Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vukojebina

#1601 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Stalker wrote:Ne razumijem ove ovdje sto koriste lumiu 920 a ne svidja im se,pa ljudi kupite i koristite ono sta vam se svidja... ne da se ovdje ubjedjujemo sta valja a sta ne.Meni licno Lumia 920 je odlican telefon.

Jebga, nismo znali da teme na forumu sluze samo kako bi smo pisali, jaooo kako je dobar telefon, jooj jest moćan, sve fercera perfektno..
Nema potrebe niko nikog da ubjedjuje, jednostavno stvari tako stoje, i ne vidim problem ako recimo ja napisem da mi se ne svidja sto na whatsapp-u ne mozes poslat vise slika odjednom. To je cinjenica, i ja takvu stvar iznosim u nadi da mozda neko zna da ipak postoji mogućnost za tako nesto, a ja je nisam otkrio...

Nokija je vrhunski telefon, vazda bila, doduse sa nekim ispadima, ali TRENUTNO je vrhunska samo hardverom.

Sto se tice softvera, tu se nista ne moze prigovorit nokiji (da ne ulazimo u pricu oko braka između ms-a i nokije, ali po meni iole normalan proizvodjac telefona bi trebo imat zastupljene obje platforme, pa ce se vidjet sta je dobro a sta nije), nego iskljucivo microsoftu (povraca mi se kad ljudi pod androidom podrazumijevaju samsung) jer on pravi taj softver koji u 21. vijeku ne moze istovremeno svirat i vibrirat...pa jebote, ne treba ms izmisljat toplu vodu, nego samo ubacit ono sto je u telefonima bilo prije 10 godina, puno prije androida i iosa, i ne vjerujem da bi ih iko tuzio za to.. i kad vidim da pojedinci takve stvari pocnu opravdavat, puco bi sebi u koljena...

To je samo mali primjer, a takvih je milion na wp-u...i onda ljudi pocnu pravdat, wp je drugaciji...ama neka je drugaciji, i treba bit, ali neke stvari se podrazumijevaju ako se to zove smartphone..
Sto se tice aplikacija, situacija je uzasna, i tu ocito ms previse sere sa nekim zahtjevima, pravilima, bar tako se meni cini..najbolji primjer je fb app, zasto ju je ms napravio, zasto ne fb sam, ko na ostalim platformama. Pa youtube, zasto ga je ms pravio, tj samo redirekciju na mobilnu stranicu..znam sad ce neki rec ima alternativa, ali ja to ne uzimam uopste ozbiljno da dok trazim klip, u dnu mi se vrte reklame...
Po meni, previse sporo ide sa peglanjem sistema, update koji se ceka po par mjeseci, donese 3-4 poboljšanja, jos toliko onih koji se "ne vide", vizuelno svakako apsolutno ništa se ne mijenja... ljudi na mjesec idu, a mi cekamo pocetak sledece godine da bi mogo razdvojit jacinu tona i jacinu muzike koju slusas...
Last edited by vukojebina on 08/11/2013 01:28, edited 1 time in total.
vukojebina

#1602 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Dupli...
Qler

#1603 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Sve se slazem sa vukojebinom. Previse sporo napreduju, nemaju neke stvari koje su smatrane normalnim prije 10 godina. Mene nervira ova jedinstvena kontrola zvuka, multitasking je lose izveden, ovo sto ne moze da vibrira i zvoni je isto glupost... ima tonu mana... ali meni velika prednost je ta fluidnost i jednostavnost rada. To me odusevljava. Sta god da mu radis, on isto tecan. I mozda nisam toliko zahtjevan korisnik, ali meni viber i whatsapp (pogotovo whatsapp) rade odlično. Nokia sad nije nista kriva za OS, jer ona radi samo hardware. Dodaje neke aplikacije i finte, i tu je bez mane. Ali sami OS je u rukama MS-a a oni veze nemaju kako brzo ide trziste. Kako se brzo treba prilagodjavati korisnicima. Trebalo bi to ubrzati kada se spoje Nokia i MS, valjda ce im ovi reci, de malo zivnite sunce vam :)

WP ima mana, i to bruku, ali isto ima i prednosti. I andorid i iOS su bili smece u prvim verzijama (sjetite se sta sve iOS nije imao u 2G i 3G telefonima) pa ja sve kontam valjda ce i ovi skontati da im ovo bas i ne pije vode. Uporedi WP7.x i WP8.. Nema zuna, ima mass storage, popravljen multitasking, wifi uvijek upaljen, iako izgledaju isto, ako je neko koristio WP7.x zna koliko je wp8 otisao naprijed..
SA 071

#1604 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Bodkin wrote:
SA 071 wrote:Eto riješio si jedan veliki problem u životu. :) Ja sam te htio pitati da li su ti te app blokirane u backgrund-u, ali ti reče da nisu. Ima ovdje dosta stvari koje nam se čine da ne rade, a ustvari mi nismo skontali kako rade jer WP kao OS očito ima malo drugačiju logiku od recimo androida. Uglavnom je jednostavniji, ali ponegdje ima potpuno drugačiji pristup na koji možda nismo navikli...
imam osjecaj da je problem u tome sto su aplikacije pravljene za ios i android tako da ovo prilagodjavanje wp sistemu malo steka.
i da, ono sto je za neke sms poruka za mene je viber. tako da bitne su to stvari u zivotu :-D
Pa ima tu i viberu alternativa. Imas za chat family room ili grupe pa možeš besplatno chatati, a imaš i skype koji bolje radi od vibera. Nije baš viber nešto što nema alternativu.
SA 071

#1605 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

vukojebina wrote:
Stalker wrote:Ne razumijem ove ovdje sto koriste lumiu 920 a ne svidja im se,pa ljudi kupite i koristite ono sta vam se svidja... ne da se ovdje ubjedjujemo sta valja a sta ne.Meni licno Lumia 920 je odlican telefon.

Jebga, nismo znali da teme na forumu sluze samo kako bi smo pisali, jaooo kako je dobar telefon, jooj jest moćan, sve fercera perfektno..
Nema potrebe niko nikog da ubjedjuje, jednostavno stvari tako stoje, i ne vidim problem ako recimo ja napisem da mi se ne svidja sto na whatsapp-u ne mozes poslat vise slika odjednom. To je cinjenica, i ja takvu stvar iznosim u nadi da mozda neko zna da ipak postoji mogućnost za tako nesto, a ja je nisam otkrio...

Nokija je vrhunski telefon, vazda bila, doduse sa nekim ispadima, ali TRENUTNO je vrhunska samo hardverom.

Sto se tice softvera, tu se nista ne moze prigovorit nokiji (da ne ulazimo u pricu oko braka između ms-a i nokije, ali po meni iole normalan proizvodjac telefona bi trebo imat zastupljene obje platforme, pa ce se vidjet sta je dobro a sta nije), nego iskljucivo microsoftu (povraca mi se kad ljudi pod androidom podrazumijevaju samsung) jer on pravi taj softver koji u 21. vijeku ne moze istovremeno svirat i vibrirat...pa jebote, ne treba ms izmisljat toplu vodu, nego samo ubacit ono sto je u telefonima bilo prije 10 godina, puno prije androida i iosa, i ne vjerujem da bi ih iko tuzio za to.. i kad vidim da pojedinci takve stvari pocnu opravdavat, puco bi sebi u koljena...

To je samo mali primjer, a takvih je milion na wp-u...i onda ljudi pocnu pravdat, wp je drugaciji...ama neka je drugaciji, i treba bit, ali neke stvari se podrazumijevaju ako se to zove smartphone..
Sto se tice aplikacija, situacija je uzasna, i tu ocito ms previse sere sa nekim zahtjevima, pravilima, bar tako se meni cini..najbolji primjer je fb app, zasto ju je ms napravio, zasto ne fb sam, ko na ostalim platformama. Pa youtube, zasto ga je ms pravio, tj samo redirekciju na mobilnu stranicu..znam sad ce neki rec ima alternativa, ali ja to ne uzimam uopste ozbiljno da dok trazim klip, u dnu mi se vrte reklame...
Po meni, previse sporo ide sa peglanjem sistema, update koji se ceka po par mjeseci, donese 3-4 poboljšanja, jos toliko onih koji se "ne vide", vizuelno svakako apsolutno ništa se ne mijenja... ljudi na mjesec idu, a mi cekamo pocetak sledece godine da bi mogo razdvojit jacinu tona i jacinu muzike koju slusas...
WP ima problem upravo u tome što su propustili napraviti neke stvari koje postoje na telefonima već desetak godina i na koje smo mi svi već navikli, a ne vjerujem da je to veliki problem uvesti. I uglavnom je riječ o sitnicama koje si ti gore naveo. Ali s druge strane WP nudi i jednu jednostavnost i brzinu koja lako "zavodi". I ono što je bitno, nudi alternativu postojećim platformama koje su kao jaje jajetu, i mogućnost da budeš drugačiji. A ja volim malo iskakati iz stada, jebi ga... :)
AmADin_gospo

#1606 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Bodkin wrote: ma aplikacije su lijepo uradjene nema sta i ne trzaju ( malo tapatalk kad kucam). samo da poruke jos prolaze. evo dolaze i flipboard i instagram tako da popravlja se

dakle battery saver je upaljen ali aplikacije su dozvoljene ( ako mislis na ovo background). i da, u pravu si. ugasio battery saver i doslo nekih poruka ( koje su vec dosle i procitao ih ali sad kao da je push proradio :D ali desava se to i kad nije baterija ispod 25%. e sad, mozda je problem sto je battery saver uopste upaljen ali to bi mi bilo malo glupo :D

a i valjda pomaze. telefon mi duze izdrzi nego sto je mogao iPh 5
J**** li te smotana :D :D

elem, kad uključiš battery saver kao stalnu opciju, il da se pali kad baterija oslabi, automatski ti ukida sve osim esencijalnih procesa u podzadini. ako hočeš da telefon koristiš u punom sjaju, moraš se pomiriti s time da popališ SVE, tj. gps, data transfer, bluetooth, NFC, dozvoliš svim aplikacijama rad, a i pomiriš se s time da baterija traje dok trepneš okom.
MS je računao na to, da oni non stop telefone kopčaju na računare, nešto sinhronizuju i zajebavaju se, tako da će često biti na punjaču, te im trajanje baterije ne prastavlja neki specijalni problem.

svako ima svojih zamjerki, imam ih i ja dosta na WP, al generalno, uzimajuči u obzir da imam odavno iOS na tabletu, te koliko sam muka imao prokontavajući android na par različitih uređaja, WP mi je dobar.

igrice igram na PCu tako da mi igrice na telefonu ne prestavljaju nikkav faktor. imam sudoku i tetris i netreba mi ništa više
Bodkin

#1607 Re: Nokia Lumia

Post by Bodkin »

Qler wrote:
WP ima mana, i to bruku, ali isto ima i prednosti. I andorid i iOS su bili smece u prvim verzijama (sjetite se sta sve iOS nije imao u 2G i 3G telefonima) pa ja sve kontam valjda ce i ovi skontati da im ovo bas i ne pije vode. Uporedi WP7.x i WP8.. Nema zuna, ima mass storage, popravljen multitasking, wifi uvijek upaljen, iako izgledaju isto, ako je neko koristio WP7.x zna koliko je wp8 otisao naprijed..
ovo ja pisem od pocetka. ima potencijala ako poprave neke sitnice jer to fakat jesu sitnice. e sad zasto to do sad nije uradjeno jer sam siguran da su ljudi vec od prije pizdili jer nema da zakljucas kad okrenes telefon pojma nemam
SA 071 wrote:
Bodkin wrote:
SA 071 wrote:Eto riješio si jedan veliki problem u životu. :) Ja sam te htio pitati da li su ti te app blokirane u backgrund-u, ali ti reče da nisu. Ima ovdje dosta stvari koje nam se čine da ne rade, a ustvari mi nismo skontali kako rade jer WP kao OS očito ima malo drugačiju logiku od recimo androida. Uglavnom je jednostavniji, ali ponegdje ima potpuno drugačiji pristup na koji možda nismo navikli...
imam osjecaj da je problem u tome sto su aplikacije pravljene za ios i android tako da ovo prilagodjavanje wp sistemu malo steka.
i da, ono sto je za neke sms poruka za mene je viber. tako da bitne su to stvari u zivotu :-D
Pa ima tu i viberu alternativa. Imas za chat family room ili grupe pa možeš besplatno chatati, a imaš i skype koji bolje radi od vibera. Nije baš viber nešto što nema alternativu.
pa majku mu necu ja sad ubjedjivati pola familije i prijatelja da predju na skype zato sto viber ima probleme sa WP8 :)
AmADin_gospo wrote:
Bodkin wrote: ma aplikacije su lijepo uradjene nema sta i ne trzaju ( malo tapatalk kad kucam). samo da poruke jos prolaze. evo dolaze i flipboard i instagram tako da popravlja se

dakle battery saver je upaljen ali aplikacije su dozvoljene ( ako mislis na ovo background). i da, u pravu si. ugasio battery saver i doslo nekih poruka ( koje su vec dosle i procitao ih ali sad kao da je push proradio :D ali desava se to i kad nije baterija ispod 25%. e sad, mozda je problem sto je battery saver uopste upaljen ali to bi mi bilo malo glupo :D

a i valjda pomaze. telefon mi duze izdrzi nego sto je mogao iPh 5
J**** li te smotana :D :D

elem, kad uključiš battery saver kao stalnu opciju, il da se pali kad baterija oslabi, automatski ti ukida sve osim esencijalnih procesa u podzadini. ako hočeš da telefon koristiš u punom sjaju, moraš se pomiriti s time da popališ SVE, tj. gps, data transfer, bluetooth, NFC, dozvoliš svim aplikacijama rad, a i pomiriš se s time da baterija traje dok trepneš okom.
MS je računao na to, da oni non stop telefone kopčaju na računare, nešto sinhronizuju i zajebavaju se, tako da će često biti na punjaču, te im trajanje baterije ne prastavlja neki specijalni problem.

svako ima svojih zamjerki, imam ih i ja dosta na WP, al generalno, uzimajuči u obzir da imam odavno iOS na tabletu, te koliko sam muka imao prokontavajući android na par različitih uređaja, WP mi je dobar.

igrice igram na PCu tako da mi igrice na telefonu ne prestavljaju nikkav faktor. imam sudoku i tetris i netreba mi ništa više
ma znam da pogasi battery saver sve. nisi me skontao, kad sam ugasio BS dodju mi poruke na viberu dok sam na home page-u KOJE SAM VEC PROCITAO :D :D meni ti net radi 24h. dosta vremena imam wifi ( kuca, posao, faks). dakle to nije problem. a za to kopcanje, citao sam nekad da nije dobro za bateriju da ga cesto kopcas na laptop jer punjenje na laptopu steti bateriji..ko ce ga znati ali sam ja generalno zadovoljan baterijom. uglavnom izdrzi do navece
lajkujMe

#1608 Re: Nokia Lumia

Post by lajkujMe »

Kao novopeceni ponosni vlasnik Lumia 920 imam odmah jedno pitanje, na koji nacin mogu prisilno zaustaviti aplikaciju?
Nefs-i Mulhima

#1609 Re: Nokia Lumia

Post by Nefs-i Mulhima »

Do sad nisam dosao u situaciju da sam imao potrebu nesto prosilno zatvoriti... Ne vjerujem da postoji ta opcija, ali ako pritisces back dugme ona ce biti skroz zatvorena...

To ce biti rjeseno u gdr3 sa close dugmicem...

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
lajkujMe

#1610 Re: Nokia Lumia

Post by lajkujMe »

Viber... ne znam sta se bilo desilo ali zastekao na proslom pozivu kao da je razgovor jos u tijeku iako nije, nisam mogao prekinuti nepostojeci poziv a ni nazvati taj kontakt
bojaann

#1612 Re: Nokia Lumia

Post by bojaann »

Da li se kod Lumie 720, moze mjenjati maska? Cuo sam da je ona jedina kod koje to nije moguce?!?
Stalker

#1613 Re: Nokia Lumia

Post by Stalker »

vukojebina wrote:

Slazem se,podrzavam sve koji imaju neki problem sa Lumiom 920 i ovdje smo svi da pokusamo pomoci, ali nisam za one koji blate nesto zato sto im se ne svidja vizuelno ili ocekuju iste funkcije i izgled kao na drugim os...
Stalker

#1614 Re: Nokia Lumia

Post by Stalker »

I nisam nikoga prozivao,nego onako prateci forum stekao sam dojam...i da kazem da sam i ja kupio Lumiu 920 zahvaljujuci ovom i jos jednom forumu.Pozdravljam sve koji su prepoznali kvalitet Lumie 920.
AdoCka

#1615 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

Bobi ruke ti se pozlatile sto si temu "stickovo" :)
Qler

#1616 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Nije bobi nego chmoljo, bobi nije mogao :) nema te ovlasti :) pa sam direktno u stab pisao :)
amercr

#1617 Re: Nokia Lumia

Post by amercr »

da li neka zna koja radnja u sarajevu otkupljuje polovne mobitele ?
Qler

#1618 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ne znam ko otkupljuje, ali skoro svi uzimaju stari u zamjenu...
amercr

#1619 Re: Nokia Lumia

Post by amercr »

Qler wrote:Ne znam ko otkupljuje, ali skoro svi uzimaju stari u zamjenu...
pa moze li se dati stari mobitel u nekoj radnji da on procjeni vrijednost i uzet drugi ? i ima li u radnjama kopija samsung galaxy s4 ili iphone 5
Qler

#1620 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Prvo, pogrijesio si temu, drugo, nema ti po radnjama tih kopija, rijetko, potrazi po piku, ali oni ne rade zamjene. Trece, ako nemas para da se kurcis sa pravim telefonom, nemoj ni na silu sa kopijama pokusavati...
SA 071

#1621 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:Nije bobi nego chmoljo, bobi nije mogao :) nema te ovlasti :) pa sam direktno u stab pisao :)
Svaka čast Qler, ja sam tvoj prijedlog podržao i pisao Bobiju, ali nisam znao da nema on te ovlasti... U svakom slučaju :thumbup: :-D
SA 071

#1622 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Stalker wrote:I nisam nikoga prozivao,nego onako prateci forum stekao sam dojam...i da kazem da sam i ja kupio Lumiu 920 zahvaljujuci ovom i jos jednom forumu.Pozdravljam sve koji su prepoznali kvalitet Lumie 920.
Iskren da budem, veliki sam fan Nokije i pokrenuo sam temu da je malo pomognem u promociji novih stvari koje radi :) A nemam nikakve koristi od toga :-D E onda možeš misliti koliki sam fan :-)

Šalu na stranu, drago mi je što smo pozitivno utjecali na tebe :-D
lajkujMe

#1623 Re: Nokia Lumia

Post by lajkujMe »

Evo poslije cijelodnevnog koristenja moje lumije 920 da dam moje utiske, sve mi se na njoj svidja jednostavno Sam odusevljen, za sad jedina mana je ono s pojacavanjem zvuka a sve mane koje su ovdje nabrojane ne primjetim ih to jest ne smetaju mi, samo Jos da vidim Sta baterija moze

Sent from my lumia920 using Tapatalk
Bodkin

#1624 Re: Nokia Lumia

Post by Bodkin »

lajkujMe wrote:Evo poslije cijelodnevnog koristenja moje lumije 920 da dam moje utiske, sve mi se na njoj svidja jednostavno Sam odusevljen, za sad jedina mana je ono s pojacavanjem zvuka a sve mane koje su ovdje nabrojane ne primjetim ih to jest ne smetaju mi, samo Jos da vidim Sta baterija moze

baterija je solidna fakat. Cijeli dan bez,problema :) jos sam ja heavy user

p.s. :thumbup: za Chmolju

Sent from my Lumia using Tapatalk
Last edited by Bodkin on 09/11/2013 00:10, edited 1 time in total.
Bodkin

#1625 Re: Nokia Lumia

Post by Bodkin »

lajkujMe wrote:Evo poslije cijelodnevnog koristenja moje lumije 920 da dam moje utiske, sve mi se na njoj svidja jednostavno Sam odusevljen, za sad jedina mana je ono s pojacavanjem zvuka a sve mane koje su ovdje nabrojane ne primjetim ih to jest ne smetaju mi, samo Jos da vidim Sta baterija moze

.

Sent from my Lumia using Tapatalk
Post Reply