Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1601 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pusti Šemsu pa da izginemo
- animals
#1602 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jebes zemlju iz koje se ljudi ne iseljavaju..
u stvari ima jedna..kad umremo, iz te zemlje se ne iselismo...
u stvari ima jedna..kad umremo, iz te zemlje se ne iselismo...
- Tabhana
#1603 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Frend otišao u Njemačku, potpisao ugovor kojeg može uvijek prekinuti.
Plata 1350 eura, smještaj mu je plaćen.
Njegova reakcija: Bolje je građevina u Bosni nego ovo (pflege, njega staraca). Nije problem u njezi, nego da su mu dali previše osoba najedanput.
Pflege je teško, ko može neka ide u bolnicu, 100x bolje.
Njegova reakcija: Bolje je građevina u Bosni nego ovo (pflege, njega staraca). Nije problem u njezi, nego da su mu dali previše osoba najedanput.
- Rockefeller
#1604 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Svugdje ima takvih slučajeva. I moram reći da mu je mala plataTabhana wrote:Frend otišao u Njemačku, potpisao ugovor kojeg može uvijek prekinuti.
- Tabhana
#1605 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kaže da mu frend radi 80% posla na spratu gdje je (kao praksa), a Nijemica koja se računa kao radnik 20%
Nije baš svugdje tako, rodici mi je odlično u bolnici, pflege je tuga, starci, milion zahtjeva.
Nije baš svugdje tako, rodici mi je odlično u bolnici, pflege je tuga, starci, milion zahtjeva.
- Rockefeller
#1606 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jebiga. Najlakše je doći do posla preko Ausbildung-a za Altenpflegera ili Altenpflegera odmah.
- Tabhana
#1607 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ye, evo da ga citiram:
Nijemci ti dodju i kažu" ja sam bolestan haj ti radi"
i samo te to pitaju
dok on ..... ti moraš i za njega raditi
a isto dobivate
ja stvarno ne znam hoću li ovo moći trpjeti
probati ću
ali 99% sam siguran da neću raditi ovdje

Nijemci ti dodju i kažu" ja sam bolestan haj ti radi"
i samo te to pitaju
dok on ..... ti moraš i za njega raditi
a isto dobivate
ja stvarno ne znam hoću li ovo moći trpjeti
probati ću
ali 99% sam siguran da neću raditi ovdje
- Rockefeller
#1608 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ti dođeš i odradiš smjenu i ideš kući. Da ti dadne ne znam 10 osoba da ih njeguješ to je po meni ok. Ne znam, ja znam za gore ne znam za bolje 
- Ommadawn
#1609 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Zamisli da si napaljen na neku dobru žensku. Imaš prolaznu, ma 99%. Vozite se u njenom autu i treba pusti Kemala Malovčića. Ti tražiš neki drugi CD da se spasiš iako znaš da su šanse male i naletiš na CD na kojem piše "Jedna je Šemsa" i treba kaže da joj je to omiljeni..._BataZiv_0809 wrote:Pusti Šemsu pa da izginemo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1610 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sto bolan? Doabr je Kemal ima dobrih pjesama, pod uslovom da ih neko drugi pjevaOmmadawn wrote:Zamisli da si napaljen na neku dobru žensku. Imaš prolaznu, ma 99%. Vozite se u njenom autu i treba pusti Kemala Malovčića. Ti tražiš neki drugi CD da se spasiš iako znaš da su šanse male i naletiš na CD na kojem piše "Jedna je Šemsa" i treba kaže da joj je to omiljeni..._BataZiv_0809 wrote:Pusti Šemsu pa da izginemo
Za picich sam spreman podnijeti svasta
- Ommadawn
#1611 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kemal Monteno ima dobre pjesme. Kemal Malovčić nema.
I ja sam mislio da mogu sve izdržati ali...
I ja sam mislio da mogu sve izdržati ali...
-
Rizvan
#1612 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako je zaista istina da ljudi masovno napuštaju BiH i da je toliko popularno iseljavanje u zadnje vrijeme kako mediji i većina ovdje tvrdi. Kako to da se ne smanjuje broj zaposlenih i nezaposlenih u BiH, kao što naprimjer je to slučaj u Hrvatskoj u posljednje dvije godine otkako se ljudi masovnije iseljavaju? Naprotiv kod nas se broj radno aktivnog stanovništva iz godine u godinu povečava.
- madner
#1613 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ljudi se ne odjave, pa se pikaju da su na birou i u drzavi.
-
Rizvan
#1614 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ali sa biroa te brišu ako se najmanje jednom u toku tri mjeseca nisi javio. Eh sad da neko iz Njemačke ili Švedske svaka tri mjeseca skokne do Bosne, maksuz da bi se javio na biro, nekako mi je teško vjerovati.
- mousstapha
#1615 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne mislim da odlaze masovno, ali jesu sigurno u znacajnom broju. U ovom trenutku mogu otici oni koji imaju kvalifikacije za stalni boravak, a to su vecinom trenutno zaposleni. Idu sa jednog posla na drugi.Rizvan wrote:Ako je zaista istina da ljudi masovno napuštaju BiH i da je toliko popularno iseljavanje u zadnje vrijeme kako mediji i većina ovdje tvrdi. Kako to da se ne smanjuje broj zaposlenih i nezaposlenih u BiH, kao što naprimjer je to slučaj u Hrvatskoj u posljednje dvije godine otkako se ljudi masovnije iseljavaju? Naprotiv kod nas se broj radno aktivnog stanovništva iz godine u godinu povečava.
Mislim da je puno veci broj onih koji bi zeljeli da odu. To je u neku ruku dupli poraz za drustvo.
- madner
#1616 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa i kada odes sa posla, popune taj posao sa covjekom bez posla. 
- tututuuuu
#1617 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Smanjuje se. Ko kaze da se ne smanjuje? Po popisu mislim da ce biti jedva tri miljuna ljudi u BiH, a i to treba uzeti s velikom rezervom s obzirom na sve manipulacije i cinjenicu da je dosta ljudi ovdje prijavljeno a fakticki zivi vani.Rizvan wrote:Ako je zaista istina da ljudi masovno napuštaju BiH i da je toliko popularno iseljavanje u zadnje vrijeme kako mediji i većina ovdje tvrdi. Kako to da se ne smanjuje broj zaposlenih i nezaposlenih u BiH, kao što naprimjer je to slučaj u Hrvatskoj u posljednje dvije godine otkako se ljudi masovnije iseljavaju? Naprotiv kod nas se broj radno aktivnog stanovništva iz godine u godinu povečava.
I dok nezaposleni odlaze s biroa, non stop dolaze novi. Da nema tih iseljavanja i da ne brisu ljude s biro zbog banalnog kasnjenja, ili ako nesto sitno zarade preko ugovora o djelu pa ih brisu, pa tek oni sto nikad nisu ni prijavljeni, broj nezaposlenih bi bio mislim preko 50%.
-
prog321
#1618 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Postoje opcija da se prijavis na biro samo jednom u 6 mjeseci i da zadrzis zdrastveno.
Ovi koji idu vani to masovno rade.
Ovi koji idu vani to masovno rade.
-
Last December
#1619 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
To i ja mislim - kako narod napušta bosnu, tako se i povećava broj nezaposlenih otprilike istim tempom, tako da izgleda kao da s eništa ne mjenja. Što se tiče popise, ne vjerujem da će biti mnoo manje nego prije jer je mnogo naroda dolazilo iz dijaspore kući da bi se upisalo na spisak. Ima svega...tututuuuu wrote:Smanjuje se. Ko kaze da se ne smanjuje? Po popisu mislim da ce biti jedva tri miljuna ljudi u BiH, a i to treba uzeti s velikom rezervom s obzirom na sve manipulacije i cinjenicu da je dosta ljudi ovdje prijavljeno a fakticki zivi vani.Rizvan wrote:Ako je zaista istina da ljudi masovno napuštaju BiH i da je toliko popularno iseljavanje u zadnje vrijeme kako mediji i većina ovdje tvrdi. Kako to da se ne smanjuje broj zaposlenih i nezaposlenih u BiH, kao što naprimjer je to slučaj u Hrvatskoj u posljednje dvije godine otkako se ljudi masovnije iseljavaju? Naprotiv kod nas se broj radno aktivnog stanovništva iz godine u godinu povečava.
I dok nezaposleni odlaze s biroa, non stop dolaze novi. Da nema tih iseljavanja i da ne brisu ljude s biro zbog banalnog kasnjenja, ili ako nesto sitno zarade preko ugovora o djelu pa ih brisu, pa tek oni sto nikad nisu ni prijavljeni, broj nezaposlenih bi bio mislim preko 50%.
-
Rizvan
#1620 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ali tu nešto ne štima, ako ljudi masovno odlaze kako vi govorite, otkud onda povečanje ili stagniranje broja nezaposlenih, a btw, povečava se i broj zaposlenih. Nije da mi imamo tako mlado stanovništvo, šta više broj onih koji izlazle iz škole, iz godine u godinu je sve manji. Plus, posljednjih godina sve veći broj mladih odlučuje se za studiranje, tako da mladi sve kasnije ulaze na tržište rada.Last December wrote: To i ja mislim - kako narod napušta bosnu, tako se i povećava broj nezaposlenih otprilike istim tempom, tako da izgleda kao da s eništa ne mjenja. Što se tiče popise, ne vjerujem da će biti mnoo manje nego prije jer je mnogo naroda dolazilo iz dijaspore kući da bi se upisalo na spisak. Ima svega...
Tako da priče nekih organizacija i medija o masovnom iseljavanju, jednostavno ne pije vodu. Kod nas je iseljavanje kontinuirano prisutno već 50 godina, prisutno je i danas, ali u manjoj mjeri nego u nekim ranijim periodima.
- tututuuuu
#1621 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Rizvan wrote:Ali tu nešto ne štima, ako ljudi masovno odlaze kako vi govorite, otkud onda povečanje ili stagniranje broja nezaposlenih, a btw, povečava se i broj zaposlenih. Nije da mi imamo tako mlado stanovništvo, šta više broj onih koji izlazle iz škole, iz godine u godinu je sve manji. Plus, posljednjih godina sve veći broj mladih odlučuje se za studiranje, tako da mladi sve kasnije ulaze na tržište rada.Last December wrote: To i ja mislim - kako narod napušta bosnu, tako se i povećava broj nezaposlenih otprilike istim tempom, tako da izgleda kao da s eništa ne mjenja. Što se tiče popise, ne vjerujem da će biti mnoo manje nego prije jer je mnogo naroda dolazilo iz dijaspore kući da bi se upisalo na spisak. Ima svega...
Tako da priče nekih organizacija i medija o masovnom iseljavanju, jednostavno ne pije vodu. Kod nas je iseljavanje kontinuirano prisutno već 50 godina, prisutno je i danas, ali u manjoj mjeri nego u nekim ranijim periodima.
Kako se moze ujedno povecavati broj zaposlenih i broj nezaposlenih? Je li mi ovdje govorimo o nekakvim postotcima?
Last edited by tututuuuu on 05/10/2015 19:03, edited 1 time in total.
- mousstapha
#1622 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kod mene otisla trojica kolega iz firme vani. Niko nije popunio pozicije.madner wrote:Pa i kada odes sa posla, popune taj posao sa covjekom bez posla.
- ćiribiribela
#1623 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Iz mog Doma zdravlja otislo 4 ljudi, pozicije nisu popunjene, rotiraju radnike.
-
Rizvan
#1624 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa valjda prilivom nove radne snage na tržite rada. Pravo pitanje je otkud povečanje broja radno aktivnog stanovništva, ako se ljudi masovno iseljavaju?tututuuuu wrote:Rizvan wrote:Ali tu nešto ne štima, ako ljudi masovno odlaze kako vi govorite, otkud onda povečanje ili stagniranje broja nezaposlenih, a btw, povečava se i broj zaposlenih. Nije da mi imamo tako mlado stanovništvo, šta više broj onih koji izlazle iz škole, iz godine u godinu je sve manji. Plus, posljednjih godina sve veći broj mladih odlučuje se za studiranje, tako da mladi sve kasnije ulaze na tržište rada.Last December wrote: To i ja mislim - kako narod napušta bosnu, tako se i povećava broj nezaposlenih otprilike istim tempom, tako da izgleda kao da s eništa ne mjenja. Što se tiče popise, ne vjerujem da će biti mnoo manje nego prije jer je mnogo naroda dolazilo iz dijaspore kući da bi se upisalo na spisak. Ima svega...
Kako se moze ujedno povecavati broj zaposlenih i broj nezaposlenih?
-
Rizvan
#1625 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
To je rezultat nakaradnog sistema i politike zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama, u međuvremenu čekaonice pune, a hiljade medicinara na birou.ćiribiribela wrote:Iz mog Doma zdravlja otislo 4 ljudi, pozicije nisu popunjene, rotiraju radnike.