Davno sam prestao da pratim temu jer sem raje koja dolazi da pita šta da kupe pa se poslije toga nikad više ne jave i ovih koji pojedine brendove kucaju u zvijezde gotovo da se nema šta proćitati. Tu i tamo pojavi se neka zanimljivost (čast pojedincima koji će se prepoznati) i to je to.
Što bi se reklo previše šuplje, a premalo informacija iz prve ruke al' evo da ja promjenim i dam doprinos tome.
Možda se neki sjećaju a možda i ne prije dvije godine kupljen LG OLED 55C8, bila je neka akcija kod Stanića na koju sam zakasnio par dana ali su mi izašli u susret i prodali mi TV po akciskoj cijeni i kao njihovom dugogodišnjem klijentu dali 2+3 godine garancije. Tako da sam sa te strane prošao više nego odlićno.
Što se tiće samog TV u početku je bilo te nelagode oko burni n_a, ali odmah da kažem da nakon dvije godine intezivnog korištenja apsolutno nikakvih naznaka istog nema. Ne mogu da se ne osvrnem da je najveću famu oko bur-in_a proizveo Samsung reklamom svog QLED panela antireklamom OLED panela (svaka sličnost u pisanju naziva panela je više nego oćita) ono kao 10godina garancije na nešto što LED panel ne može dobiti ni u snu, al' da se ne udaljavam od teme.
Što se tiće same slike na OLED_u tu nemam šta komentarisat, sve već poznato i moram priznati da je čista perverzija gledati 4K sadržaj u mraćnoj prostoriji. Kod mene je TV postavljen na zidu i u svjetloj prostoriji (nema direktnog svjetla na panel) i apsolutno sam zadovoljan slikom u tim uslovima, a refleksije gotovo da i nema, takođe TV se glada uglavnom direktno (max. ugao gledanja oko 30-40°).
WebOS je odličan i uparen sa Magic daljinskim radi fantastično, ja sam još uz to nabavio i Logitech K400 tastaturu pa i surfanje po "netu" nije problem. TV sam žicom povezao na internet pa tako da nemam problema sa konekcijom, a preko SmartShare aplikacije je povezan na PC i koristim resurse racunara za skladištenje filmova i serija. Povezivanje je jednostavno i može se dijeliti čitav disk ili samo određeni folderi sa više diskova.
Podrška od strane LG_a je sasvim OK, ažuriranja softvera su periodična kao i ažuriranja aplikacija, ja do sada nisam primjetio neki nedostatak ili bug mada nisam baš u ovome najkompetetniji
Jedino ćime nisam nikako bio zadovoljan je zvuk, daleko od toga da je loš ali uz onakvu sliku zvuk nikako nije odgovarao. Nisam baš stručnjak da objasnim ali jednostavno falilo je "dubine" i nekako je bio "flat".
Kupovinom Soundbara LG SK10Y se stanje drastično popravilo, ali u konačnici opet je tu nešto falilo. Jednostavno i ako se radi o LG_jevom najboljem soundbaru nije bilo to to, sve one recenzije koje sam pročitao/odgledao nisu ni približne stvarnosti. To da se zvuk odbija od zidove, plafone klince pace u naravi ne postoji, daleko od toga da je zvuk loš, naprotiv on razvaljuje ali samo sa prednje strane
Sumasumarum, LG OLED 55C8 + SK10Y + SPK8-S kombinacija koja skupa izgleda i zvući gotovo pa perfektno, apsolutno jedna nova dimenzija gledanja TV_a, jedino što bi promjenio u ovoj kombinaciji je dijagonala
Svima koji se nećkaju oko kupovine OLED tv_a mogu iz svog ličnog iskustva preporučiti isti. Da li postoji mogučnost burn-in_a postoji, ali nije to ni približno kako se prića niti je to toliko osjetljivo da gledanje par sati jednog kanala napravi burn-in, a predpostavljam da je to na ovim novijim panelima još bolje riješeno.
Ukoliko nekoga zanima nešto više, rado ću pomoći onoliko koliko mi znanje bude dopuštalo.
LP