Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#1551 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Nije.
Dobro kažeš, kad su tumačenja tako rastezljiva,... možda je to ipak samo nagrada jer su npr. Maglajlije poznati kao dobri ljudi.
Nije nagrada sigurno, moze biti kazna ili iskusenje. Ne moze se sa sigurnoscu reci koje je od ova dva. Ono sto mozemo jeste da prihvatimo situaciju takvom kakva jeste i da uradimo najbolje sto mozemo u datim uslovima.
kako mozes biti siguran? sve sto se desi je bozija volja. da ili ne? ako je bozija volja, ne moze biti lose. da ili ne? znaci, nagrada.

sta si ti napravio po pitanju poplava? da li se uzdas u molitvu ili koristis boziju kalauzulu tipa, pomozi sebi pa ce ti i bog pomoci? naravno da se moras pouzdati u svoju pamet i u svoje ruke, jer ko se oslonio (samo) na boga, sada je ili zatrpan ili utopljen.
nasa

#1552 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ne znam je li samo meni gadno sto koristite poplave za ovakve price i to u trenutku kad jos nismo ni sabrali posljedice i zrtve... :-)
Corto Maltese

#1553 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

Towelie wrote:
Dobro kažeš, kad su tumačenja tako rastezljiva,... možda je to ipak samo nagrada jer su npr. Maglajlije poznati kao dobri ljudi.
Nije nagrada sigurno, moze biti kazna ili iskusenje. Ne moze se sa sigurnoscu reci koje je od ova dva. Ono sto mozemo jeste da prihvatimo situaciju takvom kakva jeste i da uradimo najbolje sto mozemo u datim uslovima.
Ti baš siguran da nije nagrada!?
A kad na dženazi kažu "Allah prvo sebi uzima najdraže!", to ih on po kazni uzima, ili?
Plus da su oni koji umru od vode, šehidi, po definiciji?
Last edited by Corto Maltese on 17/05/2014 13:50, edited 1 time in total.
Towelie

#1554 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

kako mozes biti siguran? sve sto se desi je bozija volja. da ili ne?
Da.
ako je bozija volja, ne moze biti lose. da ili ne?
Ne. Stvaranje Iblisa je takodjer deo Bozije volje iako je on sam po sebi zao i izvor zla. Kao i mnogih drugih negativnih stvari.
znaci, nagrada.
Ne znaci. Shodno demantiju na prethodni deo tvog posta.
sta si ti napravio po pitanju poplava? da li se uzdas u molitvu ili koristis boziju kalauzulu tipa, pomozi sebi pa ce ti i bog pomoci? naravno da se moras pouzdati u svoju pamet i u svoje ruke, jer ko se oslonio (samo) na boga, sada je ili zatrpan ili utopljen.
Sta god mogu. Ako sam u mogucnosti, otisao bih kao dobrovoljac na ugrozena pustinja. Ako nisam, poslao bih hranu i druge potrepstine. Pomogao bih onako kako mogu.
Ti baš siguran da nije nagrada!?
A kad na dženazi kažu "Allah prvo sebi uzima najdraže!", to ih on po kazni uzima, ili?
Pa siguran sam da nije nagrada. Ako vi mislite da jeste, objasnite zasto jeste.
A ne znam da li mogu da se slozim sa "Allah prvo sebi uzima najdraže!" jer ljudi umiru onakvim redom kako im je to zapisano. Ne mora da znaci da kvalitet imana ima veze sa datumom smrti. Kad bi tako bilo Tito, Napoleon ili Staljin koji su umro kao nevernici, su drazi Allahu nego neki musliman koji je preselio posle njega, sto je apsurd jer su nevernici.
Eniac

#1555 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

nasa wrote:Ne znam je li samo meni gadno sto koristite poplave za ovakve price i to u trenutku kad jos nismo ni sabrali posljedice i zrtve... :-)
Ne znam sta prije da mislim. Da se sa tobom slozim, jer si u pravu, ne treba iskoristavati tragediju drugih da sebi prikupis poene u diskusiji. Sa druge strane da li treba ne korisititi tragediju kao ocigledan primjer, dakle namjerno ne upotrijebiti jak argument?

Uglavnom, moje misljenje u zivotu uopste, ne samo o temi o kojoj pricamo nego uopste, je taj da se pravila, prinicpi, i sve ostalo najbolje testira na najtezim slucajevima. Sve funkcionise kada je lako, kada nema problema. Kada ima problema, onda se vidi sta je ispravno, a sta nije.

Towelie, i ja mislim da ovo nije iskusenje, narocito zato sto kao ateista naravno da ne mislim da bog ikoga iskusava jer ga nema. Medjutim, kako si ti siguran da nije?
nasa

#1556 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

ali ne kaze se djaba da za sve postoji vrijeme, danas sigurno nije!
Towelie

#1557 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Towelie, i ja mislim da ovo nije iskusenje, narocito zato sto kao ateista naravno da ne mislim da bog ikoga iskusava jer ga nema. Medjutim, kako si ti siguran da nije?
Nisam siguran. Rekao sam u nekom od prethodnih postova da ne znam zasigurno je li ovo sto se desava iskusenje ili kazna.
nasa

#1558 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Mozda ne znas zato sto nisi Bog :D
Towelie

#1559 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

nasa wrote:Mozda ne znas zato sto nisi Bog :D
:D
hrastov žižak

#1560 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Opet taj hiroviti bog, opet antrpomorfni selektivni navijač od uzvišenog bića. Meni je žao ako je stvarno to Bog. Da neko tako jadan stvori ovoliki univerzum :sad:
Eniac

#1561 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

nasa wrote:ali ne kaze se djaba da za sve postoji vrijeme, danas sigurno nije!
Postujem.
Eniac

#1562 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:
Nisam siguran. Rekao sam u nekom od prethodnih postova da ne znam zasigurno je li ovo sto se desava iskusenje ili kazna.
Nije ni jedno ni drugo. Ljudi su u svojoj aroganciji zaboravili da prirodu ne interesuje to sto smo mi stvorili kuce, drustveni zivot, poljoprivredu, stocarstvo, kulturu, nauku i sve ostalo. Prirodi kada dodje da napravi poplavu, zemljotres, vulkansku erupciju, cunami, tornado, grad, mraz, susu, bilo sta, priroda ne radi to da napakosti ljudima. Jednostavno se desava normalan prirodni proces. To sto smo mi ljudi u svojoj aroganciji zaboravili da smo dio prirode i da nismo jaci od nje, pa kada nam prirodna pojava unisti ono sto smo mi stvorili, onda kukamo i kunemo prirodu ili se pitamo je li to bozije iskusenje ili kazna, to je samo posljedica nase arogancije.

Nije ni kazna, ni iskusenje. Nije nista. Samo priroda. I to je sve.
Corto Maltese

#1563 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

Ateisti baziraju svoj svjetonazor na nadi da bog ne postoji.
Jer ako postoji, onda ima gadnu dijagnozu.
m_l

#1564 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Ne, ljudi imaju gadnu dijagnozu.
m_l

#1565 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

rekla-kazala wrote:
Pitanje za vjernike,... ako je to što se desilo božja kazna da li se smije pomagati ljudima koji su kažnjeni i mjenjati božja volja ?

Nikome na celu ne pise da li je vjernik ili ne, ko je sta zasluzio, da li je kazna ili iskusenje... U ovakvim situacijama jedino sto treba da imamo na umu jest: Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je cijelo čovječanstvo spasio.
Eniac

#1566 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

m_l wrote:Ne, ljudi imaju gadnu dijagnozu.
Da ima ljudi sa gadnom djagnozom, to stoji. Medjutim, ljudi nisu svemocni i ne mogu sve, pa cesto ni sebe mijenjati cak i kada zele.

Ali da bog koji sve moze, sve stvara, sve odredjuje, odluci da stvori sejtana, djavola, i da mu dopusti da radi to sto radi, i da stvori ljude onakve kakve je stvorio, a da je htio mogao ih je stvoriti drugacije, dakle da sopstvenim izborom odluci da omoguci postojeanje zla, a nije morao, dakle da omoguci postojanje zla i unistenja (sto ljudski izazvanog unistenja, sto prirodnog) iz cistog hira, e to je bas ozbiljna dijagnoza. Patoloski slucaj. Neoprostiv. Jer nema ogranicenje, moze drugacije, a nece. To mu je neoprostivo.
Eniac

#1567 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

m_l wrote:
rekla-kazala wrote:
Pitanje za vjernike,... ako je to što se desilo božja kazna da li se smije pomagati ljudima koji su kažnjeni i mjenjati božja volja ?

Nikome na celu ne pise da li je vjernik ili ne, ko je sta zasluzio, da li je kazna ili iskusenje... U ovakvim situacijama jedino sto treba da imamo na umu jest: Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je cijelo čovječanstvo spasio.
Ovo potpada pod situaciju slicnu onoj kada ljudi odredjenih religijskih pravaca odluce da ne vode svoju djecu ljekarima jer je sve bozija volja, pa ce tako ako bog odluci dijete ozdraviti, ako odluci drugacije dijete ce umrijeti, ali to je bozija volja. I u nju se ne smije petljati.

Znaci ovo potpada pod situaciju u kojoj da bi bio dobar vjernik moras biti zao covjek.
m_l

#1568 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

...ma sta bolan nb :mrgreen:
Eniac

#1569 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

m_l wrote:...ma sta bolan nb :mrgreen:
Ma nista, pitanje bozijeg odredjenja i slobone volje.
Towelie

#1570 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ovo potpada pod situaciju slicnu onoj kada ljudi odredjenih religijskih pravaca odluce da ne vode svoju djecu ljekarima jer je sve bozija volja, pa ce tako ako bog odluci dijete ozdraviti, ako odluci drugacije dijete ce umrijeti, ali to je bozija volja. I u nju se ne smije petljati.
Vera zahteva aktivizam i nije dozvoljeno muslimanu da se krije iza Bozije volje i tako opravdava svoju pasivnost. Covek treba da uradi sve sto je do njega, pa posle da se osloni na sudbinu.
Taj odnos lepo ilustruje ovaj hadis:
Anas (radi Allahu anhu) reported that a person asked Rasul Allah (sal Allahu alaihi wa sallam), “Should I tie my camel and have Tawakkul (trust in Allah for her protection) or should I leave her untied and have Tawakkul.” Rasul Allah (sal Allahu alaihi wa sallam) replied, Tie her and have Tawakkul.” (Hasan) [Jami At-Tirmidhi]
Dakle: Tie her - aktivizam, obaveza da covek uradi ono sto je do njega
and have Tawakkul. - oslanjanje na Allaha, ali tek onda kad uradis ono sto je do tebe.
Isto vazi i za sva ostala zivotnja pitanja.
m_l

#1571 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

@Eniac

Ja kazem da bi neko spasio neciji zivot zahtjeva neki vid zrtve, je li, a tvoj primjer neodlazku ljekaru je pasivno nadanje. Kakve veze to dvoje ima? Nikakve, a ti ih stavi pod slicne situacije.
pirpa

#1572 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by pirpa »

E jeste dosadni sa ovim temama... vjernici VS ateisti

pitanje za vjernike... da li postoji neka nejasnoca u ovoj suri pa se svim silama borite da ateistima otvorite oci :"Zapečatio je Allah srca njihova i uši njihove, a na očima im je koprena; njima pripada kazna golema."

i pitanje za ateiste...Da li je i jedan covjek do danas oborio tezu Dr Maurice Bucaille.a koji kaze da kuran nije dijelo ljudskih ruku?
Eniac

#1573 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:
Vera zahteva aktivizam i nije dozvoljeno muslimanu da se krije iza Bozije volje i tako opravdava svoju pasivnost. Covek treba da uradi sve sto je do njega, pa posle da se osloni na sudbinu.
Taj odnos lepo ilustruje ovaj hadis:
Anas (radi Allahu anhu) reported that a person asked Rasul Allah (sal Allahu alaihi wa sallam), “Should I tie my camel and have Tawakkul (trust in Allah for her protection) or should I leave her untied and have Tawakkul.” Rasul Allah (sal Allahu alaihi wa sallam) replied, Tie her and have Tawakkul.” (Hasan) [Jami At-Tirmidhi]
Dakle: Tie her - aktivizam, obaveza da covek uradi ono sto je do njega
and have Tawakkul. - oslanjanje na Allaha, ali tek onda kad uradis ono sto je do tebe.
Isto vazi i za sva ostala zivotnja pitanja.
Slazem se, ali to onda cini boga nepotrebnim.
Eniac

#1574 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

m_l wrote:@Eniac

Ja kazem da bi neko spasio neciji zivot zahtjeva neki vid zrtve, je li, a tvoj primjer neodlazku ljekaru je pasivno nadanje. Kakve veze to dvoje ima? Nikakve, a ti ih stavi pod slicne situacije.
Kako nema. Ako pasivno cekas boziju volju, onda vjerujes da bog sve odredjuje, sto tvoje cinjenje cini nepotrebnim.S ta god da ti uradis, na kraju ce biti kako bog odredi, pa onda ne moras nista ni uraditi.

Ako aktivno radis onda ne vjerujes u boiju volju. Ili vjerujes, ali ne zelis se u boga uzdas i radis uprkos bozijoj volji. Mozda na kraju rezultat tvog rada bude isti onakav kakav bi bio stvoren bozijom voljom, ali ti nemas povjerenja u boziju volju i zelis sama da se pobrines za rjesenje problema. U se i u svoje kljuse, a bog hoce ili nece, to je irelevantno. A to zapravo boga cini nepotrebnim.
Eniac

#1575 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

pirpa wrote:E jeste dosadni sa ovim temama... vjernici VS ateisti

pitanje za vjernike... da li postoji neka nejasnoca u ovoj suri pa se svim silama borite da ateistima otvorite oci :"Zapečatio je Allah srca njihova i uši njihove, a na očima im je koprena; njima pripada kazna golema."

i pitanje za ateiste...Da li je i jedan covjek do danas oborio tezu Dr Maurice Bucaille.a koji kaze da kuran nije dijelo ljudskih ruku?
Odgovor ateiste je da ni jedan objektivan, nepristrasan izvor nije tu tezu ni potvrdio. Pa se ostavlja da vjeruje ko sta hoce. Zato se vi i zovete vjernici, jer vjerujete, a ne znalci jer znate.
Locked