Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Bloo
Globalna šefica

#1526 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 24/01/2020 12:19

Naravno. Poznajem licno takve.
a muslimani?
Hank Paldum

#1527 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Bloo wrote: 24/01/2020 12:22
Hank Paldum wrote: 24/01/2020 12:18
Pa nagrada je da napravis od mene fašistu što bi možda dovelo i do banovanja jer se fašizam nigdje ne toleriše. Pa kad već pišeš o CPT sindromu, gdje sam ikada napisao to sto tvrdiš da su svi Srbi pritajeni četnici?
Erm..hajmo opet.
Ja tvrdim. Ja sam netolerantni sugovornik u ovoj diskusiji. Tvrdim da su svi Srbi i Hrvati četnici, ustase i UZPovci.

Fasizam se tolerise. Pogledajmo Visegrad.
Znači izmislila si to o meni. Hvala na potvrdi.
Last edited by Hank Paldum on 24/01/2020 12:26, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1528 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

piupiu wrote: 24/01/2020 11:51
sumirprimus wrote: 24/01/2020 11:36 jel i ti vani zivis? pa odatle toliko odstustvo poznavanja stvarnog stanja na terenu?
Pa hajde, objasni mi stanje na terenu, kako teče razvoj 'bošnjačke nacionalne gradjanske države'? Očito da ne kontam. A i ovaj put prema EU se oteg'o.
piupiu misliJo sam na srt cpt kako vec :D :kiss:
sumirprimus

#1529 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

hAZNADAR wrote: 24/01/2020 12:13
sumirprimus wrote: 24/01/2020 10:30 pa put kojim bosnjaci idu je put podjela i ne razlikuje se puno u odnosu na srpski i hrvatski nacionalni put.
Jest vala, negiraju postojanje Srba i Hrvata i tvrde da su izmisljen, da su S/H ustvari bivsi Bosnjaci prevjere i izdajnici, da S/H nemaju svoju kulturu vec stranu okupatorsku, imaju nazadnu okupatorsku vjeru, da su pojedine teritorije Srbije i Hrvatske povijesno bosnjacke i trebaju pripasti BiH odnosno vratiti se matici, da ne postoji ni srski ni hrvatski jezik, ... :lol:

Ne moze se vjekovima stara islamofobija tek tako izbrisati, nije to mogla ni Juga uraditi pa je dopustila srpsku verzijju historije, andricevski pogled na islam opcenito,... fgr potpis jeste islamofobija - doduse malo kultivisanije od onog sa Jahorine. Samo zato je sve od muslimana mnogo gore nego od nekog drugog. Srbi i Hrvati pa i mali nestasni Vuk se moraju dobro potruditi da ispadnu nacionalisti, muslimanu je dovoljno samo da digne obrvu.

Hebiga sumiprimi - ne aktivira se alarm za vatru na prdez vec samo na vatru,..
zamjena teza nisam na to mislio i ti to dobro znas.
no da skratimo eglenisanje i ja sam za mir u svijetu i to :kiss:
Bloo
Globalna šefica

#1530 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Hank Paldum wrote: 24/01/2020 12:24
Bloo wrote: 24/01/2020 12:22
Hank Paldum wrote: 24/01/2020 12:18
Pa nagrada je da napravis od mene fašistu što bi možda dovelo i do banovanja jer se fašizam nigdje ne toleriše. Pa kad već pišeš o CPT sindromu, gdje sam ikada napisao to sto tvrdiš da su svi Srbi pritajeni četnici?
Erm..hajmo opet.
Ja tvrdim. Ja sam netolerantni sugovornik u ovoj diskusiji. Tvrdim da su svi Srbi i Hrvati četnici, ustase i UZPovci.

Fasizam se tolerise. Pogledajmo Visegrad.
Znači izmislila si to o meni. Hvala na potvrdi.
Da li ti je bosanski maternji jezik?
Novak20

#1531 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote: 24/01/2020 12:18
Naravno da samo neka vecina moze da iznese gradjansku opciju. Kao sto danas imas vise sanse za gradjanstvo u Brckom i Jajcu nego doskora.

Volio bih i ja da postoji neka multi snaga sastavljena samo od anacionalnih pojedinaca da to iznese. Ali posto nema - ima sta ima. Ironicno - ali prije ces naci nosioce gradjanske opcije u Gluhoj Bukovici negoli na banjaluckom univerzitetu.
Pokušali su sa građanskom opcijom u "Republici Sarajevo" ali su se nacionalisti brzo pregrupirali i uzvratili udarac. :lol:
Last edited by Novak20 on 24/01/2020 12:30, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1532 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

sta kaje, ne mislim ja tako ,al stranka je rekla kako cu glasat :lol:
samo jako
Bloo
Globalna šefica

#1533 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

https://stav.ba/fina-gradska-raja-ljudi ... vise-nema/

Fina gradska raja jesu ljudi koji nisu sami sebi taj nadimak dali, smatra Haris Kezo. “To su porodice u kojima se odgajaju djeca po pravilima islamske tradicije, naslijeđene iz osmanske civilizacije, gdje nana i dedo imaju veliki utjecaj na unuke. Razvijaju se i njeguju vrijednosti koje propagira islam, bez da se pretjeruje i ode u krajnost. Ženska djeca odgajaju se da budu dobre majke, a muška brižni muževi. FGR ima visok prag tolerancije na svakojake gluposti”, kaže Haris.

“Konkretno, za mene je FGR neko ko, izlazeći iz kuće, kaže komšiji: ‘Eselamu-alejkum, dobar dan i merhaba, kako ste danas?’ Ili, da skloni s ulice omot od čokolade, praznu kutiju cigareta. Može se pod FGR podrazumijevati sva raja koja ostaje u Sarajevu i bori se za ovaj grad, ili raja koja se vraća želeći unaprijediti ovaj grad, ovu državu, kroz svoje polje djelovanja, svoj vlastiti angažman. Svako u svom domenu da bude najbolji dio sebe”, smatra Nejra.

Nejra Džanko, vijećnica u Općini Novi Grad, smatra da FGR nije uvjetovana porijeklom, a ni nužno obrazovanjem, već kućnim odgojem i društvenim vrijednostima, koje bi trebalo da su univerzalne i koje loši trendovi ne bi trebalo da oblikuju po svom.

Selim Arifović, porijeklom iz Sarajeva, kaže da je izraz FGR čuo od jednog doktora na poslu. “Za njega je to spoj između mahalaca iz mahale i ovih koji žive u zgradama, mala skupina neke gradske raje koja pokušava opstati u ovom papanluku. A ja mislim da je to današnja omladina od tata i mama koji su dobrostojeći, koji imaju sve i ništa im ne fali i, da bi se istakli u društvu, uvode nove termine da bi se razlikovali od drugih”, ističe Selim.

Nedžad Podžić Počko, sarajevski muzičar, kazao nam je da je izraz “fina gradska raja” promijenio svoje značenje od momenta kad je nastao (malo prije rata).

“Izraz je uveden uglavnom za raju koja je bila parametar ‘sarajevskog zdravog razmišljanja’ i uglavnom su svi nastojali da kopiraju tu raju. To su bili likovi koji su izlazili u BB, ‘Estradu’, ‘Crvenu galeriju’, ‘Miris Dunja’ itd… Poslije rata su FGR postali uglavnom likovi koji poseravaju sve što je progresivno i svakoga ko pokušava pokrenuti neke, uglavnom kulturne, promjene”, objašnjava Počko.

Helem, FGR više ne postoji u svom izvornom značenju, jer papci koji se busaju u FGR misle da mogu parama i uglavnom političkom pozicijama mama i tata biti parametar života u Sarajevu, dodaje on i zaključuje: “RIP FGR.”

Hafiz Adnan Dučić to još drastičnije objašnjava: “Fina gradska raja jesu stanovnici finih gradskih grobalja. Terminom se koriste još samo političari. Ta ‘fina gradska raja’ ne diže glas na nepravdu, ne buni se kad nema vode, kad kasne penzije, kad nema plate, kad rade na crno, ne proziva političare zbog enormnih povlastica i primanja koje uzimaju od usta sirotinji, šuti i trpi, a što je najbitnije, redovno na svakim izborima glasaju za one na vlasti. Jednostavno kazano, fina gradska raja je sahranjena.”

Amina Šiljak-Jesenković, turkolog i orijentalist, kaže da nije baš sigurna da zna šta to znači “fina gradska raja”, al’ da je pokušala domisliti odgovor.
hAZNADAR

#1534 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 24/01/2020 12:24

a muslimani?
Koje glupo pitanje? Ne moze musliman biti islamofob kao sto Bosnjak ne moze biti antiBosnjak.

Bosnjak nije obavezno musliman. Imas i tu ekstremistickog ateizma, furanja samo Kotromanica i zala zbog okupacije, imas i zescih komunista koji imaju fobiju od svih religija pa i islama.

Ali kad smo vec kod fobija i anti - prosjecan Bosnjak je istovremeno i Bosanac u nekom drugom kontekstu pa tesko da i tu moze biti anti.
sumirprimus

#1535 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

to samo muslimani fgr? :D
il hoce rec samo muslimani zivili u sarajvu?
hAZNADAR

#1536 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote: 24/01/2020 12:27
Naravno da samo neka vecina moze da iznese gradjansku opciju. Kao sto danas imas vise sanse za gradjanstvo u Brckom i Jajcu nego doskora.

Volio bih i ja da postoji neka multi snaga sastavljena samo od anacionalnih pojedinaca da to iznese. Ali posto nema - ima sta ima. Ironicno - ali prije ces naci nosioce gradjanske opcije u Gluhoj Bukovici negoli na banjaluckom univerzitetu.
Pokušali su sa građanskom opcijom u "Republici Sarajevo" ali su se nacionalisti brzo pregrupirali i uzvratili udarac. :lol:
Nije to bila nikakakva gradjanska opcija u republici Sarajevo. A i pripazi na termin nacionalisti jer ce te Dozer nalijepiti i podsjetiti da su to etnicari.
sumirprimus

#1537 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

jedno je nacija. molim lijepo.
tu se razilazimo
Bloo
Globalna šefica

#1538 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 24/01/2020 12:30
Bloo wrote: 24/01/2020 12:24

a muslimani?
Koje glupo pitanje? Ne moze musliman biti islamofob kao sto Bosnjak ne moze biti antiBosnjak.

Bosnjak nije obavezno musliman. Imas i tu ekstremistickog ateizma, furanja samo Kotromanica i zala zbog okupacije, imas i zescih komunista koji imaju fobiju od svih religija pa i islama.

Ali kad smo vec kod fobija i anti - prosjecan Bosnjak je istovremeno i Bosanac u nekom drugom kontekstu pa tesko da i tu moze biti anti.
Pa FGR=islamofob.
Ako u FGR ina muslimana da li su onda autosovinisti odnosno islamofobi?
sumirprimus

#1539 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

pa to i je glavni kamen spoticanja, pristankom na zamjenu etnije i nacije bosanski muslimani sa sda na celu su pristali i na podjelu bih.
u nacelu..
piupiu

#1540 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

sumirprimus wrote: 24/01/2020 12:26
piupiu wrote: 24/01/2020 11:51
sumirprimus wrote: 24/01/2020 11:36 jel i ti vani zivis? pa odatle toliko odstustvo poznavanja stvarnog stanja na terenu?
Pa hajde, objasni mi stanje na terenu, kako teče razvoj 'bošnjačke nacionalne gradjanske države'? Očito da ne kontam. A i ovaj put prema EU se oteg'o.
piupiu misliJo sam na srt cpt kako vec :D :kiss:
Ah, ok, sorry, odmah ispod mene bi, pa reko' mene pitaš. :lol:
sumirprimus

#1541 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

mrsko me kvotat pa zato :D
Hank Paldum

#1542 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

sumirprimus wrote: 24/01/2020 12:34 jedno je nacija. molim lijepo.
tu se razilazimo
Zašto se onda govori o bošnjačkim nacionalistima?
sumirprimus

#1543 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

Hank Paldum wrote: 24/01/2020 12:36
sumirprimus wrote: 24/01/2020 12:34 jedno je nacija. molim lijepo.
tu se razilazimo
Zašto se onda govori o bošnjačkim nacionalistima?
jednoj je nacija a drugo nacionalizam.
sve vas pogresno uce i nagovaraju
lakse vladat i dzaba kupit pare, nema drugog logicnog objasnjenja za ovu podjelu teritorije i dobara.
Dozer

#1544 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

piupiu wrote: 24/01/2020 00:15 Pa zar ne znaš za naš svemirski program? :D
Ma znam, nego me svaki put fascinira kad vidim ove budalastine...
Dozer

#1545 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

¤ jelena ¤ wrote: 24/01/2020 00:24
Tempo wrote: 23/01/2020 22:57
nikad ne zaboravi: nacionalisti su jedini bolesnici prema kojima ne treba pokazivati samilost.
Koji je lijek za tu bolest? Neka terapija?
Sve od .223 do .50 :D
sumirprimus

#1546 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

a sta je tacno budalastina da je jedini odgovor ka napretku gradjansko drustvo?
i da je zamjena etnije i nacije pogresna i ustupak onim snagama koje jesu za podjelu drzave?
piupiu

#1547 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 24/01/2020 11:55
piupiu wrote: 24/01/2020 11:08
Šta znači uopšte ta "većinska nacionalna država Bošnjaka" koje se svi plaše?
Ne znam. To ste vi promovisali po temi. "Nacionalna država Bošnjaka, gradjanska".

To je, biće, neka furka kojom će SDA premuntati Srbe i Hrvate da promijenimo Ustav. A u Ustavu će, valjda pisati 'gradjanska država bošnjačkog naroda', šta li? :roll:
Kažeš ne znaš a citirala si samo prvu rečenicu, ne ostatak gdje sam to objasnio i onda još napišeš "Ne znam, to ste vi promovisali pa najbolje znate"
Bloo ignoriše isto dio šta sam napisao o pro-BiH Srbima i Hrvati!ma i odgovara mi sa prove me wrong.
Tražite odgovore i kada vam ljudi fino napišu šta misle pod tim vi iz nekog razočarenja što niste dobili ekstreman ili nacionalistički nego razuman odgovor koji se ne razlikuje od uređenja drugih zapadnih zemalja vi ignorišete to i pitate ponovo "a šta ste mislili pod tim?" valjda u nadi da ćete nakon 5 razumnih odgovora neko odgovoriti sešti put drugačije da možete reći I told you so
Odgovorila sam ti na puni post već negdje drugdje, samo sam propustila da ti odgovorim na ovu rečenicu - čisto da ti napomenem da to ovdje promoviše neko drugi, a ti mene pitaš o njoj.

Inače, sve si ti to super smislio - mi ćemo biti k'o Njemačka. Samo što su i Nijemci i Italijani i Francuzi silom nametnuli svoje nacionalne države prije 200 godina. U krvi. Za razliku od nas. Ja te sve vrijeme pitam kako misliš doći do nje, a ti parolu, po parolu, uz jedan lijep, idealistički osvrt na zapadne demokratske tekovine i tužno pitanje pa šta je zapravo ta strašna nacionalna bošnjačka gradjanska država.

Usput, to što ti propovijedaš je onda gradjanska država Bosanaca i Hercegovaca - tako će pisati u Ustavu? Ili će, pak, biti gradjanska država Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih naroda?

Inače sam ti Filandrin tekst stavila prije 10 strana da prokomentarišeš s kojom vrstom bošnjaštva idemo u tu našu gradjansku državu, čisto da znamo šta se nudi i gdje je to ideološko vezivno tkivo za sve nas?
piupiu wrote: 23/01/2020 20:31
CEEOL copyright 2020

NOMINALIZAM I NACIONALIZAM U SAVREMENOJ BOŠNJAČKOJ POLITICI

Autor: Šaćir Filandra

Unutar određenja pojma Bošnjak, koji se samo na prvi pogled u dnevnopolitičkoj praksi, medijima i publistici, nadaje samorazumljivim, jasnim i općeprihvatljivim, prisutna su najmanje tri gledišta. Ona, sama po sebi, odslikavaju još prisutnu nedefiniranost pojma Bošnjak, a od njegovog definiranja ovise nacionalno-politički koncepti, odnosno konkretna politika i odnos prema bitnim političkim, nacionalnim i državnim pitanjima Bosne i Bošnjaka.

Po prvom od tih stajališta Bošnjak može biti svaki Bosanac koji prihvata i svjedoči elemente bošnjačkog identiteta, naprijed navedene, bez obzira na njegovu religijsku pripadnost. Ovo stajalište ne tvrdi da su bosanski katolici i bosanski pravoslavci Bošnjaci u nacionalnom smislu, ali se ne poriče i mogućnost da oni to mogu biti. (Ovo je, suštinski, bosanstvo, prim. prev. piupiu :mrgreen: ) Njegova snaga je u stavu da se bošnjaštvo ne zasniva ekskluzivno na religiji – islamu, zatim što priznaje da nemuslimani mogu biti nacionalno Bošnjaci, mada je istovremeno svjesno da su ljudi koji danas sebe smatraju Bošnjacima, uglavnom, ali ne isključivo, i to je ono što je najbitnije naglasiti, muslimanskog, islamskog, odnosno bosansko-muslimanskog duhovnog porijekla. Ovo stajalište smatram najprihvaćenijim ili najraširenijim tipom razumijevanja bošnjaštva u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali ne i u bošnjačkoj političkoj praksi.

Drugo stajalište smatra da su Bošnjaci svi stanovnici Bosne, bez obzira na njihovu konfesionalnu pripadnost, što znači da oni imaju jedinstveno etničko porijeklo, te da je ta kategorija etničkog komplementarna kategoriji nacionalnog. Ovo stajalište je najbliže rješenjima dostignutim u suvremenim evropskim nacionalnim državama. (Dakle, nacija i etnija u jednom. :D ) Njegova slabost je u neuvažavanju realnosti nacionalnog osjećanja Hrvata i Srba u Bosni, odnosno bosanskih katolika i bosanskih pravoslavaca, koji su se u nacionalnom smislu već poodavno opredijelili kao Hrvati, odnosno kao Srbi, bez obzira kakvim oni sami svoje etničko porijeklo smatrali.

Po trećem stajalištu, Bošnjaci su samo bosanski muslimani, Bosanci islamske vjeroispovijesti, čime ostaje neriješeno pitanje šta je s ateistima Bošnjacima, ako im je uopće dozvoljeno i da postoje. Ovo ekskluzivističko razumijevanje bošnjaštva u bošnjačkoj političkoj praksi zadnjih godina je bilo najprisutnije, a bošnjački korpus je imao i dobrih i loših iskustava sa takvim stajalištem.Takvo religijsko zasnivanje nacij, a radi se, ovdje, dakle, o religijskom zasnivanju nacije, u protivrječnost dolazi sa samim terminom Bošnjak, reafirmiranim za nacionalnu nominaciju 1993. godine. Musliman i Bošnjak kao nacionalne nominacije nisu jedno te isto, mada se većina tako ponaša i misli.

https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=197620
Last edited by piupiu on 24/01/2020 12:48, edited 1 time in total.
The 51st State

#1548 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

sumirprimus wrote: 24/01/2020 12:40 a sta je tacno budalastina da je jedini odgovor ka napretku gradjansko drustvo?
i da je zamjena etnije i nacije pogresna i ustupak onim snagama koje jesu za podjelu drzave?

budalastina je da se to moze iznijeti sa srbima i hrvatima, danas, juce i sutra.
Novak20

#1549 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote: 24/01/2020 12:32
Novak20 wrote: 24/01/2020 12:27

Nije to bila nikakakva gradjanska opcija u republici Sarajevo. A i pripazi na termin nacionalisti jer ce te Dozer nalijepiti i podsjetiti da su to etnicari.
Pa sad...ispravno bi bilo napisati etničari (bošnjački - SDA, SBB) i nacionalisti (bosanski - DF).

Što se tiče građanske opcije, odavno tvrdim da je NS baš ta opcija pa njeno učešće u vlasti tumačim kao građansko.
sumirprimus

#1550 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

The 51st State wrote: 24/01/2020 12:41
sumirprimus wrote: 24/01/2020 12:40 a sta je tacno budalastina da je jedini odgovor ka napretku gradjansko drustvo?

budalastina je da se to moze iznijeti sa srbima i hrvatima, danas, juce i sutra.
pa ko je postavio temelj za taj neizlaz iz ove ludacke kosulje?
o cemu pricamo?
fgr?
Locked