskim zapisanim teritorijama.
To sto ti placas porez,placas jer moras a ne jer volis BiH.Vas je 15 posto u Federaciji i toliko i trebate dobiti vlasti.
Jedini razlog zbog kojeg Hrvatima treba izborni zakon u kojem mogu da blokiraju Bosnjacku volju koja je preko 80 posto u Federaciji jest to da nas Hrvatska u svakom momentu drzi u saci preko sacice Hrvata u BiH,i da utice na sve moguce buduce procese u ovoj drzavi.Sve ono sto Hrvatima u Hrvatskoj nije interes imaju svoju ispostavu u BiH koja ce im kroz dom naroda,predsjednistvo i na raznoraznim drugim funkcijama blokadom i ucjenom isporucit na tacni ono sto oni hoce.
Iskreno se nadam da ima dovoljno pameti u Bosnjackom narodu da vam nikada nece isporuciti izborni zakon kojim ce cijela ova drzava postati taoc Hrvatske kao sto je danas Srbije.
- ako te pitaju
#1624 Re: Politika Hrvata u BiH
@nikad_vise
Ti misliš da voliš BiH, ali zapravo upravo takvi kao ti su najveći neprijatelji BiH.
Ti bi konstitutivnim narodima ukidao prava, i odlučivao kao većina o njima, jer kad kažeš 15% a odluke se donose 50%+1 glas, to bi značilo da nema više ravnopravnosti, a vidiš 1992 godine smo glasali za BiH , državu ravnopravnih naroda Srba-Hrvata-Bošnjaka.
Hrvati vide tvoj stav, i onda kažu kakav SDP, NS, ajmo mi dati glas HDZ-u.
Što se tiče Hrvatske, njihov stav je jasan= BiH u EU kao država ravnopravnih naroda, a za takvu BiH smo glasali na referendumu.
Ti misliš da voliš BiH, ali zapravo upravo takvi kao ti su najveći neprijatelji BiH.
Ti bi konstitutivnim narodima ukidao prava, i odlučivao kao većina o njima, jer kad kažeš 15% a odluke se donose 50%+1 glas, to bi značilo da nema više ravnopravnosti, a vidiš 1992 godine smo glasali za BiH , državu ravnopravnih naroda Srba-Hrvata-Bošnjaka.
Hrvati vide tvoj stav, i onda kažu kakav SDP, NS, ajmo mi dati glas HDZ-u.
Što se tiče Hrvatske, njihov stav je jasan= BiH u EU kao država ravnopravnih naroda, a za takvu BiH smo glasali na referendumu.
- ako te pitaju
#1625 Re: Politika Hrvata u BiH
Evo, bili su izbori, možeŠ li reći, imenom i prezimenom, za koga su Hrvati trebali glasati pa da ih smatraš normalnim ljudima?Ja uopšte ne pričam ni o nekom pretjeranom patriotizmu, niti da neko ne plaća poreze.
Ja pričam o osnovnim stvarima. HDZ je banditska (i izdajnička) organizacija, a najjača su stranka među Hrvatima BiH. Sve dok je to tako, Bošnjaci im (HDZ-u) ne mogu vjerovati. To što je HDZ uzeo i hrvatski narod u BiH kao taoce, to je ono što je problem koji Hrvati moraju riješiti stvaranjem neke opozicije HDZ-u u svojim redovima.
Ja uopšte, recimo, ne mogu vjerovati da bilo koji Hrvat može glasati za Čovića. To je za vjerovali ili ne.