Hank Paldum wrote: ↑24/01/2020 14:24
Svjestan sam šta govoriš, slažem se da ćemo samo biti BH građani, to sam i napisao prije nekoliko sedmica, čak sam juče na ovoj temi napisao da se zalažem za gradansku državu gdje neće biti sadaka pozicija gdje će se dobijati pozicije samo zbog nacionalnog ključa ali je logičnije zbog stanovništva da će Emir Suljagić imati veće šanse od Ivana Šušnjara. Govorim samo u čijem će smijeru BiH ići, velikosrpskom, velikohrvatskom ili pro-bosanskom jer Bošnjaci nemaju drugu domovinu.
Da sutra bude građanska država o kojoj govorimo šta misliš koji političari i stranke bi dominirale na izborima? One koje su na zadnjim izborima dominirali na mjestima sa hrvatskom, srpskom ili bošnjačkom većinom? Naravno da bi dosta bilo pro-BiH Srba, Hrvata i ostalih koji bi bili ravnopravni ali bez Bošnjaka oni bi bili preglasani od srpskih i hrvatskih nacionalista.
Ne govorim o snu gradanske države gdje će se i dalje naglašavati da smo Bošnjaci i da na osnovu svoje većine trebamo zauzimati najvažnije pozicije po etničkom principu nego da će zbog većine prevladati bošnjačka i oro-bosanska politika kao što je u Švicarskoj sa Nijemcima koji čine više od pola. Neće BH gradani izaći masovno i glasati za HDZ ili Nikolu Špirića kada preko 50% BH građana ima antipatije prema tome
To bi tako bilo jedan, mozda 2 izborna ciklusa. Logicno, sve pod uslovom da se u medijskom prostoru iz upotrebe izbaci sva etnicka prica, odnosno da se izbaci potenciranje etnickih kategorija u bilo kojem kontekstu.
Ako se prica o politicarima, onda se navodi samo njegovo ime i eventualno stranka, i to je to. Nema "bosnjacki, srpski, hrvatski" itd..
Ako bi se nesto ovakvo desilo i danas, a ja to godinama govorim, u roku 6 do 12 mjeseci bi se kompletna politicka klima relaksirala, tenzije bi spale drasticno, i ljudi bi poceli gledati ko sta i kako radi, a ne kako se zove i iz kojeg etno-tora dolazi, kako je to vec 24 godine, i sto upravo etno-nacionalisticki politicari iz sve tri strane potenciraju i odrzavju jer samo na tome i mogu dobiti glasove. Za sve ostalo su preglupi i nesposobni.
Uostalom, tako je u svim dekmokratskim civilizovanim multietnickim drzavama, a sve su takve. Nigdje se ne spominju nikakve etnije i ko od politicara dolazi iz koje. Nema price o bilo kakvim pravima etnickih grupa/naroda. Svi su jednaki, svi imaju isto pravo glasa, a ko ce za koga glasati i radi cega - to je samo stvar svakog individualnog glasaca-gradjanina.