Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Bloo
Globalna šefica

#1551 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
kerima1 wrote:Prijavila sam ti post jarane jer znas da ti osoba ne moze odgovoriit i bezobrazno je sa tvoje strane.
:lol:

Smiri se. Nisam niti znao da je banovan, jer mi se nije dalo čitati više stranica postova. Vidio sam da imam notifikaciju, otvorio je i odgovorio.

Uostalom, bitno je šta sam valjda napisao, lično mi je nebitno da li Towelie ili neko drugi nešto piše. On nije jedini koji ima bizarne ideje o tome kako moralnost funkcioniše, ili šta zapravo logika i istina jesu.
Sumnjam da nisi primjetio da je banovan s obzirom da je jedini koji je komunicirao sa tobom na ovoj temi, ali je svakako bitno da si ti svoje napisao i replicirao.

@kerima - diskusija se može nastaviti i kad nekoga nema, ako se drugoj osobi da komunicirati sa nepostojecim userom u ovom slucaju, te je to tehnicki monolog, ali neko uziva i u tome
Bloo
Globalna šefica

#1552 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Obrisah offtopic vecim.dijelom ukljucujuci i vlastiti. Te spominjanje hlacica i matematicke operacije.
Tema skoro umivena i friska :mrgreen:
Nastavljamo.pokusaj diskusije na temu Da li je zena u islamu ponizena?
Sva misljenja, pogotovo argumentovana ili barem u okvirima civilizovane konverzacije su dobro dosla.
Bloo
Globalna šefica

#1553 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
lijepa u dusi wrote:
Irsar wrote:Tipa treba li žena biti više pokrivena nego otkrivena.
Mene samo buni, odakle tebi, kao muskarcu, zelja, potreba i pravo da raspravljas o tome sta zena treba.
Umjesto meni, postavi ovo pitanje Bogu. Ako vjeruješ u Njega. Ako ne, nemam ti ni ja šta odgovoriti, jer se ovdje ne radi o bilo čijim "željama" i "potrebama", već o istini.
Zasto bi jedno vrhovno bice uopste se bavilo tako minornim stvarima poput oblacenja samo jednog spola?
Gojeni H

#1554 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
Bloo wrote: Moje intelektualne sposobnosti nisu poput NINovih, necu prezivjeti dugo u ovoj Dzamahiri...ovaj pf Religiji. :|
Kakve intelektualne sposobnosti...Ne treba ti to ovdje...Samo dođeš, otmeš šta želiš, popališ selo, banuješ nekog, i odeš...
Zaboravio si na cyberproboljavanje i cybersilovanje.
Bez silovanja nema muslimana. :oops:
Gojeni H

#1555 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:ženi je mjesto u kuhinji i vozdra
+1 ... I u veseraju, samo da dodam.
Gojeni H

#1556 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

wewa wrote:
Bloo wrote:
wewa wrote: a nije bas da tema, s ovakvim sadrzajem i ucesnicima, poziva na iskazivanje stavova.
Hajd otvori, ali da se javljaju i zene sa misljenjem kroz prizmu feminizma, ateizma, islama, katolicanstva, nerotkinje i vlasnice macaka!
Smrt patrijarhatu, sloboda nedepiliranju pazduha!
nemoj da ti je ja otvaram, ziva bila. te su teme od praiskona osudjene na propast :cry: :D

ali cu se rado javiti ako je ti otvoris :thumbup:
Zasto?
@Bloo je vec pitala zasto se muslimanke veoma malo javljaju na temu. Mozemo li prosiriti pitanje ... Zasto se zene veoma malo javljaju na temu I uopste raspravljaju?

Zasto veoma malo angazovanosti u stvarnom zivotu? Dio sveopste dekadencije BH drustva? Dio generalnog stanja u svijetu kada "vise nista nije vrijedno ni bitno"?

Ko bi drugi mogao bitna elitna I interesna grupa koja moze okupiti znacajan broj ljudi? Intelektualci, studenti, radnici ... ? :D

Zasto je (mozda) jedina grupa koja ima potencijalnu snagu da izvuce kriticnu masu - skoro totalno pasivna?
John Cleese

#1557 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Samo dođeš, otmeš šta želiš, popališ selo, banuješ nekog, i odeš...
Ne, ne i ne!
Tu nedostaje ono najbolje u zivotu - slusanje lamentiranja :|
John Cleese

#1558 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote:Ko bi drugi mogao bitna elitna I interesna grupa koja moze okupiti znacajan broj ljudi? Intelektualci, studenti, radnici ... ? :D
Postena inteligencija :| :D :lol:
John Cleese

#1559 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by John Cleese »

Ne trpim da mi neko rovari po kuhinji, sve ispremjesta i ufleka mi tek oprano sudje :|
Gojeni H

#1560 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

John Cleese wrote:
Gojeni H wrote:Ko bi drugi mogao bitna elitna I interesna grupa koja moze okupiti znacajan broj ljudi? Intelektualci, studenti, radnici ... ? :D
Postena inteligencija :| :D :lol:

Dvojica ili obaTrojica?
arzuhal

#1561 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
Ne trpim da mi neko rovari po kuhinji, sve ispremjesta i ufleka mi tek oprano sudje :|
Bloo
Globalna šefica

#1562 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Nisam ja, Suade mi moje :oops:
mali jomu

#1563 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote: -Imamo dres code, u kojem najliberalniji islamski pravnici dozvoljavaju lice , ruke do članaka .
Ostali zabranjuju i to da se vidi. Općepoznata stvar.

-Zatim dobna granica za spolni odnos sa dejvojčicama je neodređen, iako većina ipak kaže da je to prva menstruacija.
(danas se to zove pedofilijom i kažnjivo je u civiliziranom svijetu uopće raspravljati o tome da li je to ok ili nije. NIJE)

-Obrezivanje žena (klitorisa)

- nasljedstvo dobija duplo manje od muškog nasljednika

-na šerijatskom sudu žensko svjedočenje vrijedi upola manje od muškog

-nema pravo odbiti muža, osim kad ima menstruaciju. Bilo gdje i bilo kad dužna je na mužev zahtjev imati spolni odnos.

-mora biti apsolutno poslušna mužu, ako nije , onda nakon što je verbalno maltretira pa ako nastavi da se protivi , muškarac
ima pravo na fizičko nasilje

-mora prihvatiti da je moguće da neće biti jedina supruga svom mužu

To su samo one elementarne islamske postavke zakona o ženskom spolu .
Danas imamo ove neke propagatore tog islamskog stava, koji govore i podržavaju sve to gore , navodeći da je to radi
"ženskog dobra" . Šta vi mislite da li sve gore navdeno treba 100 % izbaciti iz naše tradicije ?

Obuhvatio si Islam kao cijelinu u koju ubacivas ponizavanje zena.... sto ne moze da se spoji sa Islamom, ako kontas o Islamu.....

Ako kontas sta neko misli da je Islamsko, i kako se neko ponasa misleci da je to Islam i govoreci za sebe da je musliman..... e u to se moze ubaciti sta ti god padne na pamet........

Islam je protiv bilo kakvog ponizavanja bilo koga bilo kada..... bez obzira kako bilo ko sebe predstavljao vazda i uvijek.

Bilo ikakva misljena u Islamu se ne prihvataju i nisu nikad validna za bilo ista.
Bloo
Globalna šefica

#1564 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Zasto?
@Bloo je vec pitala zasto se muslimanke veoma malo javljaju na temu. Mozemo li prosiriti pitanje ... Zasto se zene veoma malo javljaju na temu I uopste raspravljaju?

Zasto veoma malo angazovanosti u stvarnom zivotu? Dio sveopste dekadencije BH drustva? Dio generalnog stanja u svijetu kada "vise nista nije vrijedno ni bitno"?

Ko bi drugi mogao bitna elitna I interesna grupa koja moze okupiti znacajan broj ljudi? Intelektualci, studenti, radnici ... ? :D

Zasto je (mozda) jedina grupa koja ima potencijalnu snagu da izvuce kriticnu masu - skoro totalno pasivna?
Od specificnog ka generalnom. :mrgreen:
Sto se tice muslimanki, mozda imaju otklon, predrasude, strah od osudivanja.
Jos ako je, hajmo reci liberalna muslimanka, a naleti na hardcore vjernike sa stavovima tipa- dvije zene jedan svjedok, hijerarhija muskarca i zene...osjecala bih da je moje misljenje automatski obezvrijedeno.
Mogu samo govoriti u svoje ime kao zena (nemajka, generally awesome ljud). Ja se povremeno rijetko javljam na odredenim temama jer me docekaju sovinisticki komentarib(politika uglavnom) ili ignorisanje (opet politika). Dio ustaljenog diskursa, ta ce ona zensko imat sta pametno da kaze...
Sto je mislim generalno problem koji je u korijenu prisutne neaktivnosti zena. Mizoginija i machoizam koji nisu direktni, ali su osjetni. Plus tradicija.
arzuhal

#1565 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Ne znam, vala, al ' ja kad god slušam kakvu ženu da priča samo klimam glavom, uz blagi osmjeh podrške i dubokog razumijevanja, i ponavljam "takoe, takoe..." :-D
mali jomu

#1566 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Muskarci i zene vole da budu bogovi, ako nigdje makar u kuci nad svojim bliznjima, da bi ih svojim zeljama za moc i snagu u svojim ne presusnim mastama, primorali da udovolje njihovom kretenizmu u bolesnoj glavi.
wewa

#1567 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Bloo wrote:
Gojeni H wrote:
Zasto?

Od specificnog ka generalnom. :mrgreen:
Sto se tice muslimanki, mozda imaju otklon, predrasude, strah od osudivanja.
Jos ako je, hajmo reci liberalna muslimanka, a naleti na hardcore vjernike sa stavovima tipa- dvije zene jedan svjedok, hijerarhija muskarca i zene...osjecala bih da je moje misljenje automatski obezvrijedeno.
Mogu samo govoriti u svoje ime kao zena (nemajka, generally awesome ljud). Ja se povremeno rijetko javljam na odredenim temama jer me docekaju sovinisticki komentarib(politika uglavnom) ili ignorisanje (opet politika). Dio ustaljenog diskursa, ta ce ona zensko imat sta pametno da kaze...
Sto je mislim generalno problem koji je u korijenu prisutne neaktivnosti zena. Mizoginija i machoizam koji nisu direktni, ali su osjetni. Plus tradicija.
Bloo je velikim dijelom objasnila.

moj razlog za neucestvovanje na ovakvim i slicnim temama je nivo konverzacije. ne zelim ulaziti u diskusiju koja se velikim dijelom svodi na vrijedjanje drugacijih stavova, neprimjerene formulacije i ad hominem argumente. ne vidim, naprosto, koristi.

uobicajena je forumska praksa da se medjusobno suprotstavljaju grupe i grupice forumasa koji su se po nekom osnovu zblizili, da se postovi ignorisu i pausalno ocjenjuju - a ako je zena ta koja iznosi netipican stav, zna se kako se etiketira.
svjez primjer je, recimo, sekerbay. cemu onda vrijeme i trud utrosen na objasnjavanje svog stava, ako znas unaprijed da ce te neko proglasiti frustriranom, odgajivacicom macaka, dopuni niz.
Gojeni H

#1568 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Sto se tice muslimanki, mozda imaju otklon, predrasude, strah od osudivanja.
Posteno.
Mogu sebi zamjeriti kada ne reagujem (kao covjek, ne muskarac) na akademske izjave/replike tipa "sto ne nadjes sebi momka", "ako imas previse energije, evo mene ...", I slicnih umotvorina koje ce citirati generacije koje dolaze. :oops:
Ali, zar ne bi zene prvenstveno trebale reagovati vani, da je takva vrsta price jednostavno neprihvatljiva ... bez ikakvih "ma, samo sam se salio, bla-bla ..."?
Nikome u Americi ne pada na pamet da se sali na racun crnacke ljubavi prema svjezem bostanu, ili u Britaniji da komentarise Pakistanca sa zanosnim mirisom karija. U privatnoj reziji mozda, ali bilo gdje u javnosti je takvo nesto neprihvatljivo.

U vezi islama I zene ... vehabijski trend moze biti opasan po drustvo. Obrezivanje, nindze, generalna izolacija, su u takvim procentima da uopste ne ulaze u bilo kakve ozbiljnije analize uticaja na drustvo. Ali izolacija nikada nije pomogla ni izolovanom ni onome od koga se izoluje.
Tradicija je veci problem. Bosansko-islamska zbog idealizirane slike supruge i majke neizbjezno povezane sa ulogom domacice.
Komunisticka, zbog bezlicne slike kako muskarca tako I zene. I na kraju, najvazniji dio - nedostatak demokratske tradicije.
Gojeni H

#1569 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

wewa wrote: Bloo je velikim dijelom objasnila.

moj razlog za neucestvovanje na ovakvim i slicnim temama je nivo konverzacije. ne zelim ulaziti u diskusiju koja se velikim dijelom svodi na vrijedjanje drugacijih stavova, neprimjerene formulacije i ad hominem argumente. ne vidim, naprosto, koristi.

uobicajena je forumska praksa da se medjusobno suprotstavljaju grupe i grupice forumasa koji su se po nekom osnovu zblizili, da se postovi ignorisu i pausalno ocjenjuju - a ako je zena ta koja iznosi netipican stav, zna se kako se etiketira.
svjez primjer je, recimo, sekerbay. cemu onda vrijeme i trud utrosen na objasnjavanje svog stava, ako znas unaprijed da ce te neko proglasiti frustriranom, odgajivacicom macaka, dopuni niz.
Razumijem. Iako je u pitanju samo virtuelni svijet, da postavim provokativno pitanje: Zasto mislis da ce te bilo ko postovati ukoliko ne mozes (ne zelis, nemas zivaca, itd.) stojati iza svojih stavova I braniti ih? ... ili zasto bi bilo ko prestao sa necim na sto nije upozoren?
mali jomu

#1570 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Pa reci im svima da je Bog jedan, i da je sve Njegovo i da je onako kao On hoce, da sam ja takva kako Bog hoce, a ne onako kako ti, ja, mi.... hocemo, takava sam kakva jesam i necu da se mjenjam radi tebe, mene, i nikog..... osim Boga ako On hoce da se promijenim.

Ovo vam je ovako za sve..... pa vi bogujte koliko hocete.
wewa

#1571 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Gojeni H wrote:

Razumijem. Iako je u pitanju samo virtuelni svijet, da postavim provokativno pitanje: Zasto mislis da ce te bilo ko postovati ukoliko ne mozes (ne zelis, nemas zivaca, itd.) stojati iza svojih stavova I braniti ih?
ne trazim postovanje koje se moze dobiti na forumu, a drugdje nemam problema s iznosenjem ni branjenjem svojih stavova :)
Bloo
Globalna šefica

#1572 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

wewa wrote: moj razlog za neucestvovanje na ovakvim i slicnim temama je nivo konverzacije. ne zelim ulaziti u diskusiju koja se velikim dijelom svodi na vrijedjanje drugacijih stavova, neprimjerene formulacije i ad hominem argumente. ne vidim, naprosto, koristi.

Kurv...ovaj zena osebujne seksualne proslosti :mrgreen:
Na ovoj temi se najvise javilo muskaraca da nam objasni da zena ima povlasten stav u islamu, apsolutno negirajuci zenski dozivljaj propisa.
I kerima i riverflow sa svojim misljenjem iz postislamske vizure.
I Euridika kao neko ko dogmatski prioada, ali kriticki posmatra.
Najinteresantniji odgovor mi je bio, zacudo, Irsarov.
Ja mogu propise posmatrati primarno kroz vizuru zene, a tek onda cafirke. Moj osvrt moze biti zenski, bez da se veze uz ateisticki. Ali mi je on skrenuo paznju da bez.obzira svidalo se to meni ili ne, propisi su istina.
Moje neslaganje je vecim dijelom ukorijenjeno u tome sto se nisam nikada osjecala dobro u dogmama i propisima i od Tako treba i mora!
Ne treba i ne mora ako u meni proizvodi otpor i bunt.

Anarhija.all over bascarsija.
Niemand

#1573 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

Ama ja ovo vala i dalje ne kontam. Znaci, neko me smatra ponizenom, i hajd na stranu i to, al onda kao, eto, zasto nista ne kazem povodom toga? :-?

Sta cu reci. Glupa vam je tema? :D

Uostalom, ne vidim sto bi se uopste neko pored onakvog uvodnog posta trudio ista smisleno tu reci.
Bloo
Globalna šefica

#1574 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Pa reci im svima da je Bog jedan, i da je sve Njegovo i da je onako kao On hoce, da sam ja takva kako Bog hoce, a ne onako kako ti, ja, mi.... hocemo, takava sam kakva jesam i necu da se mjenjam radi tebe, mene, i nikog..... osim Boga ako On hoce da se promijenim.

Ovo vam je ovako za sve..... pa vi bogujte koliko hocete.
Kako ide onaj vic...sifra za wirelesa u dzamiji kralja Fahda...
Allah je jedan.....dva ..tri..
Ja sam ovaka i taka jer ja tako hocu. :mrgreen:
Gojeni H

#1575 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

wewa wrote: ne trazim postovanje koje se moze dobiti na forumu, a drugdje nemam problema s iznosenjem ni branjenjem svojih stavova :)
Posteno. I mozda za tebe licno sasvim dovoljno.
Zasto bi se bilo sta promijenilo za bosansku zenu ukoliko nije sposobna (ne zna, ne zna se organizovati, itd.) da djeluje u grupi ljudi sa slicnim interesima?

*Isto je pitanje za bosanskog muskarca - nenadjebivog politicara, ali svijet je ionako njegov ... njega je Bog "izabrao" da moze pisat' stojeci.
Post Reply