Ako bih ti rekao da je to istrazivanje funkcionalne nepismenosti dijelom finansirano kroz program i donacije koji sam ja vodio, neces vjerovatiPixelDrifter wrote: ↑10/03/2026 10:51 Bio srednjovjekovni grad, ali sta znaju etnolozi i arheolozi - lazu. Kome cemo vjerovati, plehanom loncaru iz Tuzle koji je pravio serpe u Hjustonu, pa se sjetio koliki procenat analfabeta zivi u Bosni (vidjeti dole fus* notu) i odlucio uzeti lovu. Pa, ovo je obecana zemlja za Torabija (Dozeru, nemoj me razocarati da kazes da nisi stajao u redu za vodu i placao marku Torabiju).
*
"Prema poslednjem zvaničnom popisu stanovništva (2013), BiH je imala stopu nepismenosti od 2,82%, što je tada obuhvatalo oko 90.000 ljudi. Iako noviji podaci (UNESCO, 2022/2023) pokazuju blagi pad formalne nepismenosti na oko 1,7%, situacija je i dalje nepovoljna u poređenju sa susedima (Hrvatska 0,8%, Srbija 1,9%).
Rodni jaz: Posebno je izražen trend kod starije populacije – stopa nepismenosti kod žena je skoro šest puta veća nego kod muškaraca (4,8% prema 0,8%).
Obrazovna struktura: Čak 14,1% stanovništva BiH nema završenu ni osnovnu školu, što stvara ogromnu bazu za funkcionalnu nepismenost.
Funkcionalna nepismenost
Ovo je "tihi" problem Bosne i Hercegovine. Prema istraživanjima sprovedenim u okviru programa za obrazovanje odraslih, procenjuje se da oko 13% do 15% odraslih ima poteškoća sa čitanjem i pisanjem u meri koja im onemogućava snalaženje u svakodnevnim administrativnim ili poslovnim zadacima.
PISA rezultati (Refleksija na odrasle): Loši rezultati mladih na PISA testovima (gde je BiH često na začelju u regionu) ukazuju na to da se problem funkcionalne pismenosti prenosi na nove generacije, koje uprkos završenoj školi ne pokazuju veštine kritičkog razmišljanja i analize teksta."
Da, funkcionalna nepismenost je problem, i ona je u BiH preko 50%.
Naravno, sebe u tome ne vidis, a nije da nema elemenata