Politika Hrvata u BiH

Locked
ako te pitaju

#1576 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Slažem se. A problem je što nam je "kvalitativna" slika u BiH iz dana u dan sve gora. Odlaze nam mladi i pametni ljudi. Cijele porodice. A mi se svađamo šta je bilo u ratu.

I tješimo se da će "onih drugih" ipak otići više nego "naših". Na kraju će nas sve migranti pognjaviti, kako je krenulo. Malo karikiram, ali moglo bi svašta biti koliko smo blesavi i zaluđeni prepucavanjima.
Ja, i mislim Hrvati u BiH, ne bi imali nikakve probleme da BiH bude građanska država, kada bi većina ljudi većinskog bošnjačkog naroda
razmišljala kao ti.
Tko daje garanciju? Što ako svi razmišljaju, kao npr. Topalović što je pobio Hrvate u Konjicu? Glupa usporedba, ali tko nam garantira to?

Tko nam garantira da ćemo plaćati poreze , a da nam to neće biti vraćano?
Tko nam garantira da će se šakom i kapom plaćati radnicima rudnika da se snađu, doprinose i sl. ( nemam ništaprotiv) dok će za Aluminij reći ''ko vas šiša sami ste krivi ''.

Tko nam kaže da će EP BiH , ako sutra ne bude EP HZ HB , da će financirati i klubove u Zap. Hercegovini a ne samo u Bosni ?
ako te pitaju

#1577 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

ko je na vlasti 30 godina i sprovodi ratnu retoriku... crveni kmeri... de ne pravite se blesavi...

Svi su bili na vlasti....platforma....alijansa...nacionalne stranke....a Komšić 12 godina...ej 12 godina!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1578 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 19:27 @pici , možeš li mi pojasniti, ako znaš, što znači ravnopravnost naroda, odnosno konstitutivnost naroda.
Također, zašto FBiH ima 2 člana predsjedništva a ne 1.
I zašto je Ustavni sud zaključio da je kod popune Doma naroda došlo do kršenja načela konstitutivnosti naroda, i što je to načelo?
to je napisano u dejtonu da se zaustavi rat i to je staro 30 godina... u prijasnjem ustavu SR BiH si u predsjenistvu imao dva srbina, dva hrvata, dva muslimana i jednog jugoslovena... i svi iz Bih su mogli da glasaju za koga su htjeli... jesul pobjedili nacionalisti, jesu, u kČemu je problem... u drvima... da hdz provodi pro BiH politiku i da istinski zastupa ne samo hrvate nego i sve unutar pederacije, imao bi uvjek dovoljno glasova da odere iz reda hrvatskog naroda pa i ja bi glasovao za njega da nas istinski uvodi u NATO i EU a ne da bude prileznica zagrebackog kupleraja...
pici

#1579 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 19:33
ko je na vlasti 30 godina i sprovodi ratnu retoriku... crveni kmeri... de ne pravite se blesavi...

Svi su bili na vlasti....platforma....alijansa...nacionalne stranke....a Komšić 12 godina...ej 12 godina!
smućko sam :lol: :lol: u predsjednistvu a u pederalnoj vladi, drzavnoj, domu naroda i skupstini koalicija snsd-hdz-sdO... sta ti je .BA pa nisu svi bosanci glOpi...
ako te pitaju

#1580 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

pici wrote: 13/11/2021 19:36
ako te pitaju wrote: 13/11/2021 19:27 @pici , možeš li mi pojasniti, ako znaš, što znači ravnopravnost naroda, odnosno konstitutivnost naroda.
Također, zašto FBiH ima 2 člana predsjedništva a ne 1.
I zašto je Ustavni sud zaključio da je kod popune Doma naroda došlo do kršenja načela konstitutivnosti naroda, i što je to načelo?
to je napisano u dejtonu da se zaustavi rat i to je staro 30 godina... u prijasnjem ustavu SR BiH si u predsjenistvu imao dva srbina, dva hrvata, dva muslimana i jednog jugoslovena... i svi iz Bih su mogli da glasaju za koga su htjeli... jesul pobjedili nacionalisti, jesu, u kČemu je problem... u drvima... da hdz provodi pro BiH politiku i da istinski zastupa ne samo hrvate nego i sve unutar pederacije, imao bi uvjek dovoljno glasova da odere iz reda hrvatskog naroda pa i ja bi glasovao za njega da nas istinski uvodi u NATO i EU a ne da bude prileznica zagrebackog kupleraja...
Za vrijeme SR BiH nije bilo demokratski izbora, nego samo jedna partija.
Prvi višestranački izbori su pokazali volju građana/naroda.
Koliko znam cilj HDZ-a jeste NATO i EU.

Ne zanima me politika HDZ-a zanima me politika Hrvata u BiH.
ako te pitaju

#1581 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

pici wrote: 13/11/2021 19:39
ako te pitaju wrote: 13/11/2021 19:33

smućko sam :lol: :lol: u predsjednistvu a u pederalnoj vladi, drzavnoj, domu naroda i skupstini koalicija snsd-hdz-sdO... sta ti je .BA pa nisu svi bosanci glOpi...
Ti misliš da je na vlasti samo SDA HDZ u zadnjih 28 godina?
metal

#1582 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by metal »

pici wrote: 13/11/2021 19:25
caco je rehabilitovan od izetbegovica i dijela puČanstva kojima je on eroj a ne zločinac... sto pokazuje da je sdO i hdz politika ista i da je to ista sorta insana, zato su u KS potuceni do nogu, u opstini centar je srbim kao nacelnik donio tri puta vise glasova od sdO dzenerala...

prava hrvata nisu pogazena jer su glasaci koji nisu u nacionalnim strankama glasali za komsica smatrajuci ga adekvatnim da predstavlja sve gradjane a ne samo hrvate i najveca podvala nacionalfasista je predstavnici naroda, ne oni nisu predstavnici naroda nego iz reda tog naroda a moze biti iz bilo koje stranke... po hdz-u on mora biti legitimni hrvat, znaci samo onaj koji je hdzovac... iz reda bosnjackog naroda je malo falilo da pobjedi crveni becirovic... u PCiju je bio mladen ivanic iz PDP-a pa je proglasen izdajnikom srbstva itd idu sad gusle...

ukidanje konstitivnosti nije prijetnja nego nacionalne stranke koje proizvode krizu za krizom pod tom navodnoj ugrozenosti...

gradjanska drzava nije sarena laza nego nacionalni torovi... mi nemamo gradjansku drzavu vec 30 godina nego nacionalne torove... i gdje smo sada... navedi ijednu vladu za 30 godina koja je bila gradjanska... sve su bile tornjaci... selam :bih:
Pa kad je SDA u Kantonu Sarajevo potučena do nogu, zašto onda nismo riješili to pitanje Cace? Bar smo ovdje, u Sarajevu, mi antifašisti i pravednici na vlasti. Imamo većinu u Skupštini Kantona, imamo većinu u Gradskoj skupštini i opet šipak. Nećemo da se zamjeramo. Ili ne smijemo. Svejedno.

Kažeš da prilikom izbora članova Predsjedništva BiH umalo nije pobijedio "crveni" Bećirović. Tačno. Ali po čemu se taj crveni Bećirović razlikuje od zelenog Džaferovića kada su u pitanju prava Bošnjaka? Ni po čemu. Obojica se zalažu za prava Bošnjaka. I to je OK.

S druge strane, Komšić se zalaže za ukidanje prava Hrvata kao konstitutivnog naroda i za građansku državu u kojoj bi Hrvati bili "donji" jer ih ima najmanje.

Je li ti sada jasno da je drugačija polazna osnova kada se govori o Bošnjacima i Hrvatima. Bošnjaka ima najviše i zato imaju luksuz da biraju. Nijedan izbor neće dovesti u pitanje njihova osnovna prava. Hrvati taj luksuz nemaju.

O građanskoj državi bismo mogli ispisati kilometre bajki. Ali jedina istina je da mi nemamo osnovno za takvu državu - nemamo građane! Ono malo građana što je ostalo začas bude proglašeno "ovakvim i onakvim" čim izjavi bilo šta što ne odgovara većinskim narativima. Ostali građani su već pobjegli glavom bez obzira.
pici

#1583 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 19:32
Slažem se. A problem je što nam je "kvalitativna" slika u BiH iz dana u dan sve gora. Odlaze nam mladi i pametni ljudi. Cijele porodice. A mi se svađamo šta je bilo u ratu.

I tješimo se da će "onih drugih" ipak otići više nego "naših". Na kraju će nas sve migranti pognjaviti, kako je krenulo. Malo karikiram, ali moglo bi svašta biti koliko smo blesavi i zaluđeni prepucavanjima.
Ja, i mislim Hrvati u BiH, ne bi imali nikakve probleme da BiH bude građanska država, kada bi većina ljudi većinskog bošnjačkog naroda
razmišljala kao ti.
Tko daje garanciju? Što ako svi razmišljaju, kao npr. Topalović što je pobio Hrvate u Konjicu? Glupa usporedba, ali tko nam garantira to?

Tko nam garantira da ćemo plaćati poreze , a da nam to neće biti vraćano?
Tko nam garantira da će se šakom i kapom plaćati radnicima rudnika da se snađu, doprinose i sl. ( nemam ništaprotiv) dok će za Aluminij reći ''ko vas šiša sami ste krivi ''.

Tko nam kaže da će EP BiH , ako sutra ne bude EP HZ HB , da će financirati i klubove u Zap. Hercegovini a ne samo u Bosni ?
naravno, zato zorka iz kulture daje milione na maskare u gange a na film i pozoriste ni banku... pronicljivo dakako, kao i komplet finansije u rukama hdz-a... legitimno dakako... ima toga jos, samo navali, bOkir je to prodo za republiku sarajevo...
pici

#1584 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 19:43
pici wrote: 13/11/2021 19:39

Ti misliš da je na vlasti samo SDA HDZ u zadnjih 28 godina?
jok eskimi...
Awakened

#1585 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Awakened »

Jos se pravite ludi ovdje...ne daju vam da izaberete "legitimnog" da moze nastaviti rasturanje BiH kako je bio zapoceo. Pa ono sto HDZ politika nije u ratu mogla da dobije, sada pokusava da ostvari "na trehu". Eto niko se ne sjeca ni rata, ni samouprave, ni Covicevog mandata do 2018-e. Da je HDZ pokazao da su mu interesi BiH vazniji od Hr (a na stetu BiH) nikome ne bi palo na pamet da glasa za Komsica u tom kontekstu. Prosjecnom Bosnji se hebe sto Hrvati mazohisticki glasaju za HDZ (isto kao sto puno Bosnjaka mazohisticki glasa za SDA), nego je u pitanju bioloski opstanak koji je u opasnosti ako HDZ svoje ciljeve sprovede u djelo.

Samo nemojte pricu da bi HDZ poceo raditi u interesi BiH da Hrvati imaju svoju izbornu jedinicu.
metal

#1586 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by metal »

pici wrote: 13/11/2021 19:28

Pa upravo o tome i govorim. Stranke na vlasti trabunjaju o ratu, a mi ovdje na forumu tabirimo ko je koga više ubijao. I super nam je svima, zar ne?

Ja sam veliki protivnik nacionalnih stranaka i nikad nisam glasao ni za jednu. Ali sam isto tako svjestan toga da će nacionalne stranke pobjeđivati sve dok se mi budemo "bojali" jedni drugih.

Zato i pokušavam da "spustim loptu" na ovoj temi i raspravu vratim na prava, suštinska pitanja. Inače nećemo stići nigdje, osim možda opet u rovove. A meni se tamo ne ide, pogotovo ne bih da me tamo šalju ove lopine na vlasti.
pici

#1587 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

metal wrote: 13/11/2021 19:43
pici wrote: 13/11/2021 19:25
caco je rehabilitovan od izetbegovica i dijela puČanstva kojima je on eroj a ne zločinac... sto pokazuje da je sdO i hdz politika ista i da je to ista sorta insana, zato su u KS potuceni do nogu, u opstini centar je srbim kao nacelnik donio tri puta vise glasova od sdO dzenerala...

prava hrvata nisu pogazena jer su glasaci koji nisu u nacionalnim strankama glasali za komsica smatrajuci ga adekvatnim da predstavlja sve gradjane a ne samo hrvate i najveca podvala nacionalfasista je predstavnici naroda, ne oni nisu predstavnici naroda nego iz reda tog naroda a moze biti iz bilo koje stranke... po hdz-u on mora biti legitimni hrvat, znaci samo onaj koji je hdzovac... iz reda bosnjackog naroda je malo falilo da pobjedi crveni becirovic... u PCiju je bio mladen ivanic iz PDP-a pa je proglasen izdajnikom srbstva itd idu sad gusle...

ukidanje konstitivnosti nije prijetnja nego nacionalne stranke koje proizvode krizu za krizom pod tom navodnoj ugrozenosti...

gradjanska drzava nije sarena laza nego nacionalni torovi... mi nemamo gradjansku drzavu vec 30 godina nego nacionalne torove... i gdje smo sada... navedi ijednu vladu za 30 godina koja je bila gradjanska... sve su bile tornjaci... selam :bih:
Pa kad je SDA u Kantonu Sarajevo potučena do nogu, zašto onda nismo riješili to pitanje Cace? Bar smo ovdje, u Sarajevu, mi antifašisti i pravednici na vlasti. Imamo većinu u Skupštini Kantona, imamo većinu u Gradskoj skupštini i opet šipak. Nećemo da se zamjeramo. Ili ne smijemo. Svejedno.

Kažeš da prilikom izbora članova Predsjedništva BiH umalo nije pobijedio "crveni" Bećirović. Tačno. Ali po čemu se taj crveni Bećirović razlikuje od zelenog Džaferovića kada su u pitanju prava Bošnjaka? Ni po čemu. Obojica se zalažu za prava Bošnjaka. I to je OK.

S druge strane, Komšić se zalaže za ukidanje prava Hrvata kao konstitutivnog naroda i za građansku državu u kojoj bi Hrvati bili "donji" jer ih ima najmanje.

Je li ti sada jasno da je drugačija polazna osnova kada se govori o Bošnjacima i Hrvatima. Bošnjaka ima najviše i zato imaju luksuz da biraju. Nijedan izbor neće dovesti u pitanje njihova osnovna prava. Hrvati taj luksuz nemaju.

O građanskoj državi bismo mogli ispisati kilometre bajki. Ali jedina istina je da mi nemamo osnovno za takvu državu - nemamo građane! Ono malo građana što je ostalo začas bude proglašeno "ovakvim i onakvim" čim izjavi bilo šta što ne odgovara većinskim narativima. Ostali građani su već pobjegli glavom bez obzira.
samo polako... iskopta ce njega bili kad tad...

po cemu crveni becirovic zastupa samo bosnjake... daj njegove izjave

kad je komsic trazio ukidanje prava hrvata... proizvoljno gledanje... kolko sam upoznat, nije nikad napravio stetu niti jednom narodu a kamoli hrvatima... cak sta vise izdao je gradjansku opciju, zato je izgubio na zadnjim izborima i glasova i clanstva...

nemamo gradjane, zbog koga... zbog nacionalista koji rade protiv takve drzave... spomenuo sam siroki cisti legitimni grad... pa prije par godina je bila jedna zena koja se usprotivila hdz rezimu... nabili su je s noge na nogu iz grada...hrvatica...

bajke su nacionalne stranke koje lazu da im je stalo za EU a prave ciste legitimne sredine... nikad sa njima u EU necemo, to su skontali mnogi, zato i bjeze...
palermo

#1588 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by palermo »

metal wrote: 13/11/2021 19:53
pici wrote: 13/11/2021 19:28

Pa upravo o tome i govorim. Stranke na vlasti trabunjaju o ratu, a mi ovdje na forumu tabirimo ko je koga više ubijao. I super nam je svima, zar ne?

Ja sam veliki protivnik nacionalnih stranaka i nikad nisam glasao ni za jednu. Ali sam isto tako svjestan toga da će nacionalne stranke pobjeđivati sve dok se mi budemo "bojali" jedni drugih.

Zato i pokušavam da "spustim loptu" na ovoj temi i raspravu vratim na prava, suštinska pitanja. Inače nećemo stići nigdje, osim možda opet u rovove. A meni se tamo ne ide, pogotovo ne bih da me tamo šalju ove lopine na vlasti.
Ok, opisao si šta se treba uraditi da se Hrvati ne boje.

Sad objasniš šta drugi trebaju uraditi da se Bošnjaci ne boje
ako te pitaju

#1589 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Awakened wrote: 13/11/2021 19:49 Jos se pravite ludi ovdje...ne daju vam da izaberete "legitimnog" da moze nastaviti rasturanje BiH kako je bio zapoceo. Pa ono sto HDZ politika nije u ratu mogla da dobije, sada pokusava da ostvari "na trehu". Eto niko se ne sjeca ni rata, ni samouprave, ni Covicevog mandata do 2018-e. Da je HDZ pokazao da su mu interesi BiH vazniji od Hr (a na stetu BiH) nikome ne bi palo na pamet da glasa za Komsica u tom kontekstu. Prosjecnom Bosnji se hebe sto Hrvati mazohisticki glasaju za HDZ (isto kao sto puno Bosnjaka mazohisticki glasa za SDA), nego je u pitanju bioloski opstanak koji je u opasnosti ako HDZ svoje ciljeve sprovede u djelo.

Samo nemojte pricu da bi HDZ poceo raditi u interesi BiH da Hrvati imaju svoju izbornu jedinicu.
Mislim da bi izgubili izbore o toj izbornoj jedinici.
HDZ-u je i cilj da je ovakva situacija, i da ne prave kampanje i da im je tu Komšić, koji uzima jednu ne baš bitnu poziciju, i da se homogenizira hrv, biračko tijelo.

Tvrdnja da svi Hrvati glasaju za HDZ je obična glupost.

Većina Hrvata ne izlazi na izbore, jer jednsoatvno nema za koga glasati.

Ono što izađe, u 80% daje glas HDZ-u.

Samouprava je nastala kao odgovor na ALIJANSU kada su preglasavanjem Hrvata uspostavili vlast bez legitimnih predstavnika.
Danas predstavnici Hrvata ne prave samoupravu, ali koriste blokade, što je legitimno pravo.
Sve stagnira.

Ja polazim da namatanje Hrvatima predstavnika u predsjedništvu, a naročito da 30% delgata u Domu naroda kluba Hrvata koji nemaju nikakvu podršku Hrvatskog naroda, je alarm za uzbunu , i da je pravo, ali i obaveza, legitimnih predstavnika da se legalnim sredstvima bore protiv oduzimanja prava koji nam služe kao garant ravnopravnosti.
ako te pitaju

#1590 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

kad je komsic trazio ukidanje prava hrvata... proizvoljno gledanje... kolko sam upoznat, nije nikad napravio stetu niti jednom narodu a kamoli hrvatima... cak sta vise izdao je gradjansku opciju, zato je izgubio na zadnjim izborima i glasova i clanstva...

nemamo gradjane, zbog koga... zbog nacionalista koji rade protiv takve drzave... spomenuo sam siroki cisti legitimni grad... pa prije par godina je bila jedna zena koja se usprotivila hdz rezimu... nabili su je s noge na nogu iz grada...hrvatica...

bajke su nacionalne stranke koje lazu da im je stalo za EU a prave ciste legitimne sredine... nikad sa njima u EU necemo, to su skontali mnogi, zato i bjeze...
1. Bećirović dobiva glasove samo jednog naroda, onda i njih bi trebao zastupati jel su mu dali podršku

2. Komšić je tražio ukidanje prava Hrvatima, kada je rekao da se bori za ukidanje konstitutivnosti, kada je svojim činom pristao da bude izabran glasovima isključivo Bošnjaka a da ima mehanizam zaštite samo vitalnih interesa Hrvata
Bloo
Globalna šefica

#1591 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 20:01 Većina Hrvata ne izlazi na izbore, jer jednsoatvno nema za koga glasati.

Imaju SDP, NS i bile su neke sitne stranke sa hrvatskim predznakom...ali umrijese.

Znaci vecina Hrvata ne izlazi jer nemaju za koga glasati i onda izade manjina i glasa za HDZ i to je onda volja hrvatskog naroda? Kroz manjinu koja glasa za HDZ?

Potrudi se. :mrgreen:
pici

#1592 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

Bloo wrote: 13/11/2021 20:04
ako te pitaju wrote: 13/11/2021 20:01 Većina Hrvata ne izlazi na izbore, jer jednsoatvno nema za koga glasati.

Imaju SDP, NS i bile su neke sitne stranke sa hrvatskim predznakom...ali umrijese.

Znaci vecina Hrvata ne izlazi jer nemaju za koga glasati i onda izade manjina i glasa za HDZ i to je onda volja hrvatskog naroda? Kroz manjinu koja glasa za HDZ?

:thumbup: da to je to... bravo sefice :kiss:
BHCluster

#1593 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

NEBOJŠA VUKANOVIĆ OTKRIVA: "Miro Džakula, kadar HDZ-a, počeo vršiti mobing i rotacije u UIO BiH nakon pisanja Slobodana Vaskovića"

Granična policija u blizini Gradiške ponovo zaustavila dva šlepera sa polovnim gumama i kotlovima za peći, koji su kao 'prazni' prešli granicu. Ovo je samo mali primjer razgranate korupcije i anarhije koja vlada u UIO BiH.

"Jučer je vršena, po nalogu unezvjerenog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mira Džakule, kontrola blagovremenog dolaska na posao i urednog nošenja zaštitnih maski od zaposlenih u Glavnoj kancelariji UIO BiH u Banja Luci", piše na svom blogu političar Nebojša Vukanović.

"Zadatak su vršile dvije kontrolorke iz Odsjeka za unutrašnju kontrolu pri Kabinetu direktora, upisujući u tefterče ko je zakasnio i da li je neko masku spustio ispod nosa. Istovremeno je Granična policija u blizini Gradiške ponovo zaustavila dva šlepera sa polovnim gumama i kotlovima za peći, koji su kao 'prazni' prešli granicu. Ovo je samo mali primjer razgranate korupcije i anarhije koja vlada u UIO BiH, protiv koje se čestiti Džakula bori štopericom i kontrolom da li su maske prebačene preko nosa", objašnjava Vukanović

Kako su mi se požalili zaposleni, upisivani su u evidenciju čak i za 20 sekundi kašnjenja, i očekuju da će na te okolnosti morati pisati izjave i vjerovatno biti disciplinski procesuirani. Ovo je očigledno krajnji domet dovođenja u red institucije i rada unutrašnje kontrole Džakulinog kabineta.

Pošto se očigledno ne namjerava boriti protiv kriminala i korupcije koji cvjetaju na sve strane i o kojima se opširno i detaljno piše u posljednje vrijeme, Džakula pokušava na ovaj način stvoriti privid djelovanja i zavođenja reda u instituciji.

Istovremeno, primjera radi, cigarete sa akciznim markicama Kosova se i dalje prodaju ispred kancelarija u kojima su stacionirani Džakulini crnokošuljaši, a za koje sam dobio dojavu da su odmah naredni dan po mojoj objavi ove informacije, posjetili objekat koji sam označio, ali nisu poduzeli apsolutno ništa, što navodi na zaključak da su očigledno bili adekvatno "motivisani" da i dalje ništa ne vide i ništa ne urade!

Također, novinar Slobodan Vasković ovih dana iznosi zastrašujuće navode i optužbe na račun nekih od najviših funkcionera policije, ali i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. On ih je označio kao lica koja su instalirala pripadnike regionalnog zločinačkog udruženja koje naziva Narko klanom, na pojedine granične prelaze, kako bi se obezbijedio nesmetan prekogranični transport narkotika.

U vezi sa ovom informacijom, nezvanično saznajem i da se priprema velika rokada zaposlenih u organizacionim jedinicama carine u Gradišci, na Rači i u Zvorniku, a kako koncentracija službenika koji se mogu dovesti u vezi sa opisanom kriminalnom organizacijom upravo na navedenim lokacijama, ne bi sama po sebi potvrdila iznesene navode, ali i kako bi se otežalo utvrđivanje veza određenih smjena na graničnim prelazima sa odgovarajućim smjenama Granične policije, i smjenama carine i policije sa druge strane granice.

Raspored zaposlenih na radna mjesta unutar Uprave za indirektno oporezivanje BiH u isključivoj je nadležnosti direktora i grofa Džakule. Prosto je nevjerovatno da institucije još uvijek ne reaguju na informacije iznesene na blogu Slobodana Vaskovića, jer iste su daleko prevazišle domen zastrašujućih i toliko su monstruozne da svako ćutanje i odugovlačenje djeluje kao potvrda teze o jezivoj umreženosti vlasti i kriminala.
:bih:
ako te pitaju

#1594 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Bloo wrote: 13/11/2021 20:04

Potrudit ću se.
tzv. građanske stranke nisu polučile ozbiljan uspjeh među Hrvatima, sa izuzetkom Gruda, gdje bilježe zapažene rezultate.
NS se meni osobno sviđa, naročito kada je kandidat za člana predsjedništva bio Boriša Falatar, koji je hodao po Širokom Brijegu, Ljubuškom, Čitluku, Mostaru ( oba dijela grada). Uvjeren sam da bi dobio puno više glasova Hrvata da nije na listi bio Komšić.

Kada Komšić nije bio na listi, Dragan Čović je jedva porazio Martina Raguža na izborima, a pitanje je da li bi dobio, da Živko Budimir nije odvukao dio glasova.

Smatram da je demokratski ne izaći na izbore, a i to je neka poruka.
Ovdje je problem, što na određenim pozicijama koja se odnose na vitalne interese Hrvata ( Dom naroda, predsjedništvo) sjede ljudi koji nisu dobili ama baš nikakvu podržku Hrvata u BiH, i samim tim nemaju legitimitet naroda da sjede na tim pozicijama.

Najveća greška SDP-a , ili NS , po meni što nemaju jasno definiran pogled na konstitutivnost i ravnopravnost naroda.
Zato su i zanemariva stranka na područjima gdje su većina Hrvati
metal

#1595 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by metal »

pici wrote: 13/11/2021 19:58

Javi mi kad ga Bili bude iskopavao da se nađem u nekom poslu van Sarajeva. Dosta mi je belaja.

Što se tiče crvenog Bećirovića, nisam rekao da zastupa samo Bošnjake, nego da zastupa Bošnjake, odnosno njihove interese. To su političke nijanse i to moraš znati razlikovati. Bećirović se kandidirao na poziciju u Predsjedništvu BiH da zastupa Bošnjake. I on bi to radio. I to je OK.

Komšić cijelo vrijeme traži ukidanje prava Hrvata, ali tebi to ne "udara u oči" jer se slažeš sa njegovim stavovima ili nisi Hrvat pa ti je svejedno.

Prva stvar je zagovaranje "građanske" države za koju sam ti već objasnio šta znači za Hrvate. Ali, evo, ponoviću: znači da se Hrvati ne bi ništa pitali jer ih jednostavno nema dovoljno da izglasaju bilo šta.

Osim toga, Komšić je pokrenuo priču o konstitutivnosti kao "pogrešnom prevodu" Dejtonskog sporazuma. I sad nam svako malo njegovi botovi (prepoznaće se) proturaju tu priču. I nema veze što američki ambasador priča o "tri konstitutivna naroda", Slaven Kovačević zna bolje na šta se mislilo u Dejtonu.

Nećemo u EU zadugo, a vrlo vjerovatno i nikad zato što vladajući a nije u interesu uvođenje evropskih standarda. Imaju primjer Hrvatske i Sanadera i jasno im je šta bi bilo da uđemo u EU.
pici

#1596 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 20:03

1. Bećirović dobiva glasove samo jednog naroda, onda i njih bi trebao zastupati jel su mu dali podršku

2. Komšić je tražio ukidanje prava Hrvatima, kada je rekao da se bori za ukidanje konstitutivnosti, kada je svojim činom pristao da bude izabran glasovima isključivo Bošnjaka a da ima mehanizam zaštite samo vitalnih interesa Hrvata
1. nije tacno da je dobio glasove jednog naroda... ja prvi nisam bosnjak i on je bio jedan od mojih prvih izbora ali zbog turbulencija u sdp-u nisam glasao za njega

2. komsic je izabran glasovima gradjana pederacije, zbog svoje tadasnje pro gradjanske politike i razilazenjem sa JAzlaJA... niko ne trazi ukidanje konstitutivnost nego da gradjanska opcija bude iznad nje... konstitutivnost je ugradjana u ustav i nemoze se ukinuti bez mjenjanja ustava tj referenduma BiH ili konsensuzom u paramentu bih i domu naroda... znaci plasenje hrvatskog pučanstva necim sto je nemoguce.
ako te pitaju

#1597 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

da navedem još jedan primjer.

Željko MKomšić, izlazi u svojstvu člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i priča nešto kao da je Hrvatska šteti BiH i slično.

Ta ista Hrvatska da je ogromne novce za Bolnicu u Mostaru, i za Sveučilište u Mostaru , i kroz razne projekte pomaže Hrvatima u BiH.

Kako onda taj lik može odlučivati koja je odluka destruktivna po interes Hrvata i to slati Domu Naroda kluba Hrvata na ocjenu?

Sad će, isključivo Bošnjaci reći, KOMŠIĆ JE U PRAVU i sl., al to nek kaže Džafer, a ne netko tko je plaćen da štiti moje vitalne interese.
ako te pitaju

#1598 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

1. nije tacno da je dobio glasove jednog naroda... ja prvi nisam bosnjak i on je bio jedan od mojih prvih izbora ali zbog turbulencija u sdp-u nisam glasao za njega

2. komsic je izabran glasovima gradjana pederacije, zbog svoje tadasnje pro gradjanske politike i razilazenjem sa JAzlaJA... niko ne trazi ukidanje konstitutivnost nego da gradjanska opcija bude iznad nje... konstitutivnost je ugradjana u ustav i nemoze se ukinuti bez mjenjanja ustava tj referenduma BiH ili konsensuzom u paramentu bih i domu naroda... znaci plasenje hrvatskog pučanstva necim sto je nemoguce.
Kad kažem glasovima Bošnjaka, ne mislim doslovno, nego da je dobio podršku isključivo u mjestima gdje su Bošnjaci većina.
Na općinskom, kantonalnom zastupničkim domovima, imaš model građanske države.
Komšić javno kaže borim se protiv konstitutivnosti.
BHCluster

#1599 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 20:23 da navedem još jedan primjer.

Željko MKomšić, izlazi u svojstvu člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i priča nešto kao da je Hrvatska šteti BiH i slično.

Ta ista Hrvatska da je ogromne novce za Bolnicu u Mostaru, i za Sveučilište u Mostaru , i kroz razne projekte pomaže Hrvatima u BiH.

Kako onda taj lik može odlučivati koja je odluka destruktivna po interes Hrvata i to slati Domu Naroda kluba Hrvata na ocjenu?

Sad će, isključivo Bošnjaci reći, KOMŠIĆ JE U PRAVU i sl., al to nek kaže Džafer, a ne netko tko je plaćen da štiti moje vitalne interese.
Pa ta ista Hrvatska je imala vise koristi iz Buskog jezera nego sto je pomogla Hrvate u Bosni i Hercegovini.
BHCluster

#1600 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 13/11/2021 20:25

Kad kažem glasovima Bošnjaka, ne mislim doslovno, nego da je dobio podršku isključivo u mjestima gdje su Bošnjaci većina.
Na općinskom, kantonalnom zastupničkim domovima, imaš model građanske države.
Komšić javno kaže borim se protiv konstitutivnosti.
Toliko o "eUropskim virijednostima".
Locked