Bloo wrote:
Sto se tice muslimanki, mozda imaju otklon, predrasude, strah od osudivanja.
Jos ako je, hajmo reci liberalna muslimanka, a naleti na hardcore vjernike sa stavovima tipa- dvije zene jedan svjedok, hijerarhija muskarca i zene...osjecala bih da je moje misljenje automatski obezvrijedeno.
Mogu samo govoriti u svoje ime kao zena (nemajka, generally awesome ljud). Ja se povremeno rijetko javljam na odredenim temama jer me docekaju sovinisticki komentarib(politika uglavnom) ili ignorisanje (opet politika). Dio ustaljenog diskursa, ta ce ona zensko imat sta pametno da kaze...
Sto je mislim generalno problem koji je u korijenu prisutne neaktivnosti zena. Mizoginija i machoizam koji nisu direktni, ali su osjetni. Plus tradicija.
Posteno.
Mogu sebi zamjeriti kada ne reagujem (kao covjek, ne muskarac) na akademske izjave/replike tipa "sto ne nadjes sebi momka", "ako imas previse energije, evo mene ...", I slicnih umotvorina koje ce citirati generacije koje dolaze.
Ali, zar ne bi zene prvenstveno trebale reagovati vani, da je takva vrsta price jednostavno neprihvatljiva ... bez ikakvih "ma, samo sam se salio, bla-bla ..."?
Nikome u Americi ne pada na pamet da se sali na racun crnacke ljubavi prema svjezem bostanu, ili u Britaniji da komentarise Pakistanca sa zanosnim mirisom karija. U privatnoj reziji mozda, ali bilo gdje u javnosti je takvo nesto neprihvatljivo.
U vezi islama I zene ... vehabijski trend moze biti opasan po drustvo. Obrezivanje, nindze, generalna izolacija, su u takvim procentima da uopste ne ulaze u bilo kakve ozbiljnije analize uticaja na drustvo. Ali izolacija nikada nije pomogla ni izolovanom ni onome od koga se izoluje.
Tradicija je veci problem. Bosansko-islamska zbog idealizirane slike supruge i majke neizbjezno povezane sa ulogom domacice.
Komunisticka, zbog bezlicne slike kako muskarca tako I zene. I na kraju, najvazniji dio - nedostatak demokratske tradicije.