Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#15526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Bodkin wrote: 31/01/2024 13:58
W0rM wrote: 31/01/2024 12:13
Bodkin wrote: 31/01/2024 12:11 Ja mislim da je vama terapija da se vratite jedno 2 god u Bosnu. Imam osjecaj da ne bi izdrzali nego da bi nazad vani za jedno 6 mjeseci.

To cisto da obnovite zasto ste vani :D
Znamo mi zasto smo vani, to nikada nije bilo upitno, pitanje je ulozeno-dobijeno, ocekivanja-realnost itd.
Ne razumijem onda potrebu branjena ili pljuvanja. Da nije bolje ne bi niko isao. Al ne, daj da objasnim da nije TOLIKO bolje nego je samo malo bolje
Ne znam sta je nejasno? Da, nije toliko bolje za neke od nas. Ovisi o tome zasto se iseli tj. koji je razlog i koji su motivi, materijalno stanje u Bosni, trenutci koje ce propustiti i rodbina i prijatelji s kojima dugo nece sjesti, sve to ovisi o percepciji onoga ko emigrira iz Bosne i Hercegovine... Napisao sam ti, pitanje je ULOZENO-DOBIJENO.

Nije sve u parama. Licno sam propustio neke trenutnke s porodicom koje nikada necu moci dobiti nazad, sve je to ceh koji placas.
darius_maximus

#15527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 12:45
darius_maximus wrote: 31/01/2024 11:16 Šutili bi i ovdje da sto ljudi ne prođe redove s kesama.
Dođeš, dobiješ broj, čekaš, da si Meho Mehin, tako bi trebalo biti.

Supruga mi ima hronično stanje štitne i ima redovnu terapiju.
Odveo je u Omer Maslić, jer joj nije prošao recept.
Kaže, neka dođe kod svog doktora, tako da se fino pokupiš, pa opet popodne nakon posla idi čekaj za recept koji bi se trebao automatski obnoviti da se može lijek podići u apoteci.
Otišla na pregled u bolnicu koji je zakazala prošli januar, kaže doktor na godišnjem, vrati se u martu.
Eto, u Bosni ljudi ne čekaju...
Sta bi rekao kad bi cuo da je u Njemackoj e-Rezept uveden: 01.01.2024 ?
I ne obnavlja se automatski svaki mjesec i ako imas nesrecu kao ja prekjucer da ti se kod porodicnog (Hausarzta) niko ne javi na telefon, otici ces i cekati taj recept (u mom slucaju) 3,5h.

A koliko godina ti u Sarajevu koristis taj e-Recept? Desetak sigurno?
(pricamo o digitalizaciji dakle)

Naravno da je zdravstvo u BiH ku*ac, to niko ne spori, ali good luck da pronadjes pedijatra koji je voljan da ti primi dijete u nekom vecem gradu u Njemackoj. Znam da zvuci nerealno, i meni da je neko pricao ranije, ne bih vjerovao.
Miješaš kruške i jabuke.

Naš "elektronski recept" vrijedi od Doma zdravlja Omer Maslić do one dvije apoteke pored.
To je raj raspon koji pokriva.

Nijemci su (koliko sada vidim) uvezali sve doktore (pa i privatne), koji izdaju lijekove i recepte (a ne samo državne zdravstvene ustanove, tipa Domove zdravlja), koji onda to s Krankenkasse preko e-recepata rješavaju.
Otiđi u Sarajevu privatno doktoru, tipa u Eurofarm i odnesi njihovu terapiju u apoteku, pa ćeš vidjeti naše "elektronske recepte". Ne možeš ni u Dom zdravlja odnijeti da ti oni onda prepišu, jer ne prihvataju od privatnika ništa.
Otiđi jednom od ovih starih doktora specijalista, što sa 86 godina imaju privatnu ordinaciju u nekom random stanu, gdje ti pišu recepte i terapije na svoje papire i izdaju neki random račun, pa da vidiš što će ti tu važiti "elektronski recept".

Čak ti ni državna bolnica ne može prepisati terapiju, pa da odeš s tim receptom u apoteku.
Ne, s nalazom specijaliste iz bolnice ćeš opet otići u svoj Dom zdravlja (svom doktoru, kao lafo) i oni ti napišu "elektronski recept" i onda dižeš lijekove.

Dakle, ono što smo mi uvezali je desetak domova zdravlja u Sarajevu na jednu bazu podataka.
Ono što je Njemačka uradila je uvezala sve doktore (privatne ili ne) u jednu bazu podataka.

Misliš da je u BiH privatna neka ordinacija uvezana u državni zdravstveni sistem?
Eno gradimo i privatne bolnice sada na Otoci, a kako će to funkcionisati u kombinaciji s državnim zdravstevnim kojeg svi plaćamo od plata, Bog dragi zna.
Ozimician

#15528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ali sistem postoji i funkcionise desetak godina.

Sto ne obuhvata siri spektar je do bosanske "Krankenkasse" tj. ZZO, koji je na kantonalnom nivou i svugdje drugacija pravila vaze. Oni su postavili takva pravila i po njima se igra. Ovaj primjer od 86 god. da ne spominjem, eto takvih primjera nema nigdje vani. Prosjecna starost ljekara u Njemackoj je 55.

Ako gledas geografski, neko moze dobiti eRecept u Tesnju, a podici ga u Visokom (ali ne moze u Doboju). Tako da su te stvari posljedica komplikovanog drzavnog uredjenja.

Takodjer koliko ti placas recept ? Ja sam do sad za svaki platio najmanje 5€.

Mislim, poredjenje glupo, ali kao sto Worm kaze, ako ocekujes da je znacajno bolje, a posebno brze, razocarat ces se...
moimoi

#15529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Haj sto recepti nisu uvezani nego sto kartoni nisu dostupni online… pa tako drugi dr recimo privatnik nema pojma od cega si prije toga bolovao i koja ti je terapija bila propisana. I hajde kada je covjek iole obrazovan pa zna nabrojati al je masa onih koji pojma nemaju. Niti od cega tacno boluju niti koju terapiju uzimaju.

U Domovima zdravlja se ceka otprilike 3-4 sata.. jedino ako si pametan pa odes pred sam kraj radnog vremena.. tada sacekas 30-45 min :D
darius_maximus

#15530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 12:40
darius_maximus wrote: 31/01/2024 11:12
Šta, misliš da su kod nas ljudska prava bolja nego u EU?
Dajte ljudi, nema potrebe da se zajebavamo.
Pa i ja sam to mislio iskreno dok nisam vidio da se ukida osnovno pravo - pravo na slobodu govora.
Joj, manite me se patetike.
Šta LGBTQ i imigranti vam problem?

Da rezimiram ono što mi u BiH pada na prvu na pamet, dakle neću uopšte ni koristiti Google da nađem kompleksnije slučajeve:
- jezik ne smiješ zvati "bosanski" u dijelu države
- ne smiješ reći Dodiku da je krme debelo, jer će te tužiti
- ne smiješ zastavu s ljiljanima javno istaći u dijelovima države, iako je to zastava pod kojom je BiH primljena u UN
- ne možeš dijete prijaviti pri rođenju kao Bosanca, nego mora biti jedna od tri "nacije" - ja lično sam morao reći da se dijete izjašnjava kao Bošnjak umjesto kao Bosanac jer u opštini to "ne može tako"
- ako si nešto izvan ova tri tora, sretno ti s političkim životom jer su npr. članovi predsjedništva iz tri naroda, što ne uključuje Rome et al.
- što nas dovodi to toga da nemaš osnovnih građanskih prava u kojima je jedan čovjek jedan glas (a čini se da će biti još zabavnije uskoro)
- i dalje imaš dvije škole pod jednim krovom koje predaju po različitim programima

I onda mi dođe neko i počne pričati kako je na Zapadu teško, bu faking hu.
moimoi

#15532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 31/01/2024 14:56 Ali sistem postoji i funkcionise desetak godina.

Sto ne obuhvata siri spektar je do bosanske "Krankenkasse" tj. ZZO, koji je na kantonalnom nivou i svugdje drugacija pravila vaze. Oni su postavili takva pravila i po njima se igra. Ovaj primjer od 86 god. da ne spominjem, eto takvih primjera nema nigdje vani. Prosjecna starost ljekara u Njemackoj je 55.

Ako gledas geografski, neko moze dobiti eRecept u Tesnju, a podici ga u Visokom (ali ne moze u Doboju). Tako da su te stvari posljedica komplikovanog drzavnog uredjenja.

Mislim, poredjenje glupo, ali kao sto Worm kaze, ako ocekujes da je znacajno bolje, a posebno brze, razocarat ces se...
Daj maketi i molim te.
Pustite se prehlada.. hajmo pricati o onome kada ti zaista treba lijecenje. Evo recimo trebas na operaciju a nije hitno, prvo te posalju u Dz da izvadis krv i slikas pluca.. pa te posalju na transfuziologiju da ti ustanove krvni grupu tj dobijes papir. E kada si sve prikupio mozes na op. Sad se stavi u cipele nekog starca koji jedva hoda.
A kako je vani? Zakazes op, dodjes na zakazani datum i oni ti sve potrebno odrade prije op, je li tako?

To je recimo primjer kada je sve sa krvnom slikom i plucima ok tj procjene da mozes na op. Sta kada nije? E onda ti kazu.. dodjite kad popravite krvni sliku :D pa opet sve jovo nanovo. Dz cekanje par sati, uputnica za ks, uputnica za snimanje pluca..
W0rM

#15533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ma znate sta, svi vi sto tvrdite da je ovdje top-topova, sto nedodjete, ta nije preko svijeta, ha ja :D "Aj kuku, u Bosni je lose, u Njemackoj je sve vrh", bujrum probajte :D Vidite kako je lahko uciti tudji jezik, kad te Elektroprivreda podere ako ne pazis, ako si neozenjen, onda te malo mlatne i porezna uprava, kako je lahko naci malo bolji posao i tako :D

Mislim da smo drug @Ozy i moja malenkost dozivjeli i shvatili neke stvari iz prve ruke pa znamo sta pricamo :)
jeza u ledja

#15534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Neki ljudi u Bosni ne zele da im neko iz vana pametuje kako vani nista ne valja, ili da im sere kako je u Bosni grozno, tj. kako trebaju ici vani.

I s njima ne mozes nikako voditi diskusiju izgleda bez da ti o tome pocnu. :roll:
darius_maximus

#15535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 14:56 Ali sistem postoji i funkcionise desetak godina.

Ne postoji "bosansko" ništa, je li ti to razumiješ?
Ne postoje bosanski državni praznici, kamoli šta više.
Dok se kod nas uvežu kantoni, privatnici, državne službe, plus RS, bolje se odmah ubij ako misliš to dočekati.

Ti si tamo u državnom sistemu zdravstvene zaštite, što kod nas kao prvo i ne postoji.
Iskreno, ne bih bio siguran ni da e-recept iz Tešnja možeš podići u Visokom, ali recimo da jesmo do toga dogurali.
Čitava institucija ZZO-a je problematična i na federalnom nivou, jer imaš privatne bolnice koje sada dolaze, tako da će raja reći "ako se privatno liječim, što plaćam iz plate zdravstveno". To će već biti rat, kamo li kakav veći nivo.

Freelanceri isto ja mislim da moraju plaćati zdravstveno, iako su ga već platili iz redovne plate, tako da se i to dupla.
Ozimician

#15536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 31/01/2024 15:14 Ma znate sta, svi vi sto tvrdite da je ovdje top-topova, sto nedodjete, ta nije preko svijeta, ha ja :D "Aj kuku, u Bosni je lose, u Njemackoj je sve vrh", bujrum probajte :D Vidite kako je lahko uciti tudji jezik, kad te Elektroprivreda podere ako ne pazis, ako si neozenjen, onda te malo mlatne i porezna uprava, kako je lahko naci malo bolji posao i tako :D

Mislim da smo drug @Ozy i moja malenkost dozivjeli i shvatili neke stvari iz prve ruke pa znamo sta pricamo :)
Jbg, u Njemackoj druze kad te neko tako podere, prevari, zakine, kazni zbog gluposti - ti si kriv, sto nisi pazio, sto se nisi informisao, tako ti i treba kad si glup. :D

Kad se to isto njemu u BiH desi.... aaaa je*em ti drzavu i majku uhljebsku, ljude kaznjavaju za 2 metra drva... :D
swanfilter

#15537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

I meni jedno osiguranje ide od plate direktno, dok drugo moram jos dodatno platiti od iste te plate.

Sto se tice privatnog lijecenja, tu se drzava i privatnici moraju dog oko koncesija ...
Ozimician

#15538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:18 Freelanceri isto ja mislim da moraju plaćati zdravstveno, iako su ga već platili iz redovne plate, tako da se i to dupla.
Usput na temi o freelancerima ljudi haman rodjeni u Njemackoj koji su u BiH dolazili turisticki se raspituju sta im je potrebno da prebace Residency u BiH. :D

Kad te u Njemackoj to isto hvaljeno drzavno zdravstveno kao freelancera mlatne sa 1050 € mjesecno, onda je i BiH dobra. + porez na prihod u rasponu od 14-42% (ovisno od zarade) + jos stosta. :D
JohnnyS

#15539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Truba wrote: 31/01/2024 10:33 ne znam vala vraćao sam se iz pruda za Sarajevo i vozač ukucao sarajevo i tek smo u gračanici skontali ili pred tuzlom nemam pojma spavao sam da smo na putu za sarajevo preko kladnja

nisam skontao da ima tih guzvi i da bubrege izbija put... naime prespavao sam većinu
ne znam sta fali onoj cesti tuzla sarajevo i zašto je to preliminaran razlog za napuštanje bih
Sve se nema, a šofer vozi
JohnnyS

#15540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

n+1 wrote: 31/01/2024 10:56 Image
America fuck yeah
darius_maximus

#15541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

W0rM wrote: 31/01/2024 15:14 Ma znate sta, svi vi sto tvrdite da je ovdje top-topova, sto nedodjete, ta nije preko svijeta, ha ja :D "Aj kuku, u Bosni je lose, u Njemackoj je sve vrh", bujrum probajte :D Vidite kako je lahko uciti tudji jezik, kad te Elektroprivreda podere ako ne pazis, ako si neozenjen, onda te malo mlatne i porezna uprava, kako je lahko naci malo bolji posao i tako :D

Ja sam svaki dan na korak od odlaska, ali svaki (i svaki sve bliže).
Nisam za Njemačku, više za Austriju, jer sam gore i živio neko vrijeme već.
Jezik špreham, ali me jebe što mi struka nije nužno potrebna.
Da sam zidar ili frizer, sutra bih vjerovatno bio u Austriji.
Ovako ćemo vidjeti ima li ko da me hoće, pokušat ću ove godine da se utrapim kome. :D
W0rM

#15542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:29

Ovako ćemo vidjeti ima li ko da me hoće, pokušat ću ove godine da se utrapim kome. :D
Malo cu se nasaliti na ovo.

"Otisao bih ja gore, ali ce mi netto plata biti 1800 za neki bezze posao, a meni miiinimum treba 2500, baska sto mi se ne da mi se raditi i graditi karijeru od nule" :D
Ozimician

#15543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Jesil probao neki Ausbildung da upises, moze se i na to dobiti viza (barem u Njemackoj), vjerovatno i u Austriji ima nesto slicno.

Mada preko pravila za Zapadni Balkan mozes svakako otici bez obzira na diplomu, imas lutriju svaki mjesec.

Kad steknes trajni boravak u Njemackoj, lako se prebaciti u Austriju.
Didier

#15544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:34 Kad steknes trajni boravak u Njemackoj, lako se prebaciti u Austriju.
Samo pet godina života ode, sitnica :D :D :D
Ozimician

#15545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 31/01/2024 15:33

Malo cu se nasaliti na ovo.

"Otisao bih ja gore, ali ce mi netto plata biti 1800 za neki bezze posao, a meni miiinimum treba 2500, baska sto mi se ne da mi se raditi i graditi karijeru od nule" :D
Sta ti pricas, ne ide niko zbog para, svi idu zbog sistema, sa 1800€ se moze itekako prezivjeti. I bolje je 1800€ u Linzu nego 2500 KM u Sarajevu.

Ko je vrijedan i zeli a radi na sebi, da se obrazuje, taj ce vrlo brzo napredovati i ako nista, cak i da ne napreduje, isplati mu se otici radi djece, jer barem zna da mu djeca nece odrastati u ovom smogu.

:)
Ozimician

#15546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 31/01/2024 15:36
Ozimician wrote: 31/01/2024 15:34 Kad steknes trajni boravak u Njemackoj, lako se prebaciti u Austriju.
Samo pet godina života ode, sitnica :D :D :D
Tih 5 godina je nista koje sve blagodati ga ocekuju kad to uspije, na kraju krajeva, vrijedi samo da djecu izvede iz tog sistema i pakla kojeg opisuje i da mu djeca odrastaju u uredjenom drustvu.
Didier

#15547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Uvijek kad čujem da neko seli "zbog djece", sjetim se ovoga.

Image
Last edited by Didier on 31/01/2024 15:43, edited 2 times in total.
darius_maximus

#15548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:24
darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:18 Freelanceri isto ja mislim da moraju plaćati zdravstveno, iako su ga već platili iz redovne plate, tako da se i to dupla.
Usput na temi o freelancerima ljudi haman rodjeni u Njemackoj koji su u BiH dolazili turisticki se raspituju sta im je potrebno da prebace Residency u BiH. :D

Kad te u Njemackoj to isto hvaljeno drzavno zdravstveno kao freelancera mlatne sa 1050 € mjesecno, onda je i BiH dobra. + porez na prihod u rasponu od 14-42% (ovisno od zarade) + jos stosta. :D
Opet, ono što ne kontaju ni oni, a ni ti, je da ovdje plaćaš zdravstveno, a u 90% slučajeva ideš privatno koje nije uvezano, tako da zdravstveno plaćam nekome, uglavnom ne sebi.
Kod vas (i u Austriji) je bitno da si Kassenartzt, dakle da si uvezan sa državnim zdravstvenim, ali možeš imati privatnu ordinaciju.
Kod nas to nije tako i pitanje je hoće li ikada biti, jer se to kod nas rješava samo dodatnim privatnim zdravstvenim osiguranjem.
JohnnyS

#15549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ja sam se predomišljao baš zbog djece, ali ne znam kolika je sreća da odrastaju kao stranci. Stranci bi bili u Zagrebu gdje je pola grada Bosanci ili Hercegovci, a gdje ne negdje na zapadu. Zato sam mudro odlučio da će djeca odrasti u Mostaru, a na vakultet negdje van jedne i jedine u bolji život.
dr_Evil

#15550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:37
Sta ti pricas, ne ide niko zbog para, svi idu zbog sistema, sa 1800€ se moze itekako prezivjeti. I bolje je 1800€ u Linzu nego 2500 KM u Sarajevu.

Ko je vrijedan i zeli a radi na sebi, da se obrazuje, taj ce vrlo brzo napredovati i ako nista, cak i da ne napreduje, isplati mu se otici radi djece, jer barem zna da mu djeca nece odrastati u ovom smogu.

:)
Ironija znam.. ali da se ipak ne slozim s tobom.

Ja razumijem svakoga ko ima pristojan zivot, a ne da mu se graditi isti iz nule. Ja sam bio u fazonu bez djece pa sam se mogao lahko upustiti u avanturu, ko ima djecu to je malo zajebano. Otici idemo u bolji zivot, ali cemo familijo 3 godine jesti pastetu i zivjeti u podrumu.. treba imati muda do poda!

Ko predevera sigurno se isplati.

Ali opet, nigdje meraka ko u BOsni, pa nek se mazda fan ljuti do sutra :D
Post Reply