Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Didier

#15551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

JohnnyS wrote: 31/01/2024 15:41 Ja sam se predomišljao baš zbog djece, ali ne znam kolika je sreća da odrastaju kao stranci. Stranci bi bili u Zagrebu gdje je pola grada Bosanci ili Hercegovci, a gdje ne negdje na zapadu. Zato sam mudro odlučio da će djeca odrasti u Mostaru, a na vakultet negdje van jedne i jedine u bolji život.
Evo i da se ovdje sjetim ovoga.

Image

Da li si negdje stranac u bivšoj Jugoslaviji je do stava. Moje dijete ne bi bilo stranac u Zagrebu, a nije bilo ni u Amsterdamu, a pogotovo ne u Sarajevu. A ja sam stranac svugdje, ali ipak dosta manje u Zagrebu nego u Amsterdamu. To je tako.
dr_Evil

#15552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 31/01/2024 15:41 Ja sam se predomišljao baš zbog djece, ali ne znam kolika je sreća da odrastaju kao stranci. Stranci bi bili u Zagrebu gdje je pola grada Bosanci ili Hercegovci, a gdje ne negdje na zapadu. Zato sam mudro odlučio da će djeca odrasti u Mostaru, a na vakultet negdje van jedne i jedine u bolji život.
Bas taj argument susjed i ti je neki. Kako odrastaju bez deda/nena(baka)/tetaka i bliskih prijatelja to je vec nesto drugo. A to stranci,mrzim sto moram ovo napisati, ali nasa raja se super prilagodi svugdje po europi, rasni stereotip.

Citam nedavno neka djevojka pise kako je imala problem da se prilagodi kad je dosla iz Iraka, a njezine kolegice iz Bosne plavke, odmah su se integrisale.

Stranci smo i u svom gradu ponekad.. koliko puta prodjem avenijom nikog iz generacije ne sretnem.
Hajvan

#15553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

to je više znak doa hodiš velikim gradom :)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:07
Ozimician wrote: 31/01/2024 12:40
darius_maximus wrote: 31/01/2024 11:12
Šta, misliš da su kod nas ljudska prava bolja nego u EU?
Dajte ljudi, nema potrebe da se zajebavamo.
Pa i ja sam to mislio iskreno dok nisam vidio da se ukida osnovno pravo - pravo na slobodu govora.
Joj, manite me se patetike.
Šta LGBTQ i imigranti vam problem?

Da rezimiram ono što mi u BiH pada na prvu na pamet, dakle neću uopšte ni koristiti Google da nađem kompleksnije slučajeve:
- jezik ne smiješ zvati "bosanski" u dijelu države
- ne smiješ reći Dodiku da je krme debelo, jer će te tužiti
- ne smiješ zastavu s ljiljanima javno istaći u dijelovima države, iako je to zastava pod kojom je BiH primljena u UN
- ne možeš dijete prijaviti pri rođenju kao Bosanca, nego mora biti jedna od tri "nacije" - ja lično sam morao reći da se dijete izjašnjava kao Bošnjak umjesto kao Bosanac jer u opštini to "ne može tako"
- ako si nešto izvan ova tri tora, sretno ti s političkim životom jer su npr. članovi predsjedništva iz tri naroda, što ne uključuje Rome et al.
- što nas dovodi to toga da nemaš osnovnih građanskih prava u kojima je jedan čovjek jedan glas (a čini se da će biti još zabavnije uskoro)
- i dalje imaš dvije škole pod jednim krovom koje predaju po različitim programima

I onda mi dođe neko i počne pričati kako je na Zapadu teško, bu faking hu.
:thumbup:
Podsjeca me na one bauštelce iz 90tih, koji dodju u bosnu i licemjerno pricaju kako "njemacka nije sto je bila", "prije se isplatilo ali sad ne", jer nedo bog pitat ce neko da im se pomogne prebacit u njemacku
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:21
W0rM wrote: 31/01/2024 15:14 Ma znate sta, svi vi sto tvrdite da je ovdje top-topova, sto nedodjete, ta nije preko svijeta, ha ja :D "Aj kuku, u Bosni je lose, u Njemackoj je sve vrh", bujrum probajte :D Vidite kako je lahko uciti tudji jezik, kad te Elektroprivreda podere ako ne pazis, ako si neozenjen, onda te malo mlatne i porezna uprava, kako je lahko naci malo bolji posao i tako :D

Mislim da smo drug @Ozy i moja malenkost dozivjeli i shvatili neke stvari iz prve ruke pa znamo sta pricamo :)
Jbg, u Njemackoj druze kad te neko tako podere, prevari, zakine, kazni zbog gluposti - ti si kriv, sto nisi pazio, sto se nisi informisao, tako ti i treba kad si glup. :D

Kad se to isto njemu u BiH desi.... aaaa je*em ti drzavu i majku uhljebsku, ljude kaznjavaju za 2 metra drva... :D
Napatiste se vas dvojica ali vas ni hitler licno ne bi mogao vratit u bosnu :lol:
JohnnyS

#15556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 31/01/2024 15:45
Bas taj argument susjed i ti je neki. Kako odrastaju bez deda/nena(baka)/tetaka i bliskih prijatelja to je vec nesto drugo. A to stranci,mrzim sto moram ovo napisati, ali nasa raja se super prilagodi svugdje po europi, rasni stereotip.

Citam nedavno neka djevojka pise kako je imala problem da se prilagodi kad je dosla iz Iraka, a njezine kolegice iz Bosne plavke, odmah su se integrisale.

Stranci smo i u svom gradu ponekad.. koliko puta prodjem avenijom nikog iz generacije ne sretnem.
Možda su i oni otišli.

Meni je najjače kad sam bio u Zagrebu kad su me razni rozići, pavlovići i marići, a i poneka vukoja pitali kako mi nešto u Bosni radimo. O jebemti, ko da su se na Pantovčaku rodili pa im je sve Mordor s druge strane granice
Didier

#15557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

A znaš koliko neke ljude boli kurac kako se izjasne. Ja se izjasnim svaki put drugačije, bivao sam Bošnjak, Bosanac, Jugosloven, Marsovac, Srbin, Hrvat, Slovenac, sve to imam na određenim dokumentima.

A ne možeš vjeruj mi nikome reći da je krme debelo ni u Švabiji, sudovi tamo malo efikasnije rade, a kleveta se kažnjava i po 25 ili više tisuća eura. Tj. možda možeš reći da je krme debelo, ali ne smiješ da je kriminalac ako to nije dokazano.

Grow up jebote...
dr_Evil

#15558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 31/01/2024 15:50
W0rM wrote: 31/01/2024 15:14 Ma znate sta, svi vi sto tvrdite da je ovdje top-topova, sto nedodjete, ta nije preko svijeta, ha ja :D "Aj kuku, u Bosni je lose, u Njemackoj je sve vrh", bujrum probajte :D Vidite kako je lahko uciti tudji jezik, kad te Elektroprivreda podere ako ne pazis, ako si neozenjen, onda te malo mlatne i porezna uprava, kako je lahko naci malo bolji posao i tako :D

Mislim da smo drug @Ozy i moja malenkost dozivjeli i shvatili neke stvari iz prve ruke pa znamo sta pricamo :)
Jbg, u Njemackoj druze kad te neko tako podere, prevari, zakine, kazni zbog gluposti - ti si kriv, sto nisi pazio, sto se nisi informisao, tako ti i treba kad si glup. :D

Kad se to isto njemu u BiH desi.... aaaa je*em ti drzavu i majku uhljebsku, ljude kaznjavaju za 2 metra drva... :D
Napatiste se vas dvojica ali vas ni hitler licno ne bi mogao vratit u bosnu :lol:
Nikad mi se nije desilo da me neko zakinuo, a ti mi nije bilo refundirano po PSu. Eh u Bosni sam bio sto kaze Balas "i smuvan i varan, svakom se desi da ispadne saran, to je bar rutinska stvar; Ko zivot vodi u mutnoj vodi. Mora sve trikove dobro da zna."
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#15559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

izvrsni direktor wrote: 31/01/2024 15:50

Druze, on nas ne bi ni vracao, cak bi nas zaustavljao i drzavljanstvo nudio samo da ostanemo, kad se samo prisjeti koliko je bosanskih sinova zivot dalo u njemackoj uniformi.
Ozimician

#15560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:41
Ozimician wrote: 31/01/2024 15:24
darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:18 Freelanceri isto ja mislim da moraju plaćati zdravstveno, iako su ga već platili iz redovne plate, tako da se i to dupla.
Usput na temi o freelancerima ljudi haman rodjeni u Njemackoj koji su u BiH dolazili turisticki se raspituju sta im je potrebno da prebace Residency u BiH. :D

Kad te u Njemackoj to isto hvaljeno drzavno zdravstveno kao freelancera mlatne sa 1050 € mjesecno, onda je i BiH dobra. + porez na prihod u rasponu od 14-42% (ovisno od zarade) + jos stosta. :D
Opet, ono što ne kontaju ni oni, a ni ti, je da ovdje plaćaš zdravstveno, a u 90% slučajeva ideš privatno koje nije uvezano, tako da zdravstveno plaćam nekome, uglavnom ne sebi.
Kod vas (i u Austriji) je bitno da si Kassenartzt, dakle da si uvezan sa državnim zdravstvenim, ali možeš imati privatnu ordinaciju.
Kod nas to nije tako i pitanje je hoće li ikada biti, jer se to kod nas rješava samo dodatnim privatnim zdravstvenim osiguranjem.
Naravno, u teoriji super funkcionise, u praksi bas i ne, pa onda izranjanju "Privat-Arzt-Praxis" koji primaju samo pacijente sa privatnim osiguranjem (nisu u sistemu tog drzavnog).

Broj Kassenärzte je ogranicen i ako to zelis (sto se finansijski najbolje isplati) kao ljekar, u vecim gradovima mozes cekati i 20 god. da dobijes "Kassensitz", dakle dok neko ode u penziju i prepusti praksu, naravno ako zelis u neku vukoje*inu, tamo ce ti i platiti da otvoris praksu.

Zbog nedostatka takvih praksi, broj pacijenata je ogranicen naravno i zbog toga su liste cekanja beskrajno duge, a kao privatni osiguranik dobijas termin najkasnije za 10 dana. Imam poznanicu iz Stuttgarta koja vodi dijete pedijatru 40km daleko, jer u Stuttgartu nijedan "Kassenarzt" nece da je primi.
darius_maximus

#15561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

W0rM wrote: 31/01/2024 15:33
darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:29

Ja sam svaki dan na korak od odlaska, ali svaki (i svaki sve bliže).
Nisam za Njemačku, više za Austriju, jer sam gore i živio neko vrijeme već.
Jezik špreham, ali me jebe što mi struka nije nužno potrebna.
Da sam zidar ili frizer, sutra bih vjerovatno bio u Austriji.
Ovako ćemo vidjeti ima li ko da me hoće, pokušat ću ove godine da se utrapim kome. :D
Malo cu se nasaliti na ovo.

"Otisao bih ja gore, ali ce mi netto plata biti 1800 za neki bezze posao, a meni miiinimum treba 2500, baska sto mi se ne da mi se raditi i graditi karijeru od nule" :D
Ma nisu pare uopšte problem, niti meni pare nešto posebno trebaju.
Ako ćemo sasvim iskreno, kombinacija je komplikacija s papirologijom i dozvolama (da imam npr. putovnicu druga bi ovo priča bila), supruge koja ne želi i toga što oboje imamo stare roditelje o kojima se više nema ko brinuti (jedan od razloga zašto supruga recimo ne želi ići).
Ostali se na vrijeme ispalili i mi ostali kao slijepo crijevo.
Vidjet ću ovaj Ausbildung ili te neke karafeke...
dr_Evil

#15562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 31/01/2024 15:51
Možda su i oni otišli.

Meni je najjače kad sam bio u Zagrebu kad su me razni rozići, pavlovići i marići, a i poneka vukoja pitali kako mi nešto u Bosni radimo. O jebemti, ko da su se na Pantovčaku rodili pa im je sve Mordor s druge strane granice
Ima tu istine, sreo sam i ja par ljudi u Zg iz djetinjstva.. zapravo je bio vrlo srdacan susret. Iskreno taj odnos mi je bio tipicno dijasporski, nisam registrovao vise nekih predrasuda nego kod ostalih iseljenika bilo gdje drugo.

Cim preko granice svi imaju riesenje za svaki problem :D
Ozimician

#15563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 31/01/2024 15:52 A znaš koliko neke ljude boli kurac kako se izjasne. Ja se izjasnim svaki put drugačije, bivao sam Bošnjak, Bosanac, Jugosloven, Marsovac, Srbin, Hrvat, Slovenac, sve to imam na određenim dokumentima.

A ne možeš vjeruj mi nikome reći da je krme debelo ni u Švabiji, sudovi tamo malo efikasnije rade, a kleveta se kažnjava i po 25 ili više tisuća eura. Tj. možda možeš reći da je krme debelo, ali ne smiješ da je kriminalac ako to nije dokazano.

Grow up jebote...
Image

Ne, ovo nije zajebancija, sluzbeni "cjenovnik" kazni za uvrede u saobracaju :D

Dakle za "staru krmacu" je 2500 € :D

Pokazivanje srednjeg prsta 4000 €

Bio je primjer gdje je onaj politicar iz AfD rasisticki vrijedjao migrante i politicarka albanskog porijekla mu na to odgovorila da je "supak" - dobila 2 dana zatvora. Mogla je otkupiti kaznu, ali nije htjela, odlezala 2 dana.
Last edited by Ozimician on 31/01/2024 16:02, edited 2 times in total.
goredole

#15564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by goredole »

nakon 623 stranice upisa sta je zakljucak? kada se isplati ici iz Bosne? koji je donji prag?
Ozimician

#15565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:58
darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:29

Ja sam svaki dan na korak od odlaska, ali svaki (i svaki sve bliže).
Nisam za Njemačku, više za Austriju, jer sam gore i živio neko vrijeme već.
Jezik špreham, ali me jebe što mi struka nije nužno potrebna.
Da sam zidar ili frizer, sutra bih vjerovatno bio u Austriji.
Ovako ćemo vidjeti ima li ko da me hoće, pokušat ću ove godine da se utrapim kome. :D

"Otisao bih ja gore, ali ce mi netto plata biti 1800 za neki bezze posao, a meni miiinimum treba 2500, baska sto mi se ne da mi se raditi i graditi karijeru od nule" :D
Ako ćemo sasvim iskreno, kombinacija je komplikacija s papirologijom i dozvolama (da imam npr. putovnicu druga bi ovo priča bila), supruge koja ne želi i toga što oboje imamo stare roditelje o kojima se više nema ko brinuti (jedan od razloga zašto supruga recimo ne želi ići).
Novi zakon o imigraciji od Aprila 2024 omogucava i dovodjenje roditelja u Njemacku. Uslov je samo da ne smiju koristiti socijalna primanja u Njemackoj, moraju valjda potpisati da se toga odricu. Nacina ima, sve ostalo su izgovori.
Last edited by Ozimician on 31/01/2024 16:01, edited 1 time in total.
Bodkin

#15566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

W0rM wrote: 31/01/2024 14:37
Bodkin wrote: 31/01/2024 13:58
W0rM wrote: 31/01/2024 12:13

Znamo mi zasto smo vani, to nikada nije bilo upitno, pitanje je ulozeno-dobijeno, ocekivanja-realnost itd.
Ne razumijem onda potrebu branjena ili pljuvanja. Da nije bolje ne bi niko isao. Al ne, daj da objasnim da nije TOLIKO bolje nego je samo malo bolje
Ne znam sta je nejasno? Da, nije toliko bolje za neke od nas. Ovisi o tome zasto se iseli tj. koji je razlog i koji su motivi, materijalno stanje u Bosni, trenutci koje ce propustiti i rodbina i prijatelji s kojima dugo nece sjesti, sve to ovisi o percepciji onoga ko emigrira iz Bosne i Hercegovine... Napisao sam ti, pitanje je ULOZENO-DOBIJENO.

Nije sve u parama. Licno sam propustio neke trenutnke s porodicom koje nikada necu moci dobiti nazad, sve je to ceh koji placas.
Slazem se. Samo sto ovdje jos niko nije spomenuo propustene trenutke sa porodicom nego neke imaginarne saobracajne probleme u sveCkoj
dr_Evil

#15567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

goredole wrote: 31/01/2024 15:59 nakon 623 stranice upisa sta je zakljucak? kada se isplati ici iz Bosne? koji je donji prag?
Idi, ne okreci se. I vrati se kad ti bude dosta svega jednako kao i kad si otisao.
Ozimician

#15568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 31/01/2024 16:01
goredole wrote: 31/01/2024 15:59 nakon 623 stranice upisa sta je zakljucak? kada se isplati ici iz Bosne? koji je donji prag?
Idi, ne okreci se. I vrati se kad ti bude dosta svega jednako kao i kad si otisao.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
darius_maximus

#15569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:53
darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:41
Ozimician wrote: 31/01/2024 15:24

Usput na temi o freelancerima ljudi haman rodjeni u Njemackoj koji su u BiH dolazili turisticki se raspituju sta im je potrebno da prebace Residency u BiH. :D

Kad te u Njemackoj to isto hvaljeno drzavno zdravstveno kao freelancera mlatne sa 1050 € mjesecno, onda je i BiH dobra. + porez na prihod u rasponu od 14-42% (ovisno od zarade) + jos stosta. :D
Opet, ono što ne kontaju ni oni, a ni ti, je da ovdje plaćaš zdravstveno, a u 90% slučajeva ideš privatno koje nije uvezano, tako da zdravstveno plaćam nekome, uglavnom ne sebi.
Kod vas (i u Austriji) je bitno da si Kassenartzt, dakle da si uvezan sa državnim zdravstvenim, ali možeš imati privatnu ordinaciju.
Kod nas to nije tako i pitanje je hoće li ikada biti, jer se to kod nas rješava samo dodatnim privatnim zdravstvenim osiguranjem.
Naravno, u teoriji super funkcionise, u praksi bas i ne, pa onda izranjanju "Privat-Arzt-Praxis" koji primaju samo pacijente sa privatnim osiguranjem (nisu u sistemu tog drzavnog).

Broj Kassenärzte je ogranicen i ako to zelis (sto se finansijski najbolje isplati) kao ljekar, u vecim gradovima mozes cekati i 20 god. da dobijes "Kassensitz", dakle dok neko ode u penziju i prepusti praksu, naravno ako zelis u neku vukoje*inu, tamo ce ti i platiti da otvoris praksu.

Zbog nedostatka takvih praksi, broj pacijenata je ogranicen naravno i zbog toga su liste cekanja beskrajno duge, a kao privatni osiguranik dobijas termin najkasnije za 10 dana. Imam poznanicu iz Stuttgarta koja vodi dijete pedijatru 40km daleko, jer u Stuttgartu nijedan "Kassenarzt" nece da je primi.
Da, sve to "malkice je drukčije u praksi" prenesi i na BiH, pa ćeš doći do sto divljih privatnika kod kojih kad neko izgubi život, kao ona curica prošle godine, nemaš pojma ni ko je odgovoran, ni čije je to sve.
darius_maximus

#15570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:59

Novi zakon o imigraciji od Aprila 2024 omogucava i dovodjenje roditelja u Njemacku. Uslov je samo da ne smiju koristiti socijalna primanja u Njemackoj, moraju valjda potpisati da se toga odricu. Nacina ima, sve ostalo su izgovori.
Moj otac bi se prije ubio, nego odselio sada negdje.
Neće čovjek doktoru da ode, tvrdoglav ko mazga.
Ozimician

#15571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 16:05

Pa tvoj otac je zivio u Austriji, zna covjek sta ga ceka. :D :D :D

(sorry, sala, ali naletio si na volej)
dr_Evil

#15572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Moji su jos zajedno i pri snazi, ali strah me kad dodje taj trenutank. Znam da bi otac dosao, ali ako majka bude sama od tog nema nista, ko magare zena tvrdoglava.

Tad cu vjerovatno ja morat nazad, ako bude takva kombinacija.
darius_maximus

#15573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 16:06

Pa tvoj otac je zivio u Austriji, zna covjek sta ga ceka. :D :D :D

(sorry, sala, ali naletio si na volej)
Moj otac je radio gore na građevini.
I dan danas će zaplakati kad se sjeti svog šefa, koliko ga je volio.
Vratili se jer su mislili da će meni biti bolje ovdje, što ti je ironija.
moimoi

#15574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:58
Didier wrote: 31/01/2024 15:52 A znaš koliko neke ljude boli kurac kako se izjasne. Ja se izjasnim svaki put drugačije, bivao sam Bošnjak, Bosanac, Jugosloven, Marsovac, Srbin, Hrvat, Slovenac, sve to imam na određenim dokumentima.

Grow up jebote...
Image

Ne, ovo nije zajebancija, sluzbeni "cjenovnik" kazni za uvrede u saobracaju :D

Dakle za "staru krmacu" je 2500 € :D

Pokazivanje srednjeg prsta 4000 €

Bio je primjer gdje je onaj politicar iz AfD rasisticki vrijedjao migrante i politicarka albanskog porijekla mu na to odgovorila da je "supak" - dobila 2 dana zatvora. Mogla je otkupiti kaznu, ali nije htjela, odlezala 2 dana.
Nije bas cjenovnik nego primjeri izrecenih kazni.
“Diese Strafen stammen aus diversen Gerichtsurteilen. Sie können nach individuellem Fall abweichen und richten sich unter anderem auch nach dem Verdienst des Betroffenen.”

A ti fino psujes na nasem sa osmjehom na licu pa ce im biti :? iznad vugla :D
n+1

#15575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Sjeća li se ko forumaša, prije nekih desetak godina, pričao nam ovdje svoju dilemu: nastavnik je bosanskog jezika, ali je u slobodno vrijeme učio flash programiranje, i dobio priliku da se ipali vani za neku programersku firmu? :D
Post Reply