A_A_AKCIJA wrote:Dakle, utvrdili smo da Bošnjaci itekako imaju veze sa Bosnom, što je opet suprotno od tvoje teze da nemaju apsolutno nikakve veze. Tri puta više vremena su proveli u obliku vladavine koji je imao bosanski prefiks, u odnosu na Srbiju i CG. Ne znam treba li naglašavati efekte tog identiteta stečenog u tom vremenu. Nisu u pitanju nikakvi samoproglašeni Bošnjaci sa Hokaida, nego skupina koja dosta dijeli sa Bošnjacima u BiH. Tome dodajem i izbjeglice poslije dolaska Austrougarske.
Moja teza nije da Bošnjaci nemaju nikakve veze sa Bosnom, nego da je etnički identitet jedno, a državni drugo... Normalno je da Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine budu vezani sa ovom državom - ali ne zbog toga što se nazivaju Bošnjacima, nego zato što žive i/ili imaju korijene ovdje... Njihov etnički identitet se sa druge strane može i treba graditi nezavisno od njihove državne pripadnosti...
Kada govorimo o Bošnjacima Sandžaka, OK - eto neću osporavati historijsku poveznicu sa Novopazarskim sandžakom... Ali šta to znači u današnjem kontekstu? Ako Bošnjak iz Novog Pazara ima vezu sa Bosnom, može li se onda reći da Srbin iz Priboja, ili Crnogorac iz Bijelog Polja nema? Šta ćemo sa onim što si prešutio - dijelovima Sandžaka koji nikada nisu bili dio Bosanskog ejaleta? Šta ćemo sa Bošnjacima Kosova, čiji preci nisu živjeli u Bosanskom ejaletu, a najvećim dijelom nisu ni izbjeglice sa teritorije istog?
Nego, prije nego se neko sjeti da me optuži za ksenofobiju

dužan sam i ovo objašnjenje - nemam ništa protiv Sandžaklija koji su se doselili u Bosnu i Hercegovinu, kao ni onih koji će se u budućnosti doseliti... Oni su punopravni građani ove zemlje... Iskreno živim za dan kada će ova država postati imigrantska - to će značiti ujedno i da smo postali normalna zemlja... Ja samo smatram da nije dobro glumiti matičnu zemlju za ljude koji ne žive, niti imaju direktnu vezu sa ovom državom... To je kopija velikosrpskog i velikohrvatskog pristupa, koji će se dugoročno gledano obiti o glavu prvenstveno bosanskim Srbima i Hrvatima, a ako je i Bošnjaci prihvate, onda i njima...
A_A_AKCIJA wrote:Bošnjaci nisu narod južnoslavenskih korjena, jednostavno, jer su previše heterogeni, kao i Srbi i Hrvati. Južnoslovenska ideologija je politički konstrukt, koji ti uzimaš kao polaznu tačku i to jeste mitologija, za razliku od modernih teorija koje analiziraju različite utjecaje na formiranje pojedinih naroda. Tu se jasno objašnjavaju ilirski, gotski, trački, vlaški i naravno jušnoslovenski uticaj.
Dakako, svi narodi govore slavenskim jezikom i ako ćemo o tome pričati, Plavljani i Gusinjani imaju puno više albanskog i turskog genetskog materijala, ali govore slavenskim-bosanskim jezikom.
Jednako kao što dosta Srba u BiH, nema nikakve veze sa Srbijom, jer su vlaškog porijekla, doseljeni su u BiH i u međuvremenu su razvili srpski identitet.
Evropski narodi, a ni balkanski nisu nikakav izuzetak, imaju toliko izmješano porijeklo da više nema apsolutno nikakvog smisla govoriti o genetici kao osnovi nekakvog identiteta... Kada kažem južnoslavenski - tu isključivo mislim na jezik... Bošnjaci su južnoslavenski narod, zato što pričaju jednim od južnoslavenskih jezika - tačka.
A_A_AKCIJA wrote:Ponavljam, pitanje identiteta je pitanje samoopredjeljenja i osjećaja, a ne nauke, dokaza i prisile.
Bošnjaci u Sandžaku se sami vežu za BiH, što ne znači da ne trebaju živjeti i poštovati Srbiju i CG kao države. Dapače. U CG se dosta odmaklo i zahvaljujući Bošnjacima CG se konačno odlijepila od Srpskog zagrljaja.
Tačno je to - samo nema se smisla mrštiti što se Srbi iz Republike Srpske sami vežu za Srbiju, ako ćemo vezanje sandžačkih Bošnjaka uz Bosnu i Hercegovinu smatrati normalnim... Po meni, niti jedan niti drugi trend ne cijenim kao dobar, konstruktivan i koristan... Naravno, sandžačke emocije spram Bosne izazivaju manje generalnih problema od republičkosrpskih emocija spram Srbije, ali uglavnom iz jednog razloga - Bošnjaka u Sandžaku je mnogo manje nego Srba u Bosni i Hercegovini...
A_A_AKCIJA wrote:Bošnjaci ne prisvajaju BiH. Apsolutno neistinito.
Bošnjaci možda ne prisvajaju, ali bošnjački nacionalizam se definitivno kreće u pravcu prisvajanja...
A_A_AKCIJA wrote:Pojednostavljeno: U Bosni su živjeli Bošnjani-Bošnjaci-Bosanci, raznih vjera, doduše primarno krstjani Crkve bosanske, sa katoličkim misionarima franjevcima i pravoslavnim utjecajem. Narod sa tri vjere, od kojih jedna nestaje i pojavljuje se islam. U međuvremenu, dvije vjere postaju dva naroda i odriču se svog bosanskog identiteta, a muslimani među njima dugo lutaju i kasne sa razvojem nacionalnog identiteta. Konačno, vraćaju se svom bošnjačkom identitetu i nikome ne brane da urade isto. Napominjem, da današnji narodi nisu kao prošli, jer je bilo svega na ovim prostorima i smiješno je insistirati na nekoj čistoći, korijenima i budalaštinama. Srbi u BiH, na primjer su bivši Bošnjaci pravoslavne vjere, Vlasi i Srbi doseljeni u BiH, uz sve ostale srbizirane pravoslavce (ukrajince, ruse, rusine...). Najbolji primjer su porodica Vukovića iz okoline Sarajeva, koji nemaju nikakve veze sa Srbijom, ali su postali Srbi i sada se prije svega kulturološki tako osjećaju. Nema smisla da ih iko ubjeđuje u suprotno, kao što je besmisleno da ignorišu svoje porijeklo. Isto tako, znam Bošnjaka koji su porijeklom pravoslavci recimo iz Žitomislića, ili katolici iz okoline Makarske, Turci, Sirijci...
Ova dva naroda, zahvaljujući animozitetima to doživljavaju kao prisvajanje Bosne, što nema nikakve veze. Niko im ne brani da se vrate svom bosanskom identitetu, niti da se odreknu srpskog ili hrvatskog. Apsolutno je moguće, a tako nas i ostatak svijeta doživljava, kao Bošnjake, Srbe i Hrvate, a sve skupa Bosance. Identitet Bosanaca, kojem i sam pripadam, može biti zajednički identitet svih stanovnika BiH, jer je malo vjerovatno da se to desi pod bošnjačkim identitetom. Opet, da su Bošnjaci preuzeli naziv Bosanac, opet bi se desilo isto kao i sa nazivom Bošnjak, pa bi se moralo smišljati nešto treće. U 99% slučajeva, Bošnjaci baštine bosanski identitet i nemaju nikakav problem sa time.
Bošnjaci iz Sandžaka nisu Bosanci, ali jesu Bošnjaci sa državljanstvom Srbije ili CG.
S ovim bih se manje-više i složio, bar oko suštine... Osim možda ovog boldiranog... Muslimani se nisu vratili bošnjačkom identitetu, nego bošnjačkom imenu... Bošnjački identitet danas, i bošnjački identitet do 19. stoljeća nisu isto, ja bih rekao ni izbliza... Prvo, današnji bošnjački identitet je u nacionalnom smislu neusporedivo jači od onog pređašnjeg... To tada definitivno nije bio nacionalni, a teško da se mogao nazvati i etničkim identitetom... To tada je bio naziv za praktično sve stanovnike ovog prostora, s kojim se pak niti jedna grupacija nije naročito snažno vezala, jer se u suprotnom ne bi tako lako odustalo od istog i ne bi bilo potrebe da se 1993. godine isti vadi iz naftalina... Drugo, današnji bošnjački identitet je geografski širi od Bosne, a tadašnji je bio knap...
A što se tiče drugog dijela rečenice - tačno je da bosanski muslimani/Muslimani nisu branili drugima da se 'vrate bošnjačkom identitetu', ali su računali s tim da oni to neće ni u primisli uraditi... Jer uzmimo hipotetski da je Junuz Đipalo 1993. godine došao sa hepekom i magično privolio Srbe i Hrvate da prihvate bošnjačko ime i identitet... Da ponovo postanu Bošnjaci katolici i Bošnjaci pravoslavci... Misliš li da bi onda muslimani bili toliko zagrijani za bošnjačko ime? Ja čisto sumnjam... Jer bošnjačko ime je vraćeno prvenstveno radi toga da se muslimansko stanovništvo može u etnokulturnom smislu (a ne samo vjerskom) jasno razlikovati od druga dva naroda... Potreba za identitetom je zapravo potreba za razlikovanjem od drugih...