pirpa wrote:
i pitanje za ateiste...Da li je i jedan covjek do danas oborio tezu Dr Maurice Bucaille.a koji kaze da kuran nije dijelo ljudskih ruku?
Prije svega, Kur'an je daleko do necega savrsenog, inace nikako ne bi mogao biti poprilicno razlicito tumacen od strane vjernika sirom svijeta. Da je savrsen, bio bi svima jasan i tu ne bi bilo nikakvih nedoumica, a mislim da smo svi svjedoci mnogih razlicitih tumacenja iste stvari.
A sto se tice ovoga da nije zemaljskog porijekla, odnosno djelo ljudskih ruku, ja bih se s tim mogao donekle i sloziti. Puno je u njemu stvari koje ondasnji ljudi nisu mogli znati, ali takodjer ima i dosta identicnih stvari koje se nalaze u Talmudu i Bibliji, pa bi ovdje logicnije pitanje bilo - da li su te starije knjige od Kur'ana djelo ljudskih ruku...?
Ali, onda idemo u jos vece daljine, tj. istoriju, i ne mozemo pricati cak ni o ovim knjigama posto su premlade. Tu se onda postavlja pitanje samog boga ili bozanstava iz perioda prije nastanka Biblije, Talmuda i na kraju Kur'ana, kao najmladjeg.
Gdje su nestali bogovi od prije ovih vjerskih knjiga i pripadajucih religija? Gdje su Tor, Odin, Zeus, Posejdon, itd, itd.
Drugim rijecima, pravo pitanje je - kako su i zasto vjerovanja u bogove uopste nastala?
A onda dolazimo u danasnje vrijeme i poplavu, kako ih mi nazivamo, SF filmova i serija u kojima se vrlo cesto provlace teze o tome da su nasi, ljudski nekadasnji bogovi, u stvari bili vanzemaljci s drugih planeta.
Da li je ovo zaista masta i SF, ili sve nas, mozda, pripremaju na nesto oni koji znaju malo vise?