TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
lonely_wolf

#15351 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by lonely_wolf »

Davno nekad obećah da ću napisati kratku recenziju iz prve ruke al' nikako da stignem da odvojim par minuta.
Davno sam prestao da pratim temu jer sem raje koja dolazi da pita šta da kupe pa se poslije toga nikad više ne jave i ovih koji pojedine brendove kucaju u zvijezde gotovo da se nema šta proćitati. Tu i tamo pojavi se neka zanimljivost (čast pojedincima koji će se prepoznati) i to je to.
Što bi se reklo previše šuplje, a premalo informacija iz prve ruke al' evo da ja promjenim i dam doprinos tome.

Možda se neki sjećaju a možda i ne prije dvije godine kupljen LG OLED 55C8, bila je neka akcija kod Stanića na koju sam zakasnio par dana ali su mi izašli u susret i prodali mi TV po akciskoj cijeni i kao njihovom dugogodišnjem klijentu dali 2+3 godine garancije. Tako da sam sa te strane prošao više nego odlićno.
Što se tiće samog TV u početku je bilo te nelagode oko burni n_a, ali odmah da kažem da nakon dvije godine intezivnog korištenja apsolutno nikakvih naznaka istog nema. Ne mogu da se ne osvrnem da je najveću famu oko bur-in_a proizveo Samsung reklamom svog QLED panela antireklamom OLED panela (svaka sličnost u pisanju naziva panela je više nego oćita) ono kao 10godina garancije na nešto što LED panel ne može dobiti ni u snu, al' da se ne udaljavam od teme.

Što se tiće same slike na OLED_u tu nemam šta komentarisat, sve već poznato i moram priznati da je čista perverzija gledati 4K sadržaj u mraćnoj prostoriji. Kod mene je TV postavljen na zidu i u svjetloj prostoriji (nema direktnog svjetla na panel) i apsolutno sam zadovoljan slikom u tim uslovima, a refleksije gotovo da i nema, takođe TV se glada uglavnom direktno (max. ugao gledanja oko 30-40°).
WebOS je odličan i uparen sa Magic daljinskim radi fantastično, ja sam još uz to nabavio i Logitech K400 tastaturu pa i surfanje po "netu" nije problem. TV sam žicom povezao na internet pa tako da nemam problema sa konekcijom, a preko SmartShare aplikacije je povezan na PC i koristim resurse racunara za skladištenje filmova i serija. Povezivanje je jednostavno i može se dijeliti čitav disk ili samo određeni folderi sa više diskova.
Podrška od strane LG_a je sasvim OK, ažuriranja softvera su periodična kao i ažuriranja aplikacija, ja do sada nisam primjetio neki nedostatak ili bug mada nisam baš u ovome najkompetetniji :D .
Jedino ćime nisam nikako bio zadovoljan je zvuk, daleko od toga da je loš ali uz onakvu sliku zvuk nikako nije odgovarao. Nisam baš stručnjak da objasnim ali jednostavno falilo je "dubine" i nekako je bio "flat".
Kupovinom Soundbara LG SK10Y se stanje drastično popravilo, ali u konačnici opet je tu nešto falilo. Jednostavno i ako se radi o LG_jevom najboljem soundbaru nije bilo to to, sve one recenzije koje sam pročitao/odgledao nisu ni približne stvarnosti. To da se zvuk odbija od zidove, plafone klince pace u naravi ne postoji, daleko od toga da je zvuk loš, naprotiv on razvaljuje ali samo sa prednje strane :( . Da bi upotpunio kompletan ugođaj preko prijatelja sam iz nama prijateljske Austrije (jer nema u ponudi za zemlje istočne Evrope ) nabavio dodatne wireless zvučnike LG SPK8-S koji jesu dodatni KIT za ovaj sounbar i jednostavno sve je leglo na svoje mjesto i užitak je bio upotpunjen.

Sumasumarum, LG OLED 55C8 + SK10Y + SPK8-S kombinacija koja skupa izgleda i zvući gotovo pa perfektno, apsolutno jedna nova dimenzija gledanja TV_a, jedino što bi promjenio u ovoj kombinaciji je dijagonala :-D , al to trenutno nije opcija :run:

Svima koji se nećkaju oko kupovine OLED tv_a mogu iz svog ličnog iskustva preporučiti isti. Da li postoji mogučnost burn-in_a postoji, ali nije to ni približno kako se prića niti je to toliko osjetljivo da gledanje par sati jednog kanala napravi burn-in, a predpostavljam da je to na ovim novijim panelima još bolje riješeno.

Ukoliko nekoga zanima nešto više, rado ću pomoći onoliko koliko mi znanje bude dopuštalo.

LP
MeanMachine

#15352 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MeanMachine »

samired wrote: 01/10/2020 16:47
moke_31 wrote: 01/10/2020 16:30
bower wrote: 01/10/2020 14:56 Evo i test tog Philips modela sa MVA panelom.

https://www.computerbild.de/artikel/avf ... 55373.html
Prvo ovo nije nikakvo testiranje kao što recimo radi rtings već obična plaćna recenzija kojih ima pun internet. Zanimljivo da su u ovoj napokon napisali da je osvjetljenje svih Šitlips televizora, pa i ovog modela, oko 300 kandela po metru kvadratnom, i da čak Sony XH8096, koji spada u niži rang ili srednji niži rang televizora, ima bolje osvjetljenje od Šitlipsa od nešto više od 400 kandela (piše u tekstu recenzije :lol: :lol: :lol: ).

U recenziji također navode da prave HDR efekte mogu adekvatno prikazati televizori koji imaju osvjetljenje oko 1000 kandela ili više. Dakle, tv može podržavati sve moguće vrste HDR formata ali nikakve koristi od toga u praksi jer ih tv sa slabim osvjetljem, kao što je ovaj model, ne može prikazati. Dakle, obični marketinški trik.

Odlična recenzija, samo tako nastavi :thumbup: :D
Koji LED tv ima preko 1000 kandela i više ?
Navedi 1 primjer.
Tom je najbliži Sony 95 serije .
58pus8505 ima 400 kandela osvjetljenje isto kao i samsung q60r evo pogledaj pa se malo i Samsungu nasmiješi
https://www.displayspecifications.com/e ... 531f13a5e4
Sony XG95 nije samo najbliži tome već i bolji jer mu je max. brightness cca 1.100 cd / m2.
mc-twin

#15353 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

Ja sam dugo vagao izmedju oled/led tv-a i uzmem led.Da si prije napisao post mozda bih drugacije prevagnulo. :zoka: Istina Samsung je svojom kampanjom dosta doprinjeo tome da ljudi "bjeze" od oled-a ili kad vidis po netu haman tek kupljen tv pa imaju taj peh.Jel kod tebe bas cist panel ili?I jel se koristi/o za gaming?
muxa

#15354 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by muxa »

CooK wrote: 01/10/2020 21:29 Nista. :thumbup:
Da se i ja zahvalim na postu koji je upućen Aleksi ali je i meni od velike pomoći.
Def odustajem od TCL-a. Jest da su oba prijedloga koje si dao Aleksi za gledanje sporta (Sony i LG) trenutno izvan budžeta, sačekat ću kraj godine pa pokušati nešto uloviti na akcijama.
moke_31

#15355 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

bower wrote: 01/10/2020 14:56 Evo i test tog Philips modela sa MVA panelom.

https://www.computerbild.de/artikel/avf ... 55373.html
Prvo ovo nije nikakvo testiranje kao što recimo radi rtings već obična plaćna recenzija kojih ima pun internet. Zanimljivo da su u ovoj napokon napisali da je osvjetljenje svih Šitlips televizora, pa i ovog modela, oko 300 kandela po metru kvadratnom, i da čak Sony XH8096, koji spada u niži rang ili srednji niži rang televizora, ima bolje osvjetljenje od Šitlipsa od nešto više od 400 kandela (piše u tekstu recenzije :lol: :lol: :lol: ).

U recenziji također navode da prave HDR efekte mogu adekvatno prikazati televizori koji imaju osvjetljenje oko 1000 kandela ili više. Dakle, tv može podržavati sve moguće vrste HDR formata ali nikakve koristi od toga u praksi jer ih tv sa slabim osvjetljem, kao što je ovaj model, ne može prikazati. Dakle, obični marketinški trik.

Navedi 1 primjer.
58pus8505 ima 400 kandela osvjetljenje isto kao i samsung q60r evo pogledaj pa se malo i Samsungu nasmiješi
Moja poenta je bila da kažem da od HDR-a na Philipsu nema ništa jer @bower i ostali često navode kako Philips podržava sve HDR formate i ističu to kao neku prednost. Naravno da televeizori sa 500/600/700 kandela po kvadratnom metru mogu prikazati puno više efekata HDR od tv-a sa 300 c/m2, ali za potpuni doživljaj potrebni su televizori sa 900 i iznad c/m2.

A podaci o osvjetljenju (kontrast nisu naveli) iz ove recenzije su bitni jer se u većini Philipsovih recenzija vješto izbjegavaju navoditi, i kad se uporede sa drugim brendovima vidi se da Philips televizori spadaju u niži ranga televizora, kakav midrange i da su jednostavno preskupi za kvalitet slike koji nude. Mora im se priznati da ulažu u plaćene recenzije po internetu i prodaju maglu sa HDR-ovima, nekakvim procesorom slike i ambiligtom. Visoku cijenu im jedino može donekle opravdati OS android.

Gotovo uvijek se za cijenu Philipsa može naći kvalitetnija alternativa, jer je Philips sad kineski brend i komponente koje koriste za TV, izrada i kontrola kvalitete ne mogu se porediti sa vodećim tv proizvođačima.
Last edited by moke_31 on 02/10/2020 11:26, edited 2 times in total.
skafiskafsnjak

#15356 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

Sad ce tebi Bower kontrirati sa "argumentima" i smajlicima svojim :D
TwixFix

#15357 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by TwixFix »

moke_31 wrote: 02/10/2020 10:51 jer je Philips sad kineski brend i komponente koje koriste za TV, izrada i kontrola kvalitete ne mogu se porediti sa vodećim tv proizvođačima.
čuj kineski i kinesko a sve živo na svakom tv kinesko i made in korea I MADE IN CHINA, o čemu pišeš?

Philips tv se ne prave u kini niti imaju bilo šta sa kinom u EU

Tvornica je u poljskoj TPV, takođe tamo se prave i daikin klima inverteri i Gree klima inverteri

http://www.tpvpolska.pl/en/menu/18/about-us.html

opet navodim imam 2 samsung tv 70 i 75 inča 7022, odnedavno prije mjesec uzeo tj dao sony tv za Philips PUS7354 65 inča

trenutno ne vidim nikakve razlike između samsung i philips tv, evo trudim se ali neke razlike nema valjda su sva 3 tv u nekoj istoj kategoriji pa i nema neke razlike.

evo sve živo sam isprobao i ne vidim da samsung 7022 nešto iskače od philips tv.

po meni najbolje je da provjerite ako neko ima model PUS7354 ili ove nove 8505 i 8545 pa na licu mjesta provjeri sve što te interesuje.

ovde mrtvi dijasporski paćenici se iživljavaju na ovoj temi jer moraju pratit komšiju švabu i šveda itd kad im dođe u goste to mora imat sony ili samsung, ko neki nivo.

dakle da završim 99% likova na ovoj temi nema pojma o tv već pada pod sugestije raznih kvazi stručnjaka, to što se navodi o HDR i kontrastu osvjetljenju je totalno nevidljivo na panelu, upali netflix 4K postavi koji god hoćeš tv i philips nema razlike nikakve jer je ne vidiš.

https://devices.netflix.com/en/recommendedtv/2020/#tvs
skafiskafsnjak

#15358 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

Ohladi malo decko.... Sto si isfrustriran?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#15359 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Bobi »

30 dana twinfix..vrijedjanje
Bobi
Forum administrator

#15360 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Bobi »

HellBell wrote: 02/10/2020 11:30
Bobi wrote: 02/10/2020 11:26 30 dana twinfix..vrijedjanje
Šta je slagao?

Štitiš ove dijasporske dileje a čovjek napisao onako kako jeste!
Cloniranje, vrijedjanje sugovornika, ..itd..itd...7 dana out :kiss:
Kvantni Pomak

#15361 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Kvantni Pomak »

Bobi wrote: 02/10/2020 11:32
Šta je slagao?

de vidi bogati jesam se i ja CLONIRO, zaštitniče lažova, spamera i dijaspore(DEZERTERA)
Bobi
Forum administrator

#15362 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Bobi »

Kvantni Pomak wrote: 02/10/2020 11:36
Bobi wrote: 02/10/2020 11:32

Šta je slagao?

de vidi bogati jesam se i ja CLONIRO, zaštitniče lažova, spamera i dijaspore(DEZERTERA)
Jesi :lol: 30 dana out :kiss:
bower

#15363 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

moke_31 wrote: 02/10/2020 10:51

Navedi 1 primjer.
Moja poenta je bila da kažem da od HDR-a na Philipsu nema ništa jer @bower i ostali često navode kako Philips podržava sve HDR formate i ističu to kao neku prednost. Naravno da televeizori sa 500/600/700 kandela po kvadratnom metru mogu prikazati puno više efekata HDR od tv-a sa 300 c/m2, ali za potpuni doživljaj potrebni su televizori sa 900 i iznad c/m2.

A podaci o osvjetljenju (kontrast nisu naveli) iz ove recenzije su bitni jer se u većini Philipsovih recenzija vješto izbjegavaju navoditi, i kad se uporede sa drugim brendovima vidi se da Philips televizori spadaju u niži ranga televizora, kakav midrange i da su jednostavno preskupi za kvalitet slike koji nude. Mora im se priznati da ulažu u plaćene recenzije po internetu i prodaju maglu sa HDR-ovima, nekakvim procesorom slike i ambiligtom. Visoku cijenu im jedino može donekle opravdati OS android.

Gotovo uvijek se za cijenu Philipsa može naći kvalitetnija alternativa, jer je Philips sad kineski brend i komponente koje koriste za TV, izrada i kontrola kvalitete ne mogu se porediti sa vodećim tv proizvođačima.
Puno si nekakvih gluposti napisao:)) Dobro to ti je oprošteno pošto se ne baviš televizorima, ili imaš kakvih istinitih informacija oko Philips televizora..!
samired

#15364 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by samired »

moke_31 wrote: 02/10/2020 10:51

Navedi 1 primjer.

Philips se ne radi u Kini nego u EU i ima EU standard kvalitete. Informiši se malo.
Po čemu Samsung od 400 nita ima bolji HDR od philipsa sa 400 nita ako Philips ima naprednije procesuiranje slike.
Znači po tebi 300 na philipsu i 300 na samsungu i sonyu nije isto
AV panel na 8505 seriji ima komtrast od oko 5000:1 naćićeš podatak ako se potrudiš.
Budi bar malo objektivan ili pišeš samo da nešto napišeš.
Iznosiš gomili kontradiktornosti.
Filips nije sjajan ali je sigurno ravan televizorima istog cjenovnog ranga .
Budi pozdravljen
vatrogasac

#15365 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vatrogasac »

Kada sam kupovao XH80 nazvao sam prodavnicu i rekao da hoću kupiti pod uvjetom da je VA panel pa sam morao sačekati i javili su mi da su im iz Sonija rekli da je tek od 75" VA panel. Onda se odlučim i nisam se pokajao. Nisam stigao još dovršiti kalibraciju i tražeći sada po RTINGS-u šta još mogu učiniti bolje, nađem ovaj pasus u kome stoji da 75" ipak nije VA panel, da je tek na 85".

Image

Pošto imam i Sony 65" XD75 koji ima IPS panel i upoređivao sam ugao gledanja i na XH nema kao na XD oštrinu kao pod većim uglom ako je to pokazatelj. Zadovoljan sam sa onim što mi daje XH jer znam i ja da se za ove pare ne može dobiti slika kao na OLED-u, ali ipak daje užitak slike i zvuka jer uglavnom na njemu gledam filmove i serije na FHD rezoluciji dok na plasmi gledam SD signale. Da li ima još načina provjere da li je VA ili IPS?
skafiskafsnjak

#15366 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

Šta je slagao?

Hahahaha to vi sto ste ostali mozete vrijedjati nekaznjeno?
Nece da moze :skoljka:
samired

#15367 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by samired »

vatrogasac wrote: 02/10/2020 12:24 Kada sam kupovao XH80 nazvao sam prodavnicu i rekao da hoću kupiti pod uvjetom da je VA panel pa sam morao sačekati i javili su mi da su im iz Sonija rekli da je tek od 75" VA panel. Onda se odlučim i nisam se pokajao. Nisam stigao još dovršiti kalibraciju i tražeći sada po RTINGS-u šta još mogu učiniti bolje, nađem ovaj pasus u kome stoji da 75" ipak nije VA panel, da je tek na 85".

Image

Pošto imam i Sony 65" XD75 koji ima IPS panel i upoređivao sam ugao gledanja i na XH nema kao na XD oštrinu kao pod većim uglom ako je to pokazatelj. Zadovoljan sam sa onim što mi daje XH jer znam i ja da se za ove pare ne može dobiti slika kao na OLED-u, ali ipak daje užitak slike i zvuka jer uglavnom na njemu gledam filmove i serije na FHD rezoluciji dok na plasmi gledam SD signale. Da li ima još načina provjere da li je VA ili IPS?
Sony XH80 75 i 85 imaju VA panel 60Hz osvježenje.
Prosječan tv ništa specijalno
Ovo su najslabiji modeli sony seria.
Evo u linku:
https://www.flatpanelshd.com/sony_xh80_2020.php
skafiskafsnjak

#15368 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

Ne znam u sta spada ovaj xf9005 ali meni je dovoljan, odlican. Za 700e vrh
Cossack

#15369 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

skafiskafsnjak wrote: 02/10/2020 13:08 Ne znam u sta spada ovaj xf9005 ali meni je dovoljan, odlican. Za 700e vrh
Spada u odlične televizore! :thumbup:
vatrogasac

#15370 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vatrogasac »

samired wrote: 02/10/2020 12:55 Sony XH80 75 i 85 imaju VA panel 60Hz osvježenje.
Prosječan tv ništa specijalno
Ovo su najslabiji modeli sony seria.
Evo u linku:
https://www.flatpanelshd.com/sony_xh80_2020.php
Znači RTINGS nije pouzdan. :mrgreen:

Napisao sam da nije vrh jer je namijenjen samo za visoke rezolucije i tu daje solidan ugođaj. Za 3K i ne može se naći ovih specifikacija, a da je sa Androidom i 5 godina garancije pouzdanog brenda. U nekim zemljama mu daju i 6 godina garancije. Tamam do zamjene. :mrgreen:

Image
vojopd

#15371 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vojopd »

Opet botovi registrovani prije dan komentarisu philips. :bih:
diablobih

#15372 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Pa je li moguce da ima lik ovoliko kloniranih accounta jbt :D Cuj Philips u ravni sa nekim drugim brandom, doduse moze se porediti sa Teslom i onim drugim turskim i slicnim smecima.
muxa

#15373 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by muxa »

skafiskafsnjak wrote: 02/10/2020 13:08 Ne znam u sta spada ovaj xf9005 ali meni je dovoljan, odlican. Za 700e vrh
Gdje ga ima za te novce?
Cossack

#15374 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

diablobih wrote: 02/10/2020 14:31 Pa je li moguce da ima lik ovoliko kloniranih accounta jbt :D Cuj Philips u ravni sa nekim drugim brandom, doduse moze se porediti sa Teslom i onim drugim turskim i slicnim smecima.

Ako je tačno to što pričaš koji njihov model bi bio pandan ovome modelu?

https://www.techradar.com/reviews/philips-oled935-tv
skafiskafsnjak

#15375 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

muxa wrote: 02/10/2020 14:42
Gdje ga ima za te novce?
Ja sam u Deu. Bio jedno vrijeme u Mediamarktu. Forumas jedan mi ovdje preporucio, ja trkom otiso i kupio 😂
Post Reply